Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης
  • [02] ΔΝΤ: "Η παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%"
  • [03] "Ούτε βήμα πίσω"
  • [04] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός

  • [01] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης

    Δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν στην επέκταση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και στην απάλυνση των διατάξεων για την υπαγωγή των συναλλασσόμενων στο σύστημα «Τειρεσίας», ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Λέγκας.

    Έτσι, στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται πλέον και στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα, καθώς και στα άτομα με αναπηρία, (έμμεσα ασφαλισμένα, ή ανασφάλιστα), εφβ όσον λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της υπβ αριθμ. 6373/21.5.2008 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, ο αριθμός των επιπλέον δικαιούχων ανέρχεται στις διακόσιες χιλιάδες.

    Επίσης, ο κος Λέγκας ανακοίνωσε πως, επιταγές που αποδεδειγμένα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από την σφράγισή τους, δεν πρόκειται να εμφανίζονται στα αρχεία της εταιρείας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. - και οι ήδη καταχωρημένες πρόκειται να διαγραφούν. Με την ρύθμιση, δίνεται συνολικά προθεσμία 16 ημερών για να εξοφληθεί μία ακάλυπτη επιταγή.

    Τέλος, της αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, θα εξαιρούνται και «δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, που δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσόν των 500 ευρώ».

    [02] ΔΝΤ: "Η παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%"

    Την ασθενέστερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,5% το 2009, από 2,2% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του το Νοέμβριο. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από τον αποπληθωρισμό και ότι τα τοξικά επενδυτικά προϊόντα (τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στην κρίση) χρειάζεται να απομακρυνθούν από το τραπεζικό σύστημα.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι το Ταμείο θα πιεστεί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά αιτήματα από τις πηγές του και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της δε συντονιστούν πιο στενά. "Αρκετά κράτη βρίσκονται ήδη σε ουρά στην πόρτα μας" δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Όπως είπε "προς το παρόν έχουμε αρκετά χρήματα. Όμως αν πραγματικά χρειαστεί να βοηθήσουμε αυτά τα κράτη, το μερίδιο του λέοντος των πηγών μας θα καταναλωθούν σε 6 με 8 μήνες. Γι' αυτό ήδη ζητώ από τα κράτη μέλη επιπλέον κεφάλαια, και η Ιαπωνία έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεση της".

    [03] "Ούτε βήμα πίσω"

    Διήμερη περιοδεία στον Εβρο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το πρωί συναντήθηκε με φορείς της περιοχής ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη. Αύριο θα επισκεφθεί τη βιομηχανική ζώνη της πόλης και το Πανεπιστήμιο.

    Ο κ.Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, χαρακτήρισε «μικρό» το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ και άσκησε κριτική στις «κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» για την κατάσταση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

    «Εμείς, και σε αυτόν τον κοινωνικό αγώνα, επειδή ξέρουμε τα αδιέξοδα και την απόγνωση του αγροτικού κόσμου, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην ενωτική πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών. Θα είμαστε μαζί τους στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα για αξιοπρέπεια και δουλειά. Ούτε βήμα πίσω», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας.

  • ** Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ.Αλαβάνος θα προβεί σε δηλώσεις.

    Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις νέες παραγγελίες στρατιωτικού υλικού "αντί για μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς" κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Όπως αναφέρει ο κ. Αλαβάνος η Ελλάδα είναι 83η στον κόσμο σε δαπάνες για την Παιδεία αλλά 13η σε στρατιωτικές, κι ενώ υπήρξε, προ δύο μηνών, διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για μείωση των αμυντικών δαπανών, η κυβέρνηση αποφάσισε την "εσπευσμένη εκκίνηση της διαδικασίας για την προμήθεια φρεγατών, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών ύψους πολλών δισεκ ευρώ".

    Ερωτά, δε, τον κ. Καραμανλή γιατί, "αντίθετα με κάθε λογική η κυβέρνηση αποφάσισε νέες παραγγελίες στρατιωτικού υλικού, που αφενός θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος και αφετέρου, και μόνο η ανακοίνωση αυτής της είδησης επιδεινώνει την οικονομική αξιολόγηση της χώρας; Δεν γνώριζε πριν δύο μήνες ο Πρωθυπουργός ότι το Υπουργείο Άμυνας μελετούσε τις προμήθειες αυτού του στρατιωτικού υλικού; Αν γνώριζε γιατί δεν ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ενώ είχε ερωτηθεί σχετικά;"

    Πολιτική Γραμματεία ΣΥΝ

    Μετατίθεται κατά μία εβδομάδα η πραγματοποίηση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Η Πολιτική Γραμματεία στη συνεδρίασή της αποφάσισε τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου στις 13 - 14 - 15 Φεβρουαρίου με θέματα την προγραμματική συμβολή του κόμματος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,την εκλογική τακτική για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην ΠΓ παρουσιάστηκε από την επιτροπή προγράμματος του ΣΥΝ το πρώτο μέρος της προγραμματικής επεξεργασίας που έχει αναλάβει και αποφασίστηκε να κατατεθεί αυτή η δουλειά,ως εισήγηση,από την επιτροπή προγράμματος, στο προσεχές Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

    Επίσης η ΠΓ συζήτησε την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων και εκτίμησε ότι ο αγώνας των αγροτών σε όλη τη χώρα έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις και βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σημείο,εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης.

    Η ΠΓ επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για αξιοπρεπή ζωή.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου

    Προκήρυξη για συνέχιση των κινητοποιήσεων», χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε την Τρίτη.

    «Είναι προσβολή για το ελαιόλαδο, που θα έπρεπε να έχει τιμή 3 ευρώ, να λέει (σσ. ο υπουργός) "στήριξη μέχρι 30 λεπτά υπό προϋποθέσεις"».

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της διαίρεσης στην κατανομή του ποσού, που εξήγγειλε για τους αγρότες», ισχυριζόμενος ότι «επίτηδες ακολούθησε τη μέθοδο της διαίρεσης. Αυθαίρετα επέλεξε ένα ποσό το οποίο αυθαίρετα, επίσης, το μοιράζει. Αντί να ακολουθήσει τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού, δηλαδή όλους τους τόπους, να δει όλες τις καλλιέργειες, να δει όλες τις ανάγκες, να υπολογίσει το κόστος και να το προσαρμόσει».

    Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης απαράδεκτα, επειδή «αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν την κρίση των αγροτών μόνο για φέτος» και διέβλεψε ότι «θα υπάρξει χρεοκοπία των αγροτών τα επόμενα χρόνια».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «λάθος της κυβέρνησης, αν νομίζει ότι η υπόλοιπη κοινωνία θα αντιδράσει στους αγώνες των αγροτών», καθώς, όπως είπε, «η κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτούς τους αγώνες», ενώ απηύθυνε χαιρετισμό «στον ενωτικό χαρακτήρα του αγώνα των αγροτών, μακριά από βαρονίες και κομματικούς στρατούς».

    «Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση της κοινής αγροτικής πολιτικής, όχι όπως προβλέπει σήμερα η ΕΕ δηλαδή μείωση και άλλο των ενισχύσεων, αλλά εντελώς αντίθετα, στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας», είπε.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το κτίριο των δύο Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών Χανίων, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από αγρότες, καθώς και το μπλόκο των αγροτών του νομού, στη θέση «Πέρα Πλατάνι», και δέχθηκε υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών, που του επέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ηλίας Χαλακατεβάκης.

    [04] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός

    Με συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα οι αγρότες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αποφασίζουν την περαιτέρω στάση τους, αξιολογώντας το πακέτο των μέτρων στήριξής τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ με δηλώσεις του το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το πακέτο μέτρων αφορά αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και όχι ενισχύσεις.

    Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών, καθώς οι αγρότες έδωσαν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Οι αγρότες θα παραμείνουν στο σημείο, με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν και πάλι για να εκλέξουν τα μέλη της νέας συντονιστικής επιτροπής τους, καθώς μέλη της παλιάς επιτροπής, μαζί με σημαντική δύναμη αγροτών που ζητούσαν να διαλυθεί το μπλόκο, αποχώρησαν νωρίτερα.

    Κλειστός παραμένει, ωστόσο, ο κόμβος στη Νίκαια Λάρισας, καθώς και στις Μικροθήβες, ττην Αλαμάνα, το Κάστρο Βοιωτίας και στον παλιό Λεβέντη.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών διεξάγεται κανονικά, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου έχουν ανοίξει τον Ισθμό από το πρωί.

    Αποχωρούν αύριο, έως το μεσημέρι, και οι αγρότες του Στρυμόνα και της Καβάλας, απελευθερώνοντας την Εγνατία Οδό και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στα Κερδύλια και τη Χρυσούπολη. Κλειστή είναι σήμερα η Εγνατία Οδός στα συγκεκριμένα σημεία, στην Κουλούρα Ημαθίας, στην είσοδο της Κομοτηνής και μέχρι τις 4:30 το απόγευμα στον κόμβο των Γρεβενών.

    Από τις πέντε έως τις επτά το απόγευμα θα κλείσει το μπλόκο στην εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας στο ύψος των Σερβίων, ενώ μπλόκο υπάρχει και στο ύψος του Πετροχωρίου από αγρότες της Ξάνθης.

    Κλειστός είναι ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου και το τελωνείο της Δοϊράνης, ενώ μετά τις 4 μμ θα ανοίξει προσωρινά και το τελωνείο των Ευζώνων. Προσωρινά άνοιξε και το τελωνείο των Κήπων, ενώ από τις τρεις μέχρι τις πέντε το απόγευμα θα ανοίξει το τελωνείο της Εξοχής.

    Ανοιχτός είναι ο κόμβος του Στρυμονικού, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών.

    Σε νέο αποκλεισμό των δρόμων, από τις 19.30 έως τις 20.30 το βράδυ, θα προχωρήσουν οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα.

    Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα με τους αγρότες να ενισχύουν το μπλόκο τους. Ελεύθερη διέλευση συνεχίζουν να έχουν μόνο τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου άνοιξαν τον Ισθμό, ενώ αποχώρησαν και από τα δύο μπλόκα της Μεσσηνίας στο Ασπρόχωμα και την Τσακώνα και ανοιχτός είναι ο δρόμος στην εθνική Τρίπολης - Καλαμάτας.

    Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου του Ισθμού Παν. Πρεβερέτος δήλωσε ότι ο κ. Χατζηγάκης δέχθηκε να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης η κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, η πατάτα και οι ζωοτροφές.

    Σχετικά με την εξέλιξη της κινητοποίησης είπε ότι η αποχώρηση των αγροτών από τον Ισθμό είναι οριστική και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν κάποιοι που δημιουργούν προβλήματα στην διέλευση των αυτοκινήτων αυτοί δεν είναι αγρότες και δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα των αγροτών.

    Από πλευράς αυτών που παραμένουν συγκεντρωμένοι στον Ισθμό, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους κάνουν λόγο "για προδοσία του αγώνα".

    Αντίθετα, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν σήμερα οι αγρότες των Χανίων, αποκλείοντας την δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο.

    Οι αγρότες αφήσαν τρία τρακτέρ στην είσοδο της υπηρεσίας ενώ με δύο ακόμα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκλεισαν και το δρόμο.

    Οι αγρότες της Κισάμου που συμμετέχουν στην κινητοποίηση δηλώνουν ανικανοποίητοι, από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Μετά και την σημερινή κινητοποίηση στην Κίσαμο ο αγώνας των αγροτών στα Χανιά εξελίσσεται πλέον σε τρία μέτωπα καθώς αποκλεισμένες είναι οι δύο δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Χανίων όπως και η εθνική οδός Χανίων -Ηρακλείου στη θέση " Πλατάνι". Ωστόσο ο αριθμός των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έχει περιορισθεί.

    Τέλος, οι αγρότες του νομού Ηρακλείου παραμένουν για δεύτερη ημέρα στο μπλόκο των Λινοπεραμάτων και δηλώνουν ότι θα μείνουν έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 15:30:21 UTC