Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα
  • [02] «Μαζικό "παρών" των νέων»
  • [03] Συλλαλητήρια

  • [01] Ξεκίνησαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα

    Η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα ξοδέψει άσκοπα την καλύτερη ελπίδα του πλανήτη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, όπως τόνισαν στους εκπροσώπους σχεδόν 190 χωρών τόσο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Κλίματος της Δανίας κ. Κόνι Χεντεγκάαρντ όσο και ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κ. Ιβο ντε Μπουρ.

    Η Δανέζα υπουργός υπογράμμισε ότι "η αλήθεια είναι πως η καταληκτική ημερομηνία της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη φέρνει ήδη αποτελέσματα. Τους τελευταίους μήνες, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανακοινώσει μειώσεις εκπομπών σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Και πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν δώσει ενδείξεις για φιλόδοξες εθνικές δράσεις ως συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια".

    Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το μήνυμα της κ. Χέντεγκααρντ ήταν "ας το ολοκληρώσουμε". "Ποτέ στο παρελθον δεν ήταν τόσο σαφής η επιστήμη. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πληθώρα λύσεων. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ισχυρή η πολιτική βούληση. Και, ας μου επιτραπεί να σας προειδοποιήσω, ποτέ δεν θα γίνει ισχυρότερη", πρόσθεσε η Δανέζα υπουργός.

    Χθες βράδυ, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι, στην περίπτωση επίτευξης μιας φιλόδοξης συμφωνίας, προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 34% σε σχέση με την τρέχουσα αυξητική τάση τους μέχρι το 2020, αυξάνοντάς τες στο 42% το 2025.

    Τον βαθμό του επείγοντος που έχει το ζήτημα υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Ιβο ντε Μπουρ, λέγοντας ότι "η Κοπεγχάγη μπορεί μόνον να χαρακτηριστεί επιτυχία αν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές και άμεσες δράσεις που θα αρχίσουν την ημέρα που η διάσκεψη θα τελειώσει".

    "Την άνευ προηγουμένου πολιτική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" αντικατοπτρίζει η επικείμενη άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας περίπου 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είπε ο Δανός πρωθυπουργός κ. Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη "αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία, μια ευκαιρία που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει".

    "Διαφάνεια και αντικειμενικότητα" χαρακτηρίζουν τη Διακυβερνητική του ΟΗΕ

    Απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

    Η έκθεση της IPCC "βασίζεται σε μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλά ανεξάρτητα ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις χερσαίες περιοχές, στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στις καλυμμένες από πάγο περιοχές της γής", είπε ο κ. Πατσάουρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη "ελέγχθηκε εκτενώς και επανειλημμένα από ειδικούς και κυβερνήσεις", με 2.500 ειδικούς.

    Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής στο University of East Anglia και αναρτήθηκαν ανά τον κόσμο σε μπλογκ δείχνουν ότι οι ερευνητές της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν το ενδεχόμενο να μη λάβουν υπόψη ορισμένες επιστημονικές εργασίες στην έκθεση της IPCC, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις διετείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, σκεπτικιστές για τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Εργα κ. Μαρκ Μοράνο, επικαλούνται ότι τα μηνύματα αυτά είναι απόδειξη ύπαρξης συνομωσίας για τη χειραγώγηση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα κ. Τζέιμς 'Ινχοφ ζήτησε ακροάσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον αλλοιώθηκε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα φορολογουμένων.

    "Διαφανής και αντικειμενική" είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο κ. Πατσάουρι.

    Ψήφισμα

    Ένα ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε σήμερα στους οργανωτές της συνόδου της Κοπεγχάγης από την εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα TckTckTck, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις.

    Το ψήφισμα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και στην υπουργό Κλίματος και πρόεδρο της συνόδου Κόνι Χέντεγκααρντ, καθώς και στον εκτελεστικό γραμματέα της Συνθήκης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC), Ίβο ντε Μπερ.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της προσπάθειας αυτής, ο αριθμός των υπογραφών δείχνει πόσο μεγάλη είναι η υποστήριξη του κόσμου στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

    Η TckTckTck έστειλε επίσης στους τρεις αξιωματούχους μια μικρή κατασκευή από τουβλάκια Lego για να τους υπενθυμίσει "να εκμεταλλευτούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων", μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας να συμβάλλουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. "Τα θεμέλια βρίσκονται εκεί, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση", σημειώνει.

    Η TckTckTck (μια ονομασία που επιλέχθηκε ώστε να θυμίζει το "τικ-τακ" του ρολογιού) ήταν μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε συνεργασία με άλλες 226 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

    "Πολύ σοβαρό πρόβλημα" θεωρούν την κλιματική αλλαγή οι πολίτες σε 23 χώρες

    Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις κλιματικές αλλαγές αποτυπώνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία GlobeScan για λογαριασμό του BBC.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα- ποσοστό μεγαλύτερο του 44% που είχαν απαντήσει το ίδιο σε ανάλογη δημοσκόπηση της GlobeScan το 1998.

    Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι με τους μισούς να επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους υπόλοιπους να προτιμούν μία σταδιακή προσέγγιση.

    Μόνο το 6% δεν θέλει η κυβέρνηση της χώρας του να καταλήξει στην υπογραφή κάποιας διεθνούς συμφωνίας.

    Η GlobeScan πραγματοποιεί συστηματικά την ίδια δημοσκόπηση σε 13 από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα τα τελευταία 11 χρόνια.

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανθίστανται στη γενική τάση καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια.

    "Η δημοσκόπηση δείχνει την ισχυρή παγκόσμια στήριξη για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή παρά την ύφεση", είπε ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.

    Κατά μέσο όρο το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μία "πολύ σοβαρή" ανησυχία.

    Στη Βραζιλία και τη Χιλή το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 86%, ενώ στην Ινδία και στις ΗΠΑ σε 45%.

    Στις 23 χώρες, όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, το 44% , κατά μέσο όρο, απάντησαν ότι επιθυμούν η χώρα τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, ενώ το 39% να υιοθετήσει η χώρα τους μία συντηρητική προσέγγιση στηρίζοντας μόνο τη σταδιακή δράση.

    Οι ερωτηθέντες στη Βρετανία ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η χώρα τους (62%) κι ακολουθεί ο Καναδάς και η Κένυα (61% και οι δύο) και οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία (57%).

    Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι επιθυμούν η κυβέρνησή τους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, αλλά το 14% δεν επιθυμεί την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας- ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Κατά μέσο όρο, το 61% από τους ερωτηθέντες και στις 23 χώρες απάντησαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να επενδύσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν αυτό πλήττει την οικονομία. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

    Παρά το γεγονός ότι μόνο το 57% των κινέζων που συμμετείχαν απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, το 89% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κυβερνητικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Στις ΗΠΑ, το 42% απάντησαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν αυτό βλάπτει την οικονομία, ποσοστό που ξεπερνάει μόνο το Πακιστάν (58%) και οι Φιλιππίνες (63%).

    Συνολικά 24.071 ενήλικες από 23 χώρες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GlobeScan από τις 19 Ιουνίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 2009.

    56 εφημερίδες για το Κλίμα

    Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες σε 45 χώρες.

    Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    «Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

    «Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών», προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση.

    Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.

    «Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας».

    «Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια», τονίζεται στο κύριο άρθρο, που προειδοποιεί για τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλες οι ήπειροι και το ζωϊκό βασίλειο από τις κλιματικές αλλαγές.

    «Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά», τονίζεται.

    Στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

    [02] «Μαζικό "παρών" των νέων»

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι "πάρα το καθεστώς τρόμου που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα, δεκάδες χιλιάδες νέες και νέοι έδωσαν μαζικά το "παρών", ειρηνικά και περιφρουρημένα στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου".

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απ' αυτό αποδεικνύεται ότι ούτε η στρατηγική της έντασης, ούτε οι ομάδες τυφλής βίας μπορούν να επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που είναι προσανατολισμένη στις αξίες της συλλογικής διεκδίκησης και των μαζικών αλλά ειρηνικών αγώνων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με επικρίσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "εκτός από τη μηδενική ανοχή στους διαδηλωτές, η κυβέρνηση επιδεικνύει και μηδενική ανοχή στην πολιτική κριτική".

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

    Η κυβέρνηση στο τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι δεν καταργείται το καθεστώς της ομηρίας, αλλά δίδεται απλώς μία παράταση, γιατί διαφορετικά θα διαλυόταν η δημόσια διοίκηση, τα ΚΕΠ και οι δήμοι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί κατά 100.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που θα φθάσουν, όπως υπολογίζει, τις 800.000.

    Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκετε άνεργη ανάπτυξη με πορεία προς τον εργασιακό μεσαίωνα και απαξίωση του δημόσιου τομέα, όχι για πάταξη του ρουσφετιού, αλλά για περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, είπε ο κ.Τσίπρας, ζητώντας να δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα των συμβασιούχων με προκήρυξη άμεσων διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ.

    [03] Συλλαλητήρια

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, παγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεύτηκαν μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου προς την Βουλή.

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Στην Αθήνα, από το πρωί έγιναν διάφορες προσυγκεντρώσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή, στην αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, στο Αιγάλεω, στον Αλιμο, στο Φάρο Ψυχικού, στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Γκράβας, στη Νέα Σμύρνη και αλλού. Στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, οι μαθητές πέταξαν νεράντζια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τους διέλυσαν, ενώ συνελήφθησαν και δύο άτομα, ένας 15χρονος και ένας 18χρονος, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας αντίστοιχα. Οι προσυγκεντρώσεις έληξαν και οι μαθητές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

    Ενταση επικράτησε και στην οδό Ρήγα Φεραίου, δίπλα στα Προπύλαια, λόγω συγκρούσεων νεαρών διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, νεράντζια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αρχικά δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια όμως και επειδή οι επιθέσεις έγιναν πιο έντονες, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και έκαναν εφόδους εναντίον των επιτιθέμενων, κάνοντας και προσαγωγές.

    Σαραντατρείς προσαγωγές και 21 συλλήψεις είχαν γίνει μέχρι αργά το απόγευμα από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια και μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

    Από τους 21 συλληφθέντες, 15 είναι Ελληνες και 6 αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Λετονός και ένας Ιορδανός).

    Από τους 43 προσαχθέντες 30 είναι Ελληνες και 13 αλλοδαποί (τρεις Γάλλοι, τέσσερις Αλβανοί, τρεις Ισπανοί, δύο Πολωνοί και ένας Λετονός).

    Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι, στους οποίους είχε διακοπεί, λόγω των επεισοδίων και της έντασης που επικρατούσε.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο άτομα, μία γυναίκα στην οδό Πανεπιστημίου 23, όπου εργαζόταν σε κατάστημα από πέτρα που δέχθηκε στο κεφάλι και στην πλατεία Κλαυθμώνος ένας άνδρας επίσης από πέτρα ελαφρά στον αστράγαλο.

    Ακόμα προκλήθηκαν μικρές ζημιές κυρίως σε τζάμια σε έξι τράπεζες, σε δύο καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου 6 και Οθωνος 10, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους , σε μια στάση λεωφορείων και σε τέσσερις φωτεινούς σηματοδότες στην οδό Πανεπιστημίου.

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έστειλε έγγραφο στην Ελληνική Αστυνομία με το οποίο ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα φύλαξης περιμετρικά του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου με τη σημείωση ότι οι πέριξ του πανεπιστήμιου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, αποτρέποντας τυχόν νέα κατάληψη της πρυτανείας.

    Αντίθετα, την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέλαβε το απόγευμα ομάδα φοιτητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές που έκαναν νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, στον ανακριτή απολογούνται οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελίας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία, σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ανάμεσά τους είναι και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος δήλωσε για τη σύλληψη τους: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου". Η κόρη του βουλευτή είναι δικηγόρος, και ο γιος κάνει μεταπτυχιακό.

    Οσον αφορά τους 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 3 τουλάχιστον πλημμελήματα, και τους παρέπεμψε να δικασθούν σήμερα στο αυτόφωρο.

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται επίσης σήμερα, 26 άτομα που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια της Κυριακής, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η δίκη των δέκα συλληφθέντων στα Εξάρχεια σε μικροεπεισόδια το βράδυ του Σαββάτου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τις 16 Δεκεμβρίου.

    Οι δέκα, μεταξύ των οποίων πέντε Ιταλοί, τρεις Αλβανοί και δύο Ελληνες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για οχτώ αδικήματα. Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των κατηγορουμένων.

    Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα έγιναν 784 προσαγωγές και συνελήφθησαν 138 άτομα.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Σε τρεις νέες συλλήψεις προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας έτσι σε 24 τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα επεισόδια που έγιναν από τα ξημερώματα της Κυριακής σε διάφορες περιοχές της πόλης.

    Ήδη, 21 εκ των συλληφθέντων - ανάμεσά τους κι εννέα ανήλικοι- οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος τους απήγγειλε τις προβλεπόμενες κατηγορίες.

    Ανάλογα με την περίπτωση παραπέμφθηκαν είτε να απολογηθούν σε ανακριτή είτε να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Ήδη, κρίθηκαν προφυλακιστέοι τρεις εκ των ενηλίκων που απολογήθηκαν σε ανακριτή για τις πράξεις της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν κάθε κατηγορία που τους προσάπτεται.

    Τις επόμενες μέρες θα απολογηθούν σε ανακριτή άλλοι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και οι οποίοι ζήτησαν σήμερα προθεσμία.

    Αναφορικά με τους εννέα ανήλικους, αυτοί παραπέμφθηκαν στο σύνολό τους σε ανακριτή και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Οι τέσσερις εξ αυτών με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι χωρίς κανέναν όρο.

    Εξ άλλου, για τους γονείς έξι εκ των ανηλίκων - αυτών που συνελήφθησαν να πετάνε βόμβα μολότοφ και πέτρες εναντίον περιπολικού της αστυνομίας στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας- διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

    Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συλληφθέντες, παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Αυτόφωρο για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι μία νεαρή γυναίκα, υπήκοος Ισπανίας, που κατηγορείται για κατοχή φωτοβολίδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 17:30:27 UTC