Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καθοριστικό βήμα για την οικονομία"
  • [02] Στην Ολομέλεια ο νέος προϋπολογισμός

  • [01] "Καθοριστικό βήμα για την οικονομία"

    Πρόσκληση εθνικής συστράτευσης για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν την κρίση που βιώνει η χώρα, απηύθυνε προς όλους τους Έλληνες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφισή του.

    Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, ότι συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους ευθύνονται για την εθνικά επιζήμια απογραφή και για τις απαράδεκτες, όπως είπε, πολιτικές που οδήγησαν σε παραγραφή πολύ σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. Και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί ζητούν σήμερα τη λήψη μέτρων που θα φορτώνουν τα βάρη στα ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομάχησε , έγινε μέρος του προβλήματος διογκώνοντας τη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εξήρε την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όσο και για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Και ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει στις ακροάσεις που πρέπει και να φέρει πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και χαρακτήρισε το 2010 έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ένα καθαρό ελληνικό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να απαντούν στη φύση του, ενώ απέρριψε την εφαρμογή λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία) τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού».

    Απέδωσε τα αίτια της κρίσης στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην ύπαρξη ενός σπάταλου δημόσιου τομέα.

    Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να αποφευχθεί «ο πόνος των αλλαγών» και «να κρυφτούμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο, κατά 4%.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που προέχει είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη της αξιοπιστίας της χώρας, τονίζοντας ότι στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, «ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», παρά την «ανυπολόγιστη ζημιά» που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για αναβολή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε τώρα και θα δράσουμε αποφασιστικά». Ήρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής, την οποία θα κάνουμε πράξη, τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας και καθιστώντας την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε και σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου τονίζοντας ότι «δεν καθυστερούμε», αντίθετα «υλοποιούμε το πρόγραμμα των 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι στους δύο μήνες διακυβέρνησης «κάναμε περισσότερο έργο απ΄ ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια».

    Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί τα πράγματα, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση αλλαγών και ανατροπών, η οποία, ταυτόχρονα, θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες, πρόσθεσε θα είναι υπερήφανοι για την κυβέρνηση της πατρίδας τους.

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που απειλεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και πρόσθεσε πως αν οι χώρες ακολουθήσουν διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς δρόμους, τότε, «τα παιδιά μας» θα ζήσουν μια απίστευτη βαρβαρότητα.

    Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα ανέκτησε τη φωνή της και ακούγεται στα διεθνή φόρα, τόνισε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χώρα μας, πρόσθεσε, δεν έχει την πολυτέλεια της απουσίας στη διεθνή σκηνή, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

    Η παρουσία της Ελλάδας και η δημιουργία νέων συμμαχιών, πρόσθεσε, προστατεύουν την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ της παρέχει τη δυνατότητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρία της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Απάντηση Π.Παναγιωτόπουλου

    «Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, κατά την οποία θα αναδειχθούν οι τεράστιες αδυναμίες και ανεπάρκειες της πολιτικής της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός , μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξετράπη σε απαράδεκτες επιθέσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ακόμη ότι "οι επιθέσεις αυτές, οι ακρότητες και οι υπερβολές του πολιτικού λόγου του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού κυβερνητικού έργου και την ατολμία, που τον χαρακτηρίζει στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων.

    Τα πολλά λόγια περιττεύουν, όταν ζητούνται πράξεις, συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ας κατανοήσει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και ας λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου.»

    "Θα είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμά μας

    "Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, αισθάνονται σιγουριά από την πλευρά τους ότι προχωράμε σε ένα δρόμο με το δικό μας πακέτο, αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη.

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "αυτή ειναι η εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα στις αγορές αυτές, αυτοί δεν καταλαβαίνουν αν άλλαξε κυβέρνηση και σου λένε "μέτρα δεν μου αρκούν αν δεν δω πράξη", αλλά αυτό βεβαίως είναι στοιχείο που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι από εμάς. Ο Θαπατέρο για παράδειγμα λέει ότι δεν μπορεί μια δημοκρατική χώρα με εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάποιοι οίκοι που δεν λογοδοτούν πουθενά, να μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν οικονομίες. Και πιστεύω ότι θα είναι και ένα από τα θέματα που θα θέσει στην προεδρία του".

    "Ο Πρόεδρος Σαρκοζί μάλιστα είχε πεί οτι αυτοί οι οίκοι που μας αξιολογούν, αξιολογούσαν με Α τράπεζες,που την επομένη κατέρρευσαν", είπε ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση.

    "Δεν είμαστε επαίτες, εμείς θα επιδιώξουμε το χρόνο, θα είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμά μας και τα μέτρα τα οποία επιλέξαμε, είναι μέτρα που μας πάνε ακριβώς σε μια πράσινη οικονομία, δεν παίρνουμε ημίμετρα, αν παίρναμε τέτοια, πιθανόν να ακουγόμασταν καλύτερα στη διεθνή αγορά, εμείς έχουμε πάρει εντολή για βαθιές αλλαγές. Αυτό είναι το δίλημμα, αυτό είναι και το δίλημμα της Κοπεγχάγης. Η ανθρωπότητα αλλάζει. Βεβαίως τα τελευταία πέντε χρόνια μείναμε εγκληματικά πίσω και κάναμε και βήματα πίσω και έχουμε απόσταση να διανύσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια των πιέσεων που ασκούνται, ο πρωθυπουργός εκτίμησε οτι "θα είμαστε κάτω από συνεχή πίεση. Ο ελληνικός λαός, μαζί με την κυβέρνησή του, θα αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη στροφή, με δικό μας πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική κυβέρνηση".

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου είπε οτι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποιες κινήσεις. Οι φτωχότερες χώρες θα δεχθούν τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, ενώ θα δεχθούν και την διαφάνεια, έναν έλεγχο, δηλαδή, πού πάνε τα χρήματα, όχι βέβαια έλεγχο με τον τρόπο που παρεμβαίνει το ΔΝΤ ή η Διεθνής Τράπεζα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει διαφορά ως προς το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η ΕΕ και τονίζοντας από την άλλη ότι "αυτή η μεγάλη μείωση θα αντισταθμιστεί απο την δυναμική που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ώστε να πάμε πιο γρήγορα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Ευρώπη".

    "Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμε να βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπών στο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάση μας θα έχουμε συγροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την πρόοδο, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε τελική συμφωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι είναι πιθανόν να μην φθάσουμε σε συμφωνία, ή ενδέχεται να μην μπορέσουν όλοι να την συνυπογράψουν και τόνισε οτι αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάμε γρήγορα -όχι σε ένα χρόνο- σε νέα συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει νέα δυναμική.

    Ο πρωθυπουργός είπε οτι εκείνο που ζητείται από την Κίνα είναι να θέσει δεσμευτικό στόχο σε ο,τι αφορά την μείωση των εκπομπών αερίου -που δεν το θέλει - και δεύτερον να ελέγχεται ως προς τις μειώσεις, πράγμα που η Κίνα, επίσης, δεν το συζητά, ενώ πολύ περισσότερο δεν συζητά και κάποιες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι πιέζονται τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ και εκτίμησε ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να συμπαραταχθούν με την ΕΕ.

    Η κα Μπιρμπίλη εκτίμησε ως πλασματικό το δίλημμα που έθεσε στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, "ή πάμε όλοι μαζί ή χωρίζουμε τώρα", προσθέτοντας ότι η συνάντηση στηρίζεται σε δεδομένα δεκαετίας και δεν μπορούν να συζητηθούν τώρα.

    "Το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έβαλαν κάτι νέο στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση γι΄αυτές τις χώρες, μπορεί να μην έβαλαν κάτι νέο στο τραπέζι για να μπορεί να υπάρξει κάτι", τόνισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός.

    "Το μεγάλο ερώτημα τις επόμενες ώρες, είναι αν ένα πολιτικό κείμενο θα δώσει την δυνατότητα να αρθούν όλες οι μέχρι τώρα διατυπωθείσες διαφοροποιήσεις στα δύο κείμενα που δουλεύονται εδώ και καιρό, δηλαδή το κείμενο της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο και το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης", τόνισε η κα Μπιρμπίλη, προσθέτοντας οτι "οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γιατί συζητάμε για την περίοδο που ξεκινά απο το 2012, με την ΕΕ να δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20%, αλλά θέλουμε να δούμε πως δεσμεύονται στον στόχο αυτό και άλλες χώρες".

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το κείμενο της Συνθήκης βάζει πιό τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν τις περισσότερο ευάλωτες χώρες -που είναι οι αναπτυσσόμενες- και επισημαίνοντας οτι στην εν εξελίξει συζήτηση, τα τρία κύρια θέματα είναι οι εκπομπές αερίων, η χρηματοδότηση και οι μηχανισμοί της και οι διαφοροποιημένες ευθύνες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

    Παρεμβαίνοντας απο την μεριά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα κλιματικής αλλαγής, Σπύρος Κουβέλης είπε ότι "όπως και να έχει το πράγμα, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα και αρχίζει εμφανίζεται ως μια δύναμη που πιέζει την ατζέντα για ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, οπότε για μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αν είναι θετικό είναι πολύ καλό για μας, αν δεν είναι, πάλι έχουμε την δυνατότητα να προωθήσουμε αυτή τη διάσταση (της διαφορετικής ανάπτυξης)".

    "Εχει σημασία να καταγραφεί ότι για πρώτη φορά ελληνική αντιπροσωπεία με την κ. Μπιρμπίλη και τον κ. Λάλα, ήταν παρούσα και συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που έγιναν", είπε ο κ. Κουβέλης.

    "Θέλουμε η Ελλάδα να είναι παρούσα, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε ουραγοί ή απόντες, δεύτερο η παρουσία μας μας βοηθά να αξιοποιήσουμε ολες τις δυνατότητες, και τρίτον δίνεται μια εικόνα της σημερινής Ελλάδας, και της διαπραγματευτικής της παρουσίας και ισχύος που είναι χρήσιμη στην οικονομική κρίση, αλλά δίνει και μια άλλη εικόνα της χώρας που είναι μια χώρα με αξιόπιστο λόγο, με θέσεις, προτάσεις και δυναμική" είπε ο πρωθυπουργός.

    Συναντήσεις με Μπ. Ομπάμα και Α. Γκιουλ

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε σύντομη συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια του γεύματος στην Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα, σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος».

    Επίσης στην διάρκεια του ιδίου γεύματος, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και συζήτησε μαζί του για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.

    "Πρόκληση η συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο"

    "Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.

    Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία".

    "Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές".

    "Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών) ", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε "πράσινες".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής "έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές".

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να "φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες".

    "Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο".

    [02] Στην Ολομέλεια ο νέος προϋπολογισμός

    Σημαντικό βήμα στην αφετηρία μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διέσυρε διεθνώς.

    Ο κ. Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πολλαπλά ελλείμματα και κυρίως με το δημοσιονομικό έλλειμμα που «απειλεί να ακυρώσει, όλες τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού», όπως είπε.

    Ο κ Κουτσούκος υπογράμμισε ότι, «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανοίγει μέτωπα με όλα όσα κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και την εμποδίζουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συγκυρίας, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».

    «Ανοίγουμε Μέτωπο, με την παραοικονομία, τον παρασιτισμό, τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την κερδοσκοπία, την κακοδιαχείριση, τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, τον κομματισμό, τις αδιαφανείς οικονομικές λειτουργίες, τις πελατειακές σχέσεις, τις εξαρτήσεις και την αναξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα», τόνισε.

    Στο σημείο αυτό, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι όχι μόνο οδήγησε την οικονομία σε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά παραπλάνησε και τον Ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ γνώριζε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

    «Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρέωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

    Στη συνέχεια, μίλησε για ένα «νέο μεταβατικό προϋπολογισμό» που έχει πολλαπλή πολιτική στόχευση, όπως, «να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος, να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στους πολίτες και στους φορολογούμενους και να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς».

    «Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αποτυπωθεί στο 4ετες Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε και συνέχισε:

    «Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η Κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την θωράκιση του κράτους πρόνοιας, τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την διαφάνεια παντού, σύμφωνα με το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών.

    Σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και με την ανάπτυξη να έχει αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και την επόμενη χρονιά (-0.3%) ο προϋπολογισμός διασφαλίζει μια δυναμική ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

    Ανοίγουμε το διάλογο και βάζουμε την κοινωνία και τους φορείς της συμμέτοχους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και ανοιχτά προβλήματα».

    Κλείνοντας, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε:

    «Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2010 αποτελεί ένα πρώτο και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του πολιτικού μας σχεδίου για να βγει η χώρα από το σημερινό τέλμα, για να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξει επιτέλους μια νέα ελπιδοφόρα και δημιουργική περίοδος».

    Εισηγητής ΝΔ:"Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία"

    «Υπάρχει κρυφή ατζέντα - και η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναλύοντας τον Προϋπολογισμό του 2010.

    «Ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία και ταμεία. Η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στην αποθέωσή της: Το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά με αύξηση δαπανών κατά 11 δισ. ευρώ - αγωνίστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποδείξει έλλειμμα 30 δισ.» εκτίμησε ο κος Κεφαλογιάννης, υπολογίζοντας το έλλειμμα στα 19 δισ. και στο 8,3% του ΑΕΠ. Χρεώνοντας δε, το 92% του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της δεκαετίας του β80, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων: «Ο κος Παπανδρέου έλεγε πως υπάρχουν χρήματα και σχέδιο - ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους και άλλο 1 δισ. από κατάργηση επιτροπών του Δημοσίου. Στον Προϋπολογισμό καταγράφονται 125 εκ. ευρώ από φόρους και μόλις 58 απβ τις επιτροπές⦻.

    Πέραν του «μαγειρέματος των αριθμών», κατά τον κο Κεφαλογιάννη, «αν η χώρα μας δεν δημιουργήσει νέο πλούτο, είναι καταδικασμένη. Για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται 25 δισ - και για την μείωση του ελλείμματος στο 3%, άλλα 22. Για την οικονομική απογείωση χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις. Πού θα βρεθούν τα κονδύλια; Βεβαίως από την μείωση των δαπανών, τις αυτοχρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων, τις αποκρατικοποιήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, όπως με συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σε 10.000 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, όπου 10 εκ. εργαζόμενοι παίρνουν έναν δεύτερο μισθό από τις μετοχές τους. Όχι με χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως στον ΟΛΠ, όπου άνθρωποι που πληρώνονται με 80-150.000 ευρώ, (περισσότερα απβ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό) επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό με 81 εκ. ευρώ για να πάρουν 250.000 ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετά τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα στέιτζ. Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια θα χρειαστούν για να πάρουν οι τελευταίοι, με τους μισθούς των 400-700 ευρώ, ό,τι παίρνουν οι χρυσοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ και άλλους δημόσιους οργανισμούς» παρατήρησε ο κος Κεφαλογιάννης.

    Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, πρότεινε μια «κοινοβουλευτική επανάσταση» για μια αλλαγή Συντάγματος - «την εκλογή μιας Συντακτικής Βουλής της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος και όλες τις παθογένειες».

    Εισηγητής ΛΑ.Ο.Σ.:"Στη λογική μαστίγιου και καρότου"

    Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται, όπως είπε, ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

    «Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τους Έλληνες χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπάρχουν όμως μηνύματα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, που για το κόμμα μας, είναι τόσο αξιόπιστοι όσο είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις».

    Στη συνέχεια, ο κ Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει δύο όψεις, άλλη όταν είναι αντιπολίτευση και εξαπολύει μύδρους για την πολιτική της ΝΔ και άλλη όταν είναι κυβέρνηση και εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

    «Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στη ΝΔ, το μόνο που σκέφτεστε είναι τα χαράτσια. Για εσάς είναι μονόδρομος αυτή η λογική. Αυτά είναι τα δύο σκέλη του δικομματισμού. Δικομματισμός ΑΕ», επεσήμανε με έμφαση.

    «Τον νέο προϋπολογισμό τον χαρακτηρίζει η ατολμία, οι φορομπηχτικές πολιτικές, δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση του χαρατσιού και της φοροεπιδρομής. Είναι ένας προϋπολογισμός της μιζέριας και της υπανάπτυξης για αυτό τον καταψηφίζουμε», κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ:"Η κυβέρνηση εκτελεστικό όργανο των αγορών"

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων τονίζοντας ότι «άλλο προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή και άλλο ανακοίνωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, οργάνου των διεθνών κεφαλαιαγορών».

    «Η κυβέρνηση σας έχει γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, και έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο των υπαγορεύσεων των αγορών. Πανικόβλητοι λαμβάνετε μέτρα με την απειλή της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Λαφαζάνης.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι τον προϋπολογισμό της Ελλάδας διαμορφώνουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές,οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης , οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου ενώ αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Έχετε μετατραπεί στο εκτελεστικό χέρι των υπαγορεύσεων των αγορών», πρόσθεσε ενώ έμφαση έδωσε στην εισοδηματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι χτυπάει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με δραματική συρρίκνωση των κατωτέρων συντάξεων, και ότι «είναι η τέλεια συνταγή επιδείνωσης της ύφεσης και καταστροφής».

    Ακόμα, έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα», για «χαριστική βολή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» και για «κοινωνική λεηλασία».

    Τέλος επεσήμανε ότι «την ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση και τα υψηλά ελλείμματα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και βρίσκουν πάντα ένα εύκολο αλλά ανούσιο πεδίο αντιπαράθεσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 December 2009 - 19:30:24 UTC