Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως 31 Δεκεμβρίου η προμήθεια του σήματος
  • [02] «Όχι» του Αρείου Πάγου σε αίτημα αναγνώρισης παιδιού από άγαμο άνδρα
  • [03] Νέες συγκρούσεις στην Τεχεράνη
  • [04] Τρισέ: "Στηρίξτε την οικονομία"
  • [05] Βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών
  • [06] Αυξημένα μέτρα
  • [07] Συνελήφθη ο "πιστολέρο"
  • [08] Έρευνες για την τραγωδία

  • [01] Έως 31 Δεκεμβρίου η προμήθεια του σήματος

    Έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα πρέπει οι κάτοχοι των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών να προμηθευθούν από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

    Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες. Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απολέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

    Επίσης, από τις Εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν αγοράζεται αυτοκίνητο μετά την 1/10/2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.

    [02] «Όχι» του Αρείου Πάγου σε αίτημα αναγνώρισης παιδιού από άγαμο άνδρα

    Δεν μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί του ο άγαμος πατέρας που ήρθε μεν σε σαρκική επαφή με τη μητέρα του παιδιού, αλλά το παιδί γεννήθηκε, ενώ η μητέρα του είχε παντρευτεί άλλον άνδρα. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄αριθμόν 18/2009 απόφασή της, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση αναγνώρισης τέκνου από τρίτον δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και σωστά δεν προβλέπεται κατά τη δικαστική απόφαση.

    Ειδικότερα, πολίτης επεδίωξε δικαστικά να ανατρέψει το τεκμήριο καταγωγής παιδιού το οποίο γεννήθηκε την 17/9/1999, ενώ η μητέρα του είχε παντρευτεί άλλον στις 2/5/1999. Στην αγωγή του υποστήριζε ότι αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού, αφού κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψής του από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Μάρτιο του 1999, διατηρούσε μόνιμο, διαρκή και σταθερό ερωτικό δεσμό με τη μητέρα του παιδιού. Μάλιστα, αναφέρει στην αγωγή του ότι το επίμαχο διάστημα είχε συχνότατες ερωτικές συνευρέσεις με τη μητέρα του παιδιού, εν αντιθέσει με τον μετέπειτα σύζυγο της, ο οποίος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν είχε τέτοιες συνευρέσεις.

    Ο Άρειος Πάγος όπως και το Εφετείο δεν δέχθηκαν την αγωγή του αναγνώρισης του παιδιού. Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος αναφέρει στην απόφασή του ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο μπορούν να προσβάλλουν: 1) ο σύζυγος της μητέρας, 2) ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα προσβολής, 3) το τέκνο, 4) η μητέρα του τέκνου, 5) ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα ευρισκόμενη σε διάσταση με τον σύζυγο της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.

    Το δικαίωμα του τρίτου αυτού προσώπου, αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου, "να προσβάλλει την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο προβλέπεται στο νόμο υπό δύο προϋποθέσεις: α) η μητέρα να βρισκόταν σε διάσταση με το σύζυγό της και β) ο τρίτος να είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια με τη μητέρα". Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, συνεχίζει η απόφαση του Αρείου Πάγου, "πρέπει να συντρέχουν κατά τον κρίσιμο χρόνο της συλλήψεως του τέκνου".

    Η δικαστική απόφαση προσθέτει ότι ο "περιορισμός του δικαιώματος του τρίτου δικαιολογείται από την ανάγκη διατηρήσεως της ενότητας της οικογένειας, όταν κανένα από τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέλη της (σύζυγος, μητέρα, τέκνο) δεν έχει διάθεση ανατροπής της υφιστάμενης καταστάσεως".

    Το άρθρο 1469 του Αστικού Κώδικα, αναφέρει η δικαστική απόφαση, "απαιτώντας ως όρο της εφαρμογής του την ύπαρξη διαστάσεως της μητέρας με το σύζυγό της, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου χρόνου για τη σύλληψη, άρα υποθέτουσα ύπαρξη γάμου κατά το χρόνο αυτό, δεν καλύπτει την περίπτωση κατά την οποία τρίτος προσβάλλει την ιδιότητα τέκνου ως γεννημένου σε γάμο, ο οποίος τελέσθηκε μετά το κρίσιμο για τη σύλληψή του χρονικό διάστημα".

    Η απόφαση καταλήγει ότι "ηθελημένα ο νομοθέτης" δεν χορήγησε "το δικαίωμα και τη συναφή ενεργητική νομιμοποίηση στον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με την άγαμη κατά το κρίσιμο χρόνο της σύλληψης μητέρα, η οποία κατά τον χρόνο του τοκετού ήταν έγγαμη".

    [03] Νέες συγκρούσεις στην Τεχεράνη

    Περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Τεχεράνη, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη νωρίς σήμερα το πρωί ο Εμπραχίμ Γιαζντί, στέλεχος του αντιπολιτευτικού κινήματος στο Ιράν.

    "Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις τρεις τα ξημερώματα. Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατήσει για λίγες ώρες την ανιψιά του", μετέδωσε η ιστοσελίδα Jaras.

    Ο Γιαζντί, που ηγείται του Κινήματος της Ελευθερίας, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά παραγκωνίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς.

    Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί και μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

    Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 300 άτομα κατά τη διάρκεια των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Ηγετικό στέλεχος της ιρανικής αντιπολίτευσης επέκρινε την σκληροπυρηνική ηγεσία της χώρας για τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζεται σε ιστοσελίδα του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου.

    «Τι συνέβη σε αυτό το θρησκευτικό σύστημα που διατάσσει τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας της Ασούρα;» αναρωτάται στη δήλωσή του στην ιστοσελίδα Jaras ο μετριοπαθής κληρικός Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος κατετάγη τέταρτος στις προεδρικές εκλογές.

    «Γιατί οι ηγέτες δεν σέβονται μία τέτοια ημέρα;», πρόσθεσε.

    Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο ανηψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί. Ο θάνατος του Αλί Χαμπίμπι Μουσαβί Χαμένε περιγράφεται από τις αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες ως «μαρτύριο», ενώ η κρατική τηλεόραση αποδίδει τη δολοφονία του «σε άγνωστους δράστες».

    [04] Τρισέ: "Στηρίξτε την οικονομία"

    Οι τράπεζες πρέπει να χορηγήσουν ικανοποιητικές πιστώσεις και οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη πρέπει να κυριαρχήσουν επί της δημόσιας οικονομίας για να στηρίξουν μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εντός του 2010, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Σε σχόλια του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Μπιλντ της Κυριακής" ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη από τη χρηματοπιστωτική κρίση απαιτεί μια συνολική προσπάθεια για να αποτραπούν απώλειες στις θέσεις εργασίας.

    "Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον κεντρικό τους ρόλο τροφοδοτώντας με πιστώσεις την οικονομία ... Διαχειριζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά αντιμετωπίζουμε μια επιπλέον πρόκληση", τονίζει ο Τρισέ.

    "Τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό στην περιοχή του ευρώ πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2011 το αργότερο - και σε ορισμένες χώρες το αργότερο εντός το 2010- για να μπορέσει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [05] Βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών

    Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

    Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.

    Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη "κοινότητα" ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό "μητρικό" δέντρο.

    Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει!

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0008346

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Αυξημένα μέτρα

    Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενισχύθηκαν, με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια σε μία πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

    "Τα συμπληρωματικά μέτρα (ασφαλείας) εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο", ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να εινισχύσουν την ασφάλεια.

    Τα μέτρα αυτά, τα οποία συνίστανται κυρίως "στην έρευνα των επιβατών" και σε "συμπληρωματικούς ελέγχους στις χειραποσκευές", άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ολλανδία.

    Εκτός από το Άμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιένης ανακοίνωσαν πολύ γρήγορα μία ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

    Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους "αμερικανικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας". "Άμεσα" μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

    Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες: εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους --με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών-- και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο --όπως ένα βιβλίο-- που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες "τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου", με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

    Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

    Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή "έκτακτα μέτρα ασφαλείας" για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες "με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη".

    Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να "περιορίσουν" τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

    Στη Βιένη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα "ελέγχονται 100%", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

    Και άλλο επεισόδιο με νιγηριανό

    Η Αμερικανική Ένωση Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι ένας επιβάτης της πτήσης 253 της αεροπορικής εταιρίας Northwest από Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ συνελήφθει αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Ντιτρόιτ, καθώς τα μέλη του πληρώματος είχαν ζητήσει λίγο πριν την προσγείωση συνδρομή των αρχών γιατι στην πτήση βρισκόταν ένας "διαταραγμένος" επιβάτης.

    H TSA ανακοίνωσε ότι η αεροπορική εταιρία ενημέρωσε ότι ένας "διαταραγμένος" επιβάτης βρισκόταν στην ίδια πτήση που πριν από δύο ημέρες ο 23χρονος Νιγηριανός αποπειράθηκε να ανατινάξει αλλά ακινητοποιήθηκε από επιβάτες και πλήρωμα.

    Η TSA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε ασφαλώς στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ και οδηγήθηκε σε απομονωμένη περιοχή για περαιτέρω έλεγχο από τις αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Για το γεγονός ενημερώθηκε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έδωσε εντολή να παραμείνουν τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και να ενταθούν οι έλεγχοι των επιβατών.

    Ισχυρά εκρηκτικά

    Τα εκρηκτικά που προσπάθησε να πυροδοτήσει ο Νιγηριανός, που κατηγορείται για απόπειρα να ανατινάξει αμερικανική πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα, ήσαν τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει το αεροσκάφος, μετέδωσε χθες βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

    Ο 23χρονος, ζούσε εκτός Νιγηρίας για ένα διάστημα και επέστρεψε στην πατρίδα του μόλις μια ημέρα πριν από την απόπειρα, ανακοίνωσε η νιγηριανή κυβέρνηση.

    "Ο άνθρωπος αυτός ζούσε εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα. Επέστρεψε στη Νιγηρία στις 24 Δεκεμβρίου και αναχώρησε από τη χώρα την ίδια ημέρα", δήλωσε η υπουργός Πληροφόρησης της Νιγηρίας Ντόρα Ακουνίλι.

    Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, 23 ετών, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ, γιος ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Νιγηρίας, άρχισε το ταξίδι του στο Λάγκος, όπου επιβιβάσθηκε σε πτήση της KLM για το Αμστερνταμ πριν επιβιβαστεί στην πτήση για Ντιτρόιτ στο αεροδρόμιο Σίπολ.

    "Ο πατέρας του, Αλχάτζι Ουμάρ Μουταλάμπ, έχει ήδη εκφράσει τη λύπη του για την πράξη του γιου του", τόνισε η Ακουνίλι.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα αεροδρόμια της Νιγηρίας και ότι οι νιγηριανές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται στενά με τις διεθνείς.

    "Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες ότι τα αεροδρόμιά μας είναι ασφαλή", τόνισε.

    Στη Βρετανία, οι αρχές της χώρας συνεχίζουν να ερευνούν για το εάν ο νεαρός νιγηριανός είχε επαφές με φερόμενους εξτρεμιστές στο βρετανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με το ΒΒC, το οποίο επικαλέσθηκε κυβερνητικές πηγές, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί το καλοκαίρι να χορηγήσουν νέα βίζα στο νεαρό Νιγηριανό για λόγους ασφαλείας.

    Ο 23χρονος Νιγηριανός έζησε στη Βρετανία το διάστημα από το 2005 ως το 2007 καθώς σπούδαζε μηχανικός στο University College London. Από χθες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διενεργήσει πολλές έρευνες στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο πολυτελές κτίριο της Mansfield Street όπου διέμενε ο νεαρός Νιγηριανός.

    [07] Συνελήφθη ο "πιστολέρο"

    Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής άνδρας που φέρεται να πυροβολούσε από τζιπ σκούρου χρώματος ανυποψίαστους πολίτες στην Αθήνα και στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν άνδρα και μία γυναίκα και ελαφρότερα έναν άλλο άνδρα.

    Πρόκειται για έναν Ελληνα υπήκοο, 31 ετών, οδηγό ταξί, ο οποίος κρατείται στην Ασφάλεια και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την Αστυνομία, ο 31χρονος συνελήφθη σε μπλόκο των αστυνομικών, ενώ κυκλοφορούσε με ένα τζιπ λαδί χρώματος, μέσα στο οποίο βρέθηκαν κάλυκες πιστολιού των 9 χιλιοστών. Από την εργαστηριακή έρευνα προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι κάλυκες ανήκαν στο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν οι πολίτες, για αυτό και ο συλληφθείς κρατείται και σχηματίζεται εις βάρος του δικογραφία.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει βρεθεί και το πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά.

    Ο 31χρονος αρνείται τις κατηγορίες. Για την υπόθεση αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο από την Ασφάλεια Αττικής.

    [08] Έρευνες για την τραγωδία

    Τρεις Έλληνες και έξι Φιλιππινέζοι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του ελληνικού φορτηγού πλοίου "Aegean Wind", έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε ανοιχτά της Βενεζουέλας.

    Οι τρεις Έλληνες ναυτικοί ήταν, ο ανθυποπλοίαρχος 23 χρόνων, ο γ' μηχανικός 52 χρόνων και ο ηλεκτρολόγος 55 χρόνων. Το 24μελές πλήρωμα του πλοίου, που αποτελείτο από δεκαπέντε Φιλιππινέζους και εννέα Έλληνες ναυτικούς, ήταν φορτωμένο σιδηρομετάλλευμα και κατευθυνόταν στο Χιούστον, της Αμερικής.

    Ρυμουλκό επρόκειτο να οδηγήσει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι, ενώ διενεργούνται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός όσων από τους Ελληνες ναυτικούς τον επιθυμούν.

    Από την πυρκαγιά, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα, δύο Έλληνες ναυτικοί, δύο αλλοδαποί και μια Ελληνίδα, δόκιμη αξιωματικός. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νησί, για νοσηλεία.

    H φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ελληνικό φορτηγό πλοίο "Aegean Wind", ενώ αυτό έπλεε 90 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας.

    Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφθασαν από την πρώτη στιγμή στο ενιαίο κέντρο έρευνας, συντονισμού έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, όπου και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών.

    Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, με πρωταρχικό στόχο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

    Ικανοποιημένος από τις ενέργειες του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    "Βαθιά θλίψη για τον άδικο χαμό των τριών ναυτικών μας, καθώς και των ξένων συναδέλφων τους", καθώς και συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών ναυτικών, εξέφρασε εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Tη θλίψη του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των νεκρών ναυτεργατών του «Aegean Wind» εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ θεωρώντας απαράδεκτο, πριν διενεργηθεί οποιαδήποτε έρευνα η κυβέρνηση «να αθωώνει την εταιρία, χρεώνοντας τον θάνατο τόσων εργαζομένων στην κακιά ώρα, τη στιγμή που αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εργοδοτικών εγκλημάτων σε στεριά και θάλασσα».

    Η πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, εκτός από τη μείωση των μισθών και την περικοπή στοιχειωδών δικαιωμάτων, διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή και την ακεραιότητα των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ, και καλεί το ταξικό εργατικό κίνημα «να απαιτήσουν την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν τόσους συναδέλφους τους στο θάνατο και την τιμωρία των ενόχων καθώς και την προστασία των οικογενειών των θυμάτων, ελλήνων και αλλοδαπών».

    «Ο ΛΑΟΣ εκφράζει την συντριβή του για τον χαμό των ναυτικών στην Βενεζουέλα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες τους και συμμετέχουμε στην οδύνη της ελληνικής ναυτικής οικογένειας. Ζητούμε από την πολιτεία να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας που οδήγησε στον χαμό τόσων ανθρώπινων ψυχών», δήώσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 December 2009 - 7:30:32 UTC