Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα
  • [02] Κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες
  • [03] Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας
  • [04] Επιστολή Γκρούεφσκι στους ηγέτες της ΕΕ
  • [05] Τα σκοτεινά βάθη των ωκεανών
  • [06] Ενέδρα σε αστυνομικούς

  • [01] Αύριο η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

    Την έναρξή των εργασιών της Ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ (η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού) θα κηρύξει αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Θα ακολουθήσουν ομιλίες του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του ΓΓ του Οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.

    Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

    Ερωτηθείς για τις συμμετοχές Υπουργών Εξωτερικών απο τις διάφορες χώρες - μέλη, καθώς έχει δηλωθεί η αδυναμία κάποιων εξ αυτών να παραστούν, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε, προς το παρόν, την παρουσία πενήντα απο τους 56 υπουργούς, οι δε απόντες θα εκπροσωπηθούν σε άλλο επίπεδο.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης θα υπάρξουν και για διμερείς συναντήσεις.

    Πολλά σχέδια αποφάσεων του Οργανισμού βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαπραγμάτευση στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και αφορούν και τις τρεις διαστάσεις της δραστηριότητάς του, τη στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική,καθώς και την ανθρωπιστική. Όσα από αυτά συμφωνηθούν θα ανακοινωθούν κατά το κλείσιμο της Διάσκεψης.

    Η προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ είναι να επιτευχθεί μια πολιτική διακήρυξη, ένα κείμενο πολιτικού περιεχομένου, προς την κατεύθυνση που ορίστηκε με τη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία έθεσε τα θεμέλια ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας.

    Η Ελληνική Προεδρία αξιοποίησε την πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας σαν εφαλτήριο για εποικοδομητικό διάλογο πάνω στα θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

    ''Τα συμμετέχοντα κράτη έχουν αγκαλιάσει τη διαδικασία της Κέρκυρας, έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ελπίζουμε ότι τα 56 συμμετέχοντα κράτη θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν τη θεσμοθέτηση της συνέχισης αυτού του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας'', τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Με τη διαδικασία της Κέρκυρας έχει δοθεί στον Οργανισμό ουσιαστικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αντικείμενο συζήτησης, το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ.Δελαβέκουρας, τονίζοντας οτι αυτό έχει δώσει σημαντική προοπτική που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας.

    [02] Κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τον προϋπολογισμό του 2010 και τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα περιλαμβάνονται στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    [03] Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη ενός άντρα και μιας γυναίκας που πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στη Μεταμόρφωση Αττικής.

    Το ζευγάρι επέβαινε σε μοτοσικλέτα η οποία κρίθηκε ύποπτη από πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, επειδή ήταν τσακισμένη η πινακίδα κυκλοφορίας και δεν φαινόταν ο αριθμός.

    Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει και αυτός προς στιγμή υπάκουσε αλλά όταν κατέβηκαν οι αστυνομικοί από το περιπολικό πυροβόλησε εναντίον τους με πιστόλι πολλές φορές και στη συνέχεια ανάπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Από τις σφαίρες ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Λίγο αργότερα βρέθηκε στην ίδια περιοχή η μοτοσικλέτα εγκαταλελειμμένη αλλά το ζευγάρι είχε γίνει άφαντο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία για τη μοτοσικλέτα δεν είχε δηλωθεί κλοπή και εξετάζεται για να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει και τι ακριβώς έχει συμβεί.

    [04] Επιστολή Γκρούεφσκι στους ηγέτες της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ με την οποία ζητά υποστήριξη αναφορικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

    Στην επιστολή, ο κ. Γκρούεφσκι υπογραμμίζει ότι «το να καταστεί δυνατό για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα ή για κάθε εν δυνάμει υποψήφια χώρα να προοδεύει προς την ένταξη στην ΕΕ βασιζόμενη στις ατομικές της προσπάθειες, σύμφωνα με το επίπεδο εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αποτελεί μια κίνηση η οποία από τη μία πλευρά επηρεάζει άμεσα τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη παρακινεί τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, πρόκειται για μια κίνηση η οποία οδηγεί προς την πλήρη ολοκλήρωση της Ευρώπης».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και στο ζήτημα του ονόματος, ο κ. Γκρούεφσκι σημειώνει στην επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ:

    «Έχοντας επίγνωση της σημασίας της πρόκλησης για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει την ενεργή δέσμευσή της για τη βελτίωση των σχέσεων με όλους τους γείτονές της και για τη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας. Σχετικά με τη διμερή εκκρεμότητα για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημειώνει επίσης στην επιστολή του ότι, το προ ημερών ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας, αλλά και επιπρόσθετο κίνητρο για την επιτάχυνση της υλοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης στην ΕΕ.

    Τονίζοντας το γεγονός ότι ενώπιον της ΠΓΔΜ βρίσκεται μια μακρά και δύσκολη ενταξιακή διαδικασία η οποία προλειαίνει το έδαφος για το ευρωπαϊκό μέλλον, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την ιστορική διαδικασία για τη χώρα και για την περιοχή, ορίζοντας ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    [05] Τα σκοτεινά βάθη των ωκεανών

    Τα μονίμως ολοσκότεινα βάθη των ωκεανών του πλανήτη αποτελούν κατοικία πολύ περισσότερων πλασμάτων από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στα παγωμένα νερά συνολικά 17.650 θαλάσσια είδη, που ζουν σε βάθος από 200 μέτρα (όπου δεν υπάρχει πια ηλιακό φως) μέχρι 5 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 5.722 ζουν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 1.000 μέτρα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η άβυσσος των ωκεανών εθεωρείτο μια έρημος γυμνή από ζωή, αλλά τώρα πια αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί. Σήμερα τα αιώνια σκοτάδια των βυθών αντιμετωπίζονται ως το μεγαλύτερο και πιο παράξενο οικοσύστημα της Γης.

    Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την ευρύτερη δεκαετή διεθνή πρωτοβουλία για την "Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής", η οποία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2010 και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπεύθυνο ωκεανογράφο Ρόμπερτ Κάρνεϊ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Τάιμς του Λονδίνου". Η Απογραφή, με τη συμμετοχή 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες, μέχρι τώρα (μέσα από 210 αποστολές) έχει καταγράψει συνολικά περίπου 235.600 θαλάσσια είδη και αναμένεται να ανακαλύψει και ακόμη περισσότερα μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ένα χρόνο.

    Φωσφορίζουσες μέδουσες, μεγάλα σκουλήκια που τρώνε πετρέλαιο, τεράστιες γαρίδες και καλαμάρια, καβούρια, κοράλλια, σπάνιοι καρχαρίες και άλλα πιο εξωτικά πλάσματα, όπως τα σιφωνοφόρα (μεγαλύτερα και από γαλάζια φάλαινα), τα διαφανή θαλάσσια αγγούρια με πλοκάμια ή τα ζελατινοειδή οκτάποδα μήκους δύο μέτρων, με πτερύγια σαν αυτιά (που αποκαλούνται "Ντάμπο" γιατί μοιάζουν με το γνωστό καρτούν-ελέφαντα), αποτελούν μέρος των οικοσυστημάτων των σκοτεινών βυθών.

    "Η ποικιλία της ζωής στα μεγάλα βάθη είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε. Η άβυσσος δεν είναι πια μια μαύρη τρύπα", δήλωσε ο Κάρνεϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πραγματικός αριθμός των ειδών κάτω από το βάθος των 200 μέτρων είναι κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από τα 17.650 είδη που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. "Η πανίδα της αβύσσου είναι τόσο πλούσια σε βιοποικιλότητα και τόσο άγνωστη μέχρι σήμερα, που η ανακάλυψη ενός γνωστού είδους αποτελεί μια ανωμαλία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Ντέηβιντ Μπίλετ, του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας.

    Το φως συνήθως δεν μπορεί να διαπεράσει τα νερά κάτω από το βάθος των 200 μέτρων. Πέρα από αυτό το βάθος, όπου δεν μπορούν πια να φυτρώσουν υποθαλάσσια φυτά, τα θαλάσσια πλάσματα πρέπει, για να επιβιώσουν, να εκμεταλλευτούν τα βακτήρια (π.χ. αυτά που διασπούν το μεθάνιο ή το πετρέλαιο) ή να βρουν τροφή που βυθίζεται σαν βροχή από τα επιφανειακά νερά (από μικροσκοπικά νεκρά πλάσματα μέχρι πτώματα φαλαινών).

    Πολλά πλάσματα των βυθών δημιουργούν το δικό τους φως για να μπορούν να βλέπουν μέσα στο μόνιμο σκοτάδι, να βρίσκουν πιο εύκολα τη λεία τους ή να βοηθιούνται στο ζευγάρωμα. Ορισμένα τολμηρά πλάσματα των επιφανειακών φωτισμένων νερών τολμούν να κάνουν εξερευνήσεις στη σκοτεινή άβυσσο, όπως ένας θαλάσσιος ελέφαντας, τον οποίο οι επιστήμονες βρήκαν σε βάθος 2.388 μέτρων.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μερικά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια-γεωτρύπανα που ζουν κάτω από τα 500 μέτρα βάθος και τρέφονται με τη διάσπαση του πετρελαίου και του μεθανίου, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για το πού οι εταιρίες πετρελαίου μπορούν να βρουν στο βυθό ορυκτά καύσιμα, αντί να κάνουν πολυδάπανες γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στο βυθό.

    Η μελέτη της σκοτεινής ωκεάνιας αβύσσου είναι ένα δύσκολο και πανάκριβο έργο, που γίνεται με τη βύθιση καμερών, την χρήση σόναρ και ειδικών ρομποτικών σκαφών. Προς το παρόν, τα πιο αβυσσαλέα από όλα τα βάθη, τα λεγόμενα και "βάθη του Άδη", που φθάνουν σε βάθος μεγαλύτερο και από το Έβερεστ, παραμένουν ουσιαστικά εκτός της επιστημονικής έρευνας.

    Οι επιστήμονες επεσήμαναν τα πρακτικά οφέλη από μια τέτοια εξερεύνηση, καθώς προστίθεται στις γνώσεις μας ένα τεράστιο γενετικό δυναμικό.Σύμφωνα με τη διάσημη ωκεανογράφο Σίλβια Έρλ, η βιομάζα στο βυθό μπορεί να υπερβαίνει τη βιομάζα στην επιφάνεια της Γης.

    Link: Για την Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής στη διεύθυνση: www.coml.org

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Ενέδρα σε αστυνομικούς

    Τέσσερις αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα και δολοφονήθηκαν μέσα σε μια καφετέρια κοντά σε στρατιωτική βάση της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

    Ο Εν Τρόγιερ, εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Πιρς, είπε ότι οι αστυνομικοί είχαν καθίσει σε ένα τραπέζι, λίγο πριν ξεκινήσει η βάρδιά τους, όταν τουλάχιστον ενα άτομο μπήκε στην καφετέρια και άνοιξε πυρ εναντίον τους, για άγνωστους ακόμη λόγους.

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Μακτσόρντ της Τακόμα που απέχει 56 χιλιόμετρα από το Σιάτλ.

    Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων. Περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι και οι τέσσερις είχαν υπηρετήσει μόνο στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Την ώρα της επίθεσης οι αστυνομικοί είχαν ανοίξει τους φορητούς υπολογιστές που είχαν μαζί τους και εξέταζαν διάφορα έγγραφα που αφορούσαν τις υποθέσεις τις οποίες επρόκειτο να αναλάβουν.

    Στόχος των δραστών ήταν αποκλειστικά οι αστυνομικοί, αφού οι δράστες δεν πυροβόλησαν εναντίον των υπαλλήλων ή των υπολοίπων πελατών της καφετέριας. Σύμφωνα με τον Τρόγιερ, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ληστείας. Εκτός από τον άνδρα που πυροβόλησε η αστυνομία αναζητά και άλλο ένα άτομο. Ο ένας από τους δράστες φέρεται να είναι ηλικίας 20-30 ετών, μαύρος, και μετά την επίθεση έφυγε από την καφετέρια πεζός.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία είχε συγκρουστεί πρόσφατα με συμμορίες της περιοχής, ωστόσο ο Τρόγιερ απέκλεισε την πιθανότητα κάποιο μέλος συμμορίας να προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια. "Οι συμμορίες δεν θα χαίρονταν με μια τέτοια πρωτοβουλία γιατί κάτι τέτοιο θα τραβούσε την προσοχή επάνω τους, και αυτό δεν το θέλουν", σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 7:30:28 UTC