Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δε λύνονται τα προβλήματα"
  • [02] Λήγει αύριο η προθεσμία για τα τέλη
  • [03] Κανονικά λειτουργεί το μετρό
  • [04] Αύξηση παράνομων μεταναστών
  • [05] Μειώνει το επιτόκιο η Τράπεζα Αγγλίας
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] Ξανάρχισαν οι συγκρούσεις
  • [08] "Οχι στον ευρωμονόδρομο"
  • [09] Διακομματική για την Αστυνομία
  • [10] "Συναίνεση για έξοδο από την κρίση"
  • [11] Εξονυχιστικές έρευνες
  • [12] Συνάντηση για το φυσικό αέριο

  • [01] "Δε λύνονται τα προβλήματα"

    Περιοδεία στο Νομό Σερρών πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα επισκεφθεί το Δημοτικό διαμέρισμα Αναγέννηση και τη Νομαρχία Σερρών. Το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση και στη συνέχεια θα συναντηθεί με στελέχη του κόμματος στην περιοχή.

    Ανασχηματισμό εσωκομματικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον ανακοινωθέντα κυβερνητικό ανασχηματισμό, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε αδύναμο να ανακτήσει τον έλεγχο στην κυβέρνησή του και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέβλεψε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να έχει μακρό βίο και ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ανέφερε ότι αυτός ανακοινώθηκε ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας, στη διάρκεια των οποίων υπήρξε κυβερνητική διάλυση και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του νέου σχήματος επιβεβαίωσε το κυβερνητικό αδιέξοδο.

    Οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης δεν αλλάζουν. Δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική. Μια πολιτική, που έχει ανακόψει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, έχει μεταφέρει βάρη στους πολλούς, έχει επιδεινώσει την κρίση. Δεν αλλάζει η πολιτική δημόσιας διοίκησης, η πολιτική ασφάλειας. Μια πολιτική, που είναι υπεύθυνη για τη διάλυση στο κράτος, μια πολιτική που είναι υπεύθυνη για το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

    Δεν αλλάζει η πολιτική στο χώρο της παιδείας. Μια πολιτική υποχρηματοδότησης, μια πολιτική που βγάζει τους μαθητές και τους φοιτητές στους δρόμους. Δεν αλλάζει η κοινωνική πολιτική, η πολιτική στο χώρο της υγείας, με το ΕΣΥ σε διάλυση. Δεν αλλάζει η πολιτική για το περιβάλλον, για τη χωροταξία. Ο πρωθυπουργός δεν είχε καν το θάρρος, το πολιτικό θάρρος, να δημιουργήσει ένα αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όλες αυτές οι πολιτικές και άλλες δεν αλλάζουν για ένα πολύ απλό λόγο: και αυτός είναι ότι, δυστυχώς για το λαό και για τη χώρα, στον ανασχηματισμό αυτό, ένας άνθρωπος μένει στη θέση του, κι αυτός είναι ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Πρόκειται, τόνισε, για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και προσπάθεια εξισορρόπησης κομματικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, σχεδιασμοί οι οποίοι δεν λύνουν τα προβλήματα του κόσμου.

    [02] Λήγει αύριο η προθεσμία για τα τέλη

    Λήγει αύριο η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009.

    Τα σήματα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009.

    [03] Κανονικά λειτουργεί το μετρό

    Κανονικά λειτουργεί σήμερα το Μετρό,καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει.

    Όπως έγινε γνωστό από το Σωματείο των εργαζομένων, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών είχαν χθες μια πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΜΕΛ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 2 της νέας ΣΣΕ 2008-2009,το οποίο, κατά την άποψη των εργαζομένων τους αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικούν ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

    Μετά τη συνάντηση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία,προειδοποιώντας,όμως,πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους τότε η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα.

    [04] Αύξηση παράνομων μεταναστών

    Σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό είναι, για το 2008, ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών, στερουμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, από τους λιμενικούς στα νησιά του Αιγαίου, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο αριθμός των συλληφθέντων διακινητών.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΕΝΑΝΠ, καθόλη τη διάρκεια του 2008, σε 907 περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών υπηκόων, συνελήφθησαν από τους λιμενικούς σε όλη τη χώρα 15.315 λαθρομετανάστες, ενώ το 2007 είχαν συλληφθεί 9.240. Επίσης, συνελήφθησαν 243 διακινητές έναντι 196 το 2007 και κατασχέθηκαν 182 πλοία-λέμβοι και 11 οχήματα.

    Στις προτιμήσεις των δουλεμπόρων, πρώτη -και το 2008- ήταν η Σάμος με 5.063 λαθρομετανάστες και ακολούθησαν η Μυτιλήνη με 3.877, η Λέρος με 3.469, η Πάτμος με 1.557, η Χίος με 176, η Κως με 171 και τα υπόλοιπα νησιά με 1.327 λαθρομετανάστες.

    Σε ό,τι αφορά τις διακινούμενες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, σε 265 υποθέσεις διακίνησης συνελήφθησαν 343 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 42 κιλά και 113,1 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 207 κιλά και 386,7 γραμμάρια ακατέργαστης, 39 αυτοσχέδια τσιγάρα με ακατέργαστη κάνναβη, 63 κιλά και 338 γραμμάρια χασισέλαιο, 283 σπόροι και 17 δενδρύλλια κάνναβης, 27 κιλά και 809,7 γραμμάρια ηρωϊνης, 10 δισκία κωδεϊνη, 299,2 γραμμάρια, 165 δισκία και 55 ml μεθαδόνης, 1 κιλό και 323,7 γραμμάρια κοκαϊνης, 2 δισκία έκσταση, 649 δισκία και 12 υπόθετα ηρεμιστικά και ένα χαρτάκι lsd.

    [05] Μειώνει το επιτόκιο η Τράπεζα Αγγλίας

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει δραστικά το επιτόκιό της κατά τουλάχιστον μισή μονάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακοπεί η διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση.

    Οι χρηματαγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 έως 75 μονάδες βάσης, από το 2% που είναι σήμερα. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η μείωση θα φτάσει στη μία μονάδα.

    Πάντως οποιαδήποτε μείωση κι αν αποφασιστεί, που θα είναι η τέταρτη τους τελευταίους μήνες, θα οδηγήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία, αφού ούτε καν στην περίοδο της ύφεσης στη δεκαετία του 1930 τα επιτόκια δεν είχαν μειωθεί κάτω από το 2%.

    Μάλιστα εκτιμάται ότι η μείωση του επιτοκίου δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα ακολουθήσει άλλη μία τον Φεβρουάριο, οπότε και τα επιτόκια θα βρεθούν κάτω από το 1%. Στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να δώσει διαβεβαιώσεις ότι το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό για μεγάλο διάστημα.

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης (11:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (12:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Τελετές παράδοσης-παραλαβής στα Υπουργεία (12:30:00, Αθήνα)

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις Σέρρες

  • Παρουσίαση του τόμου με άρθρα της Φωτεινής Τομαή στο "ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", με τίτλο "Κυριακάτικα βήματα στην ιστορία" (12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)- Ομιλητές:Μ. Γιαννάκου,Α.Λοβέρδος, ο πρέσβης ε.τ.Β. Θεοδωρόπουλος και ο δημοσιογράφος Γ.Πρετεντέρης

  • Η πρεσβευτής της Τσεχίας Χάνα Μότλοβα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ (12:00:00, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

  • Σύσκεψη ΔΣ ΚΕΔΚΕ με δημάρχους πρωτευουσών νομών (12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Τιτάνια")

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη - (13:00:00, Αθήνα/Περισσός)

  • Συνέντευξη Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στο δικαστικό μέγαρο (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Προαγγελία Β΄ προκριματικής φάσης Τσάμπιονς Καπ και LEN Τrophy γυναικών

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Κορασίδων (3ος όμιλος, 3η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Παίδων (2ος όμιλος, 3η ημέρα)

    16.30 Ελλάδα - Λετονία

    19.00 Ισπανία - Λουξεμβούργο

    21.30 Ισραήλ - Βέλγιο

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (9η Ημέρα),

    22:00 Σιένα (Ιταλία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

    21:00 Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)

    [07] Ξανάρχισαν οι συγκρούσεις

    Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα δεκάδες άρματα μάχης με την κάλυψη ελικοπτέρων κινούνται προς τη Χαν Γιούνες, ενώ παράλληλα αεροσκάφη βομβαρδίζουν την πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ, στη μία μετά τα μεσάνυχτα και κινούνται προς τη Χάν Γιούνες. Η πόλη αυτή είναι η μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται ένα από τα προπύργια της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα, ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκοπούν την πόλη της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στόχοι των αεροσκαφών είναι κτήρια και τούνελ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις επιθέσεις αυτές δεν υπάρχουν θύματα.

    Το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον του Λιβάνου, απαντώντας στις εκτοξεύσεις ρουκετών λίγο νωρίτερα κατά του βορείου Ισραήλ, ανακοίνωσε πηγή του ισραηλινού στρατού. "Χτυπήσαμε απευθείας την πηγή εκτόξευσης ρουκετών στο Λίβανο", διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.Πηγή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πέντε οβίδες εναντίον του Λιβάνου.

    Τουλάχιστον 702 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 3.100 έχουν τραυματιστεί από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισε η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, Μαουαουίγια Χασανείν.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    "Ενθαρρυντική" χαρακτήρισε η Αίγυπτος την αντίδραση του Ισραήλ σχετικά με το αιγυπτιακό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χασάμ Νάκι.

    "Αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά οι λεπτομέρειες της πρότασης πρέπει να συζητηθούν με τους Ισραηλινούς", δήλωσε ο Χασάμ Νάκι, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

    "Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις προσπάθειες τους στην εξέρευση μιας λύσης για τον τερματισμό τρομοκρατικών ενεργειών στην Γάζα καθώς και την λήξη της διακίνησης παράνομων όπλων στην Γάζα μέσω της Αιγύπτου", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

    Σύμφωνα μάλιστα με ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, την Πέμπτη θα φτάσει στο Κάιρο ο πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ για να συζητήσει την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπας θα μεταβεί σήμερα στη Μαδρίτη για συνομιλίες για τον πόλεμο στη Γάζα με τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ θαπατέρο, και τον υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αποφύγει επιμελώς να σχολιάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσεπως ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του «θα ασχοληθεί αμέσως» με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Τρίωρη παύση των βομβαρδισμών

    Διακοπή των βομβαρδισμών επί τρεις ώρες σε καθημερινή βάση για τη λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα δηλώνει ότι θα εφαρμόζει το Ισραήλ σε μία τακτική κίνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή για το βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ. Ανάλογη παύση στις εκτοξεύσεις ρουκετών αναμένεται να εφαρμόσει τις ίδιες ώρες η Χαμάς.

    Η δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη με τρίωρη διακοπή των βομβαρδισμών κοντά στην Πόλη της Γάζας από τις 13:00 έως τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Αντίστοιχη παύση θα υπάρξει και τις επόμενες ημέρες για να φθάσει βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα για τους απελπισμένους κατοίκους της Γάζας.

    Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βγήκαν για τρεις ώρες στους δρόμους για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, να επισκεφθούν συγγενείς τους και να θάψουν τους νεκρούς τους. Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση για τους 1,5 εκατ. κατοίκους της Γάζας και ο ισραηλινός αποκλεισμός δεν επιτρέπει στους αμάχους να ξεφύγουν από τα πυρά.

    Νεα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Γέφυρα Ελπίδας», αναχωρεί την Πέμπτη για το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιατροφαρμακευτικής φύσεως, την οποία συγκέντρωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων, για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Ο συνολικός όγκος της βοήθειας ανέρχεται σε περίπου 13 τόνους και περιλαμβάνει φάρμακα, ορούς και υγειονομικό υλικό.

    Την αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας,στην οποία συνέδραμε και ο Δήμος Αθηναίων, θα συνοδεύουν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

    [08] "Οχι στον ευρωμονόδρομο"

    Συνέντευξη Τύπου, για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνέχεια, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα αναχωρήσει για διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία.

    «Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Η ΝΔ δεν αλλάζει. Το ίδιο και όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότεροι για το λαό, γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα, που αυτά τα κόμματα υπηρετούν.

    Το ουσιαστικό σήμερα είναι να αλλάξει ο λαός και να εγκαταλείψει οριστικά τα κόμματα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση περί σχηματισμού, που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [09] Διακομματική για την Αστυνομία

    «Μια και είναι του Αγίου Ιωάννου σήμερα να πούμε ότι ισχύει το "τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα". Διότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί μια τέτοια αλλαγή πολιτικών που δεν μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ερωτώμενος για τον ανασχηματισμό, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, και πρόσθεσε:

    «Να σημειώσουμε, όμως, ότι η απαλλαγή από τα καθήκοντά τους των υπευθύνων Υπουργών και Υφυπουργών για τα θέματα της Παιδείας, αλλά και της Οικονομίας, τα θέματα εκείνα δηλαδή στα οποία έχουμε βιώσει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινιόταν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σοβαρό τραυματισμού του νεαρού αστυνομικού από την επίθεση στα Εξάρχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «η Αριστερά με την ταυτότητά της υπερασπίζεται τα αθώα θύματα της βίας και επίσης υπερασπίζεται τη νέα γενιά και υπό αυτή την έννοια είναι πλήρης η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αστυνομικό Διαμαντή».

    Πρότεινε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής άμεσα για τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ώστε ο αστυνόμος πολίτης, με τη στήριξη της κοινωνίας, να στηρίζει τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη ζωή του κάθε πολίτη στη χώρα μας.

    Ο κ. Αλαβάνος ευχήθηκε πλήρη αποκατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού, αλλά και εξάρθρωση των μηχανισμών βίας και αυστηρότατη τιμωρία των ενόχων.

    [10] "Συναίνεση για έξοδο από την κρίση"

    «Όσοι ανασχηματισμοί και να γίνουν, όσοι υπουργοί και να αλλάξουν, αν δεν αλλάξει μυαλό και νοοτροπία ο κ. Καραμανλής, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ένα ανακάτεμα της σούπας είναι», τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης για τον ανασχηματισμό.

    «Το πρόβλημα δεν είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το πρόβλημα είναι ποιος θα μπορέσει να αναλάβει, να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και να μπορέσουμε όλοι με ένα πλαίσιο συναίνεσης, να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση, στην οποία έχει περιέλθει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως ο ανασχηματισμός θα είναι προσχηματικός.

    Χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες για να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να αλλάξει 3 Υπουργούς. Δηλαδή ούτε ένα επιφανειακό πολιτικό «λίφτινγκ» με το οποίο θα επιχειρούσε να δώσει νέα πνοή σε μια γηρασμένη και ανήμπορη Κυβέρνηση.

    Αυτός ο ανασχηματισμός αποτελεί προϊόν εσωκομματικών και παρασκηνιακών συμβιβασμών μεταξύ κορυφαίων υπουργών.

    Δεν είναι όμως τελικά θέμα μόνον προσώπων αλλά κυρίως θέμα πολιτικής και ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι αυτό δεν μπόρεσε να το καταλάβει, παραμένοντας ο ίδιος σε ομηρία».

    [11] Εξονυχιστικές έρευνες

    Εξονυχιστικές είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Σταθερή αλλά κρίση παραμένει η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού.

    Στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κάθησαν οι συνολικά οκτώ κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή όπλων, που συνελήφθησαν σε ελέγχους της Αστυνομίας σε σπίτια και καταστήματα στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος αστυνομικών.

    'Εξι εκ των κατηγορουμένων ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να δικαστούν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.Το δικαστήριο διατήρησε την κράτηση των δύο από αυτούς, μεταξύ των οποίων και της γυναίκας ιδιοκτήτριας καφενείου στην κατοχή της οποίας βρέθηκε ένα όπλο, ενώ διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι υπόλοιποι τέσσερις.

    Οι άλλοι δύο από τους οκτώ συλληφθέντες ζήτησαν να δικαστούν, κάτι που έγινε τελικώς μόνο για τον έναν, ο οποίος κρίθηκε αθώος καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι το σπαθί, που βρέθηκε στο σπίτι του, ήταν οικογενειακό του κειμήλιο. Η δίκη για το δεύτερο αναβλήθηκε για τα τέλη του μήνα, καθώς κριθηκε απαραίτητη η κατάθεση μάρτυρα, που σήμερα ήταν απών από το δικαστήριο.

    [12] Συνάντηση για το φυσικό αέριο

    Οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz συναντήθηκαν εκτάκτως στη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση με το φυσικό αέριο, ανακοίνωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    "Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλεξέι Μίλερ και τον Ολεγκ Ντούμπινα με θέμα το πως θα τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

    Οι δύο είχαν ξανασυναντηθεί στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Αμέσως μετά η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε και την παροχή αερίου σε τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

    Αύριο, οι αντιπρόσωποι της Gazprom και της Naftogaz θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της ευρωπαϊκής συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, στην οποία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών μελών.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να παρακολουθεί τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας και προετοιμάζει μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για τη Δευτέρα μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι διατεθειμένες να δεχθούν την παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθούν τη ροή ρωσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. "Λάβαμε διαβεβαιώσεις και από τις δύο χώρες ότι είναι ετοιμες να δεχθούν διεθνείς παρατηρητές", είπε.

    Πάντως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε στον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, πως η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο θα επαναληφθεί προς το Κίεβο όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο, με τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

    "Απολύτως απαράδεκτη" χαρακτήρισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τη διακοπή της αποστολής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και απηύθυνε έκκληση στη ρωσική Gazprom και την ουκρανική Naftogaz να τις επαναλάβουν άμεσα.

    "Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανησυχεί ιδιαιτέρως για τη διαμάχη μεταξύ Gazprom και Naftogaz σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών στα τέλη Δεκεμβρίου ότι δεν θα διεκόπτετο η τροφοδοσία της Ευρώπης, οι παραδόσεις φορτίων έχουν πλήρως διακοπεί, σήμερα", αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

    "Είναι απολύτως απαράδεκτο, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ευρωπαίοι πελάτες δεν αποτελούν μέρος της διαφοράς, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ακριβείς τιμές και έχουν πληρώσει έγκαιρα και εμπρόθεσμα", το φυσικό αέριο τους, τονίζεται στην έκθεση.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας απευθύνει έκκληση ταυτόχρονα "στη Gazprom και τη Naftogaz να επαναλάβουν άμεσα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να καταλήξουν ταχύτατα σε βιώσιμη συμφωνία για να επιλύσουν τις διαφορές τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Μετά την αναστολή της λειτουργίας όλων των εξαγωγικών αγωγών από την Ουκρανία, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου με τις οποίες η Gazprom τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, παρά την αύξηση της προσφοράς μέσω εναλλακτικών οδών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 January 2009 - 7:30:32 UTC