Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια ο νέος προϋπολογισμός
  • [02] Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Λάρισα
  • [03] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα
  • [04] Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [05] Η ιστορία του λουκουμιού στο πέρασμα του χρόνου
  • [06] Επαναφορά της λίστας
  • [07] Μη δεσμευτική συμφωνία

  • [01] Στην Ολομέλεια ο νέος προϋπολογισμός

    Σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

    Ο κ. Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολλαπλά ελλείμματα και κυρίως με το δημοσιονομικό έλλειμμα που «απειλεί να ακυρώσει, όλες τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού», όπως είπε.

    Ο κ Κουτσούκος υπογράμμισε ότι, «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανοίγει μέτωπα με όλα όσα κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και την εμποδίζουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συγκυρίας, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».

    «Ανοίγουμε Μέτωπο, με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, την κακοδιαχείριση, τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τον κομματισμό, τις αδιαφανείς οικονομικές λειτουργίες, τις πελατειακές σχέσεις, τις εξαρτήσεις και την αναξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα», τόνισε.

    Στο σημείο αυτό, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι όχι μόνο οδήγησε την οικονομία σε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά παραπλάνησε και τον Ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ γνώριζε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

    «Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρέωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

    Στη συνέχεια, μίλησε για ένα «νέο μεταβατικό προϋπολογισμό» που έχει πολλαπλή πολιτική στόχευση, όπως, «να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος, να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στους πολίτες και στους φορολογούμενους και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς».

    «Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

    «Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η Κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών.

    Σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και με την ανάπτυξη να έχει αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και την επόμενη χρονιά (-0.3%) ο προϋπολογισμός διασφαλίζει μια δυναμική ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

    Ανοίγουμε το διάλογο και βάζουμε την κοινωνία και τους φορείς της συμμέτοχους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και ανοιχτά προβλήματα».

    Κλείνοντας, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε:

    «Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2010 αποτελεί ένα πρώτο και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του πολιτικού μας σχεδίου για να βγει η χώρα από το σημερινό τέλμα, για να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξει επιτέλους μια νέα ελπιδοφόρα και δημιουργική περίοδος».

    Εισηγητής ΝΔ:"Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία"

    «Υπάρχει κρυφή ατζέντα - και η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναλύοντας τον Προϋπολογισμό του 2010.

    «Ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της: Το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά με αύξηση δαπανών κατά 11 δισ. ευρώ - αγωνίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει έλλειμμα 30 δισ.» εκτίμησε ο κος Κεφαλογιάννης, υπολογίζοντας το έλλειμμα στα 19 δισ. και στο 8,3% του ΑΕΠ. Χρεώνοντας δε, το 92% του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της δεκαετίας του β80, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων: «Ο κος Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον Προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απβ τις επιτροπές⦻.

    Πέραν του «μαγειρέματος των αριθμών», κατά τον κο Κεφαλογιάννη, «αν η χώρα μας δεν δημιουργήσει νέο πλούτο, είναι καταδικασμένη. Για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται 25 δισ - και για την μείωση του ελλείμματος στο 3%, άλλα 22. Για την οικονομική απογείωση χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις. Πού θα βρεθούν τα κονδύλια; Βεβαίως από την μείωση των δαπανών, τις αυτοχρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων, τις αποκρατικοποιήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, όπως με συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σε 10.000 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, όπου 10 εκ. εργαζόμενοι παίρνουν έναν δεύτερο μισθό από τις μετοχές τους. Όχι με χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ, όπου άνθρωποι που πληρώνονται με 80-150.000 ευρώ, (περισσότερα απβ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό) επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό με 81 εκ. ευρώ για να πάρουν 250.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα στέιτζ. Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια θα χρειαστούν για να πάρουν οι τελευταίοι, με τους μισθούς των 400-700 ευρώ, ό,τι παίρνουν οι χρυσοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ και άλλους δημόσιους οργανισμούς» παρατήρησε ο κος Κεφαλογιάννης.

    Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για μια αλλαγή Συντάγματος - «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

    Αγορητής ΚΚΕ:"Στήνεται σκηνικό εκφοβισμού του λαού"

    «Ξαναζούμε το ίδιο έργο. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σκιαμαχούν ενώ έχουν την ίδια ταξική πολιτική» ανέφερε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης.

    Κατά τον κ. Τζέκη, τις μέρες αυτές «στήνεται ένα σκηνικό τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού, με σκοπό να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τα δικαιώματά του». Από το 2000 μέχρι σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο έχει συσσωρεύσει στη χώρα μας πάνω από 140 δις ευρώ, με τη βοήθεια επιχορηγήσεων, αναπτυξιακών νόμων κλπ.. «Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαγμένος στο Γέηλ, ή στα Χάρβαρντ, για να καταλάβεις πως αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσσώρευση των κερδών και ο τρόπος ανάπτυξης» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ωστόσο, «δεν υπάρχουν οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ο εργαζόμενος των 700 και των 1000 ευρώ, οι συμβασιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι μικροβιοτέχνες, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, σε γραφεία ενοικίασης, σύγχρονο δουλεμπόριο που σεις στήσατε από το 1998».

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τον λαϊκό ξεσηκωμό για τα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να πάρει, λέγοντας πως η αυστηρή επιτήρηση θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία. Θέλουν την συναίνεση, ώστε μετά την κρίση το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να δώσει τη μάχη για μεγαλύτερα κέρδη. Όμως με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εκχωρήθηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού σε όργανα της Ε.Ε., όπως και με ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο σημερινός Πρωθυπουργός είπε τότε, ως υπουργός Εξωτερικών, πως «δεν έχουμε ταμπού για την εκχώρηση δικαιωμάτων σε όργανα της Ε.Ε.». Είναι υποκριτικό να θέτεις σήμερα θέμα εθνικής κυριαρχίας» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    Ο κος Τζέκης, υποτίμησε επίσης τις κυβερνητικές επιδόσεις στην χρηματοδότηση της Παιδείας, λέγοντας πως «η διαφορά της σε σχέση με πέρσι, δεν είναι 1 δις, αλλά μόνον 160 εκ. ευρώ - και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ίδια με εκείνο του 2009. Όσο για την υγεία και την πρόνοια, οι εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διαψεύδονται, καθώς οι σχετικοί πόροι αρκούν μονάχα για 1610 νοσηλευτές και για ούτε έναν γιατρό».

    Εισηγητής ΛΑ.Ο.Σ.:"Στη λογική μαστίγιου και καρότου"

    Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται, όπως είπε, ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

    «Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τους Έλληνες χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπάρχουν όμως μηνύματα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που για το κόμμα μας, είναι τόσο αξιόπιστοι όσο είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις».

    Στη συνέχεια, ο κ Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει δύο όψεις, άλλη όταν είναι αντιπολίτευση και εξαπολύει μύδρους για την πολιτική της ΝΔ και άλλη όταν είναι κυβέρνηση και εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

    «Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη ΝΔ, το μόνο που σκέφτεστε είναι τα χαράτσια. Για εσάς είναι μονόδρομος αυτή η λογική. Αυτά είναι τα δύο σκέλη του δικομματισμού. Δικομματισμός ΑΕ», επεσήμανε με έμφαση.

    «Τον νέο προϋπολογισμό τον χαρακτηρίζει η ατολμία, οι φορομπηχτικές πολιτικές, δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση του χαρατσιού και της φοροεπιδρομής. Είναι ένας προϋπολογισμός της μιζέριας και της υπανάπτυξης για αυτό τον καταψηφίζουμε», κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ:"Η κυβέρνηση εκτελεστικό όργανο των αγορών"

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

    «Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Λαφαζάνης.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι τον προϋπολογισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές,οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης , οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου ενώ αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

    Ακόμα, έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα», για «χαριστική βολή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και για «κοινωνική λεηλασία».

    Τέλος επεσήμανε ότι «την ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και βρίσκουν πάντα ένα εύκολο αλλά ανούσιο πεδίο αντιπαράθεσης».

    Ειδικοί εισηγητές

  • «Το χειρότερο για την εργατική τάξη, είναι η διόγκωση του αριθμού των εργαζομένων με την αποδοχή της λαθρομετανάστευσης στην οποία έχει προβεί το ΚΚΕ - και μετά χύνετε κροκοδείλια δάκρυα» παρατήρησε ανεβαίνοντας στο βήμα ο ειδικός εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης.

    Ο κος Πολατίδης απέδωσε την κρίση στο «παρασιτικό οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στο έλλειμμα» - ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο υπερασπίστηκαν οι «παγκοσμιοποιητές», βασιζόμενο στην πιστωτική επέκταση. «Πανάκεια θεωρήθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που έριξε το κόστος του δανεισμού, αλλά όχι και το συνολικό κεφάλαιο των δανείων». Η λύση στο πρόβλημα, βρίσκεται στον επανακαθορισμό των στόχων της οικονομίας, «με προσφυγή αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού και όχι με παρακάλια στους ξένους».

  • Η ομιλία του κου Πολατίδη, δημιούργησε ενθουσιασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, που προκάλεσε παρέμβαση του προεδρεύοντος Ευ. Αργύρη και την προτροπή του «να μην μεταβάλλεται η αίθουσα σε γήπεδο». Τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΛΑΟΣ για την παρέμβαση, συμμερίστηκε εν μέρει ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, παρατηρώντας ωστόσο, πως «τις διαμαρτυρίες σας θα έπρεπε να τις απευθύνετε πρώτα στον πρόεδρό σας, όταν πρότεινε για έξοδο από την κρίση την κατάργηση του 13ου μισθού».

    Ο κος Παπαδημούλης θεώρησε διπρόσωπη την στάση της κυβέρνησης («άλλα λέμε στο εξωτερικό για να εξευμενίσουμε τις αγορές και την Κομισιόν κι άλλα στο εσωτερικό, για τα ψηφαλάκια» σχολίασε) και πρότεινε εσωτερικό δανεισμό της, με έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου - «λαϊκά ομόλογα με επιτόκιο καταθέσεως μεγαλύτερο από το τραπεζικό και με επιτόκιο χορηγήσεως για το κράτος, μικρότερο απβ αυτό που δανείζεται απβ τις τράπεζες».

  • Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Όθωνας, διαμαρτυρήθηκε για την στάση των κομμάτων της Αριστεράς, παρατηρώντας πως ασκούν κριτική «με κλισέ περί στήριξης των συμφερόντων, κοινότυπες ατάκες περί φοροεπιδρομών και κομματικές παρελάσεις στους δρόμους, σαν να μην ακούν τις κραυγές των πολυεθνικών κέντρων, την άνιση μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι υπάρχει και κοινωνικά δίκαιη διέξοδος». Όσο για την Νέα Δημοκρατία, «η ανασύνταξη της παράταξής σας, η ανάκτηση της τιμής και της αξιοπιστίας σας, μπορεί να γίνει μόνον στη βάση ενός λυτρωτικού για σας τους ίδιους «συγγνώμη» προς όλους τους Έλληνες. Πείτε οτιδήποτε άλλο θέλετε ενδιάμεσα, συνεχείστε να ασκείτε επιθετική αντιπολίτευση, αλλά μην ξεχάσετε την αρχή και στο τέλος να ζητήσετε συγγνώμη» προέτρεψε ο κος Όθωνας.

    «Ο Προϋπολογισμός δεν θα είναι ο τελικός. Τα ίδια τα στελέχη της ομολογούν πως είναι «μεταβατικός» και θα αλλάξει επί το δυσμενέστερον, ίσως αρκετά επί το δυσμενέστερον» ανέφερε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου.

    Ο κος Καράογλου υπενθύμισε πως ο υπουργός Οικονομικών, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει άδικη την επιβολή έμμεσων φόρων, στους οποίους προβαίνει τώρα η κυβέρνηση - ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και ειδικοί φόροι στην κινητή τηλεφωνία, που το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί να καταργήσει. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν στραγγαλίζουμε τα νοικοκυριά που χαροπαλεύουν με φοροεπιδρομές και φοροκαταιγίδες. Αντίθετα, προσπαθούμε να τους στηρίξουμε, να ελαφρύνουμε την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην τους οδηγήσουμε σε λουκέτα. Εμείς ευχόμαστε από μέσα απβ την καρδιά μας, να κινηθείτε στην κατεύθυνση της ριζικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που ανέρχεται σε 25 δις ευρώ σύμφωνα με ΟΟΣΑ» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

    [02] Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Λάρισα

    Κυκλοφοριακό κομφούζιο σημειώνεται στο Νομό Λάρισας, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουν υιοθετηθεί δεν διαθέτουν αξιόπιστα οδικά δίκτυα και τη δυνατότητα να "σηκώσουν" τόσο κυκλοφοριακό φόρτο.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς σήμανσης, αλλά και στο γεγονός ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στα οδοστρώματα των δρόμων που χρησιμοποιούνται.

    Παράλληλα, υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που θα παίξει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση της κίνησης αλλά και την ασφάλεια της.

    Χθες, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Οικονομίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, περιόδευσε σε όλες τις προτεινόμενες διαδρομές προκειμένου να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα που υπάρχουν και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Ενώ, η ενίσχυση της σήμανσης ξεκίνησε ήδη από τις εμπλεκόμενες στο έργο εταιρείες και θα συνεχιστεί.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διαδρομή μέσω των παραλίων του Ν. Λάρισας, η οποία προορίζεται μόνον για ΙΧ, αλλά, κατά την χθεσινή μέρα πέρασαν και μεγάλα οχήματα με αποτέλεσμα και να «φρακάρουν» αλλά και να «χάνονται» λόγω της ελλιπούς σήμανσης μέσα στους οικισμούς.

    Αυτό υποχρέωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής να εκτελούν χρέη «τροχονόμου», προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.

    Την ίδια ώρα, προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης παρουσιάζονται και μέσα στην πόλη της Ελασσόνας, η οποία δεν παρακάμπτεται περιφερειακά γιατί δεν υπάρχει δρόμος.

    Για τα μεγάλα οχήματα πάντως -κυρίως φορτηγά- προτείνεται και μία ακόμη διαδρομή μέσω Τρικάλων και από εκεί στην Εγνατία οδό, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη χιλιομετρικά αλλά υπό καλύτερες οδικές συνθήκες.

    Τέλος στον Νομό Λάρισας στα διόδια υπάρχει ελεύθερη διέλευση.

    [03] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα

    Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Πέμπτη 24 του μήνα και παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, Σάββατο 26 του μήνα και Κυριακή 27 του μήνα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και επίσης κλειστά θα είναι τα καταστήματα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009.

    Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Στα περυσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η πρόβλεψή του σχετικά με την ποσοστιαία μεταβολή των τιμών μεταξύ 2008 και 2009 προβλέπει μείωση κόστους κατά -0,79%. Δηλαδή φέτος εκτιμάται ότι μια μέση οικογένεια θα διαθέσει 153,68 ευρώ ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 154,91 ευρώ.

    [04] Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Αρκτικές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Γερμανία όπου το θερμόμετρο έπεσε μέχρι και τους -33,6 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Οι ακραίες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άστεγος άνδρας ενώ δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στον παγετό.

    Ο 46χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στην πόλη Μανχάιμ. Είχε καταφύγει σε ένα πρώην κέντρο διαλογής αλληλογραφίας και έπεσε να κοιμηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα αλλά, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δεν άντεξε στο πολικό κρύο

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην κοινότητα Φούντενζεε της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πάντως στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους -10 βαθμούς: -11 στο Βερολίνο, το Μόναχο και το Ροστόκ, -14 στη Λειψία, τη Στουτγκάρδη και τη Νυρεμβέργη, -12 στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία.

    Το Βερολίνο έχει καλυφθεί από ένα στρώμα χιονιού και οι τουρίστες που δεν προνόησαν να έχουν μαζί τους χοντρά ρούχα είχαν καταφύγει σε σταθμούς του μετρό και σε καφετέριες για να ζεσταθούν.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή και την Δευτέρα.

    Το "πιο κρύο σαββατοκύριακο του χρόνου" ζει η Ιταλία, με ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου και σε σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δρομολόγια των αεροπλάνων.

    Ένα τρένο στη γραμμή Σασάρι-Κιλιβάνι της Σαρδηνίας εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός του. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Πολλά αεροδρόμια, όπως αυτά της Φλωρεντίας, της Μπολόνιας, της Ρώμης και της Βενετίας, έκλεισαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά της περιοχής της Καμπανίας και της Σικελίας.

    Τέλος, λόγω του χιονιού και του κρύου, αναβλήθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες.

    Πάνω από δύο χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπλοκαρισμένοι μέσα στο τούνελ της Μάγχης, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό, παγωμένοι από το κρύο --λόγω της βλάβης και των πέντε τρένων της Eurostar που οφείλονται στις εξαιρετικά μικρές θερμοκρασίες-- πριν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Ορισμένοι ταξιδιώτες έκανα και πάνω από 15 ώρες για να απεγκλωβιστούν από το τούνελ αφού τα πέντε τρένα που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι -Λονδίνο ακινητοποιήθηκαν με βλάβες λόγω του πυκνού χιονιού στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και το άνοιγμα του τούνελ γινόταν σταδιακά και με μεγάλη δυσκολία.

    [05] Η ιστορία του λουκουμιού στο πέρασμα του χρόνου

    Με άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου, κανέλας και γεύση γλυκιά που χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο έφτασε από τα σαράγια και τα χαρέμια των oθωμανών σουλτάνων μέχρι τις μέρες μας το λουκούμι, το μικρό αυτό γλύκισμα που ακόμη και σήμερα στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας συνοδεύει τον ψημένο στη χόβολη καφέ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστήρια.

    Ο θρύλος λέει ότι β¦

    Η ιστορία του τούρκικου λουκουμιού, αυτού που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «Turkish Delight», ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή, ο καταγόμενος από το Καστάμονου ζαχαροπλάστης Χατζή Μπεκίρ επινόησε το λουκούμι όταν άκουσε το σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό. Έσπευσε στο μικρό ζαχαροπλαστείο, που είχε ανοίξει στο Μπαχτσέκαπι της Κωνσταντινούπολης, έριξε μέσα στο καζάνι νερό, ζάχαρη, αλεύρι, κιτρικό οξύ και ροδόνερο και άρχισε να το ανακατεύει για ώρες ολόκληρες μέχρι που έγινε ένα διάφανο, κολλώδες μείγμα, το οποίο έχυσε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αλειμμένη με αμυγδαλέλαιο, και το άφησε να κρυώσει. Ύστερα, το έκοψε σε μικρά κομματάκια, μια μπουκιά το καθένα, και τα πασπάλισε με ζάχαρη. Δοκίμασε το γλυκό, ήταν μαλακό και ευκολομάσητο. Είχε «γεννηθεί» το περίφημο ραχάτ λουκούμ που χάρισε το αξίωμα του αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού στον Χατζή Μπεκίρ.

    Κατά μια άλλη εκδοχή, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ ο Α΄, μην αντέχοντας την γκρίνια των γυναικών του και των εκατοντάδων παλλακίδων που είχε στο χαρέμι του, κάλεσε στο σαράι τού Τοπ Καπί τους καλύτερους ζαχαροπλάστες και τους ζήτησε να φτιάξουν ένα γλυκό που θα γλύκαινε τις γυναίκες ώστε να σταματήσουν τις φωνές και τα παράπονα. Το λουκούμι ήταν το γλυκό που επέλεξε.

    Ο Χατζή Μπεκίρ

    Ο Χατζή Μπεκίρ ξεκίνησε το 1777 από το Καστάμονου για να φτάσει στην Πόλη για να ανοίξει εκεί, στο Μπαχτσέκαπι, ένα μικρό εργαστήριο ζαχαρωτών και λουκουμιών και να εξελιχθεί σε αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού. Την τέχνη του συνέχισε ο γιος του, Μεχμέτ Μουχιντίν εφέντη, και ο εγγονός του, Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ. Μετά το θάνατο του Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ (απόγονου του πρώτου Χατζή Μπεκίρ) το 1974, κληρονόμησαν την επιχείρηση οι θυγατέρες του και τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο γαμπρός του, Ντογάν Σαχίν. Ο Σαχίν αναστήλωσε το μαγαζί του Χατζή Μπεκίρ στο Μπαχτσέκαπι και σήμερα είναι ακριβώς έτσι όπως ήταν όταν πρωτοάνοιξε.

    Αναφερόμενος στα μυστικά της τέχνης του λουκουμιού ο Ντογάν Σαχίν λέει ότι η συνταγή δεν είναι κάτι σαν κρατικό μυστικό, αλλά είναι θέμα επαγγελματικού ήθους, επαγγελματικής λεπτότητας , επιλογής των πρώτων υλών και ψησίματος. «Η αρχή μας είναι να τηρούμε την παράδοση και το επαγγελματικό ήθος», υποστηρίζει.

    Ο Χατζή Μπεκίρ, σύμφωνα με τον Σαχίν, χρησιμοποίησε αρχικά ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή μείγμα μελιού με πετιμέζι. Το 1811, όταν ένας Γερμανός δημιούργησε το νισεστέ (άμυλο) ο Χατζή Μπεκίρ το χρησιμοποίησε για να αντικαταστήσει το αλεύρι που έβαζε στα λουκούμια κι έτσι τους έδωσε μια σατινένια υφή.

    Την εποχή που πρωτοδημιουργήθηκαν τα λουκούμια το όνομά τους ήταν «Ραχάτουλ Χουλκούμ» που σήμαινε "αυτό που ανακουφίζει το λάρυγγα". Το λουκούμι προέκυψε από την παραφθορά αυτής της ονομασίας. Στις αρχές του 18ου αιώνα ένας Άγγλος τουρίστας αγόρασε από την Κωνσταντινούπολη λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ και τα μετέφερε στην Ευρώπη. Επειδή δεν ήταν εύκολο να προφέρει την ονομασία «Ραχάτουλ Χουλκούμ» τα μετονόμασε σε «Turkish Delight».

    Με το πέρασμα του χρόνου η τεχνολογία μπήκε και στην επιχείρηση λουκουμιών Χατζή Μπεκίρ. Τους εργάτες που ανακάτευαν επί ώρες ολόκληρες με τις κουτάλες τα καζάνια όπου έβραζε το μείγμα των λουκουμιών αντικατέστησαν οι μηχανές, ενώ η φωτιά από τα ξύλα που άναβαν κάτω από τα καζάνια αντικαταστάθηκε με φωτιά από προπάνιο.

    Ο Χατζή Μπεκίρ έγινε σύμβολο μιας εποχής. Ο Μαλτέζος ζωγράφος Πρετσιόζι απεικόνισε τον Χατζή Μπεκίρ στο έργο του «Ζαχαροπλάστης», το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ μπήκαν στα τραγούδια και στις σελίδες της λογοτεχνίας. «Και του Χατζή Μπεκίρ λουκούμ ο αναστεναγμός του» τραγουδούσαν οι παλαιότεροι. Η Μαρία Ιορδανίδου δεν παρέλειψε να βάλει στις σελίδες της «Λωξάνδρας» τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ, ενώ η κόρη του εμίρη της Μέκκας πριγκίπισσα Μιχμπάχ Χαϊντάρ στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου της «Αραμπέσκ» με τίτλο «Ο δημιουργός του τούρκικου λουκουμιού» αναφέρεται στον Χατζή Μπεκίρ και το μαγαζί του.

    Σύντομα, το λουκούμι ξεπέρασε τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε το αγαπημένο γλύκισμα του Μεγάλου Ναπολέοντα και πολύ αργότερα του Άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ ενώ λέγεται πως ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο δεν περνούσε μέρα χωρίς να φάει ένα λουκούμι. Από τη γοητεία του λουκουμιού δεν ξέφυγε ούτε η περίφημη κινηματογραφική «Τζίλντα» και σύζυγος του Αγά Χαν, η Ρίτα Χέιγουορθ. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος επέμενε να κάνει μία συνέντευξη μαζί της, αλλά αντιμετώπιζε τη μόνιμη άρνησή της. Τελικά, κατάφερε να πάρει τη συνέντευξη. Πώς; Προσφέροντας στη Χέιγουορθ ένα κουτί λουκούμια. Πρόσφατα, μια παιδική ταινία, «Τα χρονικά της Νάρνια», εκτίναξε στα ύψη τις πωλήσεις λουκουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όλοι έσπευδαν να δοκιμάσουν αυτό το γλυκό με το οποίο η Λευκή Μάγισσα της ταινίας δελέασε τα τέσσερα παιδιά που την πολεμούσαν.

    Η τέχνη του λουκουμιού στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Πόλη στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες λουκουμοποιοί έβαλαν καινούργια στοιχεία στην κλασική συνταγή και τα λουκούμια έγιναν μέρος και της ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, τα λουκούμια παράγονται σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά εκείνα που φημίζονται είναι της Σύρου, το σουτσούκ λουκούμ της Κομοτηνής και μια παραλλαγή τους οι ακανέδες των Σερρών.

    Τα λουκούμια της Σύρου

    Την τέχνη του λουκουμιού την έφεραν στη Σύρο από την Κωνσταντινούπολη Χιώτες τεχνίτες οι οποίοι πρόσθεσαν στις πρώτες ύλες τη χιώτικη μαστίχα. Η πρώτη καζανιά στη Σύρο μπήκε το 1832, ενώ η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού ήταν του Σταματελάκη και εμφανίστηκε το 1837.

    Λέγεται πως εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια μοναδικά είναι το υφάλμυρο νερό της Σύρου. Οι βιοτεχνίες λουκουμιών, που ήταν κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, (όπως ο Συριανός λουκουμοποιός Αντώνης Λειβαδάρας, ο νεότερος) αναπτύχθηκαν στη Σύρο από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60.

    Ο παππούς και συνονόματος του Αντώνη Λειβαδάρα ξεκίνησε να φτιάχνει λουκούμια το 1923 και το 1933 βραβεύτηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 1936 πήρε βραβείο και στην Παγκυκλαδική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων. Στη συνέχεια, την τέχνη του τη συνέχισαν τα παιδιά του, Ανδρέας και Ευάγγελος και σήμερα τα εγγόνια του, Αντώνης και Βασίλης.

    «Παλιά, τα λουκούμια τα φτιάχνανε σε καζάνια πάνω στο τζάκι και ανακάτευαν τα υλικά με ξύλινες κουτάλες. Αργότερα, το τζάκι το αντικατάστησε το πετρέλαιο και σήμερα χρησιμοποιούμε προπάνιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λειβαδάρας, που μεγάλωσε ανάμεσα στα λουκούμια, καθώς δούλευε τα καλοκαίρια στο εργαστήριο του παππού και του πατέρα του. «Από τότε», συνεχίζει, «η γεύση του λουκουμιού που φτιάχνουμε δεν άλλαξε. Βέβαια, παλιά υπήρχαν μόνο γεύσεις τριαντάφυλλο και μαστίχα. Στη συνέχεια φτιάξαμε λουκούμια και με άλλες γεύσεις όπως φιστίκι, σοκολάτα, καρύδια με μέλι, ινδική καρύδα, σουσάμι κλπ. Εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια διαφορετικά από τα άλλα δεν είναι μόνο το νερό της Σύρου, αλλά και το γεγονός ότι εμείς χρησιμοποιούμε μαζί με το νερό και το άμυλο ζάχαρη και όχι γλυκόζη. Φυσικά, είναι και η τέχνη, πρέπει να είσαι συνέχεια από πάνω και να προσέχεις. Αλλιώς είναι να τα ψήνεις όταν φυσάει βοριάς και αλλιώς όταν φυσάει νοτιάς». Τέλος, ο Αντώνης Λειβαδάρας αποκαλύπτει πως ένα άλλο μυστικό είναι ότι εξακολουθεί να τηρεί τη δοσολογία που έχει από τη συνταγή του παππού του και να μετράει τα υλικά σε οκκάδες.

    Τα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής

    Τα περίφημα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής παρασκευάζει σήμερα στο εργαστήριό του ο 29χρονος Χασάν Χασάν. Ο πατέρας του, Μεχμέτ Χασάν, ξεκίνησε το 1958 (σε ηλικία 15 ετών) να μαθαίνει την τέχνη του ζαχαροπλάστη-λουκομοποιού. «Εκείνη την εποχή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνταξιούχος σήμερα Μεχμέτ Χασάν, «δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για λουκούμια. Έμαθα την τέχνη εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Φεχμί. Αργότερα το 1970 άνοιξα δικό μου ζαχαροπλαστείο, αλλά επειδή το σουτζούκ λουκούμ άρχισε να έχει ζήτηση άφησα τη ζαχαροπλαστική και άρχισα να φτιάχνω μόνο λουκούμια». Εκείνο που κάνει το σουτσούκ λουκούμ να διαφέρει από τα άλλα, εξηγεί ο Μεχμέτ Χασάν, είναι τα περασμένα σε σπάγκο καρύδια που έχει στο εσωτερικό του και φυσικά η μορφή του που μοιάζει με σουτζούκι (μεγάλο λουκάνικο). Για να το φάει κανείς θα πρέπει πρώτα να το κόψει. «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστές, νερό και καρύδια, και φυσικά η τεχνική. Το μυστικό είναι στην τεχνική, αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το περιγράψω», προσθέτει ο Μεχμέτ Χασαν. Ο γιος του Μεχμέτ, ο Χασάν Χασάν, αν και σπούδασε πληροφορική, προτίμησε, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του. «Έμαθα πώς φτιάχνονται τα λουκούμια από πολύ μικρός, καθώς τα καλοκαίρια δούλευα στο εργαστήριο του πατέρα μου. Το σουτζούκ λουκούμ το έφτιαχναν ανέκαθεν στην Κομοτηνή, δεν ξέρω από πότε, αλλά ο πατέρας μου βελτίωσε τη συνταγή. Όταν βγήκε στη σύνταξη ανέλαβα εγώ την επιχείρηση και με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και σήμερα τα σουτζούκ λουκούμ και τα διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Χασάν Χασάν.

    Οι ακανέδες Σερρών

    Μια παραλλαγή των λουκουμιών είναι οι ακανέδες των Σερρών. Εκτός από ζάχαρη, νισεστέ και νερό περιέχουν και βούτυρο. Ο Αριστείδης Ρούμπος, παιδί προσφυγικής οικογένειας, έμαθε να φτιάχνει ακανέδες από τους Τούρκους που εκείνη την εποχή ζούσαν στο Λαϊλιά και άνοιξε μαγαζί το 1927. «Μικρό παιδί ακόμη έπαιρνε την τάβλα με τους ακανέδες κι έβγαινε να τους πουλήσει στο σταθμό των τρένων. Είχε φτιάξει μια παράγκα δίπλα στο σπίτι κι εκεί τους έφτιαχνε. Απ΄ αυτόν μάθαμε την τέχνη εγώ κι ο αδελφός μου, ο Δημήτρης», διηγείται ο Κωνσταντίνος Ρούμπος, γιος του Αριστείδη. Την τέχνη τη συνεχίζουν σήμερα στις Σέρρες τα εγγόνια Αριστείδη Ρούμπου, Γιώργος και Αριστείδης οι οποίοι φτιάχνουν καθημερινά φρέσκους ακανέδες που τους πουλούν μόνο λιανικώς στο μαγαζί τους.

    «Το μυστικό των ακανέδων είναι το βούτυρο και φυσικά η τέχνη στο ψήσιμο και το βράσιμο. Χρησιμοποιούμε επίσης νισεστέ και ζάχαρη που παίρνουμε από το εργοστάσιο ζαχάρεως», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος που άρχισε να φτιάχνει ακανέδες από την ηλικία των 15 ετών. Αν και συνταξιούχος, πλέον, λατρεύει την τέχνη του και γι' αυτό ξυπνάει από τις 6.30 το πρωί για να ανάψει τα καζάνια. «Παλιά, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Επρεπε να ανάψουμε να κάρβουνα και να ανακατεύουμε για ώρες ολόκληρες με το χέρι. Από το ΄80 και μετά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ρεύμα και μηχάνημα για να ανακατεύει το μείγμα. Όλα αυτά είναι μεγάλη ευκολία, όμως παλιά το βούτυρο ήταν από ζώα που έβοσκαν χορτάρι, το βράζαμε και μοσχοβολούσε. Σήμερα, τα ζώα εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες και τρέφονται με ζωοτροφές γι' αυτό κι έχει αλλάξει και η γεύση και η μυρωδιά του βουτύρου. Η συνταγή του ακανέ είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου, αλλά το βούτυρο δεν είναι πια αυτό που ήταν», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος.

    Όσο για την ονομασία του ακανέ, θυμάται πως ο πατέρας του έλεγε ότι οι Τούρκοι τον έλεγαν «χακανέ χελβά» (σ.σ. πιθανόν να προέρχεται από το χακάν που τουρκικά σημαίνει πρίγκιπας, να ήταν δηλαδή ο χαλβάς του πρίγκιπα) και στη συνέχεια από παραφθορά έγινε ακανές.

    Κείμενο: Α. Φωτοπούλου

    [06] Επαναφορά της λίστας

    Επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά, επανάληψη των ελέγχων τιμών τρεις φορές το χρόνο καθώς και έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης πιλοτικά από 1ης Μαρτίου και κανονικά από 1ης Μαΐου 2010, εξήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης κ.κ. Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή παρουσία τους στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Η συζήτηση έγινε με την ευκαιρία της επικείμενης κατάθεσης από το υπουργείο Οικονομίας τροπολογίας με την οποία επανέρχεται το καθεστώς της λίστας φαρμάκων.

    Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι «η κατάσταση με την φαρμακευτική δαπάνη είναι τραγική» και αυξήθηκε κατά 120% τα τελευταία τρία χρόνια, ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ δεν παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία τα κριτήρια κατάρτισης της νέας λίστας από επιτροπή του ΕΟΦ.

    Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε από την πλευρά της ότι, η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

    Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων.

    Συμπλήρωσε ότι παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε ούτε καν υπογραφεί η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση για τη διεκδίκηση του 4% από τον ετήσιο τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών που προέβλεπε το νομοσχέδιο που καταργούσε τη λίστα το 2005.

    Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα τεθούν στην τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος υπολόγισε ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης θα εξοικονομεί μόνον το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως, ποσό που θα διπλασιαστεί, όταν μπουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στο ηλεκτρονικό σύστημα.

    «Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ, όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5.5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως», συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Με επιφυλάξεις ως άρνηση αντιμετώπισαν την επαναφορά της λίστας αγορητές της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης:

    «Η λίστα έχει δοκιμαστεί και υπάρχουν πολλοί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις. Εμείς δεν συμφωνούμε να σας δώσουμε λευκή επιταγή», είπε ο κ.Χατζηδάκης, που αντιπρότεινε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10% και απελευθέρωση της αγοράς των «γενόσιμων φαρμάκων» (των αντιγράφων πρωτοτύπων).

    Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων, αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι «η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα «αναντικατάστατα».

    -Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη είπε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων να βγει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ο κ. Ροντούλης τάχθηκε υπέρ της λίστας των «γενόσιμων φαρμάκων» από την οποία θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.

    Η τροπολογία της λίστας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα κατατεθούν ακόμη: τροπολογία που θα μεταθέτει ένα χρόνο αργότερα, την 1/1/1011, την εφαρμογή της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ, καθώς και άλλη τροπολογία για τους ναυτικούς και τον ΟΛΠ.

    [07] Μη δεσμευτική συμφωνία

    Σε μη δεσμευτική συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα. Η συμφωνία που επικυρώθηκε χθες από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά συνιστά ένα πρώτο ουσιώδες στάδιο, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι-μουν.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμφωνία, η Κίνα έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως θα ήθελαν περισσότερα. Από την πλευρά τους οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες τόνισαν ότι δε θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    "Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε υπολείπεται από τις προσδοκίες μας, αλλά...ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε διστακτικά να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπήρξαν ακόμα πιο αυστηρές για τη συμφωνία της διάσκεψης, η οποία "μαγειρεύτηκε" την τελευταία στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.

    "Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Η Γρινπίς και η WWF υπήρξαν εξίσου επικριτικές για τη διάσκεψη που είχε γεννήσει τόσες ελπίδες.

    "Η έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης έχει τόσο μεγάλες τρύπες, ώστε θα μπορούσε να τις διασχίσει κανείς με το (αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου) Air Force One", παρατήρησε ο νοτιοαφρικανός επικεφαλής της Γκρινπίς Κούμι Ναϊντού, ο οποίος δήλωσε "βαθειά απογοητευμένος".

    Υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία της Κοπεγχάγης αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι επανέλαβαν τη δήλωση του Ομπάμα ότι η συμφωνία έκανε αποδεκτή την έκκληση του επιστημονικού κόσμου να διατηηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο ανώτατο επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

    Υπογράμμισαν επίσης ότι η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες γύρω στα 30 δισ. δολάρια ως το 2012 και ως 100 δισ. δολάρια ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των διεθνών διαβουλεύσεων και τις ελπίδες ως την επόμενη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον επόμενο χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 December 2009 - 7:30:32 UTC