Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού
  • [02] Απάντηση Παπούλια στον Ιβανόφ
  • [03] Δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό
  • [04] Εγκαίνια του Παρατηρητηρίου Τιμών
  • [05] Σήμερα η κηδεία του Χρ. Λαμπράκη
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] Σχέδιο για οδική ασφάλεια
  • [08] Υποβάθμιση σε A2 από A1
  • [09] ΠΟΥ: Ηπια η νέα γρίπη

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού

    Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί, τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010.

    Συγκλονισμένος από τον «πόνο του πλανήτη που είδε μαζεμένο» στο Κέντρο σίτισης άστεγων Ελλήνων και μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο επισκέφθηκε, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο για πρώτη φορά ήταν παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

    Στη συνεδρίαση, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο της συνεργασίας κράτους-Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο υπουργικό συμβούλιο υπογραμμίζει την τιμή που περιποιεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση στην ανθρωπιστική προσφορά της Εκκλησίας, η οποία μεταξύ άλλων βοηθά καθημερινά μέσω συσσιτίων 35.000 ανθρώπους.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι μετανάστες αποτελούν πλέον μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και πρόσθεσε ότι όσοι εξακολουθούν να τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας εθελοτυφλούν μπροστά στα προβλήματα που μπορεί να έλθουν, καθώς άθελά τους ωθούν τους μετανάστες και ιδίως τη νέα γενιά στο περιθώριο.

    «Οι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής μας είναι η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίξει την Εκκλησία στο έργο της, καθώς αυτή μπορεί να συνδράμει ανθρώπους τους οποίους δεν μπορεί να προσεγγίσει το κράτος.

    Το προνοιακό έργο της Εκκλησίας είναι στην πρώτη γραμμή, επισήμανε από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας πως η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Λιβαδειά, όπου και διακονούσε επί 40 έτη ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, και μάλιστα προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθούν μαζί τη Λιβαδειά, πρόσκληση την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και γενικότερα η Εκκλησία πέραν των αστέγων και απόρων έχει εκπονήσει προγράμματα για χρόνια πάσχοντες και κατάκοιτους που χρήζουν βοήθειας, καθώς και για αυτιστικά και τετραπληγικά παιδιά και παιδιά με νοητική καθυστέρηση.

    Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να βοηθηθεί η Εκκλησία με τα δεσμευμένα κτήματά της ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας «τα χρήματα του οποίου δεν θα γίνουν ούτε μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά», αλλά θα γίνουν προνοιακές δομές. Επίσης ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας σχετικά με τις δομές αυτές, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η δημιουργία τους.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-κράτους, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των προγραμμάτων εκ μέρους του κράτους και υπογράμμισε την πρόταξη της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας, καθώς, όπως ανέφερε «αν δεν υπάρχουν αυτά, όσους νόμους κι αν φτιάξεις και όσα χρήματα κι αν διαθέσεις, δεν φτιάχνεις κοινωνία συνοχής που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι είναι πολλά τα ζητήματα προς συζήτηση με την Εκκλησία και κατέληξε λέγοντας «ελπίζω να είναι καρποφόρος ο εποικοδομητικός διάλογος που έχουμε αρχίσει».

    Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το «μικρό κοινοβούλιο», όπως είπε, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    Η χορήγηση ιθαγένειας σε ομογενείς και μετανάστες, είναι ένα στοίχημα το οποίο η Ελλάδα δεν δικαιούται να μην κερδίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας, σιγουριάς και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι φυσικό να μας δημιουργεί ανησυχία. Και πρόσθεσε πως οι αλλαγές που συντελούνται αγγίζουν ακόμα και την ταυτότητά μας.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, ο φόβος είναι κακός οδηγός και δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν συμπεριλάβουμε στην κοινωνία μας και όσους ζουν στην πατρίδα μας, οι οποίοι, κάθε μέρα που περνούν στη χώρα μας βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση, πλην κάποιων ακραίων φωνών, με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση, κι αυτό δίνει μια νέα διάσταση πατριωτισμού, που είναι βασισμένος σε μια ανοιχτή κοινωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι αναμένεται στην Αθήνα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συνομίλησε πρόσφατα στην Κοπεγχάγη. Ο κ. Γκουτιέρες εκφράσθηκε θετικά για τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τους μετανάστες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει να πάρει αποφάσεις και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής ή ολιγωρίας. Άλλωστε, όπως τόνισε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς την κατεύθυνση της ένταξης των μεταναστών κάτι που υποδεικνύει και το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 5.

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι Έλληνας θα γίνεται εκείνος που το επιθυμεί.

    Με το νομοσχέδιο που προωθείται, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης:

    Α. Ανοίγεται η πόρτα στη δεύτερη γενιά μεταναστών.

    Β. Εξορθολογίζεται και εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου ο θεσμός της πολιτογράφησης, και

    Γ. Απονέμεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν για πολλά χρόνια στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, στις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, θα πάρουν μέρος περί τις 250.000 ομογενείς και μετανάστες.

    Δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας θα έχουν όσοι έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και δηλώνονται από τους γονείς τους, καθώς και τα παιδιά που φοιτούν πολλά χρόνια σε ελληνικά σχολεία (μένει να οριστεί ο ακριβής αριθμός).

    Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι η μετανάστευση παίρνει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, αλλά έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης στην Ελλάδα γίνεται το 1/3 των συλλήψεων που γίνονται στην Ευρώπη, όπου ο συνολικός αριθμός είναι 320. 000. Η Ελλάδα «διαχειρίζεται» κάθε χρόνο γύρω στις 250.000 ψυχές, με τις οποίες ασχολούνται 15.000 αστυνομικοί.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υπογραφής συμφωνίας της Τουρκίας με την FRONTEX, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι απαγορεύθηκε η σύλληψη και η επαναπροώθηση μεταναστών δεύτερης γενιάς και καταργήθηκαν τα εμπόδια στη μετακίνησή τους προς και από την πατρίδα τους. Επίσης εφαρμόζεται ο εθελοντικός επαναπατρισμός και το τελευταίο δίμηνο έχουν αποχωρήσει από τη χώρα 1500 άτομα για τις πατρίδες τους. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει καταγραφή όσων μένουν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα φέρει προς συζήτηση, στο υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδιο για μια νέα πολιτική ασύλου.

    [02] Απάντηση Παπούλια στον Ιβανόφ

    Το επίσημο κείμενο (στην ελληνική γλώσσα) της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Έλαβα και διάβασα την επιστολή σας με ενδιαφέρον. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, βεβαίως και με τη χώρα σας. Επιθυμώ να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της εκκρεμότητας για το ζήτημα της ονομασίας. Δεν θέλω να υποδείξω ποιο είναι το συμφέρον της χώρας σας. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να εκτιμήσετε με ρεαλισμό την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Η λύση της διαφοράς στο ονοματολογικό θα λειτουργήσει προς όφελος των θεμιτών φιλοδοξιών του λαού σας. Οφείλω να τονίσω ότι όσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ όταν αυτή η διαφορά μας θα είναι παρελθόν.

    Με εκτίμηση

    Κάρολος Παπούλιας"

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέδωσε, στις 4 Νοεμβρίου, στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια,πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου,πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια,να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

    Ο κ.Ιβάνοφ στην πρόσκλησή του,άφηνε στον κ.Παπούλια να καθορίσει ο ίδιος την ημερομηνία επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επιίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

    [03] Δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό

    Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα χθες με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% που είναι σήμερα του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε ώστε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Σήμερα, αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

    Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    [04] Εγκαίνια του Παρατηρητηρίου Τιμών

    Την έναρξη του πρώτου σταδίου λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών εγκαινίασε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη στη συμβολή των οδών Ερμού και Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι (σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου).

    Όπως είπε η υπουργός μέχρι την Πρωτοχρονιά θα λειτουργούν αντίστοιχα ηλεκτρονικά κιόσκια ενημέρωσης των καταναλωτών στον Πειραιά, τη Λάρισα, το Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης και την Καλαμαριά.

    Στο Παρατηρητήριο οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τη διαμόρφωση των τιμών σε 1.000 αγαθά από 1.182 σημεία πώλησης από - καταρχήν - πέντε πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και Πάτρα).

    Η υπουργός σημείωσε ότι το Παρατηρητήριο αποτελεί ένα εργαλείο ακόμα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν και στην τηλεφωνική γραμμή 1511.

    Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 1.800.149 ευρώ, με συγχρηματοδότηση κατά 80% από κοινοτικούς πόρους και 20% από εθνικούς πόρους.

    [05] Σήμερα η κηδεία του Χρ. Λαμπράκη

    Κηδεύεται το μεσημέρι, από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικά 75 ετών, μετά από πολυήμερη δοκιμασία στο "Ωνάσειο".

    Ακατάβλητος μαχητής, δημιουργός και πρωτοπόρος, με προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και την αλήθεια, άφησε τεράστιο έργο στον τομέα του Πολιτισμού και της Ενημέρωσης.

    Ο κόσμος του Τύπου, των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού νιώθει φτωχότερος με την απουσία του.

    Η μάχη με τη ζωή χάθηκε για το Χρήστο Λαμπράκη, στην εντατική του νοσοκομείου όπου εισήχθη. Ακολούθησε ένας αγώνας των γιατρών του με τις λοιμώξεις που έπληξαν το βεβαρημένο του αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αγώνας ο οποίος απέβη άνισος.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα.

    Σπούδασε στην Αγγλία και την Ελβετία και το 1957, όταν πέθανε ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, Ταχυδρόμος).

    Στα επόμενα 50 χρόνια το συγκρότημα Λαμπράκη εμπλουτίστηκε με δεκάδες έντυπα τα οποία η Χούντα "στραγγάλισε" και φυλάκισε τον ίδιο.

    Το 1989 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρία "Τηλέτυπος ΑΕ" η οποία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο, μαζί με άλλες εταιρίες του Ομίλου.

    Ωστόσο, πεδίο δράσης του εκλιπόντος δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος.

    Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε την δική του στέγη (1991) κάτω από το μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων, το Μέγαρο Μουσικής, "τέκνο" των Φίλων της Μουσικής.

    Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε μεγάλη ηλεκτρονική πύλη.

    Το μεγάλο δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν, το 1991, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο πλαισίωσαν και υποστήριξαν διακεκριμένοι Έλληνες από το χώρο του Τύπου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Αρχικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης, σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, στη δε συνέχεια επεκτάθηκε με δραστηριότητες στην παιδεία, την πολιτιστική κληρονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Περιφέρειας κ.λ.π. και σήμερα αναγνωρίζεται, σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, ως σημαντικός πρωτοποριακός ερευνητικός φορέας νέων ιδεών.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων, αναφέρει ανακοίνωση του ΩΚΚ. Ο Χρ. Λαμπράκης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.

    Δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    «Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

    Αυτά αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τόνισε:

    «Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους οικείους και τους συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι " ο Χρήστος Λαμπράκης ο τελευταίος από τους παραδοσιακούς εκδότες σφράγισε με την παρουσία του το χώρο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού και υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια".

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προεδρική Φρουρά θα ψάλλουν τα Κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (10:30:00, Προεδρικό Μέγαρο)

    Επίσης θα ψάλλουν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "η Κύπρος", το Δημοτικό Σχολείο Ακροπόλεως (70ο Αθηνών), η Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας Ιωαννίνων "ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ" και μέλη των Special Olympics

  • Σύσκεψη με θέμα "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού" θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Νεκρώσιμος ακολουθία για το Χρήστο Λαμπράκη (13:00:00, Α' Νεκροταφείο Αθηνών)

  • Συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2010 (Βουλή)

  • Τα "κάλαντα της ακρίβειας" θα ψάλλει η "ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP", στο άγαλμα Βενιζέλου (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου)

  • Υδατοσφαίριση-Κύπελλο-Κλήρωση Β΄ φάσης - 13:30:00, Αθήνα

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών (Ημιτελικοί-Α΄ Αγώνες),

    Ιβανώφειο 17:00 Ηρακλής-Παναθηναϊκός

    ΣΕΦ 19:00 Ολυμπιακός-Άρης

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (12η αγωνιστική),

    16:00 Παναθηναϊκός-Απόλλων Καλ.

    17:00 Άρης-ΑΕΚ

    18:00 Φοίνικας-Πανελλήνιος

    18:30 Κηφισιά-ΠΑΟΚ

    18:30 Ηρακλής-Ολυμπιακός

    19:00 Λαμία-ΕΑ Πατρών

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (11η ημέρα),

    Αρκαδικός-Ίκαροι Σερρών

    ΟΦ Ηρακλείου-Δάφνη

    Αμύντας-Ολυμπιάδα Π.

    Αιγάλεω-Ερμής Λαγκαδά

    Ξάνθη-Ίκαρος/Έσπερος

    ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ερμής Περάματος

    Παγκράτι-Νήαρ Ηστ

    [07] Σχέδιο για οδική ασφάλεια

    Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει για την οδική ασφάλεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πέραν του τραγικού γεγονότος της απώλειας ζωών, η Ελλάδα επιβαρύνεται με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τροχαία, πρόσθεσε ο κ. Δ. Ρέππας.

    «Η βαρύτητα του θέματος δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι τα προηγούμενα προγράμματα που είχαν εκπονηθεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

    Ο υπουργός πρότεινε την δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, ενώ ως κατευθύνσεις της πολιτικής πρότεινε την κάλυψη των θεμάτων χρήστης-όχημα-οδικό περιβάλλον, επιτήρηση οδικού δικτύου, περίθαλψη μετά το ατύχημα, κυκλοφοριακή αγωγή, οδική ασφάλεια και αυτοδιοίκηση και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

    Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ο κ. Ρέππας πρότεινε μεταξύ άλλων: αξιολόγηση της οδικής ασφάλειας κάποιου έργου, επιθεώρηση οδικού δικτύου, καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής για ενημέρωση για τις ελλείψεις του οδικού δικτύου, δημιουργία υπηρεσίας καθαίρεσης αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων, οριζόντια επισήμανση (Stop) στο έδαφος των διασταυρώσεων, προμήθεια εξοπλισμού της τροχαίας, δημιουργία ασφαλών στάσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες, αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων απόκτησης διπλώματος οδήγησης, καθιέρωση υποχρεωτικής της ζώνης ασφαλείας για τους επαγγελματίες οδηγούς, «απελευθέρωση» των πεζοδρομίων και ενδεχόμενη διαπλάτυνση τους, πλήρης απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από επαγγελματίες οδηγούς με το όχημα εν κινήσει, δημιουργία ασφαλών προσβάσεων στα σχολεία, σύνδεση του bonus-malus των ασφαλιστικών εταιρειών και με το point-system, έλεγχο των ταχογράφων βαρέων οχημάτων, πρόγραμμα καθορισμού τοποθέτησης πινακίδων, επιτήρηση της «επιθετικής» οδήγησης, ταχύτερη πρόσβαση τραυματιών στα νοσοκομεία ενδεχομένως και με καθιέρωση λωρίδων «αντίθετης» κυκλοφορίας για ασθενοφόρα, πρόγραμμα τοποθέτησης στύλων των οργανισμών κοινής ωφελείας, δημιουργία βάσης δεδομένων οδικών συμβάντων και εκπομπή κοινωνικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ.

    «Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα, πρώτα-πρώτα γιατί αφορά την ίδια την ζωή, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στη ζωή της χώρας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τρομακτικές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Εθεσε ως στόχο της κυβερνητικής πολιτικής την μείωση των τροχαίων κατά 40% ως το 2015, και έκανε λόγο για 15000 θύματα ετησίως και επισήμανε το ζήτημα της διαφθοράς στις διαδικασίες απόκτησης διπλώματος οδήγησης, ενώ επέμενε ιδιαίτερα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο, ιδίως το ολοήμερο, στην κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών.

    .«Κατέχουμε την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη των «15» και μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των «27»» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι πολύπλοκο και απαιτεί την συνεργασία πολλών φορέων και υπουργείων.

    [08] Υποβάθμιση σε A2 από A1

    Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε η Moody's Investors Service (Μούντις) την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις - που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

    Επιπλέον, η Moody's προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική", επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η "αρνητική" προοπτική θα εξελιχθεί σε "σταθερή" προοπτική "θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)".

    «Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα» σημειώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και υπογραμμίζει πως στην ανακοίνωση της Moody's «αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

    «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου

    "Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.

    "Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο", τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.

    Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

    "Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης", εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις "προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους".

    Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

    "Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων", είπε η κ. Κάρλσον.

    Παράλληλα, η Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων - στο A2 από A1 - και χαρακτήρισε "αρνητική" την προοπτική της νέας διαβάθμισης.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων αντικατοπτρίζει τους στενούς λειτουργικούς και χρηματοδοτικούς δεσμούς του με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η λειτουργία του και η χρηματοδότησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση.

    Υποβάθμισε, επίσης, την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας (σε A1 από Aa3), της EFG Eurobank Ergasias (σε A2 από A1) και της Εμπορικής Τράπεζας (σε A2 από A1). Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς ύφεσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Οι επιπτώσεις αυτές, αν και δεν ήσαν αμέσως ορατές, έχουν βαθμιαία επιδεινώσει τη θέση των τραπεζών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει η Moody's.

    Θετικές επιδράσεις

    Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά μία μόνο βαθμίδα, επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread, καθώς η έκθεση του διεθνούς οίκου θεωρείται ήπια για την ελληνική οικονομία.

    Μετά την ανακοίνωση της Moody's, η διαφορά των επιτοκίων (spreads) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε από τις 275 μονάδες βάσης, που άνοιξαν το πρωί στις 258 μονάδες βάσης.

    Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο. Πρωταγωνιστές της αντίδρασης οι τράπεζες. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.185,38 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 3,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι επιμέρους δείκτες κινούνται σε θετική τροχιά, με εξαίρεση των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,06%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 4,80%, των Τραπεζών κατά 4,73%, των Τροφίμων-ποτών κατά 3,65%, των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 3,25%, της Τεχνολογίας κατά 3,11% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 3,05%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 3,64%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 1,69% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 1,86%.

    Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 116 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και 22 παραμένουν αμετάβλητες.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

    Το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του οίκου Moody's, για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας αναφέρει:

    «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οίκου Moody' s, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας».

    [09] ΠΟΥ: Ηπια η νέα γρίπη

    Η πανδημία της νέας γρίπης είναι ήπια, αλλά προσβάλλει και ορισμένες φορές σκοτώνει πιο νέους ανθρώπους σε σύγκριση με την εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Η σύγκριση του αριθμού των θανάτων από την πανδημία του ιού Η1Ν1 με εκείνον από την εποχιακή γρίπη, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. "Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τις συνέπειες από την πανδημία γρίπης ως ήπιες. Τα ακριβή στοιχεία για τη θνησιμότητα αναμένονται ένα ή δύο χρόνια αφότου φθάσει στην κορύφωσή της η πανδημία", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ο ιός Η1Ν1 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10.582 άτομα σε όλο τον κόσμο από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά πρόκειται μόνο για περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Τα σχετικά τεστ έχουν υψηλό κόστος και σε αρκετές φτωχές χώρες δεν ερευνώνται τα αίτια θανάτου, καθώς είναι συνηθισμένοι οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα, περιλαμβανομένης της πνευμονίας, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

    "Για αρκετούς λόγους, αυτοί οι αριθμοί δεν δίνουν την ακριβή εικόνα της θνησιμότητας στη διάρκεια της πανδημίας, που είναι αναμφίβολα υψηλότερη απο την εικόνα που δείχνουν οι εργαστηριακώς επιβεβαιωμένες περιπτώσεις", τονίζει ο ΠΟΥ.

    Η εποχιακή γρίπη σκοτώνει από 250.000 έως 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι εκτίμηση που βασίζεται σε στατιστικά μοντέλα. Σε επιδημίες εποχιακής γρίπης εκτιμάται ότι το 90% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένα άτομα, "που συχνά πάσχουν από μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες", σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    "Σε σύγκριση με την εποχιακή γρίπη, ο ιός Η1Ν1 προσβάλλει μία πολύ νεώτερη ηλικιακή ομάδα σε όλες τις κατηγορίες- αυτούς που προσβάλλονται πιο συχνά, νοσηλεύονται, εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν", επισημαίνουν οι επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2009 - 5:30:34 UTC