Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα"
  • [02] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"

  • [01] "Στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα"

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όλοι το ξέρουμε, απλώς αυτές τις δυνατότητές μας τις σπαταλήσαμε και τις απαξιώσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα, προσθέτοντας ότι «ακούμε το αίσθημα πανικού, που δημιουργείται γύρω από την Ελλάδα και παγκοσμίως».

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Δημαρχείο, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, «απαξιώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, το σύστημα παιδείας και το περιβάλλον».

    «Δεν ζητώ την ανοχή των ολίγων ημερών, αλλά ζητώ τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας, διότι από κοινού θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Πατρέων, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη σημερινή του επίσκεψη, τού περιέγραψε μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, ζητώντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επισκευή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που παραμένει κλειστό μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μία σωστή οργάνωση και μία συνάντηση, ώστε να δούμε, όπως είπε τα προβλήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «πολλά θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Στη συνέχεια ακολούθησε τη λιτάνευση της τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και μετά επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

    "Στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα"

    Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το Σάββατο.

    Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε.

    Παρά τις δυσκολίες ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Και αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε. Ως παραδείγματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση των σταζ, την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τον δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και τη δέσμευση να υπάρξει διαφάνεια παντού με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο αναφέροντας σχετικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από εκει που το άφησε το 2004.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι' αυτά.

    Ευθύνες επέρριψε επίσης ο κ. Παπανδρέου και στις τράπεζες διεθνώς χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

    Ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.

    "Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση. Δεν μας νοιάζει πρόσθεσε, να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη αν, πάνω από όλα, δεν έχουμε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό, σημείωσε, είναι που μας νοιάζει.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδεολογική και πολιτική μάχη που διεξάγεται παγκοσμίως για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση έστω και αν αυτό πάρει λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

    Η έξοδος της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος. Έθεσε όμως προϋπόθεση, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, να γίνουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Γιατί όπως είπε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και θα το κάνει άμεσα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής αλλά, όπως επισήμανε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές δεν φθάνουν ούτε οι ιδέες της κυβέρνησης ούτε καν η βούλησή της: Αυτό που χρειάζεται είναι να σφυρηλατηθούν κοινωνικές συμμαχίες και να υπάρξει συμμετοχή του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα έχει το Κίνημα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να γίνει ο εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις και τους ρόλους κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία αλλά το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους. Εν ολίγοις πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

    Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί. Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να γίνει κράτος, αλλά να παραμείνει ζωντανό πιο ενεργό και πιο δραστήριο.

    Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που θα γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός, και από την άλλη θα διαβουλεύεται με τους πολίτες τους οποίους θα εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος πιο συντονισμένα από ποτέ, μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας και συντροφικότητας. Διότι, όπως υπογράμμισε, θα βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα έχουν τους λόγους τους για να θελήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, μόνος σύμμαχος της οποίας, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πολίτης.

    "Δεν θα γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

    «Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

    «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε "κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων"» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή».

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

    [02] "Κερδοσκοπικά παιχνίδια"

    "Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

    Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι "περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και σε αυτά συμπεριέλαβε:

    Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο "Οδικός Χάρτης" για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

    Ομιλία Λ.Κατσέλη

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία» ως προς την αναθέρμανση της οικονομίας τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

    Η κα Κατσέλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας και τόνισε: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια. Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό. Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας".

    Εξάλλου, η κα Κατσέλη επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ρύθμιση οφειλών και Τειρεσίας) αλλά και ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, θα εξοφληθούν όλες οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και σε επιμέρους κοινοτικά προγράμματα".

    Ανακοίνωσε, παράλληλα, την αλλαγή του επενδυτικού νόμου εντός των πρώτων μηνών του 2010.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταργήσει σύντομα τη θεώρηση (visa) για τους Έλληνες πολίτες, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική Οικονομία σημείωσε πως "είναι σε οριακό σημείο. Ή θα αντιδράσει με σύνολο έκτακτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή θα καταρρεύσει".

    Ομιλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ

    «Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο συνέδριο.

    Κατά την ομιλία του στο συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Πράσινη επιχειρηματικότητα: μονόδρομος για την ανάπτυξη;" ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων" ως τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. «Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο «ευέλικτη αγορά εργασίας», λέγοντας ότι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας.

    Είπε ότι η επέκταση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως εκφράστηκε με τη μετάβαση στην Ομάδα των Είκοσι (G20) από την Ομάδα των Επτά (G7), συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα, θέσεων εργασίας με επαρκή ευελιξία για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μεταλλασσόμενο κόσμο.

    Οι άκαμπτες αγορές εργασίας υποσκάπτουν το εξωτερικό εμπόριο, μειώνουν τις εξαγωγές και τελικά τη ζήτηση εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ.

    «Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα» τόνισε, και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

    Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων. Ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος.», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.

    Ως στοιχείο ευελιξίας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης. Δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.

    Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσαρμόσιμη αγορά εργασίας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια και εκπαίδευση

    Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα συστατικά, είπε, είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια», δήλωσε.

    Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά. Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

    Μπορούν να προαχθούν τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, συνέχισε, και θεώρησε ευκτέο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Μάικροσοφτ (Microsoft).

    «Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη» υπογράμμισε.

    Συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι αν γίνουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της ΕΕ είπε ο κ. Σπέκχαρντ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, παρούσης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ότι «προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 13:30:27 UTC