Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαταλείπουν τη Γάζα
  • [02] Βέλγιο: Νέα κυβέρνηση
  • [03] "Εφυγε" η Φρίντα Μπιούμπι

  • [01] Εγκαταλείπουν τη Γάζα

    Ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Εκατοντάδες αλλοδαποί εγκαταλείπουν σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σταθμού του Ερέζ, ανακοίνωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    "Ο σταθμός άνοιξε ειδικά για να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα", έβδομη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης.

    Ο συνοριακός σταθμός του Ερέζ έκλεισε από την έναρξη της επίθεσης το περασμένο Σάββατο, ενώ οι ισραηλινές αρχές επέτρεπαν την έξοδο περιορισμένου αριθμού αμάχων παλαιστίνιων τραυματιών για να νοσηλευθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι θα επιτραπεί σε 400 περίπου άτομα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα να εξέλθουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

    Οι περισσότεροι έχουν ρωσική υπηκοότητα, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν επίσης κάτοχοι διαβατηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών , της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας αρμόδιας για τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Η αναχώρηση των αλλοδαπών πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες ενόψει πιθανής χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε την Τετάρτη από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν περιορισμένη πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας , μετά την απαγόρευση της εισόδου εκπροσώπων του ξένου τύπου στην περιοχή από την έναρξη της επίθεσης.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν χθες μέλη της ηγεσίας της Χαμάς. Τετρακόσιοι είκοσι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στης Λωρίδα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 27 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και οι κύριοι υπουργοί της κυβέρνησής του πραγματοποιούν σύνοδο για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

    Στη σύνοδο, η οποία άρχισε γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, μετέχουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, όπως και αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλμερτ Μαρκ Ρεγκέβ.

    Οι ΗΠΑ εργάζονται για μια διαρκή εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία ωστόσο σημείωσε ότι δεν προγραμματίζει προς το παρόν να μεταβεί στη Μέση Ανατολή.

    "Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μια εκεχειρία, η οποία δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στο προηγούμενο στάτους κβο, και η Χαμάς να συνεχίσει να ρίχνει ρουκέτες από τη Γάζα", δήλωσε η Ράις αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

    "Είναι προφανές ότι η εκεχειρία αυτή πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα είναι διαρκής και βιώσιμη", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς απέρριψε τις αραβικές εκκλήσεις για παράταση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τερματίστηκε τον περασμένο μήνα.

    Η Ράις σημείωσε εξάλλου ότι δεν έχει "σχέδια προς το παρόν" να ταξιδέψει στην περιοχή με στόχο την επίτευξη ενός τερματισμού της βίας.

    Παράλληλα αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα έχει ανέλθει σε 430 μετά το θάνατο τουλάχιστον 8 Παλαιστινίων -μεταξύ των οποίων 3 παιδιά- από αεροπορικές επιδρομές που έγιναν σήμερα.

    Ο αριθμός των τραυματιών εξακολουθεί να ξεπερνάει τους 2.200, πρόσθεσε ο επικεφαλής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Μοαουέγια Χασανέιν.

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την κρατική οντότητά του, οφείλει όμως με τις στρατιωτικές ενέργειές του να φροντίζει, ταυτόχρονα, να προφυλάσσεται η ζωή των αμάχων , οπωσδήποτε δε, οφείλει να αφήνει να προωθείται η ανθρωπιστικού χαρακτήρα βοήθεια προς τους αμάχους, τονίστηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου.

    Οπως επισημάνθηκε από τον κ. Τζόντροου, "η Ουάσινγκτον θέλει το Ισραήλ να αποφεύγει τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων" (...) "επίσης δε τα φάρμακα που στέλνει η διεθνής κοινότητα να φθάνουν, πράγματι, στη Λωρίδα της Γάζας".

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ διέταξε το κλείσιμο για 48 ώρες της Δυτικής Οχθης, παρεμποδίζοντας Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ, απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της πρώτης Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ανθρωπιστικές βοήθειες καθώς και όλοι οι πολίτες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το κλείσιμο αυτό, που γενικώς ειπώθηκε ότι αφορά "λόγους ασφαλείας" αλλά η εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι η ενέργεια σχετίζεται με τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι μουσουλμάνοι μαχητές προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση κατά της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, καθώς την Παρασκευή μετά από επτά ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, χαρακτήρισε την επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα "ανυπόφορη".

    "Η επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα είναι ανυπόφορη και ο αριθμός των τροφίμων στην βάση έχει μειωθεί", δήλωσε η Κριστίν βαν Νιουγουενχούιζε, εκπρόσωπος του WFP στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά την διάρκεια επικοινωνίας της με τα κεντρικά γραφεία του προγράμματος στην Ρώμη.

    Περίπου 6,4 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα στην περιοχή, που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με το WFP.

    Για τη στήριξη των οικογενειών, που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη, το WFP ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη ένα πρόγραμμα έκτακτης ανακούφισης στην πόλη της Μπεΐτ Χανούν για 3.000 οικογένειες που αποτελούνται από 15.000 άτομα.

    Σύμφωνα με το WFP η έλλειψη σιταριού έχει βάλει λουκέτο στα περισσότερα ελαιοτριβεία και αρτοποιεία της Γάζας, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετό ψωμί για τους Παλαιστίνιους.

    Στο μετξύ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Βηρυτού, μέχρι την πρεσβεία της Αιγύπτου, μεταφέροντας συμβολικά δεκάδες φέρετρα, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι διαδηλωτές είχαν τυλίξει τα φέρετρα σε μαύρο ύφασμα και είχαν γράψει επάνω το σύνθημα "Είμαστε όλοι με τη Γάζα". Ξεκίνησαν από την εμπορική συνοικία Χάμρα, στο δυτικό τομέα της Βηρυτού και αφού διέσχισαν περίπου 5 χιλιόμετρα έφτασαν μπροστά στην πρεσβεία της Αιγύπτου. "Το καλύτερο θα ήταν να πάμε στην πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχει στη Βηρυτό", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο 32χρονος Νικόλας Κοσματόπουλος, κατηγορώντας το Κάιρο για συνεργία με το Ισραήλ.

    "Άραβες ηγέτες, φτάνει η σιωπή, οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν" ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Εξ άλλου, οπαδοί της Χαμάς οργάνωσαν άλλη διαδήλωση στο Αϊν Χέλουε, το μεγαλύτερο από τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο. "Χόσνι Μουμπάρακ, φυλάξου, θα σκάψουμε τον τάφο σου" φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και μικρά αγορά, ντυμένα σαν μαχητές της Χαμάς, ζωσμένα με ψεύτικα εκρηκτικά, ενώ άλλα μετέφεραν ψεύτικους πυραύλους.

    [02] Βέλγιο: Νέα κυβέρνηση

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" έλαβε, σήμερα, η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, υπό τον πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρομπιί, ο σχηματισμός της οποίας κατέστη αναγκαίος μετά από την κατάρρευση της κυβέρνησης του κ. Ιβ Λετέρμ, στη σκιά του "Φόρτιςγκέϊτ" (η τράπεζα Φόρτις κατέστη με την κρίση "προβληματική" και με ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης εξαγοράστηκε, ανέκυψε όμως ζήτημα με ποσότητες μετοχών της που κατέχονταν από κυβερνητικούς λειτουργούς ή συγγενείς τους και την κίνηση των μετοχών αυτών. Επίσης ο ανώτατος δικαστής της χώρας με λεπτομερές υπόμνημα που δημοσιοποιήθηκε αναφέρθηκε σε ενδείξεις κυβερνητικών πιέσεων, πριν να εκδοθεί η πρώτη από τις δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν την 'Φόρτις').

    Η κυβέρνηση του κ. Χέρμαν βαν Ρομπιί, που είναι Χριστιανοδημοκράτης από την Φλάνδρα, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης με 88 ψήφους υπέρ, έναντι 45 κατά.

    Η παραίτηση της κυβέρνησης Λετέρμ υποβλήθηκε στα Ανάκτορα την 19η Δεκεμβρίου. Πολλοί υπουργοί της μετέχουν και στη νέα κυβέρνηση, που στις "προγραμματικές δηλώσεις" της υιοθέτησε και πολλά σημεία του προγράμματος της προκάτοχής της.

    [03] "Εφυγε" η Φρίντα Μπιούμπι

    Πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, η δημοσιογράφος Φρίντα Μπιούμπι. Η κηδεία της, σύμφωνα με επιθυμία της, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

    Η Φρίντα Μπιούμπι γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Στη συνέχεια, σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ. Εκεί ξεκίνησε και τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, συνεργαζόμενη με διάφορα έντυπα, ενώ από το 1967 δίνει ανταποκρίσεις για το περιοδικό «Γυναίκα». Το 1973 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τη συνεργασία της με το περιοδικό «Γυναίκα», δημοσιεύοντας έρευνες, σχόλια, χρονογραφήματα και ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 1974 συνεργάζεται με το περιοδικό «Τετράδιο» και στη συνέχεια με την εφημερίδα «Αθηναϊκή», ενώ από το 1974-1976 με την «Καθημερινή» και από το 1976 με το «Βήμα» και τον «Ταχυδρόμο». Επίσης, διετέλεσε διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του « Reader β s Digest ».

    Η Φρίντα Μπιούμπι, πέραν της σημαντικής δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας, που διέγραψε στον αθηναϊκό Τύπο, άφησε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Έγραψε, κυρίως, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιογραφίες, μεταξύ των οποίων τα «13 Φεγγάρια», «Σχέσεις οργής», «Και το όνειρο πάγωσε» κ.α. Τα βιβλία της γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφερθεί στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

    Η Φρίντα Μπιούμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ήταν ευγενής άνθρωπος με σημαντική δημοσιογραφική διαδρομή και συγγραφικό έργο, πολύ αγαπητή τόσο στους συναδέλφους της όσο και στους φίλους της.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τα παιδιά και τους οικείους της και αποχαιρετά την άξια συνάδελφο, η οποία κόσμησε με το έργο της την ελληνική δημοσιογραφία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 17:30:18 UTC