Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
  • [02] "Στήριξη της μεσαίας τάξης"
  • [03] Ευρωβαρόμετρο: Η διαφθορά στην Ελλάδα
  • [04] "Γιατροί Καρδιάς": Προσφορά ζωής
  • [05] Επίσκεψη Ευ.Βενιζέλου στην Κύπρο
  • [06] Χειμωνιάτικος ο καιρός

  • [01] Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    "Οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση. H ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Tα ίδια έγιναν και το 1993, αν και λιγότερο δραματικά τότε", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της σημερινής ανοιχτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι "το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία".

    "Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα ο λαός να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του", είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "κερδίσαμε δύσκολες μάχες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειώσουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη παντού".

    Με τη φράση "η πατρίδα είναι στην εντατική", περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι "οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν".

    Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την οικονομική κρίση με την λειτουργία του κράτους, το οποίο - είπε - διέπεται από πελατειακή αντίληψη και συστημική διαφθορά και ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    Επίσης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά της διαφθοράς, έδωσε τον λόγο για μια σύντομη εισήγηση στον πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κωνσταντίνο Μπακούρη.

    "Αν η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα της αναξιοπιστίας.

    Ανοίγουμε μέτωπα με την διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα και την αδιαφάνεια και προχωράμε κλείνοντας τις πληγές και προσπαθώντας να ανατάξουμε την οικονομία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και υπογράμμισε ότι "όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε".

    "Στον προϋπολογισμό γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ ανοίξαμε τον διάλογο για τις τομές στο φορολογικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την διαφάνεια και το ασφαλιστικό", είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, επανέλαβε την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, ότι "ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα" και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και θα εντείνει τις διεθνείς επαφές και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

    "Πήρα πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να υπερκαλύψω τα κενά που είχε δημιουργήσει η απουσία του προηγούμενου πρωθυπουργού η οποία επιπλέον απαξίωνε και την διαπραγματευτική μας ικανότητα", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερθείς, εν τάχει, στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε ότι "είμαστε παρόντες, παίκτες και με φωνή, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ) και αποτελούν βάσεις για τα επόμενα βήματα".

    Επίσης τόνισε ότι η παρουσία της Ελλάδας θα είναι σημαντική στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, καθώς εκεί διακυβεύονται μεγάλα ζητήματα, όπως οι θάλασσες, τα δάση και οι υδάτινοι πόροι.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε όσα διαδραματίστηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, λέγοντας ότι κάναμε οργανωμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία.

    "Δεν θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία", τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "αποξενώσαμε όσους είχαν σκοπό να εκμεταλλευθούν την δίψα των νέων για δικαιοσύνη".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην θετική εικόνα της πατρίδας μας, ενώ τόνισε ότι η νέα γενιά ποτέ δεν ταυτίσθηκε με την βία.

    Αναγνώρισε ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα, τόνισε ότι "θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα στους νέους ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς", ενώ πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε τους νέους για τις ανατροπές που θέλουμε να κάνουμε".

    Παπακωνσταντίνου: Παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα

    Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

    Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι "δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων".

    Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

    Την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα το πρωί η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωσή της στο γαλλόφωνο περιφερειακό ραδιόφωνο RMC (Ράδιο-Μοντεκάρλο).

    «Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα» είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι περιμένει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι τον Έλληνα ομόλογό της κ. Παπακωνσταντίνου «για να μιλήσουν για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».

    Η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι οι χώρες- μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα την «άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, για τον επαναπροσδιορισμό και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών».

    «Περιμένουμε ότι θα το κάνουν. Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε απέναντί μας, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην δέσμευσή του», πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Χθες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας Χοακίν Αλμούνια εξέδωσε ανακοίνωση για τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

    «Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Γιώργιος Παπανδρέου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ελληνική Βουλή, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

    Κατά την συνάντησή τους, που διήρκεσε σαράντα λεπτά, συζήτησαν θέματα που αφορούν κυρίως το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς και τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Απευθύνοντας πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος του προσέφερε ένα ασημένιο βάζο, που φτιάξανε παιδιά από την Αίγυπτο, όπως είπε, περικοσμημένο με το περιστέρι της ειρήνης. «Σας το προσφέρουμε συμβολικά - τόνισε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος - γιατί πάντοτε σκορπάτε ειρήνη και αγωνίζεστε για την ειρήνη».

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα ασημένιο βάζο με την ελληνική τριήρη, τονίζοντας ότι «συμβολίζει την Ελλάδα των θαλασσών και των ηπείρων».

    «Θα το έχω στο γραφείο μου, όταν ξεκινώ για τα πολλά ταξίδια στην ήπειρο της Αφρικής και τους ωκεανούς, για να θυμάμαι τον φίλο τον αγαπητό, τον Πρωθυπουργό», ευχαρίστησε με την σειρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

    Κατά την συνάντηση, τους δύο Προκαθημένους συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

  • ** Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε επίσης το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν.

    Στις 3:15 μ.μ., θα δεχθεί στη Βουλή μαθητές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των οικολογικών οργανώσεων WWF και GREENPEACE, «Μαζί για το Κλίμα».

    -

    [02] "Στήριξη της μεσαίας τάξης"

    Την πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς -ή διαφορετικά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό - που συνδυάζει τις αποκεντρωμένες αγορές με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα, στην Βόννη.

    Οι αποκεντρωμένες αγορές μπορούν να παράγουν περισσότερη ευημερία απ' οποιοδήποτε άλλο σύστημα, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα: για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή η "απαίτηση ανταγωνιστικότητας", δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένας εξωτερικός παράγων που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος", τόνισε.

    Ακολούθως ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις από το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό:

    "Δεν θέλουμε ένα κράτος - επιχειρηματία, όπως οι Σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι", είπε.

    Κάνοντας δε κριτική και στα δύο μοντέλα ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι "καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής", ενώ από την άλλη "το πρόταγμα της "αναδιανομής" με γραφειοκρατικό τρόπο, που πρότειναν οι σοσιαλιστές παρήγαγε τόσο μεγάλες και τόσο οξυμένες στρεβλώσεις των αγορών, που τελικά δεν υπήρχε "πλεόνασμα" προς αναδιανομή".

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από την "αναδιανομή" στη "διάχυση" ευκαιριών και ευημερίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση, λέγοντας ότι "το ρυθμιστικό μας σύστημα στις αγορές δεν τα πήγε καλά τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς "επιδιορθώσεις" στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς".

    Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν οι μεσαίες τάξεις που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατική σταθερότητα, αλλά που επλήγησαν από την κρίση.

    Ειδικότερα ανέφερε:

    "Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα: στηρίζοντας τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Και βοηθώντας της μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν".

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον, λέγοντας:

    "Η "διάχυση" της ανάπτυξης είναι φιλική προς το περιβάλλον και διατηρήσιμη με περισσότερους από ένα τρόπους. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς (αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό) δεν παράγει ευημερία σήμερα σε βάρος των επομένων γενεών. Κι αυτό περιλαμβάνει προϋποθέσεις "διατηρησιμότητας" τόσο περιβαλλοντικές όσο και δημοσιονομικές".

    Έκλεισε δε την ομιλία του αναφέροντας:

    "Η καλύτερη εγγύηση ευημερίας είναι η Ελευθερία, η καλύτερη εγγύηση Ελευθερίας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η καλύτερη εγγύηση Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία, η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, στα πλαίσια μας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τασούλας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η Κατερίνα Παπακώστα και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.-

    [03] Ευρωβαρόμετρο: Η διαφθορά στην Ελλάδα

    To 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα,σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ,τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

    Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη μεταξύ των Βουλγάρων (97%), των Ούγγρων (96%) και των Μαλτέζων (95%) ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφανίζουν οι Δανοί (22%).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί, το 97% των Ελλήνων και το 75% των πολιτών στους «27» θεωρούσαν ότι η διαφθορά αποτελούσε «μείζον πρόβλημα» στη χώρα τους.

    Από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ακόμη ότι το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Παράλληλα,το 98% των Ελλήνων (+4% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 83% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Επίσης, το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην ΕΕ (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

    Τέλος, το 57% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους,το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.

    Ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ

    "Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι", τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ Κώστας Μπακούρης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Η λύση είναι μία και απλή: καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή νόμων", υπογράμμισε ο κ.Μπακούρης.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ επισήμανε ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στην αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τους πολίτες και αφετέρου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές των θεσμικών κανόνων που διέπουν την καθημερινότητά μας.

    Επιπλέον, ο κ. Μπακούρης επισήμανε ορισμένους "άξονες" για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ελέγχου και πλήρη διαφάνεια στις πράξεις κρατικών φορέων.

    Σημειωσε δε ο κ. Μπακούρης, ότι "με χαρά ακούσαμε" το νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση για την ανάρτηση των πράξεων στο διαδίκτυο καθώς "αποτελεί πάγιο αίτημά μας".

    Ακόμα ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ έκανε λόγο για την καθιέρωση αποτελεσματικών μορφών ελέγχου και ανέφερε ότι οι συναρμοδιότητες υπουργείων και οι γκρίζες ζώνες της δημόσιας διοίκησης αποτελούν λόγο καθυστέρησης στο έργο και διαφθοράς.

    Παίρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των αυθαιρέτων, ο κ. Μπακούρης πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισής τους και αφαίρεση της αρμοδιότητας για αυτήν από τους υπουργούς.

    Τόνισε δε ότι το σχετικό νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Μπακούρης ανέφερε ότι ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Εξ άλλου ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ τόνισε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρανομαστή για όλες τις δυνάμεις, καθώς, όπως είπε, "η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι έργο των πολιτών και των ηγετών".

    [04] "Γιατροί Καρδιάς": Προσφορά ζωής

    Τι σημαίνει το χαμόγελο ενός παιδιού; Για κάποιους ανθρώπους, που αφιερώνουν τη δική τους ζωή για να κάνουν καλύτερη τη ζωή ενός παιδιού, ακόμη και να το σώσουν από βέβαιο θάνατο, κάποιες φορές, το χαμόγελο ενός παιδιού είναι η κινητήρια δύναμη, που τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν.

    Ένας απ' αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Ελένη Σωτηρίου, αντιπρόεδρος και "ψυχή" της οργάνωσης "Γιατροί Καρδιάς", που στο χαμόγελο ενός παιδιού από κάποια "βασανισμένη" γωνιά του πλανήτη βλέπει ν' ανταμείβονται οι κόποι της ίδιας και των συνοδοιπόρων της σ' αυτό το μακρύ "ταξίδι" προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

    Μιλήσαμε με την Ελένη Σωτηρίου λίγη ώρα μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα από το μακρινό Μπουρούντι, μια εξαιρετικά φτωχή χώρα, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών- και όχι μόνο.

    Εκεί, η αντιπρόεδρος των "Γιατρών Καρδιάς", η οποία συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, παρά το γεγονός ότι έχει συλληφθεί τρεις φορές στο Ιράκ κι έχει πέσει θύμα απαγωγής από ενόπλους, κατάφερε να ανακαλύψει την ελπίδα στο βλέμμα και το χαμόγελο δέκα μικρών παιδιών, που η οργάνωση κατάφερε να κρατήσει στη ζωή, όταν ο χρόνος είχε ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα γι' αυτά.

    "Πήγαμε εκεί πριν από περίπου δύο μήνες και βρήκαμε δέκα παιδιά, που δεν θα ζούσαν πάνω από 15 ημέρες, καθώς έπασχαν από αβιταμίνωση. Ζητήσαμε ν' αγοράσουμε γάλα. Η πόλη, όμως, απέχει έξι ώρες από την περιοχή όπου ήμασταν. Αποφασίσαμε, λοιπόν, ν' αγοράσουμε γάλα από κάποιες κυρίες που είχαν αγελάδες. Δώσαμε περίπου 30 ευρώ για κάθε παιδί, για να του δίνουν γάλα για δύο μήνες, μέχρι να ξαναγυρίσουμε πίσω, δηλαδή σ' αυτή την τελευταία μας αποστολή", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Σωτηρίου.

    Όταν γύρισε πίσω, την περίμενε ένα μικρό β¦ θαύμα. "Γυρίσαμε και είδαμε τα παιδιά αυτά, που ήταν πετσί και κόκαλο, να είναι καλά. Ήταν τόσο καλά και μας έβλεπαν μ' ένα χαμόγελο, που αυτό το χαμόγελο εμάς μας κάνει να μην μπορούμε να καθίσουμε στην Ελλάδα ούτε ένα δευτερόλεπτο. Να ερχόμαστε, να παίρνουμε φάρμακα και να ξαναφεύγουμε", μας λέει, με έκδηλο ενθουσιασμό.

    "Αυτό το μωρό που ήταν επτά μηνών, όταν το βρήκαμε σε άθλια κατάσταση, σήμερα που είναι εννιά, όχι μόνο έζησε, αλλά καταλάβαινε πως εμείς το βοηθήσαμε να ζήσει. Είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Τέτοια ικανοποίηση δεν έχω ποτέ αισθανθεί. Δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Αυτά τα μάτια σε ζητάνε", τονίζει, με αφοπλιστική "ζεστασιά" στη φωνή της.

    Οι "Γιατροί Καρδιάς" ιδρύθηκαν, με τη μορφή σωματείου, το 2001 από 21 ανθρώπους, αρκετοί εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει από το 1998 έως και το 2001 σε διάφορες ανθρωπιστικές αποστολές.

    Η επωνυμία "Γιατροί Καρδιάς" έχει συμβολικό νόημα: εκφράζει, όπως λένε οι ιδρυτές της, το βαθύτερο συναίσθημα της ανιδιοτελούς αγάπης του ανθρώπου προς όλους και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την καρδιά.

    Η οργάνωση έχει αναπτύξει σ' όλα αυτά τα χρόνια, από τη δημιουργία της έως σήμερα, σπουδαία δράση (305 αποστολές σε 45 χώρες), με την ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων, σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Αγκόλα, το Αφγανιστάν, η Γεωργία, η Γκάνα, η Γουινέα Μπισάου, η Δημοκρατία του Νίγηρα, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Κένυα, το Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι κ.ά.

    Οι πόροι του Σωματείου προέρχονται από δωρεές, προσφορές και επιχορηγήσεις. Η χρηματοδότηση της οργάνωσης βασίζεται κυρίως σε εισφορές των μελών, συγγενών και φίλων και εν μέρει στον κρατικό τομέα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

    Η αληθινή "δύναμη" της οργάνωσης είναι η προσφορά των απλών ανθρώπων σε φάρμακα, που για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού ή δοκιμάζονται από τη λαίλαπα του πολέμου, είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

    Για το έργο της οργάνωσης θα μιλήσει η Ελένη Σωτηρίου σε εκδήλωση που διοργανώνει, αύριο, στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος Μενεμένης, στο κινηματοθέατρο "Άστρον".

    Από την ημέρα της εκδήλωσης και έπειτα ο Δήμος Μενεμένης ξεκινά μια προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων, τα οποία στη συνέχεια θα αποστέλλονται σε δοκιμαζόμενους λαούς του πλανήτη μας.

    Ειδικά κουτιά θα στηθούν σε δημοτικά κτίρια και φαρμακεία της Μενεμένης. Εκεί θα μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος (εκτός από Augmentin), παυσίπονα (εκτός από ασπιρίνες), σίδηρο σε χαπάκια για ενήλικες και σε σταγόνες για παιδιά, ειδικές γάζες "Fucidin", σελήνιο και το αντιμυκητιασικό φάρμακο "Fungustatin". Τα φάρμακα θα πρέπει να είναι σε κλειστές συσκευασίες και με χρόνο λήξης τουλάχιστον 2-3 χρόνια μετά.

    Όσοι θέλουν να συνδράμουν το έργο των "Γιατρών Καρδιάς", μπορούν να επικοινωνούν με τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στην Αθήνα, στα τηλέφωνα 210 3317288 και 210 3317291.

    [05] Επίσκεψη Ευ.Βενιζέλου στην Κύπρο

    Η λύση του Κυπριακού και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.

    Ο κ. Βενιζέλος, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι στο Κυπριακό πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τόνισε επίσης ότι, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να αρθούν οι απειλές σε σχέση με το Αιγαίο και να τερματιστούν οι προκλήσεις..

    Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Κύπρο με υπηρεσιακό αεροσκάφος σημειώθηκαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Πρόσθεσε ότι οπλισμένα τουρκικά πολεμικά έκαναν πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και χρειάστηκε η παρέμβαση των αρχηγών των δύο στρατιωτικών επιτελείων για να αποφευχθούν ατυχήματα καθώς στην περιοχή διεξαγόταν άσκηση σε δεσμευμένο χώρο.

    Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τις δύο επιτροπές για τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου, η οποία πλέον προβλέπεται μεταξύ κρατών μελών και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    «Διαπιστώνουμε πόσο σημαντική ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ευχαρίστησε την Ελληνική Δημοκρατία για τη βοήθεια που διαχρονικά προσφέρει στην Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νησί.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει το μοναδικό ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου και τόνισε ότι στην Ελλάδα οφείλεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αναβάθμιση της αμυντικής της δυνατότητας.

    Μετά τις επαφές του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου βρίσκονται οι τάφοι εννιά απαγχονισθέντων ή πεσόντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, καθώς και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο κοντά στο παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου τάφηκαν οι πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το μεσημέρι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο μουσείο της Δύναμης.

    [06] Χειμωνιάτικος ο καιρός

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση από σήμερα το απόγευμα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ηπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιονιά σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα.

    Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Αύριο Πέμπτη, πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, που διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 15:30:41 UTC