Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Κρίση αξιοπιστίας"
  • [03] Αντιδράσεις για το κείμενο

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, αισθάνονται σιγουριά από την πλευρά τους ότι προχωράμε σε ένα δρόμο με το δικό μας πακέτο, αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη.

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "αυτή ειναι η εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα στις αγορές αυτές, αυτοί δεν καταλαβαίνουν αν άλλαξε κυβέρνηση και σου λένε "μέτρα δεν μου αρκούν αν δεν δω πράξη", αλλά αυτό βεβαίως είναι στοιχείο που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι από εμάς. Ο Θαπατέρο για παράδειγμα λέει ότι δεν μπορεί μια δημοκρατική χώρα με εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάποιοι οίκοι που δεν λογοδοτούν πουθενά, να μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν οικονομίες. Και πιστεύω ότι θα είναι και ένα από τα θέματα που θα θέσει στην προεδρία του".

    "Ο Πρόεδρος Σαρκοζί μάλιστα είχε πεί οτι αυτοί οι οίκοι που μας αξιολογούν, αξιολογούσαν με Α τράπεζες,που την επομένη κατέρρευσαν", είπε ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση.

    "Δεν είμαστε επαίτες, εμείς θα επιδιώξουμε το χρόνο, θα είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμά μας και τα μέτρα τα οποία επιλέξαμε, είναι μέτρα που μας πάνε ακριβώς σε μια πράσινη οικονομία, δεν παίρνουμε ημίμετρα, αν παίρναμε τέτοια, πιθανόν να ακουγόμασταν καλύτερα στη διεθνή αγορά, εμείς έχουμε πάρει εντολή για βαθιές αλλαγές. Αυτό είναι το δίλημμα, αυτό είναι και το δίλημμα της Κοπεγχάγης. Η ανθρωπότητα αλλάζει. Βεβαίως τα τελευταία πέντε χρόνια μείναμε εγκληματικά πίσω και κάναμε και βήματα πίσω και έχουμε απόσταση να διανύσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια των πιέσεων που ασκούνται, ο πρωθυπουργός εκτίμησε οτι "θα είμαστε κάτω από συνεχή πίεση. Ο ελληνικός λαός, μαζί με την κυβέρνησή του, θα αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη στροφή, με δικό μας πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική κυβέρνηση".

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου είπε οτι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποιες κινήσεις. Οι φτωχότερες χώρες θα δεχθούν τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, ενώ θα δεχθούν και την διαφάνεια, έναν έλεγχο, δηλαδή, πού πάνε τα χρήματα, όχι βέβαια έλεγχο με τον τρόπο που παρεμβαίνει το ΔΝΤ ή η Διεθνής Τράπεζα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει διαφορά ως προς το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η ΕΕ και τονίζοντας από την άλλη ότι "αυτή η μεγάλη μείωση θα αντισταθμιστεί απο την δυναμική που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ώστε να πάμε πιο γρήγορα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Ευρώπη".

    "Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμε να βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπών στο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάση μας θα έχουμε συγροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την πρόοδο, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε τελική συμφωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι είναι πιθανόν να μην φθάσουμε σε συμφωνία, ή ενδέχεται να μην μπορέσουν όλοι να την συνυπογράψουν και τόνισε οτι αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάμε γρήγορα -όχι σε ένα χρόνο- σε νέα συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει νέα δυναμική.

    Ο πρωθυπουργός είπε οτι εκείνο που ζητείται από την Κίνα είναι να θέσει δεσμευτικό στόχο σε ο,τι αφορά την μείωση των εκπομπών αερίου -που δεν το θέλει - και δεύτερον να ελέγχεται ως προς τις μειώσεις, πράγμα που η Κίνα, επίσης, δεν το συζητά, ενώ πολύ περισσότερο δεν συζητά και κάποιες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι πιέζονται τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ και εκτίμησε ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να συμπαραταχθούν με την ΕΕ.

    Η κα Μπιρμπίλη εκτίμησε ως πλασματικό το δίλημμα που έθεσε στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, "ή πάμε όλοι μαζί ή χωρίζουμε τώρα", προσθέτοντας ότι η συνάντηση στηρίζεται σε δεδομένα δεκαετίας και δεν μπορούν να συζητηθούν τώρα.

    "Το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έβαλαν κάτι νέο στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση γι΄αυτές τις χώρες, μπορεί να μην έβαλαν κάτι νέο στο τραπέζι για να μπορεί να υπάρξει κάτι", τόνισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός.

    "Το μεγάλο ερώτημα τις επόμενες ώρες, είναι αν ένα πολιτικό κείμενο θα δώσει την δυνατότητα να αρθούν όλες οι μέχρι τώρα διατυπωθείσες διαφοροποιήσεις στα δύο κείμενα που δουλεύονται εδώ και καιρό, δηλαδή το κείμενο της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο και το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης", τόνισε η κα Μπιρμπίλη, προσθέτοντας οτι "οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γιατί συζητάμε για την περίοδο που ξεκινά απο το 2012, με την ΕΕ να δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20%, αλλά θέλουμε να δούμε πως δεσμεύονται στον στόχο αυτό και άλλες χώρες".

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το κείμενο της Συνθήκης βάζει πιό τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν τις περισσότερο ευάλωτες χώρες -που είναι οι αναπτυσσόμενες- και επισημαίνοντας οτι στην εν εξελίξει συζήτηση, τα τρία κύρια θέματα είναι οι εκπομπές αερίων, η χρηματοδότηση και οι μηχανισμοί της και οι διαφοροποιημένες ευθύνες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

    Παρεμβαίνοντας απο την μεριά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα κλιματικής αλλαγής, Σπύρος Κουβέλης είπε ότι "όπως και να έχει το πράγμα, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα και αρχίζει εμφανίζεται ως μια δύναμη που πιέζει την ατζέντα για ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, οπότε για μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αν είναι θετικό είναι πολύ καλό για μας, αν δεν είναι, πάλι έχουμε την δυνατότητα να προωθήσουμε αυτή τη διάσταση (της διαφορετικής ανάπτυξης)".

    "Εχει σημασία να καταγραφεί ότι για πρώτη φορά ελληνική αντιπροσωπεία με την κ. Μπιρμπίλη και τον κ. Λάλα, ήταν παρούσα και συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που έγιναν", είπε ο κ. Κουβέλης.

    "Θέλουμε η Ελλάδα να είναι παρούσα, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε ουραγοί ή απόντες, δεύτερο η παρουσία μας μας βοηθά να αξιοποιήσουμε ολες τις δυνατότητες, και τρίτον δίνεται μια εικόνα της σημερινής Ελλάδας, και της διαπραγματευτικής της παρουσίας και ισχύος που είναι χρήσιμη στην οικονομική κρίση, αλλά δίνει και μια άλλη εικόνα της χώρας που είναι μια χώρα με αξιόπιστο λόγο, με θέσεις, προτάσεις και δυναμική" είπε ο πρωθυπουργός.

    Συναντήσεις με Μπ. Ομπάμα και Α. Γκιουλ

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε σύντομη συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια του γεύματος στην Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα, σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος».

    Επίσης στην διάρκεια του ιδίου γεύματος, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και συζήτησε μαζί του για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.

    "Πρόκληση η συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο"

    "Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.

    Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία".

    "Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές".

    "Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών) ", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε "πράσινες".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής "έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές".

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να "φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες".

    "Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί "αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα".

    Επιχειρώντας μια αποτύπωση του "κλίματος" της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι φιλοδοξίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι συγκρατημένες, με τις πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία να υπερισχύουν στις εκτιμήσεις, ενώ ως "μη χείρον", αν δεν επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία θεωρείται η πολιτική δέσμευση των 120 ηγετών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση το 2010.

    Γενικότερη επίσης είναι η αίσθηση ότι υπάρχει μια "αναντιστοιχία" μεταξύ των πολυάριθμων αποστολών και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, οι εργασίες της οποία κορυφώνονται σήμερα με την άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η ατζέντα του οποίου, σημειωτέον, δεν προβλέπει προγραμματισμένες συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λούις Θαπατέρο, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούγκιο Χατογιάμα, τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλίμ Φαγιάτ, τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιγκόρ Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γκέτε Στόλτεμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ράϊτ, την πρόεδρο της Φινλανδίας, Τάρια Χάλοουεν, τον εκτελεστικό διευθυντή της Γκρίνπις (Greenpeace), Κούμι Ναίντου, την πρόεδρο της WWF Γιολάντα Κοκομπάτσε μαζί με τον εκπρόσωπο της WWF Hellas, κ. Καράμπελα, και τον διευθυντή της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, Κιμ Κάρστενσεν.

    Στις επαφές του ο πρωθυπουργός συζήτησε κατ' αρχήν για την κλιματική αλλαγή, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, ενώ από ελληνικής πλευράς θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί με όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις στα δίκτυα CNBC, Democracy Now, Bloomberg, καθώς και σε σκανδιναβικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να αφορούν τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στα οικονομικά της Ελλάδας.

    [02] "Κρίση αξιοπιστίας"

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην οργανωτική και πολιτική σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραματείας του κόμματός του τόνισε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι η κρίση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής στη χώρα (για το οποίο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "αυτά που έλεγε προεκλογικά δύο μήνες μετά μπήκαν στα συρτάρια, και έχουν καταχωνιαστεί, με το πρόσχημα των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση") και η υπέρβαση της δημοκρατίας από εξωθεσμικές παρεμβάσεις των χρηματαγορών και αναρωτήθηκε ποιός κυβερνά τη χώρα.

    Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι εφαρμόζει συμπληρωματικό πρόγραμμα ως προς αυτά που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θρυμματίζει το ασφαλιστικό σύστημα, ότι οδηγεί την αγορά σε πιστοληπτική ασφυξία, ότι δεν παίρνει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης με αποτέλεσμα η ανεργία που αγγίζει το 20% να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

    Πάντως προειδοποίησε ότι "σε περιόδους κρίσης δεν είναι αυτονόητη η συσπείρωση της κοινωνίας με την αριστερά, διότι αυξάνονται τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών, το κίνημα έχει σκαμπανεβάσματα και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δυσκολίες αντιμετωπίζει και η ίδια η αριστερά".

    Εντούτοις υπογράμμισε ότι εναλλακτική λύση δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία, που συμβάλλει στο κλίμα συναίνεσης για σκληρά μέτρα και ότι θα πρέπει να είναι η εναλλακτική στρατηγική που υποστηρίζει η αριστερά και που συνίσταται στην φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, την αναδιανομή του πλούτου και τη μαχητική διεκδίκηση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ακόμα κατήγγειλε την απέραντη κινδυνολογία που υιοθετεί , όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οποία χαρακτήρισε "αδιέξοδη και επισφαλή για τα συμφέροντα της χώρας".

    Αναφέρθηκε ακόμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα, επισημαίνοντας ότι "αποδείχθηκε ότι ο μόνος στόχος των ευρωπαίων ηγετών ήταν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Ομπάμα" και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να αναζητά κανείς λύσεις με το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, όπως είναι επίσης αδύνατο αυτό το μοντέλο να δώσει προοπτική για τον πλανήτη.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κόμματός του τόνισε: "Κανείς δεν περισεύει. Περισεύει όποιος θέλει. Κανείς δεν είναι αιχμάλωτος κανενός. Πρέπει το επόμενο διάστημα να παλέψουμε για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στο κόμμα και την ενίσχυση της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε την ενότητα της αριστεράς, όχι όμως την παράλυση και τη στασιμότητα των δικών μας διαδικασιών για ζητήματα που στην κοινωνία φαντάζουν σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου".

    [03] Αντιδράσεις για το κείμενο

    Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν σήμερα Σάββατο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τέσσερις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προσχέδιο συνθήκης του ΟΗΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε διστακτικά να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

    "Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο", δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του μικρού νησιού στον Ειρηνικό που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

    Ο Φράι επισήμανε ότι ο στόχος που περιγράφεται στο κείμενο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι πολύ χαλαρός και θα σημάνει "το τέλος του Τουβαλού".

    Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας αποκήρυξαν επίσης τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.

    Για να καταστεί η συμφωνία διεθνής συνθήκη με έγκριση του ΟΗΕ θα χρειαστεί η ομόφωνη ψήφισή του και από τις 193 χώρες που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. Εάν εναντιωθούν κάποιες, θα υιοθετηθεί μόνον από όσες την υποστηρίξουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ήδη χώρες που είναι υπεύθυνες για το 50% και πλέον των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ακόμα και υποστηρικτές της συμφωνίας εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις. "Κάναμε ένα βήμα, ελπίζαμε ότι θα κάναμε πολλά περισσότερα", ήταν η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ.

    Ο στόχος που αναφερόταν σε ορισμένα από τα προσχέδια της συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο μισό ως το 2050 απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο.

    "Δεν είναι η τέλεια συμφωνία. Δε θα απαλείψει την περιβαλλοντική απειλή για την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελτ, η χώρα του οποίου έχει το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ραντ, η αντιπροσωπεία της Κίνας κ.ά. χαρακτήρισαν τη συμφωνία "εξαιρετικά σημαντική".

    Η συμφωνία της Κοπεγχάγης κατά της κλιματικής αλλαγής, που επικυρώθηκε σήμερα από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, συνιστά ένα πρώτο "ουσιώδες στάδιο", εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι-μουν.

    "Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο", δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη δανική πρωτεύουσα.

    Οι οικολογικές οργανώσεις επίσης αντιμετώπισαν με επιθετικό τρόπο τη συμφωνία. "Η πόλη της Κοπεγχάγης είναι τόπος εγκλήματος απόψε, και οι ένοχοι το σκάνε, πάνε στο αεροδρόμιο", σχολίασε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Βρετανικής Greenpeace. Η οργάνωση WWF εξέφρασε την "απογοήτευσή της". Η οργάνωση Φίλοι της Γης έκανε λόγο για συμφωνία "που αποτελεί καταστροφή για τους φτωχότερους στον κόσμο". Ενώ μια εφημερίδα της Δανίας τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της "Brokenhagen".

    "Η συμφωνία παραβιάζει τις παραδόσεις του ΟΗΕ: δεν μπορεί να επιβληθεί συμφωνία", είπε ο Λουμούμπα Ντι-Άπινγκ, της αντιπροσωπείας του Σουδάν. Το Χαρτούμ, πρόσθεσε, "δε θα υπογράψει ποτέ μια συμφωνία που θα καταστρέψει την Αφρική". Ο επικεφαλής του G77 είπε ακόμη ότι "με αυτή τη συμφωνία, ο Ομπάμα εξάλειψε όποια διαφορά είχε με τον [προκάτοχό του, Τζορτζ Ου.] Μπους", ο οποίος ήταν αντίθετος στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Ακολουθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, η οποία τιτλοφορείται "Συμφωνία της Κοπεγχάγης".

    ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

    "Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου".

    ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Το κείμενο αναφέρει: "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες".

    Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

    "Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών".

    Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012:

    ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια

    Ιαπωνία - 11 δισ. δολάρια

    Ηνωμένες Πολιτείες - 3,6 δισ. δολάρια

    ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

    Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

    Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

    Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

    Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

    Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

    ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

    Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 December 2009 - 13:30:23 UTC