Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια
  • [02] "Ανοχή σημαίνει συγκάλυψη"
  • [03] "Το όνομα έχει εκχωρηθεί"

  • [01] Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια

    Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προς το Σκόπια, ότι «όσο η ηγεσία τους καλλιεργεί ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην χρηματοδότηση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οδικού'' άξονα 10'', στην μετονομασία του οποίου προχώρησε προκλητικά η γειτονική χώρα».

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, επανέλαβε ότι, «οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φυλοδοξίες των Σκοπίων δεν θα ικανοποιηθούν, όσο συνεχίζουν σκόπιμα, την εμμονή τους σε ένα γκρίζο παρελθόν και η ηγεσία τους, με την ανερμάτιστη πολιτική της, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον αλλά μόνο για μικροκομματικά οφέλη, ενόψει εκλογών».

    Ο κ. Καραμανλής καυτηρίασε έντονα την αδιαλλαξία των Σκοπίων και τις πρόσθετες, όπως τόνισε, προκλητικές αποφάσεις τους, όπως οι ανιστόρητες ονομασίες γηπέδων, δρόμων και η μετονομασία του ''άξονα 10'' και πρόσθεσε ότι η κοντόφθαλμη αυτή πολιτική αντιβαίνει τις σχέσεις και τις αρχές καλής γειτονίας .

    «Οι θέσεις και οι αποφάσεις μας είναι πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ξεκάθαρες θέσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

    «Εμείς λέμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει στα πάντα. Καλούμε τα Σκόπια να συμπράξουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, δεν θέλουμε να βρεθούν αποκλεισμένοι από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ.Το συμφέρον της περιοχής επιβάλει στην ηγεσία της γείτονος χώρας να εγκαταλείψει το γκρίζο παρελθόν και να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό της μέλλον».

    « Η Ελλάδα έχει τα μέσα, δεν τα εγκαταλείπει, τα χρησιμοποιεί με σύνεση και με αξιοπιστία, την ώρα που πρέπει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Εξάλλου, απαντώντας ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα του κ Καρατζαφέρη αν υπήρξαν πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών προς την εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή, διέψευσε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι, «όπως κανένα ελληνικό λιμάνι έτσι και κανένα ελληνικό αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

    Απάντηση σε ερώτηση για τη Γάζα

    "Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι". Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό. "Ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό του Ισραήλ δεν ζητήθηκε και βεβαίως δεν έγινε. Ζήτημα πραγματοποίησης τέτοιας μεταφόρτωσης δεν τέθηκε και δεν τίθεται" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Διευκρίνισε επίσης ότι, "πράγματι, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας, τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού, αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, και υπογραμμιζόταν ότι προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ". Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε. Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο ανοιχτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε" δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.

    Παράλληλα, τόνισε ότι "δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι το αίτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού από μια χώρα για δυνάμεις της ίδιας χώρας υποβλήθηκε σε ανύποπτη περίοδο", ενώ υπογράμμισε ότι "στο αίτημα που υπέβαλε το Νοέμβριο η αμερικανική πλευρά τονιζόταν κατηγορηματικά ότι η μεταφορά υλικού γινόταν μεταξύ αμερικανικών αποθηκευτικών μονάδων και ότι το υλικό αυτό θα παρέμενε στην επιμέλεια της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μεταφερθεί ούτε η επιμέλεια ούτε η ιδιοκτησία στην ισραηλινή κυβέρνηση".

    O κ. Καραμανλής είπε ότι η υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση μπορεί να βολεύουν όποιον επενδύει στο λαϊκισμό δεν υπηρετούν όμως το συμφέρον του τόπου και χαρακτήρισε "τουλάχιστον άδικη για την Ελλάδα, κάθε απόπειρα, που έχει στόχο να την εμφανίσει αποστασιοποιημένη από τις πάγιες θέσεις της για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", αλλά και "τουλάχιστον περίεργο να προτείνονται μονομερείς δράσεις που δεν εγγυώνται κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον πολύπαθο λαό της Γάζας: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για έλλειψη ευαισθησίας, γρήγορων διπλωματικών ανακλαστικών ή για έλλειψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό τραγωδίας".

    Τέλος, είπε ότι η "ουδέποτε διστάσαμε να καταγγείλουμε τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε συνίσταται σε τρομοκρατικές ενέργειες είτε σε πέραν από κάθε μέτρο στρατιωτικές δράσεις, απέναντι σε υπαρκτές προκλήσεις. Πολύ περισσότερο, όταν οι δυσανάλογες στρατιωτικές ενέργειες έχουν ως θύματα αμάχους. Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων. Η απώλεια ζωών, οι τραυματισμοί, ο πόνος των αμάχων ενισχύουν τα άκρα. Επιβαρύνουν τη δύσκολη προσπάθεια την ειρήνευσης. Δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης".

    [02] "Ανοχή σημαίνει συγκάλυψη"

    «Το πεδίο των μαχών σήμερα είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο αναφέρονται οι Γραφές. Και έχει γίνει ένας τόπος Αποκάλυψης. Χθες είχαμε επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομείο, στα γραφεία του ΟΗΕ σε γραφεία διεθνών πρακτορείων. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη. Η Ελλάδα απουσιάζει». Αυτο τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, στα γραφεία του ΟΗΕ και σε γραφεία διεθνών μέσω ενημέρωσης και ζήτησε -μεταξύ άλλων- την ανάκληση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, το πάγωμα της στρατιωτικής συμφωνίας του 1993 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, προκειμένου και να μη χάσει η χώρα μας τη φερεγγυότητά της στον μουσουλμανικό χώρο.

    «Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «για μας ανοχή σημαίνει συγκάλυψη». «Οι λαοί της ευρύτερης περιοχής δεν αντιδρούν το ίδιο όταν ακούν το όνομα Ελλάδα, όπως όταν ακούνε Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί την χαλάμε αυτή την παράδοση», πρόσθεσε και παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να «δει τον Ερντογάν ο οποίος, με θάρρος καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι σε ιστοσελίδα αμερικανικού οργανισμού αναφέρεται ότι το 2007 ξεκίνησαν 690 κοντέινερ από τον Αστακό με προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ. Σας καλώ να το διαψεύσετε. Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;"

    Εκδήλωση για την Υγεία

    Το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Παραδείγματα νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στην υγεία.Το Ζήτημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Οι προτάσεις του Συνασπισμού». Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στις 6.30 μ.μ.

    Ομιλία Τσίπρα στο Μεσολόγγι

    «Το αν καταδικάζουμε ή όχι και τι, μπορούν να το βρουν στα κομματικά μας κείμενα και στις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούμε τον τελευταίο καιρό επιθετικές και δήθεν αγανακτισμένες εκκλήσεις προς τον πολιτικό μας χώρο, καταδικάζετε την βία; Καταδικάζετε τα σπασίματα; Καταδικάζετε τα Καλάσνικωφ και τον τραυματισμό του αστυνομικού;»

    Εμείς απαντάμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «ότι αυτό για την δική μας αριστερά είναι αυτονόητο και είμαστε ξεκάθαροι.» Και πρόσθεσε: «Διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, δεν χρωστάμε ούτε πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Ούτε στην ακροδεξιά, ούτε στη δεξιά, ούτε πολύ περισσότερο σε υποτιθέμενες κομμουνίστριες που επέλεξαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αντίθεση με όλες τις αριστερές δυνάμεις που στήριξαν με κάθε τρόπο τη νέα γενιά».

    Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συνασπισμού στις τελευταίες κινητοποιήσεις υπογράμμισε ότι την πολιτική την διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι στο δρόμο, ενώ κάνοντας λόγο για ξέσπασμα οργής των νέων, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι εκφράστηκαν τα αδιέξοδα της κοινωνίας και ιδίως των νέων ανθρώπων.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, στο να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία και ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στη δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία». Και σε αυτό το σημείο κάλεσε όπως είπε «αυτούς που μας κατηγορούν να κάνουν πίσω.»

    Σχετικά με την λειτουργία της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση « να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά και τις τσέπες των τραπεζιτών». Και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν αντί να κάνουν τους πονόψυχους να μας πουν, ποια από τις αποτυχημένες πολιτικές τους θα αλλάξουν».

    Δηλώσεις για το λιμάνι του Αστακού

    «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή γης για τη διευκόλυνση μεταφοράς πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, κατά της χρησιμοποίησης του λιμανιού για την μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

    «Η περηφάνια του ελληνικού λαού τσαλακώνεται, όταν μεταφέρονται όπλα από λιμάνια της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για μια βάρβαρη πολεμική επέμβαση, αλλά για μια απροκάλυπτη γενοκτονία με την κάλυψη ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τη μαθητική κοινότητα, ανέβασε τους τόνους της κριτικής: «Οι μαθητές σπάσατε τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου. Και σας είπαν αλήτες και τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Αλλά τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αληθινοί αλήτες και τρομοκράτες. Είναι αυτοί που τάχα καταδικάζουν την επίθεση κατά αμάχων και, φορώντας την κουκούλα της υποκρισίας, διευκολύνουν το πέρασμα όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της» και ότι «φέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος» και την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες, τονίζοντας: «Πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για διευκόλυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ και να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή από το Ισραήλ, αλλιώς θα είναι βαριά η συνενοχή της».

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση, στο παρελθόν, του λιμανιού του Αστακού, ο κ. Τσίπρας είπε: «Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Αστακού, υποσχέθηκε στο λαό ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά με αυτά που έγιναν με τη σκέψη για εργοστάσιο λιθάνθρακα και με την παράνομη διακίνηση όπλων φαίνεται ότι όλα ήταν ψέματα και αυτοί που έχουν για θεό τους τα κέρδη και τα συμφέροντα, το μόνο που έχουν προσελκύσει είναι τοξικά απόβλητα».

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο δήμαρχος Αστακού, Π. Στάικος, και ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των φορέων, Ηλ. Γεωργαλής, και ακολούθησε πορεία προς το Πλατυγιάλι.

    [03] "Το όνομα έχει εκχωρηθεί"

    «Το "Μακεδονία" έχει εκχωρηθεί και ψάχνουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

    Ο κ Καρατζάφερης κατήγγειλε ότι «τα Σκόπια καταπατούν την ενδιάμεση συμφωνία από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλόκαρε τις εκροές της ΕΕ προς τα Σκόπια τα οποία έχουν ενισχυθεί με περισσότερο από 1 δισ. 100 εκ. ευρώ».

    «Αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε την αλαζονεία, την αυθάδεια και το «καουμποϊλίκι» των Σκοπίων», συμπλήρωσε ο κ Καρατζαφέρης.

    Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δείχνει διάθεση Πόντιου Πιλάτου απέναντι στον κατακτητή και στο θύμα, αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 January 2009 - 11:30:17 UTC