Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες"
  • [02] Αύριο η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα
  • [03] "Αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία"
  • [04] Στις 15/12 ξεκινά το εορταστικό ωράριο
  • [05] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"
  • [06] Νέα κέντρα εμβολιασμού
  • [07] Προτάσεις για το Κλίμα

  • [01] "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες"

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όλοι το ξέρουμε, απλώς αυτές τις δυνατότητές μας τις σπαταλήσαμε και τις απαξιώσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα, προσθέτοντας ότι «ακούμε το αίσθημα πανικού, που δημιουργείται γύρω από την Ελλάδα και παγκοσμίως».

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Δημαρχείο, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, «απαξιώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, το σύστημα παιδείας και το περιβάλλον».

    «Δεν ζητώ την ανοχή των ολίγων ημερών, αλλά ζητώ τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας, διότι από κοινού θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Πατρέων, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη σημερινή του επίσκεψη, τού περιέγραψε μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, ζητώντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επισκευή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που παραμένει κλειστό μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μία σωστή οργάνωση και μία συνάντηση, ώστε να δούμε, όπως είπε τα προβλήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «πολλά θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Στη συνέχεια ακολούθησε τη λιτάνευση της τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και μετά επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης.

    Συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου

    Το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει για την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα είναι κοινωνικός, ευρύτερος και εργαλειακός πάνω στα μεγάλα ζητήματα της χώρας με νέες προοπτικές, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς αν στο διάλογο η κυβέρνηση θα καταθέσει και τις προτάσεις της, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι "η κυβέρνηση έχει ένα πλαίσιο το οποίο θα τοποθετήσει στον διάλογο, για αυτό είναι εργαλειακός, είναι ευρύτερος, γιατί δεν συζητάμε μόνο με φορείς, αλλά με όλους τους πολίτες, και εθνικός γιατί συζητάμε όλα τα προβλήματα της χώρας πάνω σε συγκεκριμένα πλαίσια για τα οποία δεσμευθήκαμε και μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

    Ο εκπρόσωπος ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ξαναβάζει σε διάλογο ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο πήρε ισχυρή εντολή πριν από 50 ημέρες, δήλωσε ότι "βάζουμε το πλαίσιό μας, αλλά ζητάμε την ευρύτερη συμμετοχή του ελληνικού λαού. Το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο, μας ενδιαφέρει, όμως, ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης, μέσα από τον οποίο εμείς χαράζουμε την αποφασιστική πολιτική για τη χώρα μας".

    Κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση σύμφωνα με την οποία στις εκλογές "πήρατε 45%, τί άλλη συμμετοχή θέλετε από τον πολίτη", ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "δεν έχουμε εκλογικίστικη αντίληψη για την διακυβέρνηση, μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις και οι ιδέες των πολιτών".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ο διάλογος αποτελεί άλλοθι, αφού το πλαίσιο είναι προδιαγεγραμμένο, απάντησε ότι "υπάρχει το πλαίσιο, από εκεί και πέρα ξεκινάμε το διάλογο για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις μέσα από μια ευρεία συναίνεση".

    Ο Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις είναι ειλλημμένες και πρόσθεσε ότι "επεξηγούμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει διάλογος -διαφορετικός από ό,τι γινόταν μέχρι τώρα- και νέος τρόπος διακυβέρνησης".

    [02] Αύριο η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

    Την έναρξή των εργασιών της Ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ (η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού) θα κηρύξει αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Θα ακολουθήσουν ομιλίες του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του ΓΓ του Οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.

    Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

    Ερωτηθείς για τις συμμετοχές Υπουργών Εξωτερικών απο τις διάφορες χώρες - μέλη, καθώς έχει δηλωθεί η αδυναμία κάποιων εξ αυτών να παραστούν, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε, προς το παρόν, την παρουσία πενήντα απο τους 56 υπουργούς, οι δε απόντες θα εκπροσωπηθούν σε άλλο επίπεδο.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις.

    Πολλά σχέδια αποφάσεων του Οργανισμού βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαπραγμάτευση στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και αφορούν και τις τρεις διαστάσεις της δραστηριότητάς του, τη στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική, καθώς και την ανθρωπιστική. Όσα από αυτά συμφωνηθούν θα ανακοινωθούν κατά το κλείσιμο της Διάσκεψης.

    Η προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ είναι να επιτευχθεί μια πολιτική διακήρυξη, ένα κείμενο πολιτικού περιεχομένου, προς την κατεύθυνση που ορίστηκε με τη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία έθεσε τα θεμέλια ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας.

    Η Ελληνική Προεδρία αξιοποίησε την πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας σαν εφαλτήριο για εποικοδομητικό διάλογο πάνω στα θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

    ''Τα συμμετέχοντα κράτη έχουν αγκαλιάσει τη διαδικασία της Κέρκυρας, έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ελπίζουμε ότι τα 56 συμμετέχοντα κράτη θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν τη θεσμοθέτηση της συνέχισης αυτού του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας'', τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Με τη διαδικασία της Κέρκυρας έχει δοθεί στον Οργανισμό ουσιαστικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αντικείμενο συζήτησης, το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ.Δελαβέκουρας, τονίζοντας οτι αυτό έχει δώσει σημαντική προοπτική που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας.

    Οι εκπρόσωποι Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Μάρτιν Νεσίρκυ, καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους στην Υπουργική Διάσκεψη των Αθηνών με την οποία κορυφώνεται η Ελληνική Προεδρία, απάντησαν σε διαδικαστικά και ουσιαστικά ερωτήματα.

    ββΤο ένα μισό των εργασιών,είναι οι υψηλού επιπέδου διπλωματικές συναντήσεις που γίνονται εδώ. Το άλλο μισό είναι η δουλειά που αφορά την υλοποίηση όλων αυτών των συζητήσεωνββ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεσίρκυ, ανακοινώνοντας τη σημαντική συνάντηση που θα γίνει αύριο το πρωί, στο πλαίσιο του Φόρουμ της συνεργασίας για την Ασφάλεια σχετικά με τον έλεγχο της εξάπλωσης των ββμικρών κι ελαφρών όπλωνββ.

    Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας κ.Πάνος Μπεγλίτης, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης στην οποία η Ελληνική Προεδρία προσδοκά να καταλήξει η 17η υπουργική Διάσκεψη, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε οτι τη βάση του διαλόγου για να γίνει αυτή η μεγάλη προσπάθεια, πρόσφερε η πρόταση των Προέδρων Ντμιτρι Μεντβιέντεφ και Νικολά Σαρκοζί.

    Πολλά ήταν τα κράτη -μέλη του Οργανισμού που στήριξαν την πρόταση για ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον στην Ευρώπη, είπε.

    Εξέφρασε την ευχή οτι ο στόχος θα επιτευχθεί και δήλωσε οτι η η επόμενη Προεδρία του Καζακστάν θα έχει την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που θα καταβάλει.

    Απο την πλευρά του ο κ. Νεσίρκυ επισήμανε οτι επειδή αυτή την ώρα οι αντιπροσωπείες εργάζονται επι του προτεινόμενου σχεδίου, δεν μπορεί να αναφερθεί περισσότερο στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης.

    Πάντως, επισήμανε, η τελευταία φορά που στάθηκε δυνατό να υιοθετηθεί μια πολιτική διακήρυξη, ήταν το 2002 και απο τότε όλες οι Προεδρίες που ακολούθησαν εργάσθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος, εφόσον απαιτείται consensus, απο τα κράτη - μέλη.

    [03] "Αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία"

    Η προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα διοίκησης του κοινωνικού κράτους απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, ο Α. Λοβέρδος ανέφερε στους ομολόγους του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επαναπροσανατολίζει τις δράσεις, ώστε να ανταποκριθεί στον πυρήνα των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θέτοντας σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα: α)Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 έτη, με σκοπό να ενισχυθούν οι προσλήψεις των νέων και ειδικά των νέων γυναικών β) Ενθάρρυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας γ) Ενίσχυση των πρωτοβουλιών απασχόλησης στο πεδίο της περιβαλλοντικής ανάπτυξης και της κοινωνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ο υπουργός απασχόλησης τόνισε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει εγγυήσεις στο "απορυθμισμένο" τοπίο των εργασιακών σχέσεων, με στόχο ως τον προσεχή Φεβρουάριο να υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχων. Στο σημείο αυτό ο Α. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο βασικός αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία". Ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης μαύρης εργασίας θα γίνουν ασφυκτικοί, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει, εντός του 2010, τη δομική αλλαγή και τον εξορθολογισμό του. "Η νάρκη εξερράγη. Την πάτησε η χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός απασχόλησης απευθυνόμενος προς τον Τύπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά για την κάλυψη των συντάξεων και των δώρων των εορτών έχουν τριπλασιαστεί το 2009. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ το 2008 απαιτήθηκαν 850 εκατ. ευρώ, φέτος απαιτούνται 2,5 δις ευρώ και σημείωσε πως αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση, το 2010 το ποσό για την κάλυψη των συντάξεων θα ανέλθει στα 3,8 δις. ευρώ.

    Όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να την ενισχύσει μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και ενίσχυσης των κατωτέρων συντάξεων.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου ανέρχεται στο 9,5%, ενώ η μερική ανεργία, ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η μερική ανεργία κρύβει ορισμένες μορφές επισφαλούς απασχόλησης που αυξάνουν την κοινωνική ανασφάλεια. Ωστόσο, το 80% των μερικών απασχολουμένων επιθυμούν πλήρη απασχόληση, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως "η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων αλλά και των μερικώς ανέργων, επιθυμεί την πλήρη και ποιοτική απασχόληση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Τέλος, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας συνιστά κοινή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κοινή θα είναι και η απάντηση και στις άλλες μεγάλες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η παγκοσμιοποίηση, οι μεταναστευτικές πιέσεις, οι περιφερειακές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ο υπουργός. Συνεχίζοντας, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το πρόγραμμα της Λισαβόνας θα πρέπει να προπαρασκευάσει τη νέα εποχή, επιδιώκοντας ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, πλήρη απασχόληση και ποιότητα εργασίας, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

    Συγχαρητήρια επιστολή στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

    Αναφερόμενος στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ., ο Α. Λοβέρδος επισήμανε ότι εκτός από τα συγχαρητήρια και τις ευχές του, στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά, σημειώνει ότι προσβλέπει στην εκ μέρους του ενασχόληση και στήριξη για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος. Ενός προβλήματος, που όπως έχει αναφέρει και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εθνικά χαρακτηριστικά.

    [04] Στις 15/12 ξεκινά το εορταστικό ωράριο

    Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου μετά από συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ως ακολούθως :

    Τις καθημερινές από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη 24 του μήνα και παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου , παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί 9 πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, Σάββατο 26 του μήνα και Κυριακή 27 του μήνα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και επίσης κλειστά θα είναι τα καταστήματα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009.

    Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [05] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"

    "Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

    Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι "περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και σε αυτά συμπεριέλαβε:

    Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο "Οδικός Χάρτης" για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

    Ομιλία Λ.Κατσέλη

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία» ως προς την αναθέρμανση της οικονομίας τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

    Η κα Κατσέλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας και τόνισε: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια. Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό. Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας".

    Εξάλλου, η κα Κατσέλη επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ρύθμιση οφειλών και Τειρεσίας) αλλά και ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, θα εξοφληθούν όλες οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και σε επιμέρους κοινοτικά προγράμματα".

    Ανακοίνωσε, παράλληλα, την αλλαγή του επενδυτικού νόμου εντός των πρώτων μηνών του 2010.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταργήσει σύντομα τη θεώρηση (visa) για τους Έλληνες πολίτες, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική Οικονομία σημείωσε πως "είναι σε οριακό σημείο. Ή θα αντιδράσει με σύνολο έκτακτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή θα καταρρεύσει".

    Ομιλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ

    «Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο συνέδριο.

    Κατά την ομιλία του στο συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Πράσινη επιχειρηματικότητα: μονόδρομος για την ανάπτυξη;" ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων" ως τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. «Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο «ευέλικτη αγορά εργασίας», λέγοντας ότι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας.

    Είπε ότι η επέκταση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως εκφράστηκε με τη μετάβαση στην Ομάδα των Είκοσι (G20) από την Ομάδα των Επτά (G7), συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα, θέσεων εργασίας με επαρκή ευελιξία για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μεταλλασσόμενο κόσμο.

    Οι άκαμπτες αγορές εργασίας υποσκάπτουν το εξωτερικό εμπόριο, μειώνουν τις εξαγωγές και τελικά τη ζήτηση εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ.

    «Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα» τόνισε, και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

    Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων. Ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος.», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.

    Ως στοιχείο ευελιξίας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης. Δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.

    Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσαρμόσιμη αγορά εργασίας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια και εκπαίδευση

    Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα συστατικά, είπε, είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια», δήλωσε.

    Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά. Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

    Μπορούν να προαχθούν τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, συνέχισε, και θεώρησε ευκτέο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Μάικροσοφτ (Microsoft).

    «Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη» υπογράμμισε.

    Συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι αν γίνουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της ΕΕ είπε ο κ. Σπέκχαρντ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, παρούσης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ότι «προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

    -

    [06] Νέα κέντρα εμβολιασμού

    Την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κάνει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, έκανε σήμερα η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Όπως είπε η υπουργός, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ο τετραψήφιος αριθμός 1135 γίνεται όλο και πιο "δημοφιλής" στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν τις 45 γραμμές του, προκειμένου να ενημερωθούν για τη γρίπη και τους εμβολιασμούς.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σύντομα ο αριθμός αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον δεκαπέντε γραμμές.

    Αύριο ξεκινά η τρίτη φάση του εμβολιασμού, που αφορά τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών.

    Ρύθμιση για προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ

    Εκτός από τους 1.000 γιατρούς που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ με τη διαδικασία του επείγοντος και ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας της γρίπης, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε σήμερα ότι στο νέο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, θα υπάρξει επιπλέον ρύθμιση για πρόσληψη άλλων 1.000 γιατρών στο ΕΣΥ μέσα στο 2010. Συνολικά 250 θα είναι ειδικευμένοι, 606 θα καλύψουν οργανικές θέσεις, 35 θα προσληφθούν στο ΕΚΑΒ και 152 στα κέντρα υγείας.

    Εξάλλου, αλλάζει το ανώτατο πλαφόν που αφορά τους μισθούς στους γιατρούς μαζί με τις εφημερίες μηνιαίως και από 5.150 ευρώ αυξάνεται στις 6.500 ευρώ. Το αίτημα των γιατρών είναι να μην υπάρχει πλαφόν.

    [07] Προτάσεις για το Κλίμα

    Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης θα πρέπει να επωμιστούν οι πλούσιες χώρες, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της Δανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

    Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.

    Το έγγραφο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, προτείνει η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φθάσουν στο ανώτερο επίπεδό τους το 2020.

    Ωστόσο, δεν διευκρινίζει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο εκπομπών αερίων για τις ανεπτυγμένες χώρες, βασικό αίτημα των φτωχότερων χωρών.

    Η πρόταση της Δανίας αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.

    "Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει το προσχέδιο.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι επιθυμεί μία "πολιτικά δεσμευτική" συμφωνία, πέντε έως οκτώ σελίδων, με παράρτημα που θα αναφέρεται λεπτομερώς στις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 από τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Διάσκεψη ΕΕ-Κίνας

    Η Κίνα και η ΕΕ βρέθηκαν σήμερα στη Νανκίν, στα ανατολικά της ασιατικής χώρας, σε μία διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τις κλιματικές αλλαγές, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, ξεκίνησαν στις 08.45 τοπική ώρα (02.45, ώρα Ελλάδος) στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζιανγκσού, μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην Κίνα, τονίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

    Περί το μεσημέρι αναμένεται ένα κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, της οποίας κύριος άξονας θα είναι το παγκόσμιο κλίμα.

    Η Κίνα, πρώτη παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα τους αριθμητικούς στόχους της για την μείωση των ρυπαντών έως το 2020 σε 40-45% από τα επίπεδα του 2005.

    Η ΕΕ, μολονότι επαίνεσε τη χειρονομία της Κίνας, ζήτησε από τον νέο οικονομικό γίγαντα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για το περιβάλλον.

    Συνάντηση Κ. Παπούλια με WWF και Greenpeace

    Τον Διευθυντή της WWF Hellas Δημήτρη Καραβέλλα και τον Διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη.

    Οι επικεφαλής των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων παρουσίασαν στον Κ. Παπούλια την πρότασή τους για την "Συνθήκη της Κοπεγχάγης", στο πλαίσιο της εκστρατείας της WWF Hellas και της Greenpeace "Μαζί για το Κλίμα".

    Υποδεχόμενος τους κ.κ. Καραβέλλα και Χαραλαμπίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "χαμηλή νέφωση πάνω από την Κοπεγχάγη", ο δε κ. Καραβέλλας σημείωσε ότι "μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί συνολικά η αναγκαία πολιτική βούληση από τις χώρες που κινούν τα νήματα".

    Σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι "είναι από τις φορές που η Ελλάδα έχει πάρει έναν πολύ καλό δρόμο και έχει κάνει θετικά βήματα μπροστά".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "οι χώρες που έχουν μεγάλο κομμάτι ευθύνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες κλπ. δεν έχουν κάνει τα βήματα που όλοι περιμέναμε και θα έπρεπε να πάρουν" και πρόσθεσε: "Το δεύτερο ενδιαφέρον με την υπόθεση της Κοπεγχάγης είναι ότι αυτή τη φορά ξέρουμε πολύ σωστά και με μεγάλη ακρίβεια τι πρέπει να κάνουμε και μέχρι πότε. Η επιστημονική κοινότητα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μας έχει δώσει με πάρα πολλή σαφήνεια τι πρέπει να πετύχουμε, πόσο πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου, μέχρι πότε, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Για αυτό και ελπίζουμε στην Κοπεγχάγη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θέλουμε και τη δική σας βοήθεια και συνδρομή σε αυτό".

    Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε στρατευμένος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά τόνισε ότι δυστυχώς δεν βλέπει κάτι το δεσμευτικό που θα μπορούσε να βγει από την Κοπεγχάγη, κάποια πλατφόρμα πολιτική. "Μακάρι να καθορίσει έστω ένα πλαίσιοβ¦", σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 17:30:37 UTC