Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία
  • [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"
  • [03] "Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά από τα τέλη του έτους και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις.

    Ο κ.Παπαθανασίου τόνισε ότι όσον αφορά την ελληνική οικονομία είναι σημαντικό ότι έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι διογκωμένο από το παρελθόν.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όσοι επιδίδονται σε καταστροφολογία και τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" σύντομα θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ήδη, σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

    "Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μελετώνται. Τα μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για την χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης", είπε, μετά δε από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν θα υπάρχει αύριο σύσκεψη των κ.κ. Παπαθανασίου, Χατζηδάκη και Σουφλιά επ'αυτού.

    Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομική πολιτική ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Σιούφα έχει ως εξής:

    «Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"

    Ευρεία σύσκεψη για θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης.

    Στη συζήτηση που έγινε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε "γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες ως αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης".

    Ανέφερε επίσης, ότι "σε μία δημοκρατική πολιτεία δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και στα δικαιώματα", καθώς και ότι "απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν το σεβασμό, την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό στην Ελληνική Αστυνομία και έτσι θα εμπεδώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την αστυνομία".

    Πρόσθεσε ότι "εμείς θέλουμε μία αστυνομία αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος, κοντά στον πολίτη, στις πόλεις και στις γειτονιές, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και στα δικαιώματα του πολίτη".

    Η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στην Άμεση Δράση και το Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης εντάσσεται στη γενικότερη ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη και ειδικότερα στα ζήτηματα της ανασφάλειας, που καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ, και της λειτουργίας της αστυνομίας.

    Σε ερώτηση για τα λεχθέντα περί της επίσκεψης αυτής, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι «η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, που συστεγάζεται με το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στο ίδιο κτήριο, σε άλλο όροφο, ήταν κλειστή χθες το βράδυ και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ποτέ τίποτα που να αφορά τη λειτουργία ή την κατάσταση συγκεκριμένων αστυνομικών. «Και αυτό το λέμε κατηγορηματικά», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Νίκος Αθανασάκης, ο Γιάννης Ντόλιος εισηγητής του σχετικού ΚΤΕ, ο Θύμιος Σώκος και ο Θανάσης Κατερινόπουλος που έχουν αρμοδιότητα στο κόμμα για τα ζητήματα αυτά.

    Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι προτάσεις, που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος Τομέας για τα ζητήματα ασφάλειας.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρη Χριστόπουλο και αντιπροσωπεία της Ένωσης.

    Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου

    "Περισσότερη σοβαρότητα" στην κριτική και την πολιτική ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου σε αστυνομικά τμήματα, και πρόσθεσε: «Όταν κάνει κριτική να την κάνει με πραγματικά και όχι με φανταστικά μεγέθη, και να στηρίζει τους θεσμούς την ώρα που έχουν ανάγκη στήριξης, διότι μας έχει συνηθίσει δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση όχι μόνον να μην στηρίζει τους θεσμούς αλλά να παίρνει θέσεις που δυσφημούν διεθνώς τη χώρα. Περισσότερη σοβαρότητα και στην κριτική και στην πολιτική. Είναι δύσκολοι καιροί και απαιτεί και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς και δεν βλέπουμε δυστυχώς τέτοια υπευθυνότητα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»

    [03] "Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης"

    Τα θέματα της Παιδείας και οι λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ήταν στο επίκεντρο της πολύωρης συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με τους προέδρους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

    Τόσο ο κ. Αλαβάνος όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καυτηρίασαν έντονα την απόφαση του πρωτοβάθμιου Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τα ελληνικά κολέγια, χαρακτηρίζοντάς την ως πραξικοπηματική και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση που προωθεί, όπως είπαν, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «'Εχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί πάνω στην πραξικοπηματική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραβιάζει το σύνταγμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κοινοτική οδηγία έχει σχέση με την αγορά εργασίας ενώ σήμερα με την απόφαση αυτή βγαίνει θέμα εξίσωσης των ακαδημαϊκών προσόντων κάτι που δεν μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε η ΕΕ», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που "οδήγησε σε καράβι που μπάζει, την παιδεία".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «Ένα τελευταίο δείγμα αυτής της πολιτικής, είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου για τα ελληνικά κολέγια, που βρήκε συμπαραστάτη την κυβέρνηση, η οποία τη χρησιμοποιεί για να επιβάλει την νομιμοποίηση της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

    Τόσο ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Παναγιώτης Κουμαζέλης χαρακτήρισαν τον διάλογο για την Παιδεία ως προσχηματική διαδικασία και κατηγόρησαν τον Υπουργό Παιδείας ότι ενώ μιλά για μηδενική βάση διαλόγου, δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα για να ακούσει τις προτάσεις της.

    Αλαβάνος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    «Οι αγρότες δεν έχουν απλά δίκαια αιτήματα, αλλά βρίσκονται σε απόγνωση. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση που πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής και στα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε ερώτηση πως κρίνει τα μπλόκα των αγροτών,ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    «Την ευθύνη που οδηγούνται οι αγρότες σε προωθημένες μορφές πάλης την έχει η κυβέρνηση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2009 - 15:30:17 UTC