Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βγήκαμε ωφελημένοι"
  • [02] "Αλλαγή στρατηγικής"

  • [01] "Βγήκαμε ωφελημένοι"

    Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς. "Υπήρξαν πράγματα στα οποία βρήκαμε ένα κοινό τόπο. Πιστεύω, ότι βγήκαμε ωφελημένοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Εδώ η πατρίδα χάνεται και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρώγονται μεταξύ τους... Λίγη περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη δεν βλάπτουν. Το αυτό ισχύει και για τους δύο οικονομικούς υπουργούς του κ. Παπανδρέου», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: "Απ' ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου".

    [02] "Αλλαγή στρατηγικής"

    «Για να βγούμε από την οικονομική κρίση χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, κυρίως ενίσχυση των χαμηλών μισθών και των συντάξεων, ενίσχυση της απασχόλησης» τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «κυρίως γιατί ανέβασε τις προσδοκίες των πολιτών για θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση περισσότερης διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς», όμως οι αλλαγές αυτές -όπως είπε- «δεν μπορούν από μόνες τους να μας βοηθήσουν να βγούμε από την μεγάλη οικονομική κρίση».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει 180 μοίρες στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες» και πως «πίσω από μία προσπάθεια δημοσιονομικής τρομοκρατίας» προσπαθεί να πείσει τον κόσμο πως είναι «αυτονόητα" και απαραίτητα τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει».

    «Η βασική στρατηγικής σημασίας διαφορά της δικής μας εναλλακτικής πρότασης από αυτά που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία φράση, σε αυτήν που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες λέγοντας πως μπορεί να κοπούν στο μισό μισθοί και συντάξεις, αν βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού.

    Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι, αν κοπούν μισθοί και συντάξεις θα βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και το επόμενο διάστημα η κοινωνία θα αντιδράσει σ' αυτή την σκληρή πολιτική, που ενισχύει την ύφεση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο χθες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "πρέπει να πάμε σε ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", ζήτησε δε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, καθώς "είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση".

    Ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε ότι "είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

    "Πρώτα απ' όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια. Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε.

    Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα θέμα που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσον τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι, όπως είπε, "χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με συνταγματικές αναθεωρήσεις και διότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους νόμους, αλλά και με την εφαρμογή τους".

    Προβαίνοντας σε έναν "εκ των προτέρων διαχωρισμό" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης" και πως "είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Σ' αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.

    "Υπ΄αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όμως αυτές δεν θα μας σώσουν από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο κ. Αλ. Σαμαράς. Πρόσθεσε δε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών ενδεχομένως να γίνει και με τη μορφή πρότασης νόμου.

    Εξ άλλου ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν τέθηκε προς συζήτηση και η οικονομική συγκυρία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι "υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 11:30:19 UTC