Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μνήμη των νεκρών από το τσουνάμι
  • [02] Αναψε βεγγαλικό εν πτήσει
  • [03] Λευκά Χριστούγεννα
  • [04] Δανεικά από τον κουμπαρά

  • [01] Στη μνήμη των νεκρών από το τσουνάμι

    Η Ασία τιμά σήμερα τη μνήμη των νεκρών της πέντε χρόνια μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία στοίχισε τη ζωή άνω των 220.000 ανθρώπων και ανέτρεψε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

    Στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, η σημερινή είναι ημέρα προσευχής σε όλα τα τζαμιά της επαρχίας αυτής στη μνήμη των 168.000 νεκρών και αγνοουμένων.

    "Κανένα μέλος της οικογένειάς μου δε διασώθηκε. Τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα αδέλφια μου, όλοι είναι νεκροί και με άφησαν μόνο, εδώ", δήλωσε η 72χρονη Σίτι Αμινάχ, 72 ετών.

    "Ισως είναι θαμμένοι εδώ ή ίσως πάλι να παρασύρθηκαν στη θάλασσα", εξηγεί μπροστά από ομαδικό τάφο όπου συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων.

    Στη Σρι Λάνκα, όπου σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις χάθηκαν περίπου 31.000 άνθρωποι, τηρήθηκε δυο λεπτών σιγή σε όλο το νησί στη μνήμη των θυμάτων.

    Τελετές στη μνήμη των θυμάτων προβλέπονται ακόμα στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη, όπου 20.000 άνθρωποι χάθηκαν στα γιγαντιαία κύματα που προκάλεσε ο σεισμός των 9,3 Ρίχτερ.

    Συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη της τραγωδίας.

    "Τα συστήματα προειδοποίησης σώζουν ζωές μόνον όταν φθάνουν στους ανθρώπους που κινδυνεύουν", δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    "Ενα σημαντικό μέρος των προσπαθειών πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των παράκτιων κοινοτήτων όσον αφορά τους κινδύνους που διατρέχουν και πώς θα τους αντιμετωπίσουν", πρόσθεσε.

    [02] Αναψε βεγγαλικό εν πτήσει

    Ένας επιβάτης διεθνούς αεροπορικής πτήσης προκάλεσε πυρκαγιά ανάβοντας ένα βεγγαλικό λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτήσης της Delta Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, που μετέφερε 278 επιβάτες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το επεισόδιο, σχετίζεται με την τρομοκρατία. "Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πήτερ Κίνγκ, μέλος της επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο ύποπτος μέσα στο αεροπλάνο προσπάθησε να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

    Πρόκειται για έναν 23χρονο Νιγηριανό, που εξουδετερώθηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους "και όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία έχει σχέσεις με την τρομοκρατία" δήλωσε ο Κινγκ σε συνέντευξη του.

    "Αυτό που κατάλαβα είναι...πως διαθέτει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, σίγουρα ακραίες τρομοκρατικές διασυνδέσεις και το όνομα του βγήκε αμέσως από τις βάσεις δεδομένων" μετά από την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Κινγκ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές για τις ημέρες των εορτών στη Χαβάη, μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια "έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών" , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    "Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το επεισόδιο μεταξύ 9.00 και 9.30 στη Χαβάη από το στρατιωτικό σύμβουλο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

    "Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση και ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμά του" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Eνα άτομο μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο και τρία ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Ο επιβάτης που άναψε το βεγγαλικό τέθηκε υπό έλεγχο από το προσωπικό του αεροσκάφους και ο πιλότος κατόρθωσε να το προσγειώσει στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ με ασφάλεια.

    [03] Λευκά Χριστούγεννα

    Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κάλυψαν με χιόνι και πάγο από άκρη σε άκρη τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ από την παραμονή των Χριστουγέννων και ανάγκασαν τους εποχούμενους και όχι μόνο να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στους δρόμους.

    Το χιόνι έχει σκεπάσει τις βόρειες και κεντρικές πολιτείες από χθες και περισσότερα από 30 εκατοστά χιονιού κάλυψαν το βόρειο Τέξας και την Οκλαχόμα μια μέρα νωρίτερα, μετέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,

    Χιλιάδες καταναλωτές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες της Οκλαχόμα και της Μινεσότα, ενώ όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με την ευκαιρία των εορτών έχουν αποκλειστεί.

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία που προκλήθηκαν εξ αιτίας της κακοκαιρίας.

    Στην Οκλαχόμα, χθες παραμονή Χριστουγέννων ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Στη Νεμπράσκα, ακόμα και οι εκκλησίες αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τη λειτουργία των Χριστουγέννων.

    Την περασμένη εβδομάδα χιονοθύελλα προκάλεσε προβλήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο.

    [04] Δανεικά από τον κουμπαρά

    Περίπου το ένα τέταρτο (22%) των Βρετανών παραδέχονται ότι δανείστηκαν από τις οικονομίες των παιδιών τους το 2009 για να πληρώσουν λογαριασμούς, να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα ή να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Βρετανία.

    Το 44% των Βρετανών δανείστηκαν μεταξύ 200 και 500 λίρες (222 με 556 ευρώ) από τους κουμπαράδες των παιδιών τους σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου OnePoll για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Engage.

    Οι τέσσερις στους δέκα γονείς που χρησιμοποίησαν τις οικονομίες των παιδιών τους το έκαναν για να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ το 20% για να μπορέσουν να κάνουν έκτακτες επισκευές στο αυτοκίνητό τους. Περίπου το 14% χρηματοδότησαν με αυτά τα λεφτά τις οικογενιακές διακοπές, ενώ το 12% έκτακτες επισκευές στο σπίτι και το 8% τα έξοδα των Χριστουγέννων.

    Τα δύο τρίτα των Βρετανών αποκάλυψαν ότι δεν είχαν άλλον τρόπο για να βρουν τα χρήματα που χρειάζονταν, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα στα παιδιά τους μόλις μπορέσουν.

    Περίπου το 27% είναι στενοχωρημένοι που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους αφήνει άλλο περιθώριο από το να καταφύγουν σε αυτή την πράξη.

    "Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των γονιών που δανείστηκαν χρήματα από τα παιδιά τους το έκαναν απλώς επειδή βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση", δήλωσε ο Καρλ Ελιοτ, διευθυντής της εταιρείας Engage.

    "Περίπου έξι στους δέκα παραδέχθηκαν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 December 2009 - 9:30:25 UTC