Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τηρούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας"
  • [02] "Οχι στη φοροεπιδρομή"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Δραματική επιδείνωση"
  • [05] Ερώτηση Καρατζαφέρη

  • [01] "Τηρούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας"

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα έχει σήμερα, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, σειρά διμερών επαφών. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και τον με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, Μαρτι Αχτισααρί.

    Ομιλία στη Βουλή

    «Ξαναφέρνουμε την ελπίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Ο κ.Γ. Παπανδρέου εκτίμησε πως το μέτρο, χαράζει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της ΝΔ που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και τις πολιτικές αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, αποδεικνύοντας πως η τελευταία «υπηρετεί με συνέπεια τα όσα δεσμευτήκαμε».

    «Είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν γίνεται», «σας κοροϊδεύουν», «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Τα βρήκαμε τα λεφτά. Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δυόμιση εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

    «Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με τη συμμετοχή όλων - και εν προκειμένω, με τη συμμετοχή όσων είναι οικονομικά πιο ισχυροί και ικανοί να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας. Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση» συμπλήρωσε. «Τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως διά μαγείας, από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η Κυβέρνηση είναι σήμερα εδώ. Έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, για να βγούμε από το τέλμα. Για να ελπίσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξανά».

    Ο κος Παπανδρέου, αναφέρθηκε εκ νέου στην επιχειρηματική τάξη, εξαίροντας την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση της κυβέρνησης για άσκηση κοινωνικού ρόλου: «Δεν είναι απλά ένα πνεύμα κοινωνικής συνευθύνης. Θεωρώ ότι είναι πνεύμα πατριωτικό, τόσο σημαντικό σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα, όλοι από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική, την μεγάλη μας πατριωτική ευθύνη». Η επιτευχθείσα συναίνεση, αναδεικνύει και τις αρχές της διαβούλευσης και της διαφάνειας, «βασικές αρχές της νέας πρακτικής στην διακυβέρνηση της χώρας: Η διαβούλευση θα αναπτύσσεται, πάντα με γνώμονα την σύνθεση των αντιθέσεων για το καλό του πολίτη, ο οποίος θα γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του».

    Τέλος, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ναι μεν «Παρά τις διαφορές μας, υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ενώνει όλους, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Είναι η ευαισθησία, η ανθρωπιά για εκείνους τους συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Από κοινού, μπορούμε να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Για όλους εκείνους που δεν ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της χώρας».

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Λέγκας, συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και υπβ αυτήν την έννοια, «κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κοινωνικής ευαισθησίας». Από την άλλη ωστόσο, «το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα απβ τα υπεσχημένα, καθώς από τα 2,6 δισ. ευρώ της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το καλοκαίρι, προχωρά σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Λέγκας υπενθύμισε τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ πως «λεφτά υπάρχουν και θα διατεθούν» για να καταλήξει: «Δεν μηδενίζουμε τις πρωτοβουλίες σας, αλλά δεν σας επιτρέπουμε να μηδενίζετε εσείς τις δικές μας, όπως το επίδομα θέρμανσης που είχαμε χορηγήσει πέρσι».

    Απαντώντας στον ομόλογό του, ο Χρήστος Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), υπενθύμισε πως η πρόταση νόμου των 2,6 δισ. ευρώ, που είχε καταθέσει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι, εκτιμήθηκε με τα δημοσιονομικά στοιχεία της εποχής, που ανέβαζαν το έλλειμμα μεταξύ 5 και 6% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα, εκτιμάται στο 12,7%. «Τα αδιέξοδα της οικονομίας μας, γνωστά και καταγγελμένα, εμφανίζονται αξεπέραστα. Εν μέσω δεινής κατάστασης για την οποία έχει αποκλειστική ευθύνη η ΝΔ, η κυβέρνηση φέρνει ισοσκελισμένη και ισολογισμένη, απολύτως καθαρή χρηματοδότηση και με την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ - όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε στις εκλογές» υπογράμμισε ο κος Παπουτσής.

    Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος, ανέφερε πως «η πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται πως με τα 45 και τα 65 λεπτά ημερησίως, δεν μπορεί κανείς να ασκήσει οικονομική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των 2,5 εκ. φτωχών συμπατριωτών μας. Η ελπίδα γεννιέται με πλήρη δουλειά και απασχόληση».

    «Δύο φορές ο κος Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ΣΕΒ κάνοντας λόγο για πατριωτισμό. Πατριωτισμός δεν υπάρχει για τους βιομηχάνους και τους καπιταλιστές. Πατρίδα τους έχουν μόνον το κέρδος» σχολίασε ο κος Μαυρίκος, προτείνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ, 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1020 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και τιμή παραγωγής πάνω απβ το κόστος για τους αγρότες.

    «Περιμέναμε από τον κο Πρωθυπουργό, τουλάχιστον μία συγγνώμη για τα 2,5 εκ. Έλληνες που ζουν κάτω απβ το όριο της φτώχειας. Πότε δημιουργήθηκε αυτός ο όγκος; Την πενταετία μονάχα, της επάρατης δεξιάς;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. «Το κράτος πρόνοιας δεν δημιουργείται με φύλλα συκής και εμβαλωματικές λύσεις. Δημιουργείται όταν το κράτος προσφέρει υγεία, παιδεία, βοηθά το επιχειρείν, προστατεύει τον αγρότη. Εμείς θέλουμε να πέσουν οι προμετωπίδες. Να λέγεται η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην προσβάλλουμε την κρίση και την λογική του. Η κοινή λογική να πρυτανεύσει στο Κοινοβούλιο».

    Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι διέκρινε «άγχος στον Πρωθυπουργό, να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο που τάχα έχει η κυβέρνησή του, την ίδια ώρα που αθετούνται οι κοινωνικές δεσμεύσεις, την ίδια ώρα που δίνει γη και ύδωρ στη νεοφιλελεύθερη συνταγογραφία που εκπονείται από τις Βρυξέλλες και ασμένως βρίσκει την συναίνεση της κυβέρνησης. Μίλησε για κοινωνικό πρόσωπο που αντιγράφει την επιδοματική εφάπαξ λογική που ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία - ένα επίδομα φιλανθρωπίας, ολίγον πιο διευρυμένο από το επίδομα θέρμανσης της ΝΔ».

    Σύνοδος του ΟΑΣΕ

    Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη 17η υπουργική σύνοδο, η οποία συνεχίζεται και σήμερα στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

    Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά. Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο κ Παπανδρέου, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, μιλώντας ενώπιον περίπου 45 υπουργών Εξωτερικών και 57 διεθνών αντιπροσωπειών.

    "Η Ελλάδα, επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    "Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ουσιαστικός ήταν στη δουλειά του ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν διοργάνωσε απλώς μια διεθνή διάσκεψη, αλλά προώθησε έναν ΟΑΣΕ που να λύνει προβλήματα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    Διμερείς συναντήσεις

    Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο περιθώριο της συνόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

    Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία, πλην των θεμάτων του ΟΑΣΕ, να συζητήσουμε και τα δικά μας θέματα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα ημέρες.

    [02] "Οχι στη φοροεπιδρομή"

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί, το μεσημέρι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε χθες συνάντηση στη Ρηγίλλης με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θέλησε να συμβολίσει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος, μετά την εκλογική διαδικασία.

    "Είχαμε μία πρώτη, πολιτική συζήτηση για τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σύγχρονη, μεγάλη κεντροδεξιά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί", δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση αν της προτάθηκε από τον κ. Σαμαρά κάποια θέση, απάντησε: "Οχι, καμία πρόταση. Είμαι στρατιώτης της παράταξης χρόνια τώρα και θα παραμείνω".

    Αποχωρώντας, η κα Μπακογιάννη ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε: "Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε".

    Ομιλία Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

    Την διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και την μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών έθεσε ως προϋποθέσεις για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αφού, όπως είπε, και η Κομισιόν «διακήρυξε ότι είναι αδιανόητο κράτη μέλη της ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν».

    «Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε οτι «υπάρχουν πολλοί - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που βρίσκονται ήδη στο όριο. Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό. Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα ``λουκέτα`` επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κλπ. Τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. Άρα διόγκωση των ελλειμμάτων». Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν καταφύγουν στην φοροεπιδρομή «θα μας βρουν απέναντί τους».

    Τάχθηκε υπέρ της περιστολή της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης». «Μιλάμε για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή διαβίωση, δηλώνουν, παρβ όλα αυτά, εισοδήματα φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ακολούθως είπε ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές επανεξετάζοντας «τη φορολογία της, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής ``χαράτσια`` που πληρώνουν».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις των αγορών και εξήγησε πως «όταν ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνουν και οι τιμές. Όμως, όταν πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές. Συνέβη με το πετρέλαιο και με τα επιτόκια, δηλαδή με τις δόσεις των δανείων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στρεβλώσεων στις αγορές μας. Αλλού το πρόβλημα είναι μονοπώλια, αλλού ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλού καταχρήσεις ``δεσπόζουσας θέσης``, αλλού καρτέλ, κι αλλού εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων. Στρεβλώσεις θεωρώ ακόμα κι εκείνες τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν τις προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του: Όπως το παρά-εμπόριο: όταν βλέπει ο καταστηματάρχης παράνομους πλανόδιους να πουλάνε έξω από τη βιτρίνα του ίδια προϊόντα με τα δικά του, ή απομιμήσεις τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που σκοτώνει το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα».

    Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουμε να παράγουμε υγιή δημόσια έσοδα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα αρχίσουν να «απορροφούν» τα ελλείμματα, είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι δαπάνες του προυπολογισμού και να μειωθούν εκείνες που δεν βοηθούν την οικονομία να γίνει πιο αποδοτική και δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση, είπε ο κ. Σαμαρά και πρόσθεσε: «ανταγωνιστικότητα παντού».

    Σας μίλησα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη και είναι καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα. είπε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας ότι «φιλελευθερισμός στην οικονομική δραστηριότητα και στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με την μείωση του εργοδοτικού κόστους, κοινωνική ευαισθησία με στήριξη των ασθενέστερων και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες και η πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να έχουν κοινωνικά προτάγματα, αντίστοιχα, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία, παντρεύονται αβίαστα».

    Τα τελικά αποτελέσματα

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη νέου προέδρου, έλαβαν: Ο κ. Αντώνης Σαμαράς 386.400 ψήφους και ποσοστό 50,06%, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη 306.625 ψήφους και ποσοστό 39,72% και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης 78.870 ψήφους και ποσοστό 10,22%.

    Συνολικά, στις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ ψήφισαν 782.136 πολίτες. Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση δεν λειτούργησε ένα εκλογικό τμήμα και συγχωνεύθηκαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων δεκαπέντε 15 εκλογικά τμήματα.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Τσεχία

  • 17η Υπουργική Σύνοδος ΟΑΣΕ (Εγκαταστάσεις Ξιφασκίας)

  • Συνέδριο "Εκόνομιστ" με θέμα "Πράσινη Οικονομία και Κλιματική Αλλαγή" (09:00:00, Αθήνα/Hilton)

  • Συνέδριο Μarfin Popular Bank με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον & Αλλαγή Κλίματος» (09:30:00, Αθήνα/Μ.Βρετανία)

  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εξαιτίας των έργων του μετρό θα εξεταστούν σε σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό, στη Θεσσαλονίκη (10:00:00, Θεσσαλονίκη/26ης Οκτωβρίου 40)

  • Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την παρουσίαση της Δεύτερης Εκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία με τίτλο "Η Τουρκία στην Ευρώπη: σπάζοντας το φαύλο κύκλο" (11:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Το 4ο Panhol Real Estate Forum, στο ξενοδοχείο Porto Palace (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Porto Palace)

  • Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης "100 Χρόνια Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων" (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 20)

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο" του αρχαιολόγου Γεωργίου Σταϊνχάουερ (12:00:00, Ιδρυμα Λάτση-"Παλλάς Αθηνά")

  • Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση "Ιώβ. Μια αυτοβιογραφία" σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (12:00:00, Αθήνα/Πειραιώς 254)

  • Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Ματζελή και υφυπουργού Μ. Καρχιμάκη με ΕΑΣ Λάρισας, Τυρνάβου, Αγιάς (12:00:00, Αθήνα/υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με θέμα τις Σύγχρονες Εξελίξεις της Λοιμωξιολογίας, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 7)

  • Συνέντευξη Τύπου για την "Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας", στο γραφείο 411 της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Διοικητήριο)

  • Συνέντευξη Τύπου για τις εμφανίσεις του Μπαλέτου της Οπερας της Ζυρίχης στο Μέγαρο Μουσικής (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Εκδήλωση του Ελληνορωσικού Συνδέσμου με ομιλητή τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα «Η κατάσταση στον Ευρω-Ατλαντινό χώρο και οι ρωσοελληνικές σχέσεις» (14:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Ματζελή και υφυπουργού Μ. Καρχιμάκη με ΕΑΣ Σερρών (18:30:00, Αθήνα/υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης)

  • Εκδήλωση με θέμα "AIDS - Οσα θέλετε να γνωρίζετε" διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Δημοπρασία ελληνικών έργων Τέχνης του οίκου Βέργος-Εγκαίνια στο Ζάππειο Μέγαρο (19:00:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη "Ε, πρόεδρε!" - Ομιλίες Α. Διαμαντοπούλου, Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Φ. Κουβέλη (19:30:00, Αθήνα/Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος)

  • Δίκη αντεξουσιαστή Ηλ. Νικολάου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (11η αγωνιστική) - 16:45:00, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (9ος όμιλος, 5η ημέρα): ΑΕΚ-Εβερτον - 20:00:00, Αθήνα/ΟΑΚΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Α΄ Φάση, 6η Ημέρα, 2ος Όμιλος): Ορλεάν-Oλυμπιακός - 21:45:00

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Α΄ Φάση, 6η Ημέρα, 3ος Όμιλος): ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μαρούσι - 19:15:00

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων - 21:45:00, Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ (Λιγκ Καπ)

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (7η ημέρα), Δάφνη-Νήαρ Ηστ

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (1η αγωνιστική), 19.30 Ολυμπιακός - Τρεντίνο (1ος όμιλος)

    19.30 Γιαστρζέμπσκι - Παναθηναϊκός (5ος όμιλος)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών

    19.00 Ηρακλής - Λένικ

    19.00 ΕΑ Πατρών - Ροβανιέμι

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Γυναικών, 18.00 Παναθηναϊκός - Εκατερίνμπουργκ

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Ανδρών, 18.00 Φοίνικας Σύρου - Μπακού

  • Υδατοσφαίριση-Κύπελλο (Α΄ φάση), 13.30 ΝΟ Σύρου-Λάρισα

    15.00 Γλυφάδα-Κέρκυρα

    17.00 Καλαμάκι-Χανιά

    18.00 Εθνικός-ΠΑΟΚ

    18.00 Ποσειδών Ιλ.-Ηλυσιακός

    18.00 ΝΟΒΑ-ΟΥΚ Βόλου

    18.30 ΟΦΗ-Ηρακλής

    [04] "Δραματική επιδείνωση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, στις 12 το μεσημέρι.

    "Οι αποκαλούμενες δομικές αλλαγές που με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ, επιδιώκουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς, αν υλοποιηθούν, θα επιφέρουν νέα δραματική επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δεχτούν τις νέες μεγαλύτερες και οδυνηρές θυσίες, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    "Η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΟΑΣΕ που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Αθήνα, σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι συμμετέχοντες, μόνο για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν εργάζεται. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η υποστήριξη που παρέχουν στη σφαγή των λαών της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, του Ιράκ", τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει:

    "Το νέο Ελσίνκι που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν θα εκφράζει και θα αποτυπώνει τους νέους ενδοϊμπεριαλιστικούς συσχετισμούς δύναμης. Ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις τους δεν μπορούν να σταματήσουν την όξυνση των τεράστιων αντιθέσεων που εκδηλώνονται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συναγωνίζονται για να κατακτήσουν για λογαριασμό τους περισσότερες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και δρόμους μεταφοράς τους και μεγαλύτερα μερίδια αγορών. Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός, γεννάει φτώχια για τους λαούς, κρίσεις και πολέμους. Δεν εξανθρωπίζεται όσες συνόδους και σύμφωνα θα συνάψουν οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που των υπηρετούν".

    [05] Ερώτηση Καρατζαφέρη

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, για την ετοιμότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν "τυχόν επανάληψη επεισοδίων" κατά την 6η Δεκεμβρίου, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Στην ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρεται σε δημοσιεύματα στα οποία εκφράζονται φόβοι για εκδήλωση επεισοδίων βίας κατά τις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα του θανάτου, πέρυσι, του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σε πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για προσέλευση αλλοδαπών αντιεξουσιαστών, με στόχο την πρόκληση αναταραχής αλλά και στην εξώδικη δήλωση ομάδας καταστηματαρχών του κέντρου των Αθηνών, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανή επανάληψη των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου.

    "Όσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φοβούνται να παρέμβουν δυναμικά στο ασφαλιστικό και υποχωρούν- όπως έγινε επί Ρέππα και Πετραλιά- πάντα οι επόμενοι Υπουργοί εργασίας θα καταπίνονται από την μαύρη τρύπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης, τόνισε:

    «Συμπαθής ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά απ΄ ότι φαίνεται δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης απέναντι στο δυσμενέστατο κλίμα που επικρατεί στο Εcofin και στο Εurogroup. Επαναφέρουνε την πρόταση που κάναμε πέρυσι τέτοια εποχή: Όχι στην "εξέδρα" ο κος Παπαδήμος. Να του δοθεί ενεργός ρόλος αφού ο κ. Παπαδήμος είναι το μόνο πρόσωπο που σέβονται στην Ευρώπη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 December 2009 - 5:30:29 UTC