Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταβολή δώρων και επιδομάτων
  • [02] Εορταστικό ωράριο από σήμερα
  • [03] Αύξηση των θυμάτων από την γρίπη
  • [04] Χωρίς ενημέρωση την Πέμπτη
  • [05] Ζαγορά: Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Πηλίου
  • [06] "Μοντέλο συμβιβασμού"
  • [07] "Φιέστα ο διάλογος"
  • [08] Συναντήσεις στην Ευρώπη
  • [09] Προμήθεια τελών
  • [10] Έκκληση για συμβιβασμό

  • [01] Καταβολή δώρων και επιδομάτων

    Αύριο, θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αλλά και το Δώρο των Χριστουγέννων.

    Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το Δώρο των Χριστουγέννων και τη σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου.

    Χθες, δόθηκε στους συνταξιούχους του πρώην ΤΑΕ η σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

    Επίδομα αλληλεγγύης

    Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόκειται να καταβάλει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τη στήριξη των ανέργων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι:

    Α. Όσοι, κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι - άνω των 12 μηνών.

    Β. Όσοι, κατά την 10η Δεκεμβρίου 2009, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:

    1. Επιδοτούνται, λόγω ανεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό του επιδόματος δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του βασικού επιδόματος ανεργίας, προσαυξημένου, λόγω οικογενειακών βαρών - 454,25 ευρώ, συν 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, κατά περίπτωση.

    2. Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και έλαβαν ή θα λάβουν, εντός του 2009, τα εξής ειδικά βοηθήματα:

    α. βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας - 13 ημερομίσθια.

    β. βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.

    γ. βοήθημα αποφυλακισμένων.

    Η καταβολή του επιδόματος γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας των δικαιούχων. Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό ΕΤΕ μπορούν να προσέλθουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο εμφανίζονται ως πρώτοι δικαιούχοι.

    Το ύψος της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης ορίζεται στα 400 ευρώ ανά δικαιούχο και θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση θα έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009, ενώ η δεύτερη μέχρι την 30η Ιουνίου 2010.

    Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων θα υπάρξει νέα ενημέρωση μέσα στις επόμενες μέρες.

    [02] Εορταστικό ωράριο από σήμερα

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου μετά από συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ως ακολούθως :

    Τις καθημερινές από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη 24 του μήνα και παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί 9 πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, Σάββατο 26 του μήνα και Κυριακή 27 του μήνα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και επίσης κλειστά θα είναι τα καταστήματα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009.

    Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [03] Αύξηση των θυμάτων από την γρίπη

    Αυξάνεται ο κατάλογος των θυμάτων στην Ελλάδα, από την νέα γρίπη Α(Η1Ν1), μετά και τον θάνατο 23χρονου από την επαρχία Βισαλτίας.

    Ο 23χρονος όπως δήλωσε η διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, έπασχε παράλληλα από κάποιο υποκείμενο νόσημα και ήταν παχύσαρκο. Ο 23χρονος αρχικά νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών και πριν από δύο μέρες θεωρήθηκε αναγκαίο να διαμετακομισθεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου τελικά έχασε τη μάχη με τον επιθετικό ιό της νέας γρίπης.

    Σύμφωνα με την κ. Λεπτοκαρύδου μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 1.000.000 διαγνωσμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 50 άτομα.

    [04] Χωρίς ενημέρωση την Πέμπτη

    Την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    Επειδή:

    Τα προβλήματα των δημοσιογράφων, καθώς και των άλλων εργαζομένων στις εφημερίδες, τη ραδιοτηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.

    Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ελαστική απασχόληση γιγαντώνεται. Οι ΣΣΕ παραβιάζονται συστηματικά. Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ομήρων συνεχίζεται. Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι σε μια ολόπλευρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.

    Απαιτούμε:

    Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

    Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.

    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

    Το πρωί της Πέμπτης στις 11 πραγματοποιείται συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας.

    [05] Ζαγορά: Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Πηλίου

    Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, ήταν αρχικά παραλιακά και οι κάτοικοί τους ασχολούνταν με τη ναυτιλία και την καλλιέργεια μικρής ακτίνας γης, που επεκτεινόταν χρόνο με το χρόνο στα ψηλότερα σημεία του βουνού. Συχνά όμως αυτά αποτελούσαν στόχο ληστοπειρατών, οπότε οι κάτοικοι αναγκάζονταν να απομακρύνονται και να μετοικούν ψηλότερα. Προτιμητέες περιοχές κατά τις μετοικήσεις αυτές, ήταν κοντά σε μοναστήρια, με τα οποία ήταν κατάσπαρτη η προς το Αιγαίο πλευρά του Πηλίου. Σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο φαίνεται να δημιουργήθηκε και το μεγαλύτερο και αξιολογότερο χωριό του Πηλίου, η Ζαγορά.

    Ο πρώτος πυρήνας της σημερινής Ζαγοράς, όπως αναφέρουν στοιχεία του ομώνυμου δήμου, ήταν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η μονή αυτή, που ιδρύθηκε στα 1160 μ Χ, κτίσμα των Χριστιανών αυτοκρατόρων, ήταν προικοδοτημένη με μεγάλη περιουσία και είχε πολλούς μοναχούς, καταστράφηκε δε από τυχαία πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 1887.

    Γύρω από το μοναστήρι αυτό στήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί της παλιάς Ζαγοράς, η οποία, όπως φαίνεται, για διάκριση ονομάστηκε Σωτήρα-Ζαγορά, και σιγά-σιγά, ιδίως κατά τους μετέπειτα χρόνους της ανάπτυξης και της ακμής της, δημιουργήθηκαν και προστέθηκαν οι υπόλοιπες συνοικίες: του Αγ. Γεωργίου, της Αγ. Κυριακής και της Αγ. Παρασκευής.

    Η νέα Ζαγορά, που είχε πλέον πάρει την παραπάνω μορφή απβ τα τέλη του 16ου αιώνα, άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα. Η γεωργία και το εμπόριο βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Κατείχε τα σκήπτρα στη μεταξοπαραγωγή (25.000-30.000 οκάδες το χρόνο), με μέγιστες εξαγωγές στη Βρετανία, τη Δαλματία, τη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η εγχώριος βιομηχανία.

    Μεγάλες ήταν οι ποσότητες μαλλιού που εισήγαγε η αγορά της από διάφορες περιοχές της Ελλάδος- συγκεκριμένα η Λειβαδιά έδινε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της- και αφού τις επεξεργάζονταν μαζί με ντόπιες ποσότητες, στα ξακουστά «αργαστήρια» της, παρήγαγε τις ονομαστές «καπότες της Ζαγοράς».

    Για την ευχερέστερη διεξαγωγή αυτού του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου ήταν φυσικό να αποκτήσει τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια για τα οποία πάμπολλα ποιήματα και τραγούδια έχει αφήσει η «Λαϊκή Μούσα». Διασχίζοντας τη Μεσόγειο, μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σβ όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Έτσι, δημιουργήθηκε στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, ένα σπουδαιότατο και ακμαιότατο εμπορικό κέντρο.

    Επί τουρκοκρατίας, στη Ζαγορά υπήρχαν δυο σχολεία. Το πρώτο, άγνωστο πότε ιδρύθηκε , λειτουργούσε σε κελιά του μοναστηριού του Σωτήρος και λεγόταν απλά «Σχολείο». Σβ αυτό διδάσκονταν τα πρώτα (κοινά) γράμματα.

    Το δεύτερο, που ονομάστηκε «Ελληνομουσείο», ιδρύθηκε γύρω στα 1702, στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου. Στη σχολή αυτή, που έγινε πασίγνωστη για τους διαπρεπείς δασκάλους της και τους διαπρέψαντες μαθητές της, διδάσκονταν- εκτός από την ελληνική γλώσσα- μαθηματικά, φυσικά, αστρονομία, γεωγραφία, φιλοσοφία, ιστορία και ξένες γλώσσες.

    Με τις φροντίδες του Οικουμενικού Πατριάρχου, που ανέδειξε η Ζαγορά, του Καλλίνικου του Γβ και των δωρεών του Ιωάννου Πρίγκου Ζαγοριανού, έμπορου εγκατεστημένου στο Άμστερνταμ, η σχολή πλουτίσθηκε με πολλά σπάνια και αξιόλογα βιβλία, απαραίτητα για τη λειτουργία της.

    Κατβ αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις της βιβλιοθήκης της Ζαγοράς, στην οποία συνεισέφεραν βιβλία και χρήματα πολλοί άλλοι επώνυμοι Ζαγοριανοί. Σβ αυτούς που σπούδασαν στη σχολή συναριθμούνται ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωσταντάς, ο Ρήγας Φεραίος, ο Φίλιππος Ιωάννου κ.ά.

    Η Ζαγορά υπήρξε πατρίδα, τόσο κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας όσο και αργότερα, επιφανών ανδρών που διακρίθηκαν στα γράμματα, στις επιστήμες, στο εμπόριο και στη φιλανθρωπία. Εκτός του Πατριάρχου Καλλίνικου του Γβ, του αδελφού του Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Δημητριάδος-Ζαγοράς και του Ιωάννου Πρίγκου, μεγαλέμπορου στο Άμστερνταμ και μεγάλου ευεργέτου της Ζαγοράς, πρέπει να αναφερθούν, επίσης, οι: αδελφοί Ευστάθιος και Γεώργιος Λαπάται, άρχοντες των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, Μωυσής Κρήτσκης ιδρυτής του Κρητσκείου Σχολείου Ζαγοράς, Νικόλαος Κρήτσκης αντιναύαρχος του Ρωσικού Στόλου και κληροδότης μεγάλου ποσού στην ελληνική κυβέρνηση για υποτροφίες μαθητών, Ιωάννης Δ. Κασσαβέτης, ιδρυτής της Σχολής Θηλέων (Παρθεναγωγείου) της Ζαγοράς (πρώτου Παρθεναγωγείου στο Πήλιο), η πολεμική οικογένεια των οπλαρχηγών Μπασδέκη, ο Φίλιππος Ιωάννου γνωστός ως «ο από καθέδρας Έλλην Φιλόσοφος του 19ου αιώνος» καθηγητής ελληνικών της Βασίλισσας Αμαλίας και πάνω από σαράντα χρόνια καθηγητής της συστηματικής φιλοσοφίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ο Νικόλαος Κωστής, καθηγητής φαρμακολογίας και μαιευτικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερος γιατρός της Αμαλίας και του Όθωνος, ο Θεόδωρος Αφεντούλης καθηγητής φαρμακολογίας και μετέπειτα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αλέξανδρος Πάντος ιδρυτής της Παντείου Σχολής και πολλοί άλλοι.

    Ευεργέτες, όμως, και μάλιστα πολλοί απβ αυτούς εθνικοί, αναδείχθηκαν και από τους Ζαγοριανούς ξενιτεμένους στην Αίγυπτο, ένα άλλο μεγάλο και λαμπρό «κεφάλαιο» της ιστορίας της Ζαγοράς. Φιλόπονοι, ακούραστοι, φιλοπρόοδοι, πρωτοστάτησαν κι αυτοί σε όλους τους τομείς, στις καλλιέργειες, στις βιομηχανίες, στο εμπόριο, στις επιστήμες και τα γράμματα, προσφέροντας ευεργεσίες, όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και στο ελληνικό κράτος γενικότερα.

    Αλλά και σήμερα, η Ζαγορά έχει σημαντικότερη δραστηριότητα, κυρίως μέσα από την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της, ένας απβ τους πρώτους συνεταιρισμούς της Ελλάδας (έτος ίδρυσης 1916) και πρότυπος από το 1982, είναι ο κύριος συντελεστής της σημερινής άνθισης.

    Η φυσική ομορφιά του τόπου, επίσης, που παρά τις αναπτυσσόμενες τουριστικές δραστηριότητες έχει μείνει σχεδόν άθικτη και ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, καθιστούν τη Ζαγορά ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Ελλάδος.

    Η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα. Η Ζαγορά έχει σημαντικότατη δραστηριότητα, με την καλλιέργεια του περίφημου «Ζαγοριανού μήλου», με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κύριο συντελεστή της σημαντικής προόδου.

    Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1915 κι έως σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους συνεταιρισμούς της χώρας και ο μεγαλύτερος φορέας συγκέντρωσης των πιο γλυκόχυμων και ευωδιαστών μήλων. Οι γυναίκες της Ζαγοράς έχουν το δικό τους, «ξεχωριστό» Συνεταιρισμό, όπου με μεράκι και φαντασία παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ.

    Η Ζαγορά διακρίνεται για το εξόχου κάλλους φυσικό τοπίο της, κάθε εποχή του χρόνου και θεωρείται ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, μβ ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που προσφέρουν ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη φιλοξενία, καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

    Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ζαγορά είναι ένα «στολίδι» πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση, χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και τη φιλοξενία της.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Μοντέλο συμβιβασμού"

    «Εδώ η πατρίδα χάνεται και στο Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρώγονται μεταξύ τους... Λίγη περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη δεν βλάπτουν. Το αυτό ισχύει και για τους δύο οικονομικούς υπουργούς του κ. Παπανδρέου», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: "Απ' ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου".

    Συζήτηση επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ

    «Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην Ε.Ε.» υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

    Ο κος Δρούτσας υπογράμμισε πως οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. «Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι η μόνη μας διαφορά. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα όποια άλλα ζητήματα στο Αιγαίο, αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας, και δεν μπορούν να τεθούν, ούτε καν προς συζήτηση. Δεν συζητούμε άλλα θέματα. Τέλος».

    Αναφερθείς στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κος Δρούτσας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «θέτουμε και πάλι τα προβλήματα στο διεθνές προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να βάλουμε κάποια πράγματα και πάλι στην σωστή τους θέση. Είμαστε και πάλι στην αρχή: Ξαναπιάνουμε το νήμα σε διαφορετική διεθνή συγκυρία και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση, σχέδιο, εμπειρία και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, στην δευτερολογία του υπενθύμισε πως «πετύχαμε την διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

    Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως «η εθνική κόκκινη γραμμή της μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελεί και την διαπραγματευτική μας δύναμη». Ο κος Παπανδρέου δέχτηκε να συναντηθεί με τον κο Γκρουέφσκι στις Πρέσπες, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για λύση, «αλλά αυτό δεν αλλάζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Όσο για τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, στο χέρι του είναι να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας του, ή να μείνει στην ιστορία, ως ο ηγέτης που την έστρεψε στον εθνικισμό του βαλκανικού παρελθόντος - υπογράμμισε ο κος Δρούτσας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου Δ. Χριστόφια και υπογράμμισε πως «δεν χωράνε απειλές για διχοτόμηση». Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, δόθηκε σκληρή μάχη μαζί με την Κύπρο σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, καθώς πολλές χώρες, με επικεφαλής την προεδρεύουσα Σουηδία και την Μ. Βρετανία, εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επιβολή συλλογικών επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία. «Με την στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος προέβη σε μονομερές πάγωμα και άλλων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε θέση ισχύος που έχει αποκτήσει χάρις στην ένταξή της».

    Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται νβ ακολουθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο «συμβιβασμού» και «τεράστιας τουρκοφοβίας», το οποίο δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής, τίποτα το απτό.

    «Η Τουρκία πήρε το συγχωροχάρτι της. Το θέμα έκλεισε, δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, ή επιπτώσεων - ουδεμία αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ή για επαναξιολόγηση, κανένα άμεσο μπλοκάρισμα οιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου (πλην μιας δήλωσης της Κύπρου). Η ελληνική κυβέρνηση δεν σήκωσε καθόλου το θέμα FRONTEX, την στιγμή που απειλήθηκε η ζωή ευρωπαίων πιλότων. Και ενώ έχουμε κατακλυστεί από λαθρομετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία, συγχαίρεται η Τουρκία για την στάση της για τις συμφωνίες επανεισδοχής» σχολίασε ο πρώτος επερωτών του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής.

    Από πλευράς του, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, διαπίστωσε πως «η Τουρκία πατά συνεχώς το πόδι της στην Ε.Ε. και οι αντιστάσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί κάμπτονται, ενώ την ίδια ώρα, η Ελλάδα κάνει τον τροχονόμο. Διαπραγματευόμαστε να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη με ένα κομμάτι του Ελληνισμού στο πρόσωπο της Κύπρου να έχει κατακτηθεί κατά 38%. Θα συζητούσαμε δηλαδή, αν η Τουρκία είχε πάρει την Θράκη ή την ανατολική Μακεδονία, το αντίστοιχο 38% της Ελλάδος; Θα μπορούσε η Τουρκία να συζητάει σήμερα, αν είχε κατακτήσει το 38% της Ιταλίας, της Ισπανίας, ή της Γαλλίας;».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΛΑΟΣ, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με τον Αθ. Πλεύρη να σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένα έθνος που να προσδιορίζεται γεωγραφικά. Τα έθνη προσδιορίζονται εθνικά. Και οι Βορειοκορεάτες, Κορεάτες είναι».

    Παράλληλα με το επίμονο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, κάλεσαν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διευκρινίσει τις θέσεις του για το ζήτημα: «Ο κος Σαμαράς θα εφαρμόσει την πολιτική της κας Μπακογιάννη, την οποία νίκησε; Δηλαδή θα έχουμε έναν δήθεν δεξιό πρόεδρο με μια κεντρώα πολιτική; Τι λέει σήμερα η ΝΔ; Προσυπογράφει το παράγωγο όνομα;» αναρωτήθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Σχετικά με το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Δημ. Δρούτσας απάντησε λέγοντας πως «ζητήσαμε την ψήφο του λαού με ξεκάθαρες θέσεις και λάβαμε την εντολή του να τις κάνουμε πραγματικότητα - όχι για να μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των δικών μας αποφάσεων. Δημοψηφίσματα ευθυνοφοβίας, ας τα κάνουν άλλοι».

    «Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισσαβόνας και επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το συγκεκριμένο αίτημα ο κος Σημίτης, ετέθη εκτός Κ.Ο.. Τότε το ΠΑΣΟΚ ζητούσε ευθυνόφοβο δημοψήφισμα;» αντιγύρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ευθυμίου, παρατήρησε πως η επερώτηση αφορούσε μάλλον την Νέα Δημοκρατία και την νέα της ηγεσία, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, χωρίς να απαντήσει στον ΛΑΟΣ, υπέδειξε στην κυβέρνηση, την συνέχιση της πολιτικής των ανοιγμάτων προς την Ρωσία και την Κίνα, «που πρέπει να διατηρηθούν», ενώ υπενθύμισε και την σύσταση της FRONTEX κατόπιν προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σ. Χαλβατζής, παρατήρησε πως η γραμμή της αξιοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου προσκρούει στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και εκτίμησε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική προκύπτουν εν πολλοίς από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), εκτίμησε πως «αν θέλει να είναι ρεαλιστική μια εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας στις κοινωνίες όλων των λαών, χωρίς ηγεμονικές νοοτροπίες και πνεύμα διείσδυσης».

    [07] "Φιέστα ο διάλογος"

    "Φιέστα" χαρακτηρίζει την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, ο ΣΥΝ και κάνει λόγο για "έκθεση ιδεών" του πρωθυπουργού που "άφησε απβ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση" και τονίζει:

    "Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση".

    Στην Κοπεγχάγη ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη όπου πήρε μέρος σε εργασίες της συνόδου για την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της διεθνούς διαδήλωσης στην πλατεία του Κοινοβουλίου ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

    «Βρισκόμαστε εδώ για να ενώσουμε τη δική μας φωνή με τη φωνή εκατομμυρίων ενεργών πολιτών σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδων που διαδηλώνουν στην Κοπεγχάγη, στην πρωτεύουσα της Δανίας, και να ζητήσουμε άμεσα μέτρα τώρα και αλλαγή πορείας των μεγάλων κυβερνήσεων προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Αλ. Τσίπρας πήρε μέρος σε Σεμινάριο με θέμα: «Ο καπιταλισμός και η κλιματική κρίση: Αριστερές εναλλακτικές προτάσεις» που διοργανώνει η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, το Die Linke Γερμανίας, Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας.

    [08] Συναντήσεις στην Ευρώπη

    Συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές θα έχει από σήμερα έως και την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

    Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το απόγευμα στο Παρίσι με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Αγγλία όπου θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ. Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.

    [09] Προμήθεια τελών

    Έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα πρέπει οι κάτοχοι των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών να προμηθευθούν από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

    Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες. Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απολέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

    Επίσης, από τις Εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν αγοράζεται αυτοκίνητο μετά την 1/10/2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.

    [10] Έκκληση για συμβιβασμό

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να "βρουν μία συμβιβαστική λύση" για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που το πέπλο μιας πιθανής αποτυχίας καλύπτει την σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    "Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

    "Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν αυτό που πρέπει, καλώ τους διαπραγματευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού", πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδεύσει στην Κοπεγχάγη σήμερα.

    Από την πλευρά της, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως ο χρόνος τελειώνει στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή, επικρίνοντας συνάμα τις προκλήσεις και τη βραδυπορία στη διαπραγματευτική διαδικασία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη Τοντ Στερν άσκησε πιέσεις για μία απόφαση στα εκκρεμμούντα θέματα στη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων οξειδίων του άνθρακα, που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Στερν προειδοποίησε πως το ρολόι κτυπά και ο χρόνος σώνεται.

    Ο ίδιος τόνισε πως κατανοεί τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά για σήμερα υπήρχαν ελπίδες για κάποια πρόοδο. Ωστόσο ο Στερν δεν έδειχνε τόσο απαισιόδοξος, αναφερόμενος στη σχετική πρόοδο που επετεύχθη και απένειμε τα εύσημα στην οικοδέσποινα δανέζικη κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει πολλές διϊστάμενες απόψεις.

    Ο Στερν ευελπιστεί πως η άφιξη 100 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων από τα μέσα της εβδομάδος θα ασκήσει θετική πίεση στους υπουργούς Περιβάλλοντος και στις αντιπροσωπείες, που εργάζονται από τις 7 Δεκεμβρίου για τη σύνταξη της νέας συνθήκης για το κλίμα, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2010.

    Το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου

    Το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο που έχει προκληθεί από οποιαδήποτε άλλη σύνοδο για το κλίμα και ίσο με το ετήσιο αποτύπωμα τουλάχιστον 600.000 κατοίκων της Αιθιοπίας.

    Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και παρατηρητές από σχεδόν 200 χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας για τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις και οι εργασίες τους παράγουν 46.200 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων προέρχεται από τις πτήσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα άτομα.

    Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται στη σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι ίσο με εκείνο που παράγουν ετησίως 2.300 Αμερικανοί, ή 660.000 Αιθίοπες πολίτες. Η τεράστια διαφορά οφείλεται στο χάσμα που υπάρχει στις καταναλωτικές συνήθειες στις δύο χώρες. Η μέτρηση του ενεργειακού αποτυπώματος γίνεται σύμφωνα με στατιστικές του Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για μία Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή και την ιδιωτική εταιρία συμβούλων Deloitte.

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Δανίας να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου, από την ίδια τη σύνοδο παράγονται περίπου 5.700 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και άλλοι 40.500 τόνοι παράγονται από τις πτήσεις που χρησιμοποιούν όσοι μετακινήθηκαν στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο.

    "(Το ενεργειακό αποτύπωμα) είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνομιλίες, διότι εδώ υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι", δήλωσε η Στιν Μπάλσλεβ, εκπρόσωπος της Deloitte, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα περνούν από το κέντρο Τύπου της διάσκεψης 18.000 άνθρωποι.

    Οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα έγιναν με βάση τις τοπικές μετακινήσεις, τον ηλεκτρισμό που χρησιμοποιείται, τις ανάγκες σε θέρμανση και σε χαρτί, τα μέτρα ασφαλείας και τη μεταφορά αγαθών, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως οι υπολογιστές, τα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι εκτυπωτές στο κέντρο Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2009 - 7:30:35 UTC