Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ"
  • [02] "Εννέα δομικές αλλαγές"
  • [03] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ

  • [01] "Ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ"

    Για ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Αττικής του συνδυασμού Θανάση Λεβέντη επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την Επιτροπή Λοιμώξεων και Πανδημίας και το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη νέα γρίπη "ήπια πανδημία που θα περάσει" συγκρίνοντάς τη με την "ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ, που πλέον έχει φτάσει στα όριά του και δεν φαίνεται να περνάει".

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νοσοκομείο Παίδων πάνω από 550 οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι κενές επισημαίνοντας ότι αυτό "κάνει δύσκολη τη ζωή και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των παιδιών και των γονιών τους και κάλεσε την κυβέρνηση "να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα όχι με επικοινωνιακό τρόπο, αλλά να ενισχύσει το ΕΣΥ με προσλήψεις και με δαπάνες", αναφέροντας ότι "τα νοσοκομεία είναι χώροι κοινωνικής προσφοράς και αν δεν υπήρχαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα είχαν ήδη καταρρεύσει".

    Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ο οποίος νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε πολλά ψέματα για την υπόθεση των επεισοδίων στο Κερατσίνι και ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα του χώρου του στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε "ακούγοντας το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό κρεσέντο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναρωτιέμαι αν πρόκειται για έναν υπουργό της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ή για κάποιο υπουργό μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΛΑΟΣ". Και τόνισε ότι όποιος τον άκουγε "μόνο ασφάλεια δεν θα αισθανόταν".

    [02] "Εννέα δομικές αλλαγές"

    Συνεχίστηκε σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό, με κοινή συνεδρίαση των κοινωνικών φορέων, της Επιτροπής των Ειδικών, των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Στην εισήγησή του ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε εννέα απαιτούμενες, δομικές αλλαγές, προκειμένου να μελετηθούν, να συγκεκριμενοποιηθούν και να μετρηθεί η ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά τους:

    α. Στο λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.

    β. Στη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και στην ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση : ένσημο δεν πρέπει και δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο.

    γ. Στην επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    δ. Στη σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

    ε. Στις ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

    στ. Στην ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    ζ. Στη θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

    η. Στην καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με την βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

    θ. Στην ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.

    [03] Διαβουλεύσεις στην ΕΕ

    Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, το οποίο επικύρωσαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνέχεια της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μετά από μακρές διαβουλεύσεις.

    Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.

    Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

    «Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

    Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

    Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

    Ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται σήμερα και για το θέμα της Τουρκίας όπου η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 11:30:30 UTC