Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"
  • [02] Εκτροχιασμός τρένου στη Ρωσία
  • [03] "Με φόβητρο τη χρεοκοπία"
  • [04] "Υγιές και σταθερό σύστημα"
  • [05] Ανοδική τάση

  • [01] "Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"

    Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε.

    Παρά τις δυσκολίες ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

    Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.

    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Και αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε. Ως παραδείγματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση των σταζ, την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τον δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και τη δέσμευση να υπάρξει διαφάνεια παντού με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο αναφέροντας σχετικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από κει που το άφησε το 2004.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι' αυτά.

    Ευθύνες επέρριψε επίσης ο κ. Παπανδρέου και στις τράπεζες διεθνώς χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

    Ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.

    Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση. Δεν μας νοιάζει πρόσθεσε, να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη αν, πάνω από όλα, δεν έχουμε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό, σημείωσε, είναι που μας νοιάζει.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδεολογική και πολιτική μάχη που διεξάγεται παγκοσμίως για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση έστω και αν αυτό πάρει λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

    Η έξοδος της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος. Έθεσε όμως προϋπόθεση, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, να γίνουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Γιατί όπως είπε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και θα το κάνει άμεσα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής αλλά, όπως επισήμανε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές δεν φθάνουν ούτε οι ιδέες της κυβέρνησης ούτε καν η βούλησή της: Αυτό που χρειάζεται είναι να σφυρηλατηθούν κοινωνικές συμμαχίες και να υπάρξει συμμετοχή του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα έχει το Κίνημα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να γίνει ο εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις και τους ρόλους κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία αλλά το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους. Εν ολίγοις πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

    Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί. Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να γίνει κράτος, αλλά να παραμείνει ζωντανό πιο ενεργό και πιο δραστήριο.

    Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που θα γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός, και από την άλλη θα διαβουλεύεται με τους πολίτες τους οποίους θα εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος πιο συντονισμένα από ποτέ, μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας και συντροφικότητας. Διότι, όπως υπογράμμισε, θα βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα έχουν τους λόγους τους για να θελήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, μόνος σύμμαχος της οποίας, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πολίτης.-

    "Δεν θα γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

    «Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

    «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή».

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

    [02] Εκτροχιασμός τρένου στη Ρωσία

    Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εκτροχιασμός της υπερταχείας Νέβα Εξπρές αργά χθες οφείλετο σε τρομοκρατική επίθεση που προκλήθηκε από την τοποθέτηση βόμβας και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 άτομα και τον τραυματισμό σε άλλα 100.

    Ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο τη Ρωσίας Ντίμιτρι Μεντβεντέφ ότι βόμβα 7 κιλών ΤΝΤ ήταν αυτή που προκάλεσε τον εκτροχιασμού του τρένου αργά χθες στη γραμμή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ επικαλούμενο δήλωση του Βλαντίμιρ Μάρκιν, εκπρόσωπου των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι από τις έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος προκύπτει τόσο από τη περισυλλογή των θραυσμάτων όσο και από το σχήμα του κρατήρα μεγαλύτερου του ενός μέτρου που είχε σχηματιστεί, ότι ο εκτροχιασμός οφείλετο σε έκρηξη βόμβας.

    [03] "Με φόβητρο τη χρεοκοπία"

    "Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να υιοθετήσει πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας προκειμένου να χαμηλώσει τις προσδοκίες των πολιτών και να προλειάνει το έδαφος για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει βαριά ευθύνη "γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας" και πρόσθεσε ότι το πολιτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έτσι είναι έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις αλλά και στις διαθέσεις όλων όσοι στην ΕΕ θέλουν η χώρα μας "να γίνει το πειραματόζωο ίσως και προς γνώση και συμμόρφωση άλλων χωρών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου "να σταματήσει να λειτουργεί ως δραστήριος υπουργός Εξωτερικών και να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει να αντιστρέψει το βέλος των πιέσεων προς την ΕΕ".

    Παρέμβαση Αλ. Αλαβάνου

    Τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος παρεμβαίνοντας σήμερα το απόγευμα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους βασικούς του στόχους.

    Το ενωτικό εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί όμως να απογειωθεί, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, υπήρξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι "σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή". Ωστόσο, είπε, "οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά: Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία".

    Ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι "κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών".

    Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες.

    "Ας χαρεί -είπε- το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο λίγο ακόμη. Ας έχει την ψευδαίσθηση ότι κατάφερε να έχει μια αριστερά με τις μικρές προγραμματικές της διορθώσεις, με ``διαγωγή κοσμιωτάτη``. Για λίγο όμως. Ας χαρεί για λίγες βδομάδες, για λίγους μήνες".

    Συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα, προσθέτοντας ότι δεν αγνοεί τις διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ σε οικολογικά ή θεσμικά θέματα, αλλά όπως είπε, "βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι κινείται μέσα στα ασφυκτικά όρια που έχει θέσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο", υποστηρίζοντας ότι "η πραγματική κυβέρνηση δεν είναι στην Αθήνα. Είναι στις Βρυξέλλες".

    "Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προωθηθεί στη χώρα μας με τον ευρωπαϊσμό που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες", σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "αν επιμένει η κυβέρνηση, την περιμένει ένας εργατικός ``Δεκέμβρης``".

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι πολλοί θα πούν ότι "με τόσο μεγάλη κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλα πράγματα" και πρόσθεσε:

    "Ας σκεφθούν όμως: Δεν μας πτόησε η ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος. Δεν μας πτόησε η συμμαχία από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ. Δεν μας πτόησαν τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με εικόνες τρόμου και πυρκαγιές".

    Αντίθετα, είπε ο κ. Αλαβάνος "από την επίθεση δυναμώνουμε. Αποκτούμε ταυτότητα".

    Οσον αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης τοπικών οργανώσεων με εξουσία και υπέρ της διενέργειας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε έμμεση, επικριτική αναφορά του στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της ``επιτήρησης``, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για έναν ΣΥΡΙΖΑ του ``ευρωπαϊσμού``".

    "Δεν είναι δυνατόν -πρόσθεσε- τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ.

    Όπως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για τον Δεκέμβρη τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία.

    Όπως δεν είναι δυνατόν για τον ίδιο λόγο η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κλειδωμένη έξω από την εξώπορτα.

    Αυτή η ομηρία πρέπει να λήξει. Σήμερα κιόλας".

    Δήλωση Φ. Κουβέλη

    "Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο και πρόσθεσε ότι:

    "Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά τη χρειάζεται".

    [04] "Υγιές και σταθερό σύστημα"

    Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών για τις ανταλλαγές απόψεων για την ελληνική οικονομία και τις εξελίξεις και προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό. Πρόσθεσε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι υψηλοί, βελτιούμενοι, και υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτούς τραπεζών άλλων χωρών.

    Ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος ανέφερε ότι οι αυξήσεις των κεφαλαίων που έγιναν πρόσφατα από πολλές μεγάλες τράπεζες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και αυτό αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Σύμφωνα με τον κ.Προβόπουλο, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να απεμπλακούν το 2010 από το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας για την οικονομία της χώρας και τις νέες οικονομικές εξελίξεις, τόνισε ότι οι αναταράξεις στις αγορές είναι απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και κερδοσκοπικών κινήσεων. Πρόσθεσε ότι οι κινήσεις αυτές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο που δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, ενώ το δανειακό πρόγραμμα για το 2010 θα είναι μικρότερο του 2009.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, είπε ότι υπάρχουν αρνητικές και θετικές εκθέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας που δεν είναι σημερινά, αλλά έχουν βάθος, ενώ πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις κάποιων χρηματοοικονομικών οίκων δεν αξιολογούν αντικειμενικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία της χώρας μας.

    Οι προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ξεκινούν τώρα και θα έχουν συνέπεια με διπλό στόχο: πρώτον, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον, την ενίσχυση της ανάπτυξης.

    Ερωτηθείς για την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις.

    [05] Ανοδική τάση

    Στοιχεία για την πορεία της νέας γρίπης και του εμβολιασμού έδωσε, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δρ. Παναγιώτης Ευσταθίου.

    «Η πανδημία είναι με σαφή ανοδική τάση στην Ελλάδα. Έχουμε διπλασιασμό όλων των δεικτών παρακολούθησης της (νέας) γρίπης» τόνισε ο κ. Ευσταθίου και πρόσθεσε: «Από τη Δευτέρα ξεκινάει η τρίτη φάση του εμβολιασμού στην Ελλάδα με την ομάδα των υγιών συμπολιτών μας. Τα παιδιά, από έξι μηνών και άνω, έως και οι ενήλικες μέχρι 50 ετών μπορούν να εμβολιαστούν καθώς και όλες οι υπόλοιπες ομάδες, που μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιαστεί, στα πλαίσια της δημιουργίας του τεχνητού τείχους ανοσίας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης».

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 28 άτομα νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, από τα οποία τα 13 σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν δύο παιδιά και μία έγκυος. Τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται έχουν είτε παχυσαρκία στη νοσογόνο της μορφή, είτε είναι υπέρβαροι. Νοσηλεύονται περίπου 21 περιστατικά με πνευμονία, σε όλη τη χώρα. Έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άτομα από επιπλοκές από τη νέα γρίπη, «εκ των οποίων οι δύο δεν είχαν καμία υποκείμενη νόσο». Χθες - στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία - έκλεισαν 99 νηπιαγωγεία, 71 δημοτικά, 28 λύκεια, 28 γυμνάσια και 423 τμήματα διαφόρων σχολείων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου ο κ. Ευσταθίου απάντησε: «Εξήντα-πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια, παρά μόνο μικρές κοκκινίλες, τοπικός πόνος, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτό το τεράστιο νούμερο. Στην Ευρώπη, την Αγγλία και τη Σουηδία έχουν γίνει οι πρώτες στατιστικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

    «Ο ιός έχει μεγάλη δραστηριότητα - ποσοστό 65% - στη Β. Ελλάδα» επεσήμανε η διοικητής του ΕΚΕΠΥ στη Β. Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά και πρόσθεσε: «Η γρίπη στην πλειονότητα της έχει απλά συμπτώματα, αλλά κάνει πιο βαριές πνευμονίες, ειδικά στα νέα άτομα και σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Πρέπει να σας πω, ότι είχαμε μέχρι τώρα 158 πνευμονίες σε όλη τη χώρα, από τις οποίες περίπου 120 άτομα έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και τα υπόλοιπα νοσηλεύτηκαν».-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2009 - 15:30:33 UTC