Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες
  • [02] Αναταράξεις στις αγορές

  • [01] Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες

    Ατυπη τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

    Η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου με την εμπλοκή κοινοτικών προγραμμάτων και τεχνογνωσίας, ώστε η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία να μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

    ΕΕ: Προτροπή προς την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας

    Ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, απευθύνουν σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ» (Dnevnik), ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν.

    Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών κκ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν «ευάλωτες», εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.

    «Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα», σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν και προσθέτουν:

    «Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της».

    Αναφερόμενοι στη σημερινή τριμεςρή συνάντηση στις Πρέσπες, οι δυο ευρωπαίοι αξιοωματούχοι χαιρετίζουν «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας) μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο» σημειώνοντας ότι «οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης». Παράλληλα, αναφερουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και προεδρεύων του υπουργικού συμβουλίου, Καρλ Μπιλντ, είχε αργά χθες το βράδυ στα Σκόπια ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Στην συνάντηση των κ.κ. Μπιλντ και Γκρούεφσκι, στην οποία παρίστατο και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, εξετάσθηκαν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στις ευρωπαϊκές δομές.

    Ο κ. Μπιλντ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ικανοποίηση του και συνεχάρη τη χώρα για την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας της, καθώς και για την θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας.

    Στη συνάντηση έγινε λόγος για την προοπτική της ΠΓΔΜ και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

    Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι στη συνάντηση εξετάσθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Μπιλντ εξέφρασαν την ελπίδα για την επίλυση του ανοιχτού αυτού ζητήματος. Η επίσκεψη αυτή του κ. Μπιλντ στα Σκόπια δεν είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    [02] Αναταράξεις στις αγορές

    Μακριά από τις επικίνδυνες τοποθετήσεις και τις μετοχές των ασιατικών τραπεζών που καταρρέουν έμειναν οι επενδυτές στην Ασία σήμερα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ενδεχόμενο αδυναμίας του Ντουμπάι να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την οικονομική αναταραχή που είχε προκαλέσει η πιστωτική κρίση.

    Οι μετοχές στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ στοίχειωσαν από τις υποψίες για το ενδεχόμενο επενδυτές να έχουν εκτεθεί στην εταιρεία Dubai World and Nakheel του Ντουμπάι που κατασκεύασε τα νησάκια σε σχήμα φοινικόδεντρου στον περσικό κόλπο και σχεδίαζε πόλεις από το Πακιστάν μέχρι την Αφρική.

    Το Εμιράτο το οποίο βγήκε από την αφάνεια και έγινε ένας παγκόσμιος εμπορικός και τουριστικός προορισμός, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές της εταιρείας, που ανήκει στο κράτος να συμφωνήσουν να παγώσουν χρέη δισεκατομμυρίων ως πρώτο βήμα προς την ανασυγκρότηση.

    Η εταιρεία, ένας τεράστιος όμιλος ο οποίος ηγήθηκε της επέκτασης του εμιράτου, είχε υποχρεώσεις 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, ενώ το συνολικό χρέος του εμιράτου ανέρχεται σε 80 δισεκατομμύρια.

    Η είδηση ταρακούνησε τις αγορές που ανακάμπτουν από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ και τα τοξικά που απείλησαν να διαλύσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πέρυσι.

    Οι αναλυτές αναμένουν οικονομική υποστήριξη από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο όπως και το Ντουμπάι είναι μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου των Εμιράτων, αλλά θεωρούν βέβαιο ότι το Ντουμπάι θα πρέπει να εγκαταλείψει το οικονομικό μοντέλο που εστίασε στις βαριές επενδύσεις στα ακίνητα και τις εισροές ξένων κεφαλαίων και εργασίας.

    Σύμφωνα με αναλυτή των ασιατικών τραπεζών, η κρίση στο Ντουμπάι θα μπορούσε να έχει «σημαντική επίδραση» σε τράπεζες σε όλη την Ασία.

    Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές από τη Σεούλ μέχρι το Σίνδει ανησυχούν ότι τα χρήματα που περίμεναν από τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά προγράμματα του Ντουμπάι, ανάμεσα στα οποία και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, δεν θα πληρωθούν.

    Η αυστραλιανή κατασκευαστική εταιρεία Leighton Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένη ότι θα πάρει τα χρήματα που της οφείλονται από κάποια οικοδομικά προγράμματα στο Ντουμπάι, αλλά η μετοχή της έπεσε περισσότερο από 3,5%.

    Τα προβλήματα του χρέους του Εμιράτου είναι επακόλουθο της φούσκας των ακινήτων που έσκασε όταν η οικονομική κρίση εκτροχίασε τα σχέδια του να γίνει μαγνήτης για τον τουρισμό και περιφερειακό καταφύγιο για τα πάντα, από οικονομικές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία.

    Εκτιμάται ότι αν οι πιστωτές απορρίψουν τις προτάσεις για αναστολή του βραχυπρόθεσμου χρέους μέχρι το Μάιο του 2010, η κυβέρνηση του Ντουμπάι θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί τη διεθνή ακίνητη περιουσία της.

    Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poors και Moody's υποτίμησαν την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών του Ντουμπάι.

    Η κυβέρνηση του Ντουμπάι επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές υποστηρίζοντας ότι το αίτημά της για αναστολή της πληρωμής του χρέους της κρατικής εταιρείας Dubai World ήταν απαραίτητο προκειμένου "να αντιμετωπιστεί το βάρος" των "υποχρεώσεών" της.

    "Κατανοούμε τις ανησυχίες της αγοράς και ιδίως των πιστωτών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανώτατης οικονομικής επιτροπής, σεΐχης Αχμεντ μπεν Σαΐντ Αλ Μακτούμ.

    "Ωστόσο, χρειάστηκε να παρέμβουμε διότι υπήρχε ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους", πρόσθεσε.

    Σε άλλη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η οικονομία του Ντουμπάι είναι "στέρεη" και με "μεγάλα θεμέλια" μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης "άνευ προηγουμένου".

    "Η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, στο Ντουμπάι και σε όλα τα Εμιράτα, κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλε στο να τεθούν οι βάσεις της στέρεης οικονομίας, που έχει μεγάλο υπόβαθρο και φτάνει πέρα από την (εκμετάλλευση) των απλών φυσικών πόρων", σημειώνει ο Μακτούμ.

    "Τα οικονομικά θεμέλια, όπως οι ανεπτυγμένες υποδομές, το ισχυρό δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών και το τοπικό οικονομικό κέντρο μας θα επιτρέψουν στο Ντουμάι να παραμείνει ελκυστικό μέρος", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Χιροσίσα Φούτζιι χαρακτήρισε δυσμενή για την ιαπωνική οικονομία την άνοδο της αξίας του γεν έναντι του δολαρίου. "Πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε μη φυσιολογική την παράταση αυτής της κατάστασης", είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει απαθής.

    Η Ιαπωνία φοβάται μήπως οι έντονες διακυμάνσεις των νομισματικών ισοτιμιών βυθίσουν και πάλι τη χώρα στη ύφεση, από την οποία έχει εξέλθει κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα.

    Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με τις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει στις αγορές για να αποδυναμώσει το γεν από τον Μάρτιο του 2004 και, σύμφωνα με τους παρατηρητές, η ανάληψη μεμονωμένης δράσης θεωρείται δύσκολη.

    Ο Τύπος των Αραβικών Εμιράτων χαρακτηρίζει "υπερβολικές" τις αντιδράσεις των αγορών απέναντι στις οικονομικές δυσχέρειες του Ντουμπάι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Alrroya Aleqssadiya, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές αντέδρασαν κατά "πολύ αρνητικό τρόπο" στην ανακοίνωση του Ντουμπάι, τη στιγμή που δεν έδειξαν ευαισθησία στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Gulf News, η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει ούτε να υπερτιμάται, ούτε να υποτιμάται, δίνοντας έμφαση στη "διαφάνεια" των κινήσεων του Ντουμπάι και στη στενή του συνεργασία με τον εταίρο του, το πλούσιο πετρελαϊκό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι.

    Η εφημερίδα διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι διαθέτει στρατηγική για "να αντιμετωπίσει την κατάσταση" σε συνεργασία με το Αμπου Ντάμπι και ότι αυτή περιλαμβάνει και τα κρατικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκδοθεί από δύο τράπεζες του Αμπου Ντάμπι και χορηγηθεί στο Ντουμπάι.

    Η κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3%. Το δολάριο έπεσε πρόσκαιρα κάτω από το όριο των 85 γεν και εδώ και δύο ημέρες κινείται στο χαμηλότερό του επίπεδο εδώ και 14 χρόνια. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 5%. Πτωτικά κινήθηκε επίσης το χρηματιστήριο της Σανγκάης, ενώ το χρηματιστήριο της Σεούλ έκλεισε με πτώση 4,69%.

    Προηγήθηκε μια ημέρα παγκόσμιας πτώσης των χρηματιστηρίων, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν χθες πτώση άνω του 3% μετά το αίτημα του Ντουμπάι για μορατόριο τουλάχιστον έξι μηνών για την αποπληρωμή του χρέους του κρατικού ομίλου Dubai World ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δημιούργησε φόβους για υπερχρέωση του εμιράτου.

    Η Wall Street ήταν χθες κλειστή για τη γιορτή των Ευχαριστιών.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.225,32 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,21%.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης τιμών στις 10:55 η ώρα βρισκόταν στις 2.275,96 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 2,28%.

    MIG: Οι εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν επηρεάζουν την πορεία του ομίλου

    "Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν επηρεάζουν την πορεία της MIG" αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωσή τους η Marfin Investment Group και η Marfin Popular Bank με αφορμή "πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικών με την κατοχή μετοχών της εταιρίας και της τράπεζας από την Dubai Financial Group.

    Ειδικότερα, η MIG στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα εξής:

    "1. Η MIG δεν έχει καμία κοινή επένδυση ή καμία συνεργασία σε εταιρικό επίπεδο με το κράτος του Ντουμπάι ή με οποιαδήποτε εταιρία του Ντουμπάι. Συνεπώς ουδεμία επίπτωση μπορεί να υπάρξει στα αποτελέσματα της MIG από οποιαδήποτε εξέλιξη στο Ντουμπάι.

    2. Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για τις πλήρεις προθέσεις της Dubai Financial Group περί μερικής ή ολικής αποεπένδυσής της από τις μετοχές της MIG

    3. Άλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της MIG έχουν εκφράσει τις κατ' αρχήν προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της Dubai Financial Group σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Dubai Financial Group και αναμένεται απάντησή της.

    Εν όψει των ανωτέρω είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν επηρεάζουν την πορεία της MIG".

    Από την πλευρά της, η Marfin Popular Bank στην επίσημη ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα εξής:

    "1. Η Marfin Popular Bank δεν έχει δώσει καμία πιστωτική διευκόλυνση ή δάνειο οποιασδήποτε μορφής στο κράτος του Ντουμπάι ή σε οποιαδήποτε εταιρία του Ντουμπάι. Συνεπώς ουδεμία επίπτωση μπορεί να υπάρξει στα αποτελέσματα της Τράπεζας από οποιαδήποτε εξέλιξη στο Ντουμπάι.

    2. Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για τις πλήρεις προθέσεις της Dubai Financial Group περί μερικής ή ολικής αποεπένδυσής της από τις μετοχές της Marfin Popular Bank.

    3. Άλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της τράπεζας έχουν εκφράσει τις κατ' αρχήν προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της Dubai Financial Group σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Dubai Financial Group και αναμένεται απάντησή της.

    Εν όψει των ανωτέρω είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν επηρεάζουν την πορεία της τράπεζας".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 November 2009 - 11:30:25 UTC