Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "'Αρση της δυσπιστίας για τη χώρα"
  • [02] Παράταση για τους συμβασιούχους
  • [03] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [04] 'Ηττα του ΠΑΟ απο τη Γαλατασαράι
  • [05] Ελάτη: Κτισμένη σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς
  • [06] "Συμφωνία για το κλίμα"
  • [07] Ιδρύεται Ειδικό Σώμα
  • [08] Προσοχή στις αγορές

  • [01] "'Αρση της δυσπιστίας για τη χώρα"

    «Χθες κρίθηκε το παρελθόν και αποδοκιμάστηκε η πολιτική της ΝΔ, ενώ στο διήμερο καταφέραμε την πρώτη άρση δυσπιστίας έναντι της χώρας μας και να μας αντιμετωπίζουν ως υπεύθυνο συνομιλητή. Προχωρούμε στην ανάταξη και στη στήριξη των αδυνάτων, αλλά και στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας επί του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής για κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή και ανάταξη της οικονομίας καθώς και στήριξης της ζήτησης.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία ως παρέμβαση χωρίς προηγούμενο, αφού απευθύνεται σε 2,5 εκατ. συμπολίτες διανέμοντας 1δισεκ. ευρώ, χωρίς η δαπάνη να μετακυλίεται στους φορολογούμενους ούτε να επιβαρύνει το έλλειμμα.

    Αναφερόμενος στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είπε ότι με την απόφαση υπαγωγής της χώρας στην επιτήρηση, ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η εκρηκτική διάσταση του ελλείμματος δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση αλλά στην πολιτική κυβερνήσεων της ΝΔ: «Πάντως αποδείξαμε ότι πάνω από οτιδήποτε άλλο βάζουμε το συμφέρον των πολλών».

    Απαντώντας από πλευράς ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το πρώτο νομοσχέδιο ως κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών και των εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος, που όμως παίρνει τη θετική ψήφο της ΝΔ γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η υπευθυνότητα που «δεν επεδείχθη ποτέ από το ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι σε όλα». Πέραν αυτού δίδονται πολύ λιγότερα σήμερα σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για 2,6 δισεκ. και τελικώς δίδεται 1δισεκ. ευρώ. Τέλος, προσέθεσε ότι για χρεοκοπία της οικονομίας και πτώχευση μίλησαν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτοι υπουργοί: «Δεν βοηθάτε λέγοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο κρεβάτι της εντατικής. Μη θυσιάζετε το δημόσιο συμφέρον στο κομματικό».

    Το νομοσχέδιο είναι πράγματι κατώτερο των προσδοκιών, αλλά των δικών μας, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προσθέτοντας ότι αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρόταση νόμου του καλοκαιριού που προέβλεπε και επίδομα θέρμανσης. «Θα θέλαμε να την υιοθετήσουμε αλλά οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Εμείς εργαζόμαστε για ανάκτηση της αξιοπιστίας, όταν εσείς εργασθήκατε για την αναξιοπιστία.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ οι Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Μαυρίκος τόνισαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχουν φιλεργατικά και φιλολαϊκά στοιχεία στο νομοθέτημά της, αλλά κατ' ουσίαν πρόκειται μόνο για φιλοδώρημα στις ευπαθείς ομάδες: «Υπάρχει πλούτος που όμως διοχετεύεται στους πλουτοκράτες, ενώ αναπαράγεται η φτώχια που δεν αντιμετωπίζεται με αυτή την ελεημοσύνη».

    Με τα 300 ευρώ που δίδονται, απλώς καλύπτονται τα αυξημένα τέλη, τόνισε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ενώ δημιουργείται ταυτόχρονα η εντύπωση της μυθώδους περιουσίας σε κάποιον που έχει ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ: «Το νομοσχέδιο αποπνέει πνεύμα ελεημοσύνης, μοιάζει με πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα».

    Αυτά που σας δόθηκαν χθες από τις Βρυξέλλες δεν ήταν δωρεάν αλλά από τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση, είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι έρχονται πιο σκληρά μέτρα «που θα μοιάζουν περισσότερο με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λιγότερο με του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συζήτηση παρενέβη και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για διάταξη του νομοσχεδίου που επιλύει το θέμα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών ανεβάζοντας το πλαφόν των συνολικών αποδοχών από 5.150 στα 6.500 ευρώ που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/09.-

    [02] Παράταση για τους συμβασιούχους

    Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές στο Νομοσχέδιο για τις προσλήψεις, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά από τη δημόσια διαβούλευση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για την αποφυγή παρερμηνειών ότι προκειμένου να μην παρατηρηθούν λειτουργικά προβλήματα σε υπηρεσίες, οι οποίες κατά μεγάλο ποσοστό απασχολούν συμβασιούχους (π. χ. καθαριότητας σε δήμους, ΚΕΠ κλπ) δόθηκε η δυνατότητα παράτασης όσων συμβάσεων έληγαν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2009 ή θα λήξουν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2010 μέχρι την 30ή Μαρτίου του 2010.

    Επίσης επιτρέπεται η συνέντευξη για προσωπικό που σχετίζεται με την ασφάλεια και μόνο της δημόσιας ζωής κατόπιν αιτήματος του φορέα στο ΑΣΕΠ (π.χ προσωπικό στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας), επαναφέρεται η συνάφεια του διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης στο γραπτό διαγωνισμό, και μοριοδοτείται ο δεύτερος μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών.

    [03] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, στο τέλος της πορείας που πραγματοποίησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιάννη Δημητράκη, που δικάζεται την επόμενη εβδομάδα για την ένοπλη συμπλοκή στην οδό Πανεπιστημίου, μετά τη ληστεία που διέπραξαν οι "Ληστές με τα μαύρα" το 2006, στην Εθνική Τράπεζα.

    Από 500 άτομα που ξεκίνησαν στην πορεία, περίπου 150 έφθασαν στην οδό Ακαδημίας, όπου και άρχισαν να διαλύονται, αλλά μια ομάδα προξένησε φθορές σε ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα. Επενέβησαν τα ΜΑΤ και αυτή την ώρα υπάρχει ένταση, ενώ παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι και οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν προσαγωγές υπόπτων.

    Πριν από τη συγκέντρωση είχε προσαχθεί προληπτικά και μία 26χρονη από την πλατεία Βικτωρίας, η οποία οδηγήθηκε για εξακρίβωση στοιχείων στην Ασφάλεια.

    [04] 'Ηττα του ΠΑΟ απο τη Γαλατασαράι

    Εναντίον της Ντιναμό Βουκουρεστίου, στις 16 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ, θα διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός την συμμετοχή του στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν 1-0 από τη Γαλατασαράι (50΄ Σαρπ) στην Κωνσταντινούπολη κι έτσι θα πρέπει να προσέξουν για να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου και την πρόκριση. Η τουρκική ομάδα "καθάρισε" από σήμερα την πρωτιά, μετατρέποντας σε διαδικαστικού χαρακτήρα την αναμέτρησή της με τη Στουρμ Γκρατς, την τελευταία αγωνιστική.

    Με δύο τέρματα του Νικουλάε (41΄, 57΄) η Ντιναμό νίκησε 2-1 τη Στουρμ Γκρατς στο Βουκουρέστι και έδωσε συνέχεια στο όνειρο της πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ενα όνειρο το οποίο θα είχε «σβηστεί» αν ο Παναθηναϊκός έπαιρνε σήμερα έστω έναν βαθμό στην Τουρκία.

    [05] Ελάτη: Κτισμένη σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς

    Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς τις μέρες των Χριστουγέννων, για χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε σημείο της χώρας. Ο λόγος για την Ελάτη, η οποία βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων.

    Απέχει 14 χλμ από την Πύλη και τη συναντά ο επισκέπτης μετά τη στενή γέφυρα του Πορτιάτη, ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Κόζιακα. Η Ελάτη (ή Τύρνα, όπως λεγόταν στους αρχαίους χρόνους) βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του Νομού.

    Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. μέσα σε πυκνό ελατόδασος της Νότιας Πίνδου, σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε κτίστηκε το χωριό, παρόλα αυτά πιθανολογείται πως χτίστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

    Το 1823, τα χωριά Τύρνα, Περτούλι, Βέτερνικ - Πύρρα καταστράφηκαν από τους Αρβανίτες. Το χωριό ξαναχτίστηκε το 1925-'28 για να καεί ξανά το Νοέμβριο του 1943, από τους Γερμανούς. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος) και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Ν. Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού, στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

    Οι πρώτοι οικισμοί του χωριού ήταν πιο χαμηλά στο ποτάμι, όπου υπήρχε από το 19ο αιώνα η εκκλησία-μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου. Σήμερα, από αυτή σώζεται τμήμα του τέμπλου, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Η θέση του χωριού ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως "Σταυρός" προς τιμήν του Δασκάλου Κοσμά Αιτωλού, ο οποίος δίδαξε στο χωριό το 1777-'78.

    Σήμερα, η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια προσφέρουν μια ιδιαίτερης αξίας ομορφιά. Η Ελάτη προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, σκι, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση κ.ά.

    Αποτελεί, παράλληλα, και ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν και περιηγηθούν στις γύρω περιοχές, όπως τα χωριά του Ασπροπόταμου. Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση (άνθρωποι κάθε ηλικίας) όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καφέ εστιατόρια και ταβέρνες.

    Μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό οικισμό, ενώ ο κεντρικός δρόμος διασχίζει το χωριό και οδηγεί στο Βροντερό και τους Καλογήρους. Λίγο έξω από το χωριό, στον Κόκκινο Βράχο, υπάρχουν τρεις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1.700μ) βρίσκεται το ορεινό καταφύγιο "Χατζηπέτρος".

    Μόλις 4 χλμ από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα πολύ όμορφο χωριό του νομού, μέσα σε πλούσια βλάστηση (πλατάνια) και νερά. Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγεροι, με το διατηρούμενο παραδοσιακό νερόμυλο και το μονοπάτι που οδηγεί στην "Σπηλιά της Νεράιδας". Από το χωριό Καλόγεροι μπορεί κάποιος να δει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιο Προκόπιος, με την επιβλητική ομώνυμη εκκλησία.

    Ο επισκέπτης των οικισμών αυτών μπορεί να επισκεφθεί το ναό ή και να επιλέξει μια από τις ομορφότερες διαδρομές προς τα Στουρναρέικα.

    Στο δρόμο προς την Ελάτη, ο επισκέπτης συναντά το Ροπωτό, που απέχει 11 χλμ από την Πύλη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750μ. Δεξιά και αριστερά του οικισμού υπάρχουν 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, το οποίο φιλοξενεί πλούσια, άγρια πανίδα (αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες), ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ελάτη.

    Στην περιοχή βρίσκεται η περίφημη κορυφή της Καράβας (1.618μ.), από την οποία απολαμβάνει κάποιος μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο. Στο χωριό σώζεται και λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη) και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια.

    Η ορειβασία στην Καράβα, το ψάρεμα μπριάνας, πέστροφας και χελιών στα νερά του Ροπωτιανού και του Παλικαριά είναι οι κυριότερες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Μαντρί, μέσω της πηγής "Γκούρα", το νερόμυλο και να μείνει στο καταφύγιο που χρησιμοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Συμφωνία για το κλίμα"

    Εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή".

    «Η οικολογία δεν είναι άχρωμη και άοσμη. Δεν είναι ουδέτερη. Και σίγουρα δε μπορεί από μόνη της να αποτελέσει στρατηγική εξόδου από τη σημερινή πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως οι υπέρμαχοι του πράσινου καπιταλισμού υποστηρίζουν τελευταία» τόνισε ο προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. «Οικολογία σημαίνει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα» πρόσθεσε και σημείωσε πως οι επιλογές που χρειάζεται να υιοθετηθούν δεν είναι δυνατόν να «εξυπηρετήσουν τόσο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, όσο και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο ενεργοβόρων οικονομιών καθώς τις τελευταίες δεκαετίες το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης βασίστηκε στην οικοδομή και το real estate, τους αυτοκινητόδρομους, τη μετακίνηση με αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

    «Για την αριστερά η οικολογική σκέψη, και τα κινήματα που διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δείχνουν το δρόμο για μια νέα οργάνωση των σχέσεων στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «το περιβαλλοντικό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό και επίκαιρο για την κοινωνία και την αριστερά».

    Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής αναφέρθηκε στη σημασία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, καθώς «από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίαιης αλλαγής του κλίματος λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων» και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν προτεραιότητα στο θέμα.

    Ο κ. Χουντής τόνισε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο και ότι οι επιπτώσεις μιας πιθανής ματαίωσης της άμεση αντιμετώπισης του προβλήματος θα είναι δραματικές. «Για την αντιμετώπισή του απαιτείται αγώνας, διεκδίκηση, πίεση ώστε αυτή να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε καθώς «το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί είναι πρόβλημα κατανομής και ανακατανομής πόρων και παραγόμενου πλούτου και επίσης είναι πρόβλημα με συγκρουσιακό χαρακτήρα, συγκρούσεις συμφερόντων, γεωστρατηγικών σχεδίων και εν τέλει ηγεμονίας».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται να επιτευχθεί «μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα ευθυγραμμίζεται με τα πιο πρόσφατα πορίσματα της επιστήμης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των αναπτυσσομένων και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές των υπανάπτυκτων χωρών, αλλαγή του σπάταλου ενεργειακού μοντέλου, αντιστροφή της σημερινής αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών....» και τόνισε.

    «Τόσο στο Ρίο όσο και στο Κιότο τα αποτελέσματα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων. Η Κοπεγχάγη είναι η ύστατη ευκαιρία πριν να γίνουν οι καταστροφές μη αναστρέψιμες. Δεν πρέπει να καταλήξει σαν μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουν οι αναπτυγμένες χώρες "καθαρές" τεχνολογίες στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

    Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, ευρωβουλευτές από το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, ΑΚΕΛ , εκπρόσωποι από την Greenpeace, WWF και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης.

    [07] Ιδρύεται Ειδικό Σώμα

    Ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας θα συσταθεί τον επόμενο χρόνο με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα, τα σώματα ασφαλείας και η ευρύτερη υπηρεσία πολιτικής προστασίας, στην οποία μετέχουν περισσότερα υπουργεία με ειδικότερες υπηρεσίες τους.

    Τη δημιουργία του σώματος αυτού εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των 5.500 χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών.

    Κατά τη συνάντηση ο υπουργός Προστασίας δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του και το 2010 οι εποχικοί πυροσβέστες θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία αναζήτησης μόνιμης λύσης για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 εποχικών πυροσβεστών.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τους διαβεβαίωσε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα τους χορηγηθεί ταυτότητα συμβασιούχου πυροσβέστη και όπως τους τόνισε, το 2011 είτε θα απορροφηθούν στο ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας που θα δημιουργηθεί, είτε θα απορροφηθούν στο πυροσβεστικό σώμα, όπου ήδη, όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Η αντιπροσωπεία των εποχικών πυροσβεστών εξέφρασε ικανοποίηση για την προώθηση του σχεδίου που θα ρυθμίζει την εργασιακή τους σχέση. Κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία η οποία έγινε σε ανοιχτή συγκέντρωση των εποχικών πυροσβεστών μετείχε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας στους συγκεντρωμένους είπε μεταξύ άλλων "θα σας καλύψω σε όλα, είμαστε μαζί στο κατ' επείγον του προβλήματος και εσείς σ' αυτό που θέλετε στον εργασιακό σας τομέα και σ' αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας. Φέτος θα δουλέψετε κανονικά με οκτάμηνες συμβάσεις. Μέχρι τον Απρίλη θα έχουμε ολοκληρώσει το προσχέδιο νομικού πλαισίου για τη δημιουργία του ειδικού σώματος πολιτικής προστασίας. Θα εκπαιδευτείτε κατάλληλα όλοι σας, ώστε να ενταχθείτε σε συγκεκριμένες ειδικότητες κεντρικά και περιφερειακά καθένας ανάλογα με τα προσόντα του. Είστε όλοι χρήσιμοι στην πατρίδα".

    [08] Προσοχή στις αγορές

    Σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν και φέτος στις γιορτές θα κατευθυνθεί στα παιδικά παιχνίδια και το Κέντρο προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με ανακοίνωσή του σημειώνει αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς και γενικότερα οι υποψήφιοι αγοραστές παιδικών παιχνιδιών στις επιλογές τους.

    Αντιστοίχως με προσοχή πρέπει να γίνεται η επιλογή των χριστουγιεννιάτικων λαμπιονών. Για την αποφυγή ατυχήματος, τα χριστουγιεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφαλείας στο εξωτερικό της συσκευασίας τους και καλό είναι να μην παραμένουν αναμέννα χωρίς επίβλεψη.

    Το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν αλλά για την επιλογή του δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του.

    Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.

    Οι προδιαγραφές αυτές είναι:

    1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

    2. Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

    3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.

    4. Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι.

    5. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.

    6. Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται, απαράκλητα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του, κατάλληλο, για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

    ''Η αγορά του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

    Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, στην Ελλάδα, από τον Ε.Λ.Ο.Τ., είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών.

    Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται διότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

    Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται κάθε χρόνο γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ' αυτά.

    Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο, όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και προσθέτει ότι παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. ''Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό: ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά. Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο''.

    Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη "CE". Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος γίνεται, με πολλούς τρόπους. Προληπτικοί έλεγχοι, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού δεν είναι υποχρεωτικοί, πριν το παιχνίδι εισαχθεί, στην αγορά. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο, στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι "πάει στραβά", αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.

    Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκλήθηκαν, σε παιδιά, από μαγνητάκια, σε παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μάιο του 2007, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (CEN), να τροποποιήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (ΕΝ71), έτσι ώστε να καλύπτει τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά, όταν παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες αλλά το πρότυπο δεν τροποποιήθηκε, παρότι πέρασε, προ πολλού, η προθεσμία, που είχε δώσει η Επιτροπή. ''Πρέπει να διαβάζουμε, προσεκτικά, τα όσα αναγράφονται, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ώστε να γνωρίζουμε αν περιέχονται μαγνήτες, στο παιχνίδι του παιδιού μας. Σε περίπτωση, που αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, παρακολουθούμε, στενά, το παιδί μας, όταν παίζει, με αυτό το παιχνίδι'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

    Για τους λόγους αυτούς, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:

    - Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, στον έμπορο.

    - Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.

    - Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.

    - Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

    - Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά μας.

    - Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.

    - Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς, που πρέπει να αποφύγει.

    - Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ' ένα χώρο απροσπέλαστο, για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.

    - Δεν αφήνουμε, ποτέ, ένα παιχνίδι, που έχει καταστεί επικίνδυνο, στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο, που αυτό μπορεί να το φτάσει.

    - Επιβλέπουμε το παιδί μας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.

    - Καταγγέλλουμε, στις αρμόδιες αρχές ή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 December 2009 - 7:30:32 UTC