Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Βαρθολομαίου-Αντιδράσεις
  • [02] "Παρεμβάσεις για το περιβάλλον"
  • [03] Επανάληψη της "δίκης των 6" του 1922
  • [04] Σήμερα η κηδεία του Γ. Μόραλη
  • [05] Ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιδί
  • [06] "Ταξικός προϋπολογισμός"
  • [07] "Χωρίς όραμα και προοπτική"
  • [08] Ημέρα δράσης
  • [09] "Αμεσες τομές"
  • [10] Χάος από την κακοκαιρία

  • [01] Συνέντευξη Βαρθολομαίου-Αντιδράσεις

    «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

    Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

    Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    «Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

    «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί « δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.

    «Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

    Εν τω μεταξύ από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχολεία ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.

    Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.

    Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε.

    «Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο!

    Αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών

    «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή", δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

    "Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας", συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, "είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες".

    "Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] "Παρεμβάσεις για το περιβάλλον"

    Την φιλοδοξία της να καταγραφεί το 2010 ως μια νέα αρχή στη χώρα μας για το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, μέσα από μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών που προωθούνται - και παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε να διατεθούν σημαντικά περισσότεροι πόροι - εξέφρασε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

    Όπως προανήγγειλε η κυρία Μπιρμπίλη κατά την ομιλία της επί του Προϋπολογισμού, η αρχή αυτή θα σηματοδοτηθεί με τις σημαντικές παρεμβάσεις που σύντομα θα παρουσιασθούν στο Κοινοβούλιο με την ίδρυση του πράσινου ταμείου, το χωροταξικό για τον τουρισμό, τις αλλαγές στο χωροταξικό των ΑΠΕ, το ειδικό χωροταξικό για την προστασία του παράκτιου χώρου και των νησιών και την ολοκλήρωση εκείνου για τις υδατοκαλλιέργειες, την αυστηρή προστασία ευαίσθητων περιοχών όπως του Υμηττού, την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το νέο Ρυθμιστικό, τις αναπλάσεις στις πόλεις και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

    Ακόμη - όπως είπε - η αρχή αυτή θα σηματοδοτηθεί μέσα από τον σχεδιασμό της μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής της χώρας που ξεκινάει με τις αρχές του νέου έτους και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

    Η κυρία Μπιρμπίλη εξειδίκευσε ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιασθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου», θα έχουμε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, για την ανακύκλωση που είναι ήδη έτοιμο, τον κανονισμό για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων αλλά και για το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών, νομοθετήματα τα οποία θα δοθούν στη διαβούλευση στις αρχές του νέου χρόνου.

    Η κυρία Μπιρμπίλη ανήγγειλε ακόμη την υπογραφή για τη διασύνδεση της Εύβοιας, το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» των αδειών ΑΠΕ, την προώθηση της διασύνδεσης των Κυκλάδων αλλά και επένδυση σε υποδομές που θα διασφαλίσουν το Αιγαίο να γίνει δίαυλος πράσινης ενέργειας.

    Αναφερόμενη η υπουργός Περιβάλλοντος στην κρίση είπε ότι «το οικονομικό πρόβλημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, οι λύσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι διαρθρωτικές και τα αποτελέσματα τους να προβάλλονται σε μακρύ χρονικό ορίζοντα».

    Σημείωσε την διαφωνία της με την προσέγγιση ότι τα μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη επιφέρουν αποτελέσματα μεσο-μακροπρόθεσμα τονίζοντας ότι μπορούν να παρουσιάσουν και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

    Αναφερόμενη στην άντληση πόρων για την χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης είπε ότι οι δαπάνες στον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα 190,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προβλέπονται δαπάνες 400 εκατομμυρίων αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει ακόμη σε σημαντικούς πόρους στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.

    Η κυρία Μπιρμπίλη χαρακτήρισε πάντως «απογοητευτικά» τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης όμως ανέφερε ότι μπορεί οι ηγέτες να διέψευσαν ή εν μέρει να διέψευσαν τις προσδοκίες των λαών τους αλλά ήταν εκεί, δίνοντας το μήνυμα ότι ανάπτυξη, καταπολέμηση της φτώχειας, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν στοχευμένες και ταυτόσημες πολιτικές. «Η Ελλάδα», τόνισε, «έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης το τελευταίο βράδυ των σκληρών διαπραγματεύσεων» και παρότι η πρότασή μας δεν πέρασε «βάλαμε παρακαταθήκη για την προσπάθεια που ξεκινά την επόμενη μέρα».

    «Απογοητευτική» χαρακτήρισε την ομιλία της υπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Ροντούλης ο οποίος τόνισε ότι δεν άκουσε λέξη για το μέλλον του έργου του Αχελώου, αλλά ούτε για την υλοποίηση του έργου της σήραγγας των Τεμπών. Για το πρώτο ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο σπουδαίας σκοπιμότητας για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια και διερωτήθηκε που πήγαν τα λεφτά αυτά . Για το δεύτερο ο κ. Ροντούλης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε τρία κοινοτικά πακέτα και τώρα το ΕΣΠΑ και δεν ειπώθηκε λέξη για μια σήραγγα 4 χλμ στα Τέμπη, όπου εξακολουθεί να σκοτώνεται ο κόσμος.

    [03] Επανάληψη της "δίκης των 6" του 1922

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθαν. Κονταξή, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε από το Ποινικό Τμήμα στην Ολομέλεια, λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, το ζήτημα της επανάληψης της «δίκης των έξι» που έγινε το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Κατά συνέπεια αναβιώνει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος και η «δίκη των έξι» θα επαναληφθεί, ενώ αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της δίκης.

    Ειδικότερα, η υπόθεση της «δίκης των έξι» απασχόλησε την Ολομέλεια του ΑΠ μετά από παραπομπή από το Ποινικό Τμήμα, καθώς οι αρεοπαγίτες του εν λόγω Τμήματος αποφάσισαν για το θέμα αυτό με διαφορά μιας ψήφου (3-2). Δηλαδή, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της επανάληψης της δίκης, καθώς έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία οι έξι ήταν αθώοι, ενώ η μειοψηφία πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν θεμελιώνουν την βασιμότητα της επανάληψης της «δίκης των έξι».

    Η Ολομέλεια έκρινε ότι εσφαλμένα παραπέμφθηκε το ζήτημα στην Ολομέλεια λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, καθώς αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των αναιρέσεων και όχι για τις αιτήσεις επανάληψης των δικών.

    Στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της δίκης υπέβαλε στις 20.1.2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαδάκης ο οποίος είναι εγγονός Πέτρου Πρωτοπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Ββ.

    Στη συνέχεια στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία έκανε εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών. Μία διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίου ζητά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας.

    Οι Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαιτούν εκτελέσεις. Οι Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς θέλουν κανονική δίκη. Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση Εκτάκτου Στρατοδικείου.

    Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος. Στο πόρισμα της Επιτροπής (24 Οκτωβρίου), παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Έκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920-1922 και είναι οι:

    Δημήτριος Γούναρης, 59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός,

    Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, 68 ετών, πρώην Πρωθυπουργός,

    Νικόλαος Στράτος, 50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός,

    Νικόλαος Θεοτόκης, 44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη,

    Γεώργιος Μπαλτατζής, 56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη, Πρωτοπαπαδάκη,

    Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος, ε.α., 53 ετών, υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη,

    Μιχαήλ Γούδας, υπονάυαρχος ε.α., 54 ετών, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη,

    Γεώργιος Χατζηανέστης, αντιστράτηγος, 59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης.

    Η δίκη διεξήχθη από 31 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή. Το Στρατοδικείο κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη στην ποινή του θανάτου και Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγό στην ποινή των ισοβίων δεσμών. Διατάσσει την στρατιωτική καθαίρεση του Γεωργίου Χατζηανέστη αρχιστράτηγου, Ξενοφώντος Στρατηγού υποστράτηγου και Μιχαήλ Γούδα υποναυάρχου, ενώ επέβαλε και χρηματικές ποινές.

    Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μεταβαίνει στις φυλακές Αβέρωφ, όπου εκρατούντο οι έξι και τους ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση και τους ανακοινώνει ότι η εκτέλεση θα γίνει σε δύο ώρες. Δύο φορτηγά τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον Γουδή, όπου εκτελούνται.

    [04] Σήμερα η κηδεία του Γ. Μόραλη

    Σήμερα θα γίνει η κηδεία του ζωγράφου Γ. Μόραλη, από το Α' Νεκροταφείο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 93 του χρόνια.

    Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 και το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτός στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας σπουδάζοντας κοντά στον Αργυρό , τον Γερανιώτη, τον Παρθένη και τον Κεφαλληνό ζωγραφική και χαρακτική. Με υποτροφία έφυγε το 1936 για την Ρώμη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε νωπογραφία και ψηφιδωτό και το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ.

    Το 1949 με αρκετούς Έλληνες ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα "Αρμός" και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950. Από το 1954 ξεκινάει την συνεργασία του με το ελληνικό θέατρο, πρώτα με το Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο. Το έργο του Μόραλη περιλαμβάνει εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Ελύτη και Σεφέρη, εξώφυλλα δίσκων μουσικής, γλυπτά, τοιχογραφίες καθώς και σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και τα μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος.

    Τιμήθηκε για πρώτη φορά με βραβείο ζωγραφικής το 1940. Αποχώρησε από την ΑΣΚΤ το 1983 και το 1988 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής . Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Ζωγραφική , γλυπτική, εικονογράφηση, ανάγλυφα σε κτήρια, σε όλο το έργο του Γιάννη Μόραλη, από τα πιο παραστατικά ως τα αφηρημένα, ένα σύμβολο επανέρχεται : ο φτερωτός άγγελος με την διττή μορφή του έρωτα και του θανάτου. Η πρώτη του θεατρική δουλειά βασιζόταν στο έργο Ωδή εις θάνατον του Κάλβου και ο ίδιος ο ζωγράφος έλεγε ότι είχε δοκιμάσει έντονα το βίωμα του θανάτου καθώς τον συνόδευε πάντα ο τραγικός θάνατος του πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Μάρτιο του 1937 αλλά και οι σκηνές από κηδεία στην Άρτα και την Πρέβεζα όταν ήταν πολύ μικρός.

    «Σήμερα αποχαιρετάμε έναν από τους μεγαλύτερους ανθρώπους της Τέχνης στη σύγχρονη Ελλάδα, το ζωγράφο Γιάννη Μόραλη", δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Γιάννη Μόραλη.

    "Όσο ζούσε, και με τον τρόπο που ζούσε μας πρόσφερε τη σιγουριά ότι συνδεόμαστε με τις προηγούμενες μας γενιές, με τα γεγονότα του αιώνα που γεννηθήκαμε.

    Το απαράμιλλο ήθος του ήταν έκδηλο στην ποιότητα του έργου του.

    Είναι μια απώλεια που θα την αισθανθεί και η Τέχνη και η χώρα μας», ανέφερε ο κ.Γερουλάνος.

    «Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους, ένας σπουδαίος δημιουργός, που προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας, ο Γιάννης Μόραλης, έφυγε από κοντά μας", δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ.Σαμαράς εξέφρασε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του Γιάννη Μόραλη αλλά και στον κόσμο του Πολιτισμού και των Τεχνών, "που έγινε από σήμερα πολύ φτωχότερος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [05] Ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιδί

    Λίγες ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι θα ξεχυθούν στα μαγαζιά για να αγοράσουν κάποιο δώρο για τα παιδιά. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το δώρο θα είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Για αυτό το λόγο, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου εφιστά την προσοχή γύρω από την αγορά του σωστού παιχνιδιού για κάθε παιδί και την κατανόηση της σημασίας της αγοράς παιχνιδιών που προορίζονται όντως για την ηλικία του.

    Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

    Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD.

    Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.

    Η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε επτάχρονα παιδιά, μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική (αλλά επιθετική) συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους δεκαεξάχρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση σκοτωμών και άλλων βίαιων πράξεων.

    Επιπλέον για το online παιχνίδια εφαρμόζεται το "PEGI Online". Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατέθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Δεκεμβρίου 2009 2008 από τον οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe), σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί από το σύστημα χαρακτηρισμού παιχνιδιών PEGI στο διάστημα από 1/3/2003 έως και 10/12/2009, το 62,46% των παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, με το χαρακτηρισμό "Βία" να βρίσκεται σε πρώτη θέση, με 44,84% επί συνόλου των παιχνιδιών. Ειδικότερα, το 83,77% των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+.

    Έτσι, το Κέντρο τονίζει ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία τους. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το παιδί μας δεν θα εκτεθεί σε τυχόν ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο. Τέλος, καλό θα ήταν να βρίσκαμε λίγο χρόνο για να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας".

    [06] "Ταξικός προϋπολογισμός"

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την γγ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παρεβρεθεί το απόγευμα σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Σπίτι του Αγωνιστή.

    «Συνεχίζεται η υποστήριξη του ταξικού Προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, αλλά και την ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Και στηρίζεται με την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση του λαού ώστε να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι το μη χείρον», τόνισε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Ο κος Χαλβατζής σχολίασε και την αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί της «οργής των εταίρων μας» και την «ανυποληψία της χώρας» λέγοντας: «Σιγά ρε παιδιά! Μήπως πήραν και κανένα μαστίγιο και άρχισαν να δέρνουν; Τι λέτε στους εργαζόμενους; «Σκάστε και δουλέψτε»; Και μας είπε ο κος υπουργός στρεφόμενος προς εμάς, ότι «κάποιοι φοράνε παρωπίδες». Νομίζουμε πως εσείς φοράτε παρωπίδες - για αυτό και συνεχίζετε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, τις οποίες έχετε ψηφίσει στις Συνόδους Κορυφής και στις Συνόδους των Υπουργών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Σχετικά με τις αναφορές του Δ. Αβραμόπουλου περί «στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης», ο κος Χαλβατζής αναρωτήθηκε αν δεν είναι αυτό, το ίδιο ακριβώς μοντέλο που προωθείται συστηματικά απ' τις δυνάμεις της αστικής τάξης και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.

    Όσο για το ΛΑΟΣ, που σκιαγράφησε μια πραγματικότητα άσχημη και κακή για την οικονομία, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ουρανόπεμπτη, αλλά οφείλεται στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ως κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει πλούτος σ' αυτόν τον κόσμο, που παράγεται απ' την εργατική τάξη. Ένα αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, θα διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία που θα αναδιανείμει τον πλούτο σ' αυτούς που τον παράγουν».

    [07] "Χωρίς όραμα και προοπτική"

    Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται, όπως είπε, ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

    «Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τους Έλληνες χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπάρχουν όμως μηνύματα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που για το κόμμα μας, είναι τόσο αξιόπιστοι όσο είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις».

    Στη συνέχεια, ο κ Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει δύο όψεις, άλλη όταν είναι αντιπολίτευση και εξαπολύει μύδρους για την πολιτική της ΝΔ και άλλη όταν είναι κυβέρνηση και εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

    «Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη ΝΔ, το μόνο που σκέφτεστε είναι τα χαράτσια. Για εσάς είναι μονόδρομος αυτή η λογική. Αυτά είναι τα δύο σκέλη του δικομματισμού. Δικομματισμός ΑΕ», επεσήμανε με έμφαση.

    «Τον νέο προϋπολογισμό τον χαρακτηρίζει η ατολμία, οι φορομπηχτικές πολιτικές, δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση του χαρατσιού και της φοροεπιδρομής. Είναι ένας προϋπολογισμός της μιζέριας και της υπανάπτυξης για αυτό τον καταψηφίζουμε», κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή

    « Από χθες ακούμε επίθεση από το ΚΚΕ. Δεν θα απαντήσω, διότι το να ασχολείται κανείς με μαυσωλείο είναι ιεροσυλία. Θα το αποφύγω, λέγοντας μόνον τούτο: Την εποχή της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, δεν υπήρχε καμία απεργία στους δρόμους, προφανώς γιατί οι εργαζόμενοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι» απάντησε στο ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

    Για την Νέα Δημοκρατία, ο κος Ροντούλης παρατήρησε πως «αντί να μιλήσει για τον επιχειρηματία, τον έμπορο που βλέπει το κατάστημά του να κλείνει, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον άνεργο, ακούσαμε τον κο Μαρκόπουλο να αναρωτιέται για το τι θα γίνει με τα στέιτζ και την διόγκωση του δημοσίου τομέα. Κοντά είστε λοιπόν. Ξαδελφάκια».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, υπενθύμισε και πρόσφατη συνέντευξη του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον οποίον η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ευθύνες για την δημοσιονομική εκτροπή. «Γιατί λοιπόν επιδεικνύετε τόση αγωνία για να τους πείσετε;» ρώτησε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών ο κος Ροντούλης. «Είναι πεπεισμένοι οι άνθρωποι - αλλά βγαίνουν σήμερα και λένε όσα λένε για να κρατήσουν την πελατεία τους. Αντί να μιλήσουμε για τομές, μιλάμε για το τεράστιο, διογκωμένο κράτος».

    [08] Ημέρα δράσης

    Ημέρα δράσης για τα εργασιακά και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, διοργανώνει σήμερα σε όλη τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Θα πραγματοποιηθούν Πολιτικές εξορμήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρους που εργάζονται υπεργολαβικά, καθαρίστριες στον ένα χρόνο από τότε που έριξαν βιτριόλι στην συναδέλφισσά τους Κωνσταντίνα Κούνεβα.

    Συγκεκριμένα σε Αθήνα - Πειραιά θα γίνουν τα εξής:

    Β· Εξόρμηση κλιμακίου 10:00 στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ Πειραιά

    Β· Εξόρμηση κλιμακίου 08:40 και ακτιβισμός στον ΟΣΕ - Σταθμός Λαρίσης

    Β· Πορεία - πικετοφορία για τον προϋπολογισμό - διακίνηση του υλικού μας στην Ερμού(συγκέντρωση στις 6:00 μ.μ. στα Mc Donalds της πλατείας Συντάγματος)

    Β· Αντίστοιχες τέτοιες εξορμήσεις και πορείες θα γίνουν την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα από τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για τον προϋπολογισμό

    Η επιδοματική πολιτική, υποκατέστησε εν πολλοίς στο παρελθόν την μισθολογική, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κυβέρνησης, «απουσία ολοκληρωμένου λόγου που σας δεσμεύει για το τι θα γίνει με την επιχειρηματικότητα, για την παραγωγική διαδικασία που είναι καθηλωμένη. Χωρίς αυτό το στοιχείο, είναι θολή η οικονομική σας πρόταση και θα γίνει πιο θολή, αν τα βάρη της κρίσης τα επωμιστούν εκείνοι που δεινοπαθούν χρόνια ολόκληρα, από την αδιέξοδη, νεοφιλελεύθερη πολιτική που με ιδιαίτερη ένταση οι κυβερνήσεις της ΝΔ επέβαλλαν σ' αυτόν τον τόπο».

    «Το 20-25% των συμπολιτών μας, βρίσκεται κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά ζουν στο όριο της παιδικής φτώχειας. Μια οικονομική πολιτική που θέλει να έχει αταλάντευτη αναφορά στον άνθρωπο, πρέπει να συνυπολογίσει αυτό το μέγεθος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

    «Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Λαφαζάνης.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι τον προϋπολογισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές,οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης , οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου ενώ αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

    Ακόμα, έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα», για «χαριστική βολή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και για «κοινωνική λεηλασία».

    Τέλος επεσήμανε ότι «την ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και βρίσκουν πάντα ένα εύκολο αλλά ανούσιο πεδίο αντιπαράθεσης».

    [09] "Αμεσες τομές"

    Το μεταπολεμικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας "ετελεύτησε τον βίον", αναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, σε άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής", προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνουν άμεσες τομές, το 2015, ο τότε υπουργός θα κηρύξει "μερική στάση πληρωμών" των συντάξεων.

    Εκφράζει την επιθυμία να προκύψει από τον σχετικό κοινωνικό διάλογο συμφωνία, τόσο για τα δεδομένα του προβλήματος, όσο και για τις αναγκαίες λύσεις. Επισημαίνει ότι αν και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση στη συζήτηση που διεξάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπάρχει η εξαίρεση του ΚΚΕ που δεν προσέρχεται καν, και του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχεται αλλά καταγγέλλει τις λύσεις.

    "Η στείρα άρνηση είναι αντίδραση. Δηλαδή αφενός δεν συνιστά δράση και αφετέρου συγκροτεί εν τέλει μια συντηρητική πολιτική. Αντιθέτως, η αριστερή πολιτική σήμερα στην Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ συγκροτείται από τις προσπάθειες να αλλάξει το κράτος της και να δοθούν ευκαιρίες στη χώρα και τους πολίτες", υπογραμμίζει ο κ Λοβέρδος.

    [10] Χάος από την κακοκαιρία

    Τα χιόνια και το πολικό ψύχος έχουν προκαλέσει χάος στην Ευρώπη καθώς τα τρένα της Eurostar παραμένουν καθηλωμένα για δεύτερη ημέρα και στα... χιονοσκέπαστα αεροδρόμια οι πτήσεις ματαιώνονται η μία μετά την άλλη.

    Έξι τρένα της Eurostar, με περισσότερους από 2500 επιβάτες, παρέμειναν ακινητοποιημένα επί 16 ώρες τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

    Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ούτε σήμερα θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια των αμαξοστοιχιών, που συνδέουν τη Βρετανία με τη Γαλλία μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης. Οι υπεύθυνοι του Eurostar δηλώνουν, δε, ότι δεν γνωρίζουν πότε θα είναι δυνατόν να επαναληφθεί η σύνδεση.

    Σχεδόν κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από και προς την Ολλανδία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει εκδόσει έκτακτο δελτίο θυέλλης. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην Πολωνία αφού οι γραμμές έχουν παγώσει ή καταστραφεί από το κρύο.

    Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλη την ήπειρο δίνουν μάχη για να μεταφέρουν τους επιβάτες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. "Μόλις καθαρίζουμε ένα διάδρομο για να φύγει μια πτήση αναγκαζόμαστε να τον ξανακλείσουμε λόγω του χιονιού", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Γιαν Βαν ντερ Κρούισε.

    Στη Γερμανία, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα λόγω του παγετού ενώ το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Ντίσελντορφ, αναγκάστηκε να κλείσει. Ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από τη Φρανκφούρτη είπε ότι αναμένονται πολλές καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων, ιδίως στα δρομολόγια Φρανκφούρτη-Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες-Άμστερνταμ.

    Στη νότια Αγγλία, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον είχαν κλείσει για πολλές ώρες την Παρασκευή. Δρομολόγια ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ, λόγω του παγετού.

    Στην Πολωνία, σύμφωνα με το κανάλι TVN24 που επικαλείται αστυνομικές πηγές, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι, εξαιτίας του ψύχους. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιπτώσεις έχει πέσει ακόμη και στους -18 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Βουλγαρία περισσότερες από 220 πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από δέντρα που ξεριζώθηκαν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και σε πολλά προάστια της Σόφιας. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στην πόλη Ζλάτογκραντ, υπερχείλισε ένα φράγμα και πλημμύρισαν τα υπόγεια πολλών πολυκατοικιών.

    Στη Γαλλία, όπου η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και αύριο το βράδυ, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και -23 βαθμών Κελσίου.

    Στη Μόσχα πάντως το θερμόμετρο ανέβηκε από τους -26 στους -15 βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πυκνό χιόνι που σκέπασε την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 December 2009 - 7:30:36 UTC