Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για την προστασία των Πρεσπών
  • [02] Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Συνεργασία για την προστασία των Πρεσπών

    Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη σημερινή, άτυπη, τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

    Επίσης στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

    Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

    ΕΕ: Προτροπή προς την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας

    Ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, απευθύνουν σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ» (Dnevnik), ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν.

    Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών κκ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν «ευάλωτες», εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.

    «Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα», σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν και προσθέτουν:

    «Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της».

    Αναφερόμενοι στη σημερινή τριμεςρή συνάντηση στις Πρέσπες, οι δυο ευρωπαίοι αξιοωματούχοι χαιρετίζουν «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας) μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο» σημειώνοντας ότι «οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης». Παράλληλα, αναφερουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και προεδρεύων του υπουργικού συμβουλίου της ΕΕ, Καρλ Μπιλντ, είχε αργά χθες το βράδυ στα Σκόπια ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Α1, πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια, ο κ. Μπιλντ ερωτηθείς ποιό είναι το μήνυμά του στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, απάντησε:

    «Συζητήσαμε για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλης της περιοχής. Χθές ήμουν στην Κωνσταντινούπολη και ως εκ τούτου είναι φυσικό να περάσω και από εδώ».

    Στο ερώτημα ποιές είναι οι προσδοκίες των Βρυξελλών σχετικά με τη σημερινή συνάντηση μεταξύ των κ.κ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, ο σουηδός υπουργός δήλωσε:

    «Δεν ξέρω. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους. Νομίζω πως είναι καλό το ότι συναντώνται. Εκεί θα βρίσκεται και ο κ. Μπερίσα. Θα συζητήσουν για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, ενώ στο τραπέζι θα υπάρχουν και άλλα θέματα. Νομίζω πως είναι καλό το ότι διαμορφώνεται μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία».

    Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στην επερχόμενη περίοδο δεν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία που αφορά το ζήτημα του ονόματος, ο Κ. Μπιλντ δήλωσε:

    «Νομίζω πως αυτό εξαρτάται άμεσα από τους πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Γκρούεφσκι να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα για πρόοδο. Εγώ πιστεύω πως υπάρχει, αλλά αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ των δύο και ως εκ τούτου δεν είναι δική μου δουλειά να έχω άποψη σχετικά με το πώς θα σημειώσουν πρόοδο».

    Ο κ. Μπιλντ ερωτηθείς αν έχει εγγυήσεις απο την ηγεσία της γείτονος ότι θα καταστεί ελαστική όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος, δήλωσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από τους πρωθυπουργούς κκ Γκρούεφσκι και Παπανδρέου. Είναι καλό το ότι συναντώνται. Προφανώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν και δεν είναι μόνον αυτό. Αυτές είναι γείτονες χώρες και αναπτύσσουμε περιφερειακή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και έτσι οι συναντήσεις είναι πάντοτε καλές. Να δούμε τί θα επιτύχουν".

    Τέλος στο ερώτημα αν διαφαίνεται νέο βέτο, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος, ο σουηδός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε: «Όχι. Δεν πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

    [02] Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

    Αρχισε σήμερα η διήμερη πανελλαδική, πολιτική και οργανωτική, συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν την πανελλαδική συνδιάσκεψη είναι οι πολιτικές εξελίξεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα με εισήγηση του συντονιστή της Γραμματείας Αντ. Νταβανέλου και ομιλίες των εισηγητών των προτάσεων προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς και ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

    Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ με συνόψιση των συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου.

    ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "η μείωση συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό μέτρο και ζήτησε να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέους, σταθερούς πόρους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι "καλά θα κάνει να θυμάται την δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια, είτε ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, τόνισε.

    Επίσης επεσήμανε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεται η κοινωνική ασφάλιση με κριτήριο τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων. Η κοινωνική ασφάλιση, πρόσθεσε, είναι κοινωνικό δικαίωμα και η πολιτική για την στήριξή της πρέπει να είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει την ανεργία και που ενισχύει την πλήρη σταθερή και ασφαλισμένη εργασία σε βάρος των ελαστικών και ανασφάλιστων μορφών απασχόλησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

    - Διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και κρατική εγγύηση της περιουσίας τους, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

    - Αξιοποίηση της περιουσίας τους με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης.

    - Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, που βρίσκονται σε διπλάσια ποσοστά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και στερούν κάθε χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 8 δισ. ευρώ.

    - Αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    - Συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 November 2009 - 17:30:23 UTC