Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένα μέτρα
  • [02] Έρευνες για τον "πιστολέρο" με το τζιπ
  • [03] ΤΕΕ: Εκτιμήσεις για την κατολίσθηση στα Τέμπη
  • [04] Σχεδόν ομαλή η λειτουργία των Eurostar
  • [05] Η πόλη ντύθηκε στα γιορτινά της
  • [06] Νέες ισορροπίες

  • [01] Αυξημένα μέτρα

    Αυξημένα μέτρα για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων θα ληφθούν σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, το τριήμερο των Χριστουγέννων, ώστε να αποφευχθούν τροχαία δυστυχήματα. Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί καθώς η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχει παγετός, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες.

    Συνεχίζεται η «οδύσσεια» διερχόμενων οδηγών και κατοίκων του νομού Λάρισας, λόγω του γεγονότος ότι η κοιλάδα των Τεμπών παραμένει κλειστή, μετά τις φονικές κατολισθήσεις.

    Οι δυσκολίες που παρουσιάζουν οι τρεις εναλλακτικές διαδρομές τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο διέλευσης όσο και την ασφάλεια, αλλά και η αναστάτωση της καθημερινότητας των κατοίκων δήμων και οικισμών, απ' όπου διέρχεται η κυκλοφορία, αποτελούν πλέον καθημερινότητα, όπως και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα.

    Η αστυνόμευση, από την αρχή του αποκλεισμού της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ είναι ενισχυμένη και σε 24ωρη βάση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

    Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του νομού με 60 αστυνομικούς και τα μισά σε αριθμό περιπολικά, από άλλους νομούς, που με αλλαγές στις βάρδιες βρίσκονται μόνιμα στα επικίνδυνα σημεία και των τριών εναλλακτικών διαδρομών.

    Αντίστοιχα «ενισχυμένη» είναι και η παρουσία της Πυροσβεστικής, η οποία έχει εγκαταστήσει σταθμούς, όπως και του ΕΚΑΒ που λειτουργεί επίσης ολόκληρο το 24ωρο.

    Όσον αφορά τον «κεντρικό άξονα» εκτροπής της κίνησης μέσω Ελασσόνας προς Κατερίνη και Τρίκαλα, έχει μισθωθεί γκρέιντερ προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή χιονόπτωση. Σε ετοιμότητα βρίσκεται, επίσης, ειδικό γερανοφόρο όχημα, που έχει τη δυνατότητα να ρυμουλκήσει ακόμη και νταλίκες.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία της ομάδας Ελλήνων και Ελβετών εμπειρογνωμόνων, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μάλιστα, η εκτίμηση είναι πως, αν πέραν του καθαρισμού και της αποκατάστασης του οδοστρώματος χρειαστούν απλές παρεμβάσεις, τότε επαρκεί το διάστημα ενός μηνός. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να «ξηλωθεί» η παλιά σιδηροδρομική γραμμή, που περνάει από τα Τέμπη και να ασφαλτοστρωθεί, προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία, αλλά τελικά απορρίφθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η γραμμή είναι «τυφλή» σε ένα σημείο, ενώ σημειώνονται, κατά καιρούς, και κατολισθήσεις.

    [02] Έρευνες για τον "πιστολέρο" με το τζιπ

    Στο "σκοτάδι" παραμένουν οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου που πυροβολεί αναίτια εναντίον πολιτών μέσα από ένα μαύρο τζιπ, τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πολίτες που έχουν ευαισθητοποιηθεί από τα περιστατικά, τηλεφωνούν και αναφέρουν για ύποπτα τζιπ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, τα οποία έχουν ελεγχθεί, χωρίς ωστόσο να προκύψει ότι ήταν αυτό που αναζητείται.

    Το τελευταίο θύμα του άγνωστου "πιστολέρο", ήταν 47χρονη γυναίκα, στη διασταύρωση Χειμάρρας και Βορείου Ηπείρου, στον Κολωνό.

    Η γυναίκα βάδιζε αμέριμνη στο πεζοδρόμιο, όταν, όπως είπε η ίδια αργότερα, σταμάτησε δίπλα της ένα μαύρο τζιπ, μέσα από το οποίο ο άγνωστος την πυροβόλησε με αποτέλεσμα μια σφαίρα να την τραυματίσει στην κοιλιακή χώρα. Η 47χρονη διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον "Ερυθρό Σταυρό", όπου παραμένει για νοσηλεία.

    Αλλα δύο παρόμοια περιστατικά συνέβησαν προχθές το βράδυ, στο Βοτανικό και στο Μοσχάτο, με θύματα Βούλγαρο ποδηλάτη, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στο δεξιό καρπό και 57χρονο Έλληνα, ο οποίος τραυματίστηκε επίσης από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

    Και στις δύο περιπτώσεις οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν μέσα από μαύρο τζιπ με φιμέ τζάμια. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο ή τρία άτομα, κάτι όμως που αντιμετωπίζει με επιφύλαξη η Αστυνομία, η οποία πιστεύει ότι πρόκειται για μοναχικό δράστη, πιθανόν με ψυχολογικά προβλήματα, αφού δεν ζήτησε τίποτα από τα θύματά του, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

    Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας, ενώ ομάδες αστυνομικών στήνουν μπλόκα στους δρόμους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    [03] ΤΕΕ: Εκτιμήσεις για την κατολίσθηση στα Τέμπη

    Επιφυλακτικός για τα αίτια της φονικής κατολίσθησης στα Τέμπη, αλλά ξεκάθαρος στην επισήμανσή του, για μη υλοποίηση της μελέτης του 2003 σχετικά με τα επιβαλλόμενα μέτρα ασφαλείας στο δρόμο μέσα στην Κοιλάδα, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, Ντ. Διαμάντος.

    Ο κ. Διαμάντος, παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας εκ μέρους του προέδρου, Γ. Αλαβάνου, ο οποίος δεν μπόρεσε να έλθει στη Λάρισα, και μεταξύ άλλων επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία γιατί δεν προχώρησε η κατασκευή εναλλακτικών διαδρομών: "Είχαμε επισημάνει ότι με το έργο παραχώρησης και για να μη δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις με υποχρεωτική διέλευση μέσα από τη σήραγγα με τα υψηλά διόδια, έπρεπε να κατασκευαστούν οι επαρχιακές οδοί που θα εξυπηρετούσαν κυρίως τις ενδονομαρχιακές ανάγκες ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα βοηθούσαν σηκώνοντας το βάρος της κυκλοφορίας".

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας επικεντρώθηκε στα ακόλουθα ζητήματα:

    - παρά τη δεδομένη επικινδυνότητα και τις κατολισθήσεις που είχαν προκύψει στο παρελθόν, επί δεκαετίες δεν εκπονήθηκε μελέτη για μέτρα προστασίας

    - από την εδαφολογική μελέτη του 2003, στην προκήρυξη της σύμβασης προκρίθηκε, από τις προτεινόμενες λύσεις, εκείνη της κατασκευής μέτρων ασφαλείας στο πρανές του δρόμου

    - όπως προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης η εταιρία λέει ότι υπέβαλλε πλήρη μελέτη για έργα μέτρων ασφαλείας η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε παρά μόνον τμηματικά. Και τούτο διότι θα έπρεπε για να γίνουν τα έργα να κλείσει η εθνική οδός στα Τέμπη επί εξάμηνο. Δεν είναι γνωστή η σχετική αλληλογραφία της εταιρίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ από την οποία θα φαινόταν ποιός ανέλαβε την ευθύνη και το ρίσκο να μην κλείσει ο δρόμος και έτσι δεν έγιναν τα έργα που θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους πιθανολογούμενης κατάρρευσης.

    - η εκτίμηση των ειδικών συγκλίνει στο ότι η κατολίσθηση αποδίδεται πρωτίστως στις σημαντικές βροχοπτώσεις και την εναλλαγή με την ξηρασία, που ενέτειναν την αποσάθρωση. Το σημείο της κατάπτωσης στο κοίλο της πλαγιάς και όχι στις εξέχουσες βραχώδεις περιοχές της ενισχύει την εκτίμηση αυτή.

    - χωρίς να μπορεί να το αποκλείσει κανείς, οι εκρήξεις δεν φαίνεται να συνέβαλλαν στο φαινόμενο και διότι ήταν ελεγχόμενες μικρής ισχύος και επειδή οι σχετικές μετρήσεις δεν έδιναν ισχυρά κύματα δόνησης εξαιτίας τους σε ακτίνα 150 μέτρων, πόσο μάλλον θα επηρέασαν στα 800 μέτρα που απέχει το μέτωπο της σήραγγας από το σημείο της κατάρρευσης.

    - παραμένει προς διερεύνηση αν έγινε στο πάνω μέρος του βουνού κάποιο βοηθητικό οδικό έργο πχ για να περάσει το ερευνητικό γεωτρύπανο της εταιρίας, το οποίο να διατάραξε τα εδάφη και να άλλαξε τη ροή των υδάτων στην πλαγιά.

    -να αρχίσουν άμεσα, τώρα που ο δρόμος είναι εκ των πραγμάτων κλειστός, τα έργα των μέτρων ασφαλείας που θα χρειαστούν μήνες να ολοκληρωθούν. Πιο σίγουρη λύση για την διαχρονική ασφάλεια του δρόμου της Κοιλάδας προκρίνεται η κατασκευή κεκλιμένων ιδιαίτερα ισχυρών στεγάστρων ξεπερνώντας τυχόν περιβαλλοντικές ενστάσεις.

  • Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν επίσης οι επισημάνσεις και προτάσεις του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ στις εναλλακτικές διαδρομές όπου σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση παραχώρησης η εταιρία θα έπρεπε να έχει εντοπίσει οδούς έκτακτης ανάγκης και παρακαμπτήριους στις οποίες θα έπρεπε να έχουν μελετηθεί και υλοποιηθεί μέτρα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας ανεξάρτητα από το συμβάν στα Τέμπη.

    [04] Σχεδόν ομαλή η λειτουργία των Eurostar

    Οι υπηρεσίες των τρένων της Eurostar (Γιούροσταρ) ανακοίνωσαν χθές ότι θα υπάρξει μια σχεδόν ομαλή λειτουργία των τρένων στις 24 Δεκεμβρίου αλλά προέβλεψε κάποιες φυσιολογικές καθυστερήσεις λόγω της μειωμένης ταχύτητας των συρμών σε ορισμένα τμήματα.

    "Η διαδικασία ξεκίνησε από τη Δευτέρα με σαφή προτεραιότητα στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας των βλαβών των τρένων λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας έξω και μέσα στο τούνελ της Μάγχης. Παρακαλούνται ποι επιβάτες να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα πριν την αναχώρηση των συρμών" αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

    Η εταιρεία ζήτησε ακόμα από το κοινό να μην ταξιδέψει προς το Λονδίνο παρά μόνο σε μεγάλη ανάγκη για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.

    Η Eurostar, που ανήκει στις κρατικές βελγικές και γαλλικές σιδηροδρομικές εταιρείες, δέχτηκε εντονότατη κριτική μετά από την ταλαιπωρία τουλάχιστον 2.500 επιβατών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο τούνελ για πάνω από 18 ώρες λόγω της ακινητοποίησης πέντε τρένων το Σαββατοκύριακο.

    Τα τρένα δεν θα λειτουργήσουν την ημέρα των Χριστουγέννων.

    [05] Η πόλη ντύθηκε στα γιορτινά της

    Το Ζάππειο μεταμορφώθηκε και έβαλε τα γιορτινά του. Δύο χώροι παραμυθιού και το καρουσέλ προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σ'ένα γιορτινό κόσμο με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παραστάσεις. Στο "Θόλο των Θεαμάτων" εναλλακτικοί θίασοι παραμυθάδων παρουσιάζουν μουσικές παραστάσεις που επικεντρώνονται σε χριστουγεννιάτικες μύθους από όλο τον κόσμο. Στο "Μουσικό Θόλο" τα παιδιά ψυχαγωγούνται με πολύ γνωστές χριστουγεννιάτικές μελωδίες, ενώ παράλληλα γνωρίζουν τη μουσική και τα μουσικά όργανα συμμετέχοντας σε κινητικά και ρυθμικά παιχνίδια.

    [06] Νέες ισορροπίες

    Τη νέα χρονιά θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος για τη «συγκατοίκηση», όπως αποκαλεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ της επικείμενης ισπανικής προεδρίας με τον μόνιμο πλέον πρόεδρο της ΕΕ και την εκπρόσωπό της για την Εξωτερική Πολιτική.

    Τα νέα πρόσωπα - οι αξιωματούχοι που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας - που θα παίξουν το ρόλο τους στην ευρωπαϊκή σκηνή, είναι ο Χέρμαν βαν Ρομπέι και η Κάθλιν Άστον. Κι ακριβώς επειδή κάτι ανάλογο συμβαίνει για πρώτη φορά, το δημοσίευμα της «ΝΒ» θέτει και το σχετικό ερώτημα: πόσο αρμονική μπορεί να είναι αυτή η «συγκατοίκηση»; Θα πάνε όλα καλά; Ή μήπως υπάρξουν τριβές στη διαχείριση της εξουσίας;

    Εύλογο ερώτημα, καθώς μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ευρωπαϊκής ιστορίας. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν κάποιος φέρει στη μνήμη του τις δηλώσεις της Σουηδής υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρεμ, όταν τον περασμένο Ιούνιο παρέθετε τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας: «Σε όλους μας είναι σαφές, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη προεδρία», είχε πει τότε και είχε προσθέσει:

    «Το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συγκροτηθεί σε σώμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει, υπάρχει ασάφεια με το πλαίσιο των θεσμών μας, εξαιτίας του νέου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και έχουμε βέβαια τη χρηματοπιστωτική κρίση».

    Σήμερα, η χρηματοπιστωτική κρίση σοβεί μεν, αλλά δεν έχει τις δραματικές διαστάσεις που είχε τότε και ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας, που ήταν η τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας, έχει εξαλειφθεί.

    Η συνθήκη μπήκε σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου και η ισπανική προεδρία θα είναι η πρώτη, η οποία πρέπει να συνεργαστεί με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον μόνιμο πρόεδρο της ΕΕ και την Κάθριν Άστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως, με την ανάληψη των καθηκόντων από τους δύο αξιωματούχους, υπάρχει το ενδεχόμενο η ισπανική προεδρία να χάσει τη σημασία της και να «κρυφτεί» στη σκιά των δύο νέων πολιτικών.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί μαζί τους εποικοδομητικά. Μάλιστα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, τόνισε πως τίθεται εξ ολόκληρου στη διάθεση της κυρίας Άστον. Όπως είπε, μπορεί να της φανεί χρήσιμος σε τομείς, όπου για λόγους ιστορίας, εμπειρίας και γεωγραφικής εγγύτητας έχει περισσότερη εμπειρία. «Σβ αυτούς τους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε», επισήμανε. Διεύρυνση και ανεξαρτητοποιήσεις Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το Μεσανατολικό, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών πήγε πιο μακριά. «Η άποψή μου, το όνειρο και οι προσπάθειές μου θα κατατείνουν στη δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2010, ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που να συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο;», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι Ισπανοί, όμως, επείγονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες και σβ έναν άλλο τομέα: στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους επιδιώκουν να κλείσει η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ. Την ισπανική προεδρία, όμως, «ευλογούν» και οι Σέρβοι.

    Αυτό διότι η Μαδρίτη είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Έτσι, το Βελιγράδι, που υπέβαλε χθες επίσημα αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαίρεται όλως ιδιαιτέρως που η Ισπανία θα είναι εκείνη η οποία θα χειριστεί αρχικά την υπόθεσή του.

    Βέβαια, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ένιωσε κάπως αμήχανα, όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα. «Εμείς οι Ισπανοί, κρατήσαμε εποικοδομητική στάση, με εξαίρεση τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε τους δικούς μας, νομικούς λόγους αλλά σήμερα δεν είναι η κατάλληλη μέρα για μια τέτοια συζήτηση».

    Οι λόγοι που επικαλέστηκε αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει ο κ. Μορατίνος είναι γνωστοί, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα: η Ισπανία διακατέχεται από το φόβο τυχόν αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου βασκικού ή καταλανικού κράτους. Το ίδιο ισχύει και με τη μεταναστευτική πολιτική. Όπως είπε, οι νότιες χώρες της ΕΕ επιβαρύνονται από το φαινόμενο της μετανάστευσης, γιβ αυτό και χρειάζονται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 December 2009 - 7:30:27 UTC