Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης
  • [02] Ξεκινά ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [03] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων
  • [04] Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε Κέντρα Ανηλίκων
  • [05] Πωλείται... ο εγκέφαλος του Μουσολίνι
  • [06] Ξανά σε λειτουργία
  • [07] Ξένοι εθελοντές στο Φεστιβάλ

  • [01] Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

    Ανεβαίνουν στη ΝΔ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 29 του μηνός. «Κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα και προτιμούν το μονόλογο», δήλωσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», στο Μαρούσι, αναφερόμενη στην απόρριψη της πρότασης για τηλεμαχία από τους συνυποψηφίους της. «Θα ξαναγίνουμε εξουσία μόλις ακούσουμε τη φωνή της βάσης» τόνισε στην Καλλιθέα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει σε συγκέντρωσαη στο Κερατσίνι. Εκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του "για να ακούγεται η φωνή της παραμελημένης ελληνικής περιφέρειας", απηύθυνε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    «Η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στο Μαρούσι και πρόσθεσε:

    «Γιβ αυτό και πρότεινα να συζητήσουμε οι υποψήφιοι μπροστά στη βάση, τα μεγάλα θέματα της χώρας. Για την οικονομία, την απασχόληση, την παιδεία, τη διαφάνεια, την εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα. Προτιμούν το μονόλογο. Αντιλαμβάνονται το διάλογο ως τσακωμό και τη συζήτηση ως διχασμό. Δεν έχουν δίκιο. Και οι υποψήφιοι είμαστε ώριμοι και υπεύθυνοι πολιτικοί και η βάση αλλά και η κοινωνία γενικότερα, ζητά αυτή την κρίσιμη στιγμή να μας ακούσει να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας».

    Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο, αυτοσχεδιάζει και παλινδρομεί» την ώρα που «η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, την ώρα που η οικονομία διαρκώς χειροτερεύει» και υπογράμμισε πως «η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία, που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό».

    Τέλος, αναφερόμενη στην εκλογική ήττα της ΝΔ έκανε λόγο για «απαράδεκτες συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών», «πολιτική ατολμία και καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» και «παλινωδίες σε αποφάσεις, στις οποίες δεν μέναμε σταθεροί».

  • ** Σήμερα η κα Μπακογιάννη θα περιοδεύσει στη Βέροια και την Κοζάνη.

    Αντώνης Σαμαράς

    Μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε κομματικούς του φίλους σε κεντρικό ξενοδοχείο, μετά από περιοδεία στην Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη.

    Στην ομιλία του τόνισε ότι δεν θα πάψει να μιλάει για ιδεολογία και σημείωσε απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη: «Είστε πολίτες όχι πελάτες. Μιλάμε για ιδεολογία όχι για διαχείριση και κυβερνητισμό. Η διαχείριση είναι αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να φαίνονται ίδιοι» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «είμαστε όμως διαφορετικοί κόσμοι στις ιδέες μας».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι ο αντίπαλός του δεν είναι εσωκομματικός, δεν είναι κάποιο στέλεχος από την παράταξη, αλλά είναι το ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι «θα ξαναγίνουμε εξουσία μόλις ακούσουμε τη φωνή της βάσης» και τόνισε ότι στόχος του είναι η Νέα Δημοκρατία, που όπως είπε, είναι το κόμμα των αξιών, «να γίνει το κόμμα των αξίων και των αξιών».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, και τόνισε ότι «σήμερα καταρρέει η λαϊκίστικη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροεπιδρομή και παρέπεμψε στις προεκλογικές της υποσχέσεις που όπως είπε δεν τήρησε, και τόνισε ότι «θα μας βρουν απέναντι».

    Τέλος ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι λέξεις «κλειδιά» για την παράταξη είναι «ιδεολογία, οργάνωση, ενότητα και αντιπολίτευση», είπε ότι στις 29 Νοεμβρίου δεν τελειώνει η μάχη και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μάχη εκείνη την ημέρα, για να προσθέσει, «η μεγάλη μάχη αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου».

    Χθες επίσης, ο κ. Σαμαράς περιόδευσε στο Κερατσίνι και μίλησε σε φίλους και μέλη της Ν.Δ., σε συγκέντρωση στην αίθουσα «Αντώνης Σαμαράκης».

  • ** Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Έκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος «για να ακούγεται καθαρή και δυνατή η φωνή της παραμελημένης ελληνικής περιφέρειας», εξέφρασε στην κεντρική του ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ ξεκαθάρισε τη στάση του σε περίπτωση που η αναμέτρηση για την αρχηγία της ΝΔ οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, λέγοντας ότι «ο λαός της ΝΔ έχει κρίση και συνείδηση».

    «Τη μία λένε θα πάει με τον Αντώνη, την άλλη λένε στηρίζει τη Ντόρα. Λέτε να σκέπτομαι ποιον από τους δύο θα πλήξω ή θα ωφελήσω περισσότερο; Δεν μπήκα σβ αυτήν την κούρσα για τους άλλους. Μπήκα για να εκφράσω τον απλό Νεοδημοκράτη, τον προδομένο λαό της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    «Όσοι προτιμούν τον εμφύλιο, δεν αντιλαμβάνονται ότι ούτε οι «ντορικοί», ούτε οι «σαμαρικοί» από μόνοι τους δεν πρόκειται ποτέ να δουν κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Ψωμιάδης. Δήλωσε «θυμωμένος» με «βουλευτές και στελέχη που ξιφουλκούν στα τηλεοπτικά παράθυρα» και αναφέρθηκε στα αίτια της εκλογικής ήττας.

    «Ήμασταν μια φοβισμένη κυβέρνηση. Με ποιο δικαίωμα ορισμένοι από αυτούς μας έκαναν να ντρεπόμαστε να λεγόμαστε Νεοδημοκράτες; Ο Καραμανλής σας έφταιγε κυρίες και κύριοι; Ευτυχώς, που ήταν και ο Καραμανλής», τόνισε ο Π. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Πτωχεύσαμε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στις αξίες. Τρώγαμε σχεδόν τις σάρκες μας, έξι χρόνια». Κατήγγειλε, ταυτόχρονα, για ανακολουθία την κυβέρνηση και την κάλεσε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους.

    Ο κ. Ψωμιάδης επεσήμανε ότι ο «νικητής πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τους αγκαλιάσει όλους» και «οι ηττημένοι να συστρατευτούν γύρω από το νικητή». Υπογράμμισε ότι πιστεύει - όπως εκτιμά ότι πιστεύουν και συνυποψήφιοι του - «σε μια μεγάλη, λαϊκή, Κεντροδεξιά παράταξη», όπως την εξέφρασε «ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αρχές όπως «πατρίδα, οικογένεια, θρησκεία» και «μέσα στην κοινωνία, που θα αγγίζει το κοινωνικό κέντρο και τις φιλελεύθερες δυνάμεις».

    Ο κ. Ψωμιάδης κάλεσε τους συνυποψηφίους του να δεσμευτούν σε «ένα μεγάλο όχι στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας» και υποστήριξε ότι και οι απόδημοι πρέπει να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

  • ** Ο κ. Ψωμιάδης σήμερα θα περιοδεύσει στους νομούς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

    [02] Ξεκινά ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Με μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της ΓΣΣΕ, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 13:30, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό.

    Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν επίσης με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

    «Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση της Δευτέρας «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».

    Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή, απεικονίζει τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα που είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών,.

    Στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

    -Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

    -Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

    -Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

    -Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    -Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

    -Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

    -Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

    -Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

    [03] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων

    Θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκύριακο τα προβλήματα με τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων που γίνονται για ανακαίνισης της γραμμής.

    Σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ, αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργεί στο τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά, ενώ από το Σάββατο, 21 του μηνός, έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργεί στο τμήμα Φάληρο-Ταύρος.

    Για το τμήμα ΕΙΡΗΝΗ - ΚΗΦΙΣΙΑ οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από την λεωφορειακή γραμμή X5 & στο τμήμα ΦΑΛΗΡΟ - ΤΑΥΡΟΣ από την λεωφορειακή γραμμή Χ6 με στάση στους ενδιάμεσους σταθμούς.

    [04] Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε Κέντρα Ανηλίκων

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, επισκέφθηκαν χθες την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά.

    Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Ο υπουργός και ο υφυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για το έργο της Εταιρίας αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

    Μετά την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:

    "Τα 20 χρόνια της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας υπενθυμίζουν όσα έχουμε αναλάβει να κάνουμε ως Πολιτεία και δεν τα έχουμε κάνει. Η επίσκεψη μας, σήμερα, εδώ στη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά είναι κυρίως υποδήλωση της ανάληψης αυτής της ευθύνης: ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για παιδιά που είναι παραμελημένα , κακοποιημένα ή έχουν συμπτώματα παραβατικότητας. Είναι παιδιά που έχουν δικαιώματα, αλλά δεν τα έχουν δει μέχρι στιγμής να εφαρμόζονται, όπως προβλέπει και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα τους. Εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουμε αποφασίσει να διαμορφώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα δίκτυο προστασίας των παραμελημένων παιδιών, των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Αυτό το δίκτυο προστασίας θέλουμε να το εντάξουμε στη γενική ιδέα ενός εθνικού σχεδίου δράσης που έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, λοιπόν, θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας ότι για λογαριασμό των παιδιών, θα κάνουμε μια σύσκεψη στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα , στην οποία θα συμμετέχει, εκτός από την ηγεσία του υπουργείου, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο βοηθός Συνήγορος αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς επίσης και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαμόρφωση του δικτύου προστασίας".

    Παράλληλα, ο υφυπουργός κ. Κατσιφάρας δήλωσε:

    "Η πρόληψη , η στήριξη και η αγάπη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και κυρίως σε παιδιά που είναι παραμελημένα είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας και διασφαλίζεται μόνο με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων μας. Πολιτική μας βούληση είναι να θέσουμε σε νέα βάση όλο το δίκτυο που ενεργοποιείται γύρω από την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα αναπτύξουμε μέτρα και πολιτικές, τόσο σε ενιαίο επίπεδο για την παρακολούθηση όλων των δράσεων και ενεργοποίηση των δομών, όσο και σε επιμέρους ζητήματα, προκειμένου να στηρίζουμε κάθε μια μονάδα που έχει πάρει πρωτοβουλίες, όπως τις ΕΠΑ αλλά και τις Στέγες Φιλοξενίας".

    [05] Πωλείται... ο εγκέφαλος του Μουσολίνι

    Άγνωστοι προσπάθησαν να πουλήσουν τον εγκέφαλο και αίμα του Μπενίτο Μουσολίνι μέσω της ιταλικής ιστοσελίδας δημοπρασιών eBay αλλά η "αγγελία" έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτή και η εταιρεία την "κατέβασε" προτού υπάρξουν προσφορές.

    Σύμφωνα με το eBay ο "πωλητής" ανέρτησε την αγγελία σήμερα το πρωί θέτοντας ως τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ. Εξηγώντας την αιτία απόσυρσης της "προσφοράς", διευκρίνισε ότι απαγορεύεται η πώληση βιολογικών υλικών.

    "Είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να πουλήσει τον εγκέφαλο και το αίμα του παππού μου", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky TG24η Αλεσάντρα Μουσολίνι, η εγγονή του δικτάτορα. Σύμφωνα με την ίδια, τα λείψανα του παππού της φυλάσσονταν στο νοσοκομείο Πολικλίνικο του Μιλάνου, κάτι όμως που το νοσοκομείο διαψεύδει.

    [06] Ξανά σε λειτουργία

    Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε την Παρασκευή ξανά σε λειτουργία έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN).

    "Μία δέσμη η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη χθες στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) που αναμένονται το 2010", αναφέρει το CERN σε μία ανακοίνωση.

    Γύρω στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) το CERN, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων. Η κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων στη διάρκεια μερικών λεπτών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 07:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.

    Καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης.

    "Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ.

    "Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", πρόσθεσε.

    [07] Ξένοι εθελοντές στο Φεστιβάλ

    Δεν είναι κριτικοί, αλλά έχουν τεκμηριωμένη άποψη για τις ταινίες. Δεν ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν μάθει κάθε γωνιά της πόλης. Δεν γνώριζαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά προσφέρουν πολύωρη εργασία για τη διοργάνωσή του.

    Ο λόγος για 13 Αμερικανούς ηλικίας μόλις 18 ετών, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τους ανατέθηκε και ο «ρόλος» να περιγράψουν τις εμπειρίες τους από την ασχολία τους αυτή σβ ένα ιστολόγιο.

    Έτσι, το γέμισαν με πληροφορίες αλλά και κριτικές, φωτογραφίες και σχόλια, όλα για το 50ό Φεστιβάλ και όλα ιδωμένα υπό το πρίσμα ενός Αμερικανού που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη. Και όνομα αυτού: www.tiffact.blogspot.com.

    Οι νεαροί Αμερικανοί βρίσκονται στην πόλη για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας του Αμερικανικού Κολεγίου (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φουλμπράιτ). Όντας υποχρεωμένοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε κάποιο φορέα, οι 13 από τους σπουδαστές ζήτησαν να δουλέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία του Κολεγίου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου υλοποιείται για πρώτη φορά.

    Η Ρέιτσελ, η Αλέξις, ο Μέτι, η Κέιτι, ο Τζάρεντ, ο Μακένζι, η Αλεσάντρα, ο Ράιαν, ο Χάρισον, η Μορίν, η Τζοάν και η Φραντσέσκα έχουν αναλάβει το ρόλο των ανταποκριτών και επιχειρούν να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους για ό,τι συμβαίνει στο φεστιβάλ.

    «Έχει πολύ ενδιαφέρον η ματιά τους, καθώς έρχονται από μια τελείως διαφορετική κουλτούρα», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η συντονίστριά τους, Δανάη Μικέλλη.

    «Γράφουμε για το φεστιβάλ από την οπτική γωνία του ξένου επισκέπτη και του νέου θεατή», λέει η Αλεσάντρα Ντιλίλο. «Δεν δίνουμε βαρύτητα σε λεπτομερείς περιγραφές, αλλά σε αντιδράσεις θεατών για ταινίες και εκδηλώσεις», προσθέτει η Φρανσίσκα Φιλς- Έιμι.

    Αρκετοί από τους Αμερικανούς σπουδαστές μετρούν ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, πολλές ώρες εθελοντικών δραστηριοτήτων. «Πρέπει να βοηθάς το κοινωνικό σύνολο, για να σου προσφέρει και αυτό», εξηγούν ο Τζάρεντ Λένοξ, ο Ράιαν Αξέλοβιτς και ο Μακένζι Τόιλ.

    Η συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ τούς γεμίζει με ενθουσιασμό. Η γνωριμία με τους καλλιτέχνες, η πληθώρα των εκδηλώσεων και ηβ¦ χαλαρότητα των Ελλήνων τους κάνουν να μιλούν για «εμπειρία ζωής».

    «Αρχικά, βιώσαμε ένα πολιτισμικό σοκ. Κυρίως επειδή οι Έλληνες είναι πολύ πιο χαλαροί σε σχέση με τους αυστηρά οργανωμένους Αμερικανούς», παρατηρεί ο Χάρισον Κρεγκ.

    «Τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην επικοινωνία, εξαιτίας της γλώσσας, αλλά διασκεδάζουν την εμπειρία τους», τονίζει η επιβλέπουσά τους, Άννα Σβάνσον.

    Οι 13 Αμερικανοί εθελοντές του Φεστιβάλ είναι λίγοι μόνον από τους περίπου 30 ξένους που επέλεξαν να εργαστούν εθελοντικά στην 50ή κινηματογραφική διοργάνωση. Μία από αυτούς, η 22χρονη Ισπανίδα Ολάια Σιμόν, εξηγεί ότι στην πόρτα του Φεστιβάλ την οδήγησε «η διάθεση για προσφορά, αλλά φυσικά και η δυνατότητα δωρεάν εισόδου σε όλες τις ταινίες».

    Ενθουσιασμένη με την εμπειρία της, βρίσκει αρνητικά μόνον τα λίγα πάρτι που διοργανώνονται και την τιμή των επτά ευρώ για το εισιτήριο των προβολών. «Ένα φεστιβάλ πρέπει να είναι πιο προσιτό στον πολύ κόσμο», είπε. Παρόμοιες είναι και οι εντυπώσεις της 34χρονης Όλγας Τερενέτσκα.

    Με καταγωγή από το Κίεβο, η Όλγα εγκαταστάθηκε πριν από ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη και αντιμετώπισε το Φεστιβάλ ως έναν τρόπο για να κάνει φίλους και να προσφέρει. «Στο Φεστιβάλ ήρθα σε επαφή με νέους ανθρώπους και είδα πώς ζουν εδώ», εξήγησε. «Όλοι οι εθελοντές παίρνουμε πολλή θετική ενέργεια από το Φεστιβάλ. Αυτό και μόνον είναι σημαντικό», κατέληξε.

    Συνέντευξη του Βέρνερ Χέρτσογκ

    Με την ανάμνηση μιας Ελλάδας φιλόξενης, της δεκαετίας του '50, που συμπαραστεκόταν στους ξένους, ξεκίνησε χθες τη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ, τιμώμενος καλλιτέχνης του 50ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με πλήρες αφιέρωμα στο πλούσιο έργο του.

    «Ο παππούς μου ήταν αρχαιολόγος στην Κω. Έτσι αποφάσισα στα 15 μου να κατέβω στην Ελλάδα με οτοστόπ. Φθάνοντας, ξημερώματα, έκατσα κοντά σε μια παραλία. Ξαφνικά άνοιξε η μύτη μου, γέμισα αίματα. Εμφανίστηκε μια κυρία που με είδε απ' τον 6ο όροφο ενός κτιρίου, με φρόντισε, μου πρόσφερε καφέ. Έκατσα λίγο και μετά έφυγα. Αυτή είναι η πρώτη μου εντύπωση απ' την Ελλάδα», διηγήθηκε σήμερα ο Β. Χέρτσογκ.

    Αλλά η σχέση του με την Ελλάδα δεν σταμάτησε εκεί. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Σημάδια ζωής» (1968), με μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, γυρίστηκε στην Κω και στην Κρήτη, όπως και η μικρού μήκους «Τελευταίες λέξεις», την ίδια χρονιά. Τώρα, ο Βέρνερ Χέρτσογκ είναι πολύ περήφανος για την Ελληνίδα νύφη του, τη Μαρίνα, γυναίκα του μεγάλου του γιου, και τον εγγονό του.

    Ο Χέρτσογκ γεννήθηκε στο Μόναχο το 1942. Μεγάλωσε σ' ένα απομονωμένο χωριό στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου κατέφυγε η οικογένειά του όταν το σπίτι του στο Μόναχο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Είναι αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, έχει ταξιδέψει και κινηματογραφήσει στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, αναζητώντας την «έκσταση της αλήθειας», όπως ο ίδιος αποκαλεί το δικό του τρόπο να ανακαλύπτει και να αναπαριστά την πραγματικότητα.

    «Ούτε η φιλοσοφία ούτε τα μαθηματικά μάς έχουν δώσει σαφή απάντηση τι είναι η αλήθεια. Πολύ λιγότερο το cinema verite. Μόνο η μεγάλη ποίηση φωτίζει τη βαθύτερη αλήθεια, σε βγάζει απ' τον εαυτό σου», λέει ο Χέρτσογκ, μιλώντας «δίχως δίχτυ ασφαλείας, χωρίς τη σιγουριά των στούντιο και των ειδικών εφέ και με την πόρτα πάντα ανοιχτή στο αναπάντεχο».

    Έχει 55 ταινίες στο ενεργητικό του κι ανάμεσά τους ο διάσημος «Αγκίρε, η οργή του Θεού», το «Φιτσκαράλντο», ο «Νοσφεράτου», ταινία με τον Κλάους Κίνσκι και η πρόσφατη «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη», με τον Νίκολας Κέιτζ.

    Πολλές ταινίες, μέσα σε λίγο χρόνο. Πώς τα καταφέρνει; «Με τα χρόνια και την εμπειρία έμαθα να γυρίζω μόνο τα πλάνα που μου χρειάζονται, να γράφω το σενάριο σε λιγότερο από μία εβδομάδα, να επεξεργάζομαι την ταινία ταχύτατα. Έμαθα να βλέπω ξεκάθαρα εξαρχής τι ακριβώς θέλω. Πρέπει να έχουμε και επίγνωση του χρήματος».

    Για το ψυχολογικό βάθος που έχουν οι ήρωές του απαντά ότι δεν έχει καμία διάθεση να εξηγήσει «την κάθε μικρή γωνιά της ανθρώπινης ψυχής μας». Κάτι τέτοιο θα έμοιαζε «σαν να προσπαθείς να φωτίσεις κάθε γωνιά του σπιτιού. Αν το κάνεις δεν θα μπορείς πια να το κατοικήσεις».

    Τάσσεται κατά της ψυχανάλυσης. «Είναι από τις μεγαλύτερες γελοιότητες του 20ού αιώνα. Γελοία και επικίνδυνη», είπε.

    Ο Χέρτσογκ θα είναι φέτος ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 60ού Φεστιβάλ Βερολίνου.

    «Να είμαι ένας καλός στρατιώτης του Κινηματογράφου. Αυτό θα ήθελα», είπε σήμερα με σεμνότητα ο διάσημος σκηνοθέτης, αναπολώντας παλιές εποχές της ανθρωπότητας, όταν τα επιτεύγματα γίνονταν συλλογικά και ανώνυμα.

    Το δικό του, πάντως, τελευταίο επίτευγμα είναι η Σχολή Κινηματογράφου που ίδρυσε κατ' απαίτηση νέων σκηνοθετών που θεωρούν το έργο του ως σημείο αναφοράς στην 7η Τέχνη.

    Ίδρυσε, λοιπόν, τη Rock Film School και παραδίδει σεμινάρια τεχνικής του Κινηματογράφου σε μικρές ομάδες νέων σκηνοθετών, κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη του κόσμου.

    Είναι, όπως λέει ο ίδιος, «εντελώς τρελή σχολή, τελείως ασυνήθιστη, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ακαδημαϊκό χώρο». Προτρέπει τους νέους σκηνοθέτες να διαβάζουν ποίηση, να γράφουν ποίηση.

    «Μόνο αυτό σε κάνει κινηματογραφιστή. Και δεν είναι απλά διάβασμα. Είναι προσέγγιση ζωής», συμπληρώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 November 2009 - 7:30:30 UTC