Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα
  • [02] "Μείζον και διαχρονικό ζήτημα η Παιδεία"
  • [03] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [04] Διόδους προς Ευρώπη αναζητά η Gazprom
  • [05] Πέθανε ο 16χρονος γιός του Τραβόλτα
  • [06] "FOOD&GOODS":Τιμώμενη η Ελλάδα
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] "Λύσεις χωρίς συμβιβασμούς"
  • [09] "Τώρα το λόγο έχουν οι λαοί"
  • [10] "Δύναμη εφόδου η Αριστερά"
  • [11] "Με τις προτάσεις μας στη Βουλή"
  • [12] "Εσπασαν" τα κινητά

  • [01] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

    Εντείνονται οι φόβοι για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την απομάκρυνση εκατοντάδων ξένων υπηκόων μέσω του μεθοριακού σταθμού Ερέζ, με τη Χαμάς να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    "Αν διαπράξετε την ανοησία να εξαπολύσετε χερσαία επίθεση, μαύρη μοίρα σάς περιμένει στη Γάζα. Θα είναι η κατάρα σας, η οργή του Θεού θα πέσει επάνω σας", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χαλέντ Μεσαάλ, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς "δεν θα υποταχθεί στους όρους του Ισραήλ".

    Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 435 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οι 75 είναι παιδιά και 21 γυναίκες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2285, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ η επισιτιστική κατάσταση στη Γάζα είναι ανυπόφορη.

    Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί περίπου 500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Η ΕΕ σχεδιάζει διπλωματική αποστολή στην περιοχή με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολάνα, ενώ την Ιερουσαλήμ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Σχέδιο για εκεχειρία αναμένεται να καταθέσει στον ΟΗΕ και η Τουρκία, ως άτυπο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισράηλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση, ενώ συζητά με τη Χαμάς προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

    Ο Τζόρτζ Μπους επέρριψε όλη την ευθύνη για την κρίση στη Χαμάς και απέρριψε μια "μονομερή εκεχειρία" που δεν θα συνοδεύεται από μηχανισμούς επιτήρησης και θα επιτρέπει στην Χαμάς να συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις

    Η Ισραηλινή αεροπορία συνέχισε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς που εξαπολύθηκε την 27η Δεκεμβρίου εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα της, ενώ ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε πως εάν "ανοήτως" ο Ισραηλινός στρατός αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα, τον περιμένει "μαύρη μοίρα".

    Εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    "Οι απώλειες της Χαμάς είναι μικρές, πολύ μικρές", δήλωσε εντωμεταξύ ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Ισλαμιστικής παράταξης, χθες Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera.

    Στην δεύτερη τηλεοπτική του εμφάνιση από την έναρξη της επιχείρησης επτά ημέρες πριν, ο Μεσάαλ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους.

    Την εβδομάδα που πέρασε πάνω από 700 "στόχοι" στη Γάζα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό. "Ο εχθρός πέτυχε να καταστρέψει τις υποδομές της Λωρίδας, αλλά θα ήθελα να πω στο λαό μας σε όλο τον κόσμο ότι η αντίσταση στη Γάζα είναι μια χαρά", δήλωσε ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει στη Συρία.

    ΟΗΕ:Ανυπόφορη η κατάσταση στη Γάζα

    Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, καθώς την Παρασκευή μετά από επτά ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, χαρακτήρισε την επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα "ανυπόφορη".

    "Γνωρίζουμε ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περιορισμένη, αλλά η θέλησή μας δεν είναι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση σε αυτήν την μάχη που μας επιβλήθηκε", πρόσθεσε.

    επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα είναι ανυπόφορη και ο αριθμός των τροφίμων στην βάση έχει μειωθεί", δήλωσε η Κριστίν βαν Νιουγουενχούιζε, εκπρόσωπος του WFP στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά την διάρκεια επικοινωνίας της με τα κεντρικά γραφεία του προγράμματος στην Ρώμη.

    Περίπου 6,4 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα στην περιοχή, που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με το WFP.

    Για τη στήριξη των οικογενειών, που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη, το WFP ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη ένα πρόγραμμα έκτακτης ανακούφισης στην πόλη της Μπεΐτ Χανούν για 3.000 οικογένειες που αποτελούνται από 15.000 άτομα.

    Σύμφωνα με το WFP η έλλειψη σιταριού έχει βάλει λουκέτο στα περισσότερα ελαιοτριβεία και αρτοποιεία της Γάζας, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετό ψωμί για τους Παλαιστίνιους.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν, σε όλο τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 430 ανθρώπους μέσα σε επτά ημέρες.

    Από την Τζακάρτα στο Ναϊρόμπι και από την Καμπούλ μέχρι την Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κατέβησαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής. Η χθεσινή ημέρα άλλωστε για την Παλαιστίνη είχε κηρυχθεί "ημέρα οργής" κατά του Ισραήλ.

    Αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες ήταν οι μουσουλμάνοι που κατέβηκαν στους δρόμους. Στη Βιένη υπολογίζεται ότι 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, που οργάνωσαν μουσουλμανικές οργανώσεις στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 1.000 άτομα διαδήλωσαν και στη Στοκχόλμη, για τρίτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πριν από μία εβδομάδα. "Η Γάζα αιμορραγεί" και "Ισραήλ, δολοφόνε παιδιών", έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι μετέφεραν και ένα λευκό φέρετρο, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία.

    Μια μικρή διαδήλωση, περίπου 100 ατόμων, έγινε και έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο, με αίτημα να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. "Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να μεταβούν στο νοσοκομείο οι άρρωστοι και οι τραυματίες. Η Αίγυπτος πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει το Ισραήλ", τόνισε η Μπέτι Χάντερ, γενική γραμματέας της οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

    Η ειρηνιστική οργάνωση "Σταματήστε τον Πόλεμο" αναμένει ότι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση, που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου. Η διαδήλωση θα περάσει και από την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν όπου οι διαδηλωτές θα αφήσουν, συμβολικά, τα παπούτσια τους.

    Δύο νέα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Γάζα.Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο διοργανώνει συλλαλητήριο στις 3 στα Προπύλαια .Συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, το Κίνημα Ελεύθερη Γάζα, η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, άραβες μετανάστες, φορείς, η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση συμπαράσταστης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    [02] "Μείζον και διαχρονικό ζήτημα η Παιδεία"

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ζητά ο πρωθυποργός με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

    «Το θέμα της Παιδείας σε όλες του τις εκφάνσεις και όλες τις βαθμίδες, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν θέση. Και αυτό γιατί το μέλλον και η πορεία της Παιδείας προϋποθέτουν όσο το δυνατόν κοινές θέσεις, αφού συνιστούν διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης.

    Για το λόγο αυτό ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    Η συζήτηση θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του Σώματος.

    Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 9 Ιανουαρίου.

    [03] Νέα επιδείνωση του καιρού

    Σημαντική επιδείνωση του καιρού προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η ΕΜΥ.Οι βροχές και τα χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές θα είναι το σκηνικό του καιρού.

    Για σήμερα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

    Οι βροχές θα συνεχιστούν και αύριο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Σε μικρή περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εως 7 μποφόρ.

    [04] Διόδους προς Ευρώπη αναζητά η Gazprom

    Η Gazprom δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την Ουκρανία για να μεταφέρει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη και αναζητά άλλες διόδους, δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου.

    "Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να αναπτύσσουμε, όταν είναι δυνατόν, άλλους εναλλακτικούς δρόμους και ελπίζουμε πως η Ευρώπη θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξει το σχέδιο αυτό", τόνισε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει την άποψή του στην ρωσο-ουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο.

    Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η Gazprom επιδιώκει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ουκρανία, τονίζοντας πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει, όμως κανείς στο Κίεβο δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί.

    Οι δύο πλευρές δηλώνουν έτοιμες να διατηρήσουν την παροχή αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως ήδη χθες Πολωνία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν πως μειώθηκαν οι ποσότητες φυσικού αερίου που έλαβαν.

    Από την πλευρά της, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κατηγόρησε τη ρωσική Gazprom ότι δεν της παρέδωσε την απαραίτητη ποσότητα φυσικού αερίου για να την προωθήσει στην Ευρώπη. "Δεν παραλάβαμε τα 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

    Η ουκρανική εταιρεία υποχρεώθηκε να αντλήσει από τα αποθέματά της και να προωθήσει στην Ευρώπη 10 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ άλλα 7 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν για την ομαλή λειτουργία των αγωγών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε.

    Στο μεταξύ, η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συγκάλεσε για την Δευτέρα έκτακτη σύνοδο, σε επίπεδο πρεσβευτών, προκειμένου να συζητήθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

    Στόχος της συνόδου αυτής θα είναι η "ανταλλαγή πληροφοριών" και "ο συντονισμός της αντίδρασης της ΕΕ", είπε ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, που κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή, η τσεχική προεδρία θέλει να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενότητα της ΕΕ στο θέμα αυτό και να ενημέρωσει τις χώρες-μέλη για τις δυσκολίες, που υπάρχουν στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις "πιθανές συνέπειες" για την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για "επείγουσα" σύνοδο, επειδή οι συνέπειες που αναμένεται να υπάρξουν από την κρίση είναι προς το παρόν περιορισμένες, λόγω των σημαντικών αποθεμάτων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

    Σε ανακοίνωσή της η τσεχική προεδρία, που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της, "ζητάει να βρεθεί επειγόντως λύση στην εμπορική διένεξη ανάμεσα στην Ομοσπονδία της Ρωσίας και την Ουκρανία και να επαναληφθεί κανονικά η παράδοση αερίου στα κράτη μέλη της ΕΕ".

    Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λογο για "ανωμαλίες στην παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Ουγγαρία από τους αγωγούς της Ουκρανίας".

    Στην Ουγγαρία η παροχή φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και στην Πολωνία η μείωση ήταν 6%.

    [05] Πέθανε ο 16χρονος γιός του Τραβόλτα

    Πέθανε ξαφνικά ο 16χρονος γιός του διάσημου ηθοποιού Τζον Τραβόλτα στην Μπαχάμες, όπου η οικογένεια περνούσε τις διακοπές της, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του ηθοποιού.

    Ο Τζετ Τραβόλτα έπαθε ανακοπή στη σουίτα της οικογένειας στο ξενοδοχείο Old Bahama Bay, δήλωσε ο Μάικλ Οσι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νεαρός είχε πάθει και στο παρελθόν ανακοπή.

    Ο Τραβόλτα και η σύζυγός του επίσης ηθοποιός Κέλι Πρέστον έχουν και μια κόρη την Ελα Μπλου που γεννήθηκε το 2000.

    [06] "FOOD&GOODS":Τιμώμενη η Ελλάδα

    Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση «FOOD & GOODS», η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα προϊόντα διατροφής από όλο τον κόσμο και θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου 2009, στο εκθεσιακό κέντρο "Porte de Versailles", στο Παρίσι.

    Τη συμμετοχή της χώρας μας έχει αναλάβει να διοργανώσει το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (όπου μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι) όπως ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνει η Παλαιστινιακή Παροικία σε συντονισμό με φορείς και πολιτικές οργανώσεις της πόλης (12:00:00, Θεσσαλονίκη).

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό (15:00:00, Αθήνα/Προπύλαια). Πορεία προς τη Βουλή και την Ισραηλινή Πρεσβεία.

    Αθλητική ατζέντα

  • Σούπερ Λίγκα (16η αγωνιστική)

    16:45 Εργοτέλης-Πανθρακικός NOVA

    16:45 Ξάνθη-Πανιώνιος ΝΕΤ

    19:00 Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός ΝΕΤ

  • Χάντμπολ-Φιλικός ανδρών: Γερμανία-Ελλάδα - 16:00:00

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (12η ημέρα)

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (12η ημέρα)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (4η ημέρα)

    [08] "Λύσεις χωρίς συμβιβασμούς"

    "Σήμερα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι, η λύτρωση δεν μπορεί να προέλθει από συμβιβασμούς, αλλά από καθαρές προοδευτικές λύσεις", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Ξέρουμε ότι εμείς οι Έλληνες και αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αρκεί να μην φοβηθούμε αλήθειες. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κακώς κείμενα. Αρκεί να σπάσουμε τα δεσμά αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών, που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Αντί να διχάζουμε με το βόλεμα των «ημετέρων» και των κομματικών παραγόντων, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού. Να κινητοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, προωθώντας τους άξιους, όχι τους αρεστούς. Αντί να ξεπουλάμε αδίστακτα την περιουσία του Ελληνικού λαού, προς ίδιον όφελος, να εγγυηθούμε τη σοβαρή και υπεύθυνη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ευημερίας των Ελλήνων. Αντί να υπηρετούμε τη ρουσφετολογική σπατάλη του κράτους, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο".

    «Φέτος, έχω ακούσει από πολλούς συμπολίτες μας ένα ερώτημα που μου θέτουν με δικαιολογημένη αγωνία. «Ποιό είναι το μέλλον της πατρίδας μας;», το ερώτημα αυτό εκφράζει μια βαθύτερη ανησυχία, εκφράζει τη νέα γενιά, τη χαμένη της ελπίδα, εκφράζει την οργή της», επισημαίνει ο Γ. Α. Παπανδρέου και υπογραμμίζει ότι «μπροστά σε αυτή τη βαθιά ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, είναι εύλογο το ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα;».

    Η απάντηση είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ΝΑΙ, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι απαιτείται να μετατρέψουμε την κοινωνία μας σε μια κοινωνία αξιών, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Πάνω σε αυτές τις αξίες καθιστά σαφές ο Γ. Α. Παπανδρέου, τη δημιουργία μιας Νέας Εθνικής Ενότητας που μπορεί να ξαναεμπνεύσει τον Ελληνισμό για καλύτερες μέρες. «Πρέπει να υπάρξουν καθαρές προοδευτικές λύσεις, χωρίς συμβιβασμούς αυτό είναι ευθύνη μας, υπόσχεση και δέσμευσή μας», καταλήγει ο Γ. Α. Παπανδρέου.

    Δηλώσεις για τη Γάζα

    Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση σύναψη συμφωνίας μόνιμης εκεχειρίας και επιστροφή στον δρόμο του διαλόγου και της ειρήνης, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι, «στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας έχοντας συστηματικές επαφές με κυβερνήσεις, κόμματα και προσωπικότητες που μπορούν, που μπορούμε μαζί να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της ανακωχής».

    Κατέστησε σαφές ότι, «οι σοσιαλιστές στηρίζουν την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και την οργάνωση αποστολών στην περιοχή για την υποστήριξη κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επεσήμανε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση πρότασης σχετικά με τη σύγκληση Περιφερειακής Διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

    Και κατέληξε λέγοντας πως, «ζητούμε και καλούμε να υπάρξει άμεση παύση των βομβαρδισμών. Ζητούμε να υπάρξει εκεχειρία, παύση πυρός, να σταματήσουν, άμεσα μάλιστα, όλες οι εχθροπραξίες. Να δοθεί τέλος στις ενέργειες της απαράδεκτης βίας».

    [09] "Τώρα το λόγο έχουν οι λαοί"

    Επίσκεψη στη Ραμάλα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

    "Να καταδικάσει πιο αποφασιστικά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δίπλα και μαζί με την ΕΕ αθωώνει ουσιαστικά το κράτος του Ισραήλ για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, προσποιούμενη ουδετερότητα", καλεί τον ελληνικό λαό το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    "Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις δηλώσεις συμπόνιας και τις φιλανθρωπικές εκκλήσεις της κυβέρνησης. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία από τη στιγμή που δεν καταδικάζει ούτε στα λόγια την Κατοχή, την επιθετικότητα, τον αποκλεισμό που υφίσταται επί χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός. Παρόμοια στάση έχει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, οι ΗΠΑ, είναι συνένοχοι και συνεργοί του Ισραήλ. Στηρίζουν και τροφοδοτούν την ιμπεριαλιστική πολιτική του στη Μέση Ανατολή. Τώρα το λόγο έχουν οι λαοί".

    [10] "Δύναμη εφόδου η Αριστερά"

    "Τούτες τις ώρες ο Παλαιστινιακός λαός δεν έχει να αντιμετωπίσει μονάχα την κτηνωδία του Ισραήλ, που έχει μετατρέψει τη λωρίδα της Γάζας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εξοντώνοντας άμαχους, γυναίκες και μικρά παιδιά. Έχει να αντιμετωπίσει και τις χώρες του δυτικού κόσμου που είτε έμμεσα είτε άμεσα παρέχουν στήριξη σβ αυτήν την κτηνωδία. Καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα εγκλήματα χωρίς την κάλυψη των ΗΠΑ και των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τις δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

    Πρόσθεσε οτι, "Τούτες τις ώρες κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η χώρα μας οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ως χώρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέλος της Ε.Ε. με παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο. Να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας".

    Συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολυσυλλεκιτικός ρεύμα κοινωνικής αντίστασηςς και ουσιαστικής αντιπολίτευσης είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ρεύματος εξουσίας, τονίζει ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία".

    Υπερασπίζεται τη νέα γενιά που, όπως αναφέρει, "μπαίνει μπροστά και κουβαλάει στις πλάτες της ολόκληρη την Κοινωνία" και τόνιζει ότι το κίνημα της νεολαίας θα νικήσει, παρά τις προσπάθειες να το απομονώσουν πολιτικά και κοινωνικά.

    Κάνει διαχωρισμό μεταξύ "κοινωνικής διαμαρτυρίας, ακόμα και όταν εκφράζεται με τον πιο επιθετικό τρόπο" και "καταστροφών στα τυφλά" και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα τα έβαζε στο ίδιο τσουβάλι.

    "Ο κόσμος δεν αλλάζει χωρίς όραμα. Και το δικό μας όραμα είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κάνει λόγο για μια Αριστερά ως "δυναμη εφόδου προς το μέλλον, που να μπορεί να εγγυηθεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην προοπτική της υπέρβασης των χρεοκοπημένων μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης".

    Τέλος, ο κ.Τσίπρας τονίζει οτι η "αιτία της σημερινής ακυβερνησίας δεν είναι η ισχνή πλειοψηφία, αλλά η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση. Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και αν η σημερινή κυβέρνηση αντικατασταθεί με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    [11] "Με τις προτάσεις μας στη Βουλή"

    «Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο μας έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις επιλογές τους. Το έλλειμμα αγγίζει το 3% του ΑΕΠ, η κοινοτική επιτήρηση είναι «επί θύραις» και τα νέα μέτρα εις βάρος των πολιτών αναπόφευκτα. Τι άλλο θα χρειαστεί ώστε να αντιληφθούν στην κυβέρνηση ότι απέτυχαν;», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

    Ο κ.Βελόπουλος αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που ζητά ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι "ουδέποτε αρνηθήκαμε τον δημόσιο διάλογο για θέματα που αφορούν τους Έλληνες. Αναρωτιόμαστε όμως, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση που δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα των πολιτών, να θέλει διάλογο για ένα θέμα το οποίο για χρόνια είναι δυσεπίλυτο λόγω της ατολμίας της ΝΔ αλλά και της «φοβίας» που καλλιεργείται από γνωστά και άγνωστα κέντρα, τα όποια επιδιώκουν την «ακινησία» στο θέμα για ψηφοθηρικούς λόγους! Παρ΄ όλα αυτά εμείς θα είμαστε εκεί με τις προτάσεις μας στη Βουλή".

    Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού, υπογραμμίζει ότι "δομικός, σαρωτικός ή επιφανειακός ο ανασχηματισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει αν δεν συνειδητοποιήσει η ΝΔ ότι αιτία της κατάρρευσης δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι οι υπουργοί το θέμα είναι η αποτυχημένη πολιτική της ΝΔ».

    [12] "Εσπασαν" τα κινητά

    Τα κινητά τους τηλέφωνα φαίνεται ότι επέλεξαν και φέτος οι Έλληνες για να ανταλλάξουν ευχές τις μέρες των εορτών, καθώς τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα (SMS) κατέγραψαν και φέτος νέο ρεκόρ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE από το δίκτυό της πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 24 Δεκεμβρίου 2008 έως και 1η Ιανουαρίου 2009, περισσότερες από 497 εκατ. Κλήσεις, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ διεκπεραιώθηκαν 677 εκατ. λεπτά ομιλίας, 43% περισσότερα από το 2008. Το δίκτυο τρίτης γενιάς (3G) διεκπεραίωσε διπλάσια κίνηση από πέρυσι, με περίπου 74,5 εκατ. λεπτά ομιλίας, καταγράφοντας αύξηση κατά 96%.

    Τα γραπτά μηνύματα (SMS) που έστειλαν οι συνδρομητές της εταιρίας την ίδια περίοδο ξεπέρασαν τα 128 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47,4%. Ο αριθμός των μηνυμάτων την ημέρα των Χριστουγέννων ξεπέρασε τα 16,5 εκατομμύρια (+35,7% από τα Χριστούγεννα του 2007), ενώ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα μηνύματα ανήλθαν σε περίπου 26,24 εκατ. Και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά η COSMOTE, θα διαθέσει σημαντικό μέρος των εσόδων της από τα γραπτά μηνύματα της Πρωτοχρονιάς σε κοινωφελείς μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά. Τέλος πραγματοποιήθηκαν 1,25 εκατ. λεπτά βιντεοκλήσεων, δεκαπλάσια σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όγκος της κίνησης δεδομένων, που εικοσαπλασιάστηκε, έφτασε τα 35.432 Gb.

    Στη Vodafone για το διάστημα από 24 Δεκεμβρίου 2008 έως και 31 Δεκεμβρίου 2008 εστάλησαν 70 εκατ. sms, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα εστάλησαν 11,3 εκατ. sms, ενώ αν συγκρίνει κανείς τη μέρα των Χριστουγέννων με μια τυπική μέρα του χρόνου, η αύξηση ξεπερνά το 46%. Την Πρωτοχρονιά εστάλησαν 17,2 εκατ. Sms, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα κατά 122%. Σε ότι αφορά την κίνηση της φωνής μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας του νέου έτους πραγματοποιήθηκαν 5,7 εκατομμύρια κλήσεις φωνής στο δίκτυο της Vodafone και 8,8 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ωρών, ενώ κατά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς διεκπεραιώθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λεπτά ομιλίας.

    Στη WIND, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο διάστημα 24/12/2008 έως και 1/1/2009 εστάλησαν 96,32 εκατομμύρια μηνύματα SMS, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 18%. Την ημέρα των Χριστουγέννων εστάλησαν από το δίκτυο της WIND 11,53 εκατομμύρια μηνύματα, αυξημένα κατά 110% σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα. Την πρωτοχρονιά εστάλησαν 20,36 εκατομμύρια μηνύματα. Τις 3 πρώτες ώρες του νέου έτους εστάλησαν 6,62 εκατομμύρια μηνύματα, ενώ τις ίδιες ώρες πραγματοποιήθηκαν 4,9 εκατομμύρια κλήσεις φωνής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 January 2009 - 7:30:30 UTC