Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ηρθε η ώρα αποφασιστικών αλλαγών»
  • [02] "Το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο"
  • [03] Αύριο στην Ελλάδα οι σοροί των ναυτικών του Aegean Wind
  • [04] "Υπάρχει ελπίδα"
  • [05] "Ο λαός μπορεί να αντιδράσει"
  • [06] "Μια καλύτερη χρονιά"
  • [07] "Καθημερινός αγώνας"
  • [08] "Εφυγε" ο Ν. Κακαουνάκης
  • [09] Άνοιξαν τα αρχεία

  • [01] «Ηρθε η ώρα αποφασιστικών αλλαγών»

    "Αποτελεί πια κοινή συνείδηση ότι ήρθε η ώρα αποφασιστικών αλλαγών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και σε συλλογικές νοοτροπίες και αντιλήψεις", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για τον καινούργιο χρόνο, επισημαίνοντας πως "στις μέρες μας κρίνονται τα μεγάλα" και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά για τους πολλούς.

    Ειδικότερα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει:

    "Φίλες και Φίλοι,

    Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κάποιοι από εμάς αναζητούμε τη ευφορία της γιορτής στην υλική της υπόσταση. Νομίζω πως μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση μπορεί να έρθει, αν στραφούμε στην προσφορά. Καθένας από μας έχει κάτι να δώσει στον συνάνθρωπό του που υποφέρει από αρρώστια, από φτώχεια, από μοναξιά, από αποκλεισμό, από έλλειψη προοπτικής και ελπίδας.

    Η σκέψη μου είναι πρώτα στους αδύναμους, στους ανυπεράσπιστους και στους αδικημένους. Τους μεταφέρω την αγωνία μου για όλα όσα η Πολιτεία τους οφείλει και τη λύπη μου για όλα εκείνα που έχουν στερηθεί.

    Η σκέψη μου είναι επίσης στους νέους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όλο και πιο ανταγωνιστικό, όλο και πιο σκληρό, όλο και περισσότερο γυμνό από ανθρωπιστικές αξίες και οράματα.

    Φίλες και Φίλοι,

    Θέλω ειδικά να απευθύνω τις ευχές μου σε όσους σήμερα είναι μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους: Στους στρατιώτες μας, σε εκείνους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και σε όσους νοσηλεύονται, στους ναυτικούς μας, σε κάθε συμπολίτη μας που δεν μετέχει στη γιορτή.

    Θέλω ειδικά να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και νοσταλγούν μια πατρίδα που συχνά τους πονά.

    Έχω πλήρη βεβαιότητα για τις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού λαού και για τη δυνατότητά του να αντιμετωπίζει αντιξοότητες και δυσκολίες. Αποτελεί πια κοινή συνείδηση ότι ήρθε η ώρα αποφασιστικών αλλαγών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και σε συλλογικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Στην ιστορία του ο ελληνισμός έχει δείξει ότι τα καταφέρνει στα μεγάλα περισσότερο από ό,τι στα μικρά. Στις μέρες μας κρίνονται τα μεγάλα. Και έχω την αισιοδοξία ότι το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά για τους πολλούς.

    Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά".

    Αύριο το πρωί ο Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στη Δοξολογία για το νέο έτος στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη και αργότερα θα δεχθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευχές για το Νέο Έτος 2010 από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας.

    [02] "Το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο"

    "Το 2010 κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα. Το πιο καθοριστικό βήμα. Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών", υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τονίζει τη βεβαιότητά του ότι "μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας. Την ιστορία καλούμαστε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές".

    Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

    "Μία δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα.Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι, το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον Έλληνα πολίτη. Το 2009 αφήνει την πατρίδα μας σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Πέρα από τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά μας, τη γενικότερη πορεία της οικονομίας μας, ζήσαμε πάνω από όλα την απαξίωση των πολλών δυνατοτήτων που έχει η πατρίδα μας. Απαξίωση θεσμών της δημοκρατίας μας, απαξίωση του παραγωγικού μας ιστού, απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Πάνω απ' όλα βιώσαμε όλοι οι πολίτες την υποβάθμιση στη ζωή μας. Στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην οικογένειά μας. Τα προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν ξαφνικά. Παρά την ομολογουμένως μεγάλη πρόοδο της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, λίγες φορές προβληματιστήκαμε και ακόμα λιγότερες επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις μεγάλες παθογένειες και τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας.

    Έτσι, με αφορμή τη διεθνή κρίση, ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν διογκωθεί και συσσωρευτεί. Με συνέπειες που αγγίζουν τις ζωές όλων μας.

    Σήμερα καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε μία μάχη.Μάχη για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Μάχη για να κατακτήσουμε και πάλι όλα όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν.

    Γιατί η πατρίδα μας είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες.

    Με απαράμιλλο φυσικό πλούτο και με ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες, αν το κράτος, αντί να ταλαιπωρεί, σταθεί δίπλα του, αρωγός στις πρωτοβουλίες του, αν έχει την προστασία και υποστήριξη που απαιτούν οι καιροί, μπορεί να κάνει θαύματα.

    Αυτές τις δυνατότητες που έχουμε όλοι μας, που έχει η χώρα μας, σήμερα οφείλουμε να τις καλλιεργήσουμε.

    Γιατί την πόρτα στο μέλλον θα την ανοίξουμε με τις δικές μας ικανότητες, θα ορθοποδήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, θα τα βγάλουμε πέρα με τη δική μας αποφασιστικότητα και μόνο.

    Και μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

    Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ξανά τους εαυτούς μας και να το κάνουμε πράξη και πάλι.

    Το 2010 κάνουμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα.

    Το πιο καθοριστικό βήμα.

    Θέλουμε το 2010 να αποτελέσει έτος - ορόσημο, έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων, μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Και όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες, την αρχή την κάνει πρώτη απ' όλους η ίδια η πολιτεία.

    Κάνοντας πράξη στην καθημερινή μας πρακτική τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας.

    Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

    Βάζοντας με συνέπεια στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας τον πολίτη και τις ανάγκες του.

    Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας εμπνεύσουν όλους, όλους τους Έλληνες, να συμμετάσχουμε ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

    Να ξέρουμε όλοι, ότι ο κόπος μας δεν πρόκειται να πάει χαμένος.

    Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητές μας.

    Πιστεύω στην ικανότητα και στα μεγάλα αποθέματα δημιουργικότητας που έχουν όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες.

    Ας πιστέψουμε όλοι και πάλι στις δυνάμεις μας.

    Είμαι βέβαιος ότι, μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας.

    Την ιστορία καλούμαστε και θα την γράψουμε μαζί, καθημερινά όλοι μας, με καινοτόμες αποφάσεις και νέες επιλογές.

    Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε όλους όσοι ζουν στη χώρα μας, Έλληνες και μετανάστες, ο καινούριος χρόνος να φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

    Χρόνια πολλά, δημιουργικά, με υγεία, αγάπη και προκοπή.

    Καλή χρονιά".

  • ** Το πρωί έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ομάδα μαθητών του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αχαρνών και το μουσικοχορευτικό τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

    "Ίδια στρατηγική για την οικονομία"

    "Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, οπως τα stage και στη διαφθορά.

    Αναφέρθηκε και στις τράπεζες και τόνισε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

    Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργέιο Οικονομικών.

    Εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α.Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

    Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

    Επίσης, σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

    Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία. "Πρέπει", πρόσθεσε, "να αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις".

    Επίσης, τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι προθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καπποδίστρια 2".

    Επίσης, ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

    Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

    Σε ερώτηση εξ άλλου αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό δεν είναι σωστό και οτι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

    Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

    Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξετατιστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί.

    Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. "Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα", είπε.

  • ** Επίτιμος δημότης Καλαμάτας θα ανακηρυχθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με απόφαση που έλαβε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, μειοψηφούντος ενός μόνο δημοτικού συμβούλου, ύστερα από πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.

    Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα που η πόλη γιορτάζει την πολιούχο και προστάτη της ''Υπαπαντή του Κυρίου''.

    [03] Αύριο στην Ελλάδα οι σοροί των ναυτικών του Aegean Wind

    Αναχώρησε σήμερα στις 17:45 από το Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλλών το αεροσκάφος που μεταφέρει στην Ελλάδα τις σορούς των εννέα ναυτικών, Ελλήνων και αλλοδαπών, του πλοίου Aegean Wind.

    Το αεροσκάφος αναμένεται να αφιχθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τις πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2010.

    Οι τρεις Έλληνες ναυτικοί, που έχασαν τη ζωή τους ανήμερα των Χριστουγέννων στα ανοικτά της Βενεζουέλας θα παραληφθούν από τους οικείους τους, ενώ οι σοροί των αλλοδαπών ναυτικών θα προωθηθούν στον τόπο καταγωγής τους, τις Φιλιππίνες.

    Ο επαναπατρισμός των σορών κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις οποίες άρθηκαν τα εμπόδια που προέβαλαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υπουργός Λούκα Κατσέλη, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συνέβαλαν στην απεμπλοκή της διαδικασίας μεταφοράς των σορών στην Αθήνα και ιδιαίτερα στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, καθώς επίσης και τις Αρχές της Ολλανδίας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

    Με δήλωσή της, η Υπουργός εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ναυτικών μας, Ελλήνων και αλλοδαπών, που χάθηκαν αυτές τις γιορτινές ημέρες εν ώρα εργασίας.

    [04] "Υπάρχει ελπίδα"

    "Σε κρίσιμους καιρούς, πολλοί φοβούνται το μέλλον. Μην αφήσετε το φόβο να σκιάσει τις καρδιές σας. Να θυμάστε πάντα ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν φανεί το πρώτο φώς! Μέσα στο 2010 θα αρχίσει να φαίνεται φώς. Ελπίδα υπάρχει και το ξημέρωμα δεν αργεί", επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως το 2009 υπήρξε δύσκολο για πολλούς και εύχεται το 2010 να είναι καλύτερο για όλους.

    Και σημειώνει:

    "Η ΝΔ στη νέα χρονιά θα δείξει το νέο πρόσωπό της, θα εμπνεύσει με τις προτάσεις της, θα σταματήσει όσα πρέπει να σταματήσει, θα προωθήσει όσα πρέπει να προωθήσει, και θα κερδίσει το στοίχημα για λογαριασμό της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για λογαριασμό της Ελλάδας μας. Γι αυτό και μη φοβάστε για την Ελλάδα. Έχει αστείρευτες δυνάμεις μέσα της. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας. Μετά την κρίση θα ανοίξει μια καινούργια, καλύτερη σελίδα για την Ελλάδα. Ψηλά το κεφάλι, λοιπόν. Αισιοδοξία στις καρδιές. Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία για όλους".

  • ** Το Αναρρωτήριο Παίδων Πεντέλης επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας Μάριο Σαλμά, τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε στους χώρους από τον διοικητή του ιδρύματος Δημοσθένη Τζιαμνάκη, άκουσε τα κάλαντα από τα παιδιά και τους μοίρασε δώρα, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε πως οι πιο δύσκολες ώρες είναι αυτές που τα παιδιά δεν έχουν τους γονείς τους. "Αυτό το έλλειμμα αγάπης και στοργής το δίνουν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του ιδρύματος, που είναι άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Η κοινωνία πρέπει να δίνει μαθήματα αγάπης όχι μόνο τις άγιες μέρες αλλά καθημερινά."

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα πρέπει "να θέσουμε στη Βουλή μια δέσμη μέτρων που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την υιοθεσία."

    Ανάμεσα στους διατελέσαντες προέδρους του ιδρύματος ήταν και ο προπάππους του Αντώνη Σαμαρά , Στέφανος Δέλτα και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να δει φωτογραφίες του την περίοδο 1922-24.

    "Η ΝΔ παρούσα σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές"

    "Η ΝΔ θα είναι παρούσα με τους βουλευτές της σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές αδιακρίτως", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. "Η ΝΔ θέλει διαφάνεια παντού, δεν έχουμε να φοβηθούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, θέλουμε να φανεί η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις", πρόσθεσε.

    Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ θέλει αφενός να διερευνηθεί η αλήθεια και αφετέρου να αποκρούσει τη "διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία των εξεταστικών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κραυγαλέα αδυναμία της κυβέρνησής τους να κυβερνήσει και να παράξει ουσιαστικό έργο".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζει ότι ειδικά για την υπόθεση του Βατοπεδίου ισχύει η γενική θέση της ΝΔ να διερευνηθούν τα πάντα και ότι η ΝΔ δεν φοβάται την αλήθεια, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει "αστερίσκος" για την υπόθεση του Βατοπεδίου, επειδή είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής στο παρελθόν στην οποία είχαν συμμετάσχει όλα τα πολιτικά κόμματα και είχε βγει με νόμιμο τρόπο πόρισμα που είχε γίνει δεκτό από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου.

    Συνεχίζοντας, λέει ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει να συνεισφέρει στην υπόθεση του Βατοπεδίου με καινούργια στοιχεία, τότε η ΝΔ θα είναι παρούσα για να συμβάλει αποφασιστικά στη διερεύνηση του θέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

    Ίδρυση νέας Γραμματείας

    Εξάλλου, χθες ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας γραμματείας, της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος, που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού με ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία.

    Στη θέση του Γραμματέα τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Διονύσης Καραχάλιος με Αναπληρωτή Γραμματέα τον Δημήτρη Κανελλόπουλο.

    «Πριν αναλάβω καθήκοντα Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκα "ένα κόμμα με ανοικτές τις πόρτες στην κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Αυτή την υπόσχεση-δέσμευση προς τους Έλληνες πολίτες υλοποιούμε με τη συγκρότηση της Γραμματείας. Δεν θα ανοίξουμε μόνο τις πόρτες μας, για να μας πλησιάσουν οι πολίτες. Θα βγούμε και εμείς από τα γραφεία μας για να πάμε κοντά στην κοινωνία. Στόχος μας θα είναι "ο σφυγμός της κοινωνίας να χτυπά στις φλέβες του κόμματος και της ηγεσίας του". Οι σχέσεις Κοινωνίας-Κόμματος θα είναι η κρίσιμη δοκιμασία, που θα σφραγίσει τη νέα σχέση εμπιστοσύνης του κόμματός μας, όχι μόνο με τους 800.000 πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά με το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, για να αρχίσει σωστά και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    [05] "Ο λαός μπορεί να αντιδράσει"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της τόνισε ότι "μπορούμε" το 2010 και αυτό είναι "θέμα απόφασης και επιλογής".

    Δηλαδή, όπως εξήγησε, "αν ο λαός δεν αποφασίσει να τρομοκρατήσει κυριολεκτικά τους επάνω, κυβέρνηση, κόμματα, πλουτοκρατία, τότε είναι βέβαιο ότι αυτοί, σαν πραγματικοί τρομοκράτες, θα επιπέσουν πάνω στο λαό με τα χειρότερα μέτρα".

    Ο λαός, επεσήμανε, μπορεί να αντιδράσει, να αντεπιτεθεί, να ανασυνταχθεί το κίνημα και να τους τρομοκρατήσει.

    Εξ άλλου το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη αναφέρει:

    "Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη εκφράζει την επιδίωξη της πλουτοκρατίας να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά και με ανοιχτή σύμπραξη όλων των αστικών πτερύγων η αντιλαϊκή θύελλα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και που την στηρίζει η ΝΔ επί της ουσίας. Ανεξάρτητα από τη θέση της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ίδια στρατηγική. Ταυτόχρονα η πρόταση Μητσοτάκη εκφράζει και το φόβο της αστικής τάξης μήπως ο λαός σηκώσει το ανάστημά του. Γιαυτό και τα περί «εθνικής ομοψυχίας». Όταν οι εχθροί του λαού συναινούν, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους τώρα. Να συγκροτήσουν τη λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία, αποφασιστικά να προχωρήσει η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων".

  • ** Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων έψαλε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του κόμματος.

    [06] "Μια καλύτερη χρονιά"

    Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη, έψαλαν σήμερα το πρωί η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

    Οι Ηπειρώτες απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. μετά τα κάλαντα, είπαν:

    «Εμείς κ. Πρόεδρε, κρατάμε τις παραδόσεις. Σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε και θέλουμε αυτές τις αρχές και τις αξίες να τις μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Ο σκοπός ο δικός σας είναι ακριβώς ο ίδιος και γι΄ αυτό ταυτιζόμαστε μαζί σας και θα είμαστε στο πλευρό σας».

    O Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απαντώντας ανέφερε τα εξής:

    «Θα ήθελα να ευχηθώ το 2010, όλοι εμείς, όλη η πολιτική ηγεσία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το 2009, είναι σίγουρο ό,τι κάποιοι δεν σας ικανοποίησαν και κάποιοι σας απογοήτευσαν. Το 2010, πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

    Χρόνια Πολλά».

    Έπειτα, ακολούθησαν τα κάλαντα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος και νήσων.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., αφού δέχθηκε τις ευχές και τα δώρα τους για το νέο έτος, αντευχόμενος και αυτός εγκάρδια απ΄ τη πλευρά του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

    «Με ρωτούν γιατί έχω μια εξαιρετική αδυναμία στους Πόντιους. Γιατί ο Πόντος είναι αυτός που ενσαρκώνει τα όνειρά μας για την Εθνική Ιδέα. Είστε μια ζωντανή κιβωτός των ιδεωδών μας. Με το παράδειγμά σας, τη ψυχή σας, την καρδιά σας, τα τραγούδια σας και τους χορούς σας προσφέρετε στον υπόλοιπο κορμό της Ελλάδας την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι θα έρθει κάποια ώρα που τα οράματα αυτής της φυλής θα γίνουν πράξη.

    Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σας δώσω το πόνημά μου: "Οι Άγιοι της πίστεώς μας", που περιέχει όλους τους αγίους της Ορθοδοξίας. Έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίσει το απολυτίκιο, το κοντάκιο, το μεγαλυνάριο και το βίο του αγίου ή της αγίας που έχει πάρει το όνομά του. ΄Ένα έργο που μου πήρε αρκετά χρόνια για να συγκεντρώσω όλο αυτό το υλικό αλλά πιστεύω πως είναι απαραίτητο, γιατί κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει τι και ποιους πιστεύει. Αυτό λοιπόν σας το προσφέρω με όλη μου την αγάπη».

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    «Η 2η δεκαετία του 21ου αιώνα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Στην δεκαετία που ολοκληρώθηκε πολλοί συνάνθρωποί μας στερήθηκαν βασικά αγαθά, στερήθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα, στερήθηκαν την ασφάλειά τους και - το χειρότερο - το δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα», αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    «Εύχομαι», προσθέτει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, «αυτή τη δεκαετία, με την βοήθεια του Θεού και με πιο εντατική προσπάθεια των κρατούντων, να αντιστραφεί το κλίμα και να δώσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες όσα στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

    [07] "Καθημερινός αγώνας"

    Στον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά νηπιαγωγείου του Σωματείου Εργαζομένων από τις Φιλιππίνες (ΚΑSAPI). Αμέσως μετά ο Δημήτρης Βίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Κάθε αρχή έχει μέσα της και νέες ελπίδες. Οι ελπίδες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με καθημερινό αγώνα.

    Μας λένε πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι καιροί δεν είναι ποτέ δύσκολοι από μόνοι τους. Είναι οι πολιτικές που βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αυτές που έφεραν τον κόσμο σε δύσκολη κατάσταση. Εμείς οι αριστεροί, γυναίκες και άνδρες, υποδεχόμαστε το 2010 με την πίστη ότι δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα».

    [08] "Εφυγε" ο Ν. Κακαουνάκης

    Μετά από πολυήμερη νοσηλεία και αλλεπάλληλες επεμβάσεις απεβίωσε στις 10.15 το βράδυ της Τετάρτης ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης.

    Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην εντατική λόγω επιπλοκών που σημειώθηκαν σε επέμβαση στο έντερο.

    Δήλωση του πρωθυπουργού

    Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ν. Κακαουνάκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, «Το Καρφί», για το οποίο ήταν περήφανος. Είχε άποψη και την έλεγε πάντα χωρίς φόβο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Τη θλίψη του για το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, εκφράζει σε δήλωσή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης.

    Στη δήλωσή του ο κ. Σηφουνάκης αναφέρει:

    «Μια μαχητική μορφή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας , ο Νίκος Κακαουνάκης , έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Πάλεψε για να ακούγεται το πρόβλημα και η φωνή του απλού ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολα χρόνια δίπλα στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Δημοσιογράφος με άποψη που την έλεγε πάντα ανοιχτά και χωρίς φόβο, συγκρούστηκε με πολλά κατεστημένα και αντιλήψεις».

    Το βιογραφικό του Νίκου Κακαουνάκη

    Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στην Πολυρρήνεια Καστελίου Χανίων.

    Ορφανός από πατέρα, σπούδασε στο εκκλησιαστικό λύκειο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού της Ένωσης Κέντρου Πολυχρόνη Πολυχρόνιδη. Μερικά χρόνια αργότερα γνωρίστηκε με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί στο «Βήμα» απ' όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην δημοσιογραφία το 1965. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενεργά αλλά και με την δημοσιογραφική του πένα.

    Μετά την χούντα δημοσιογραφεί στα ΝΕΑ όπου αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις. Στο διάστημα αυτό γράφει το βιβλίο «2.650 μερόνυχτα συνομωσίας».

    Το 1986 αποφασίζει να εκδώσει τη δική του εφημερίδα «Το καλάμι».

    Με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,4, η οποία αποτελεί την απαρχή της παρουσίας του στα ερτζιανά.

    Παράλληλα ασχολείται με την τηλεόραση ΣΚΑΙ TV αναλαμβάνοντας αργότερα και τη γενική διεύθυνση του σταθμού.

    Εργάστηκε επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH για πολλά χρόνια και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Mega και Alpha.

    Το 1999 εξέδωσε την εφημερίδα «Στο Καρφί».

    [09] Άνοιξαν τα αρχεία

    Άνοιξαν χθες για το κοινό και για τους ιστορικούς οι εμπιστευτικοί φάκελοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office) για έτος 1979, όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων. Μέσα σ' αυτούς υπάρχουν φάκελοι που αναφέρονται στην Ελλάδα και την πολιτική της, κυρίως, κατάσταση, εκείνη τη χρονική περίοδο.

    Μία 14-σέλιδη εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις» αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, για συνομιλίες με την ομόλογό του Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1979. Σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά, ο Κ. Καραμανλής ανέλυσε στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τις ελληνικές απόψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και για την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ζήτησε τη βρετανική υποστήριξη στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Ελλάδας.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την ελληνική ένταξη. Στις συνομιλίες τους για τις διμερείς σχέσεις, η Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτεται στη σχετική εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις», εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη μεγάλη της επιθυμία, όπως βρετανικές εταιρίες να έχουν συμμετοχή στην κατασκευή μεγάλων έργων στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή σταθμών ενέργειας με άνθρακα και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Η βρετανική πλευρά εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον να πουλήσει στην Ελλάδα στρατιωτικά άρματα τύπου "Τσόμπαμ".

    Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απέφυγε να δεσμευθεί για την αγορά πολεμικού υλικού, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο, ενώ για τα δύο έργα στα οποία αναφέρθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε ότι αυτά θα τα συζητήσει στην προσεχή επίσκεψή του στο Λονδίνο ο υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρεται να είπε ότι η πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας στα Βαλκάνια, συναντά την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. "Η Σοβιετική Ένωσης φοβάται ότι η πρωτοβουλία μου αυτή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις βαλκανικές χώρες", ήταν η εκτίμηση του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις».

    Στη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στη Μάργκαρετ Θάτσερ ότι "για να λυθεί αυτό το θέμα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και καλή διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Οι ελληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται από μένα, αλλά οι τουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Άγκυρα", είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βρετανή πρωθυπουργό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 December 2009 - 19:30:39 UTC