Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης"
  • [02] Ενημερωτικές επιστολές στα μέλη της ΝΔ
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 20/11/2009
  • [04] "Γκρεμίζουν τις κατακτήσεις"
  • [05] "Στο τούνελ της κρίσης"
  • [06] Επίσκεψη στην Πιερία

  • [01] "Μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης"

    Για μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας με την επιλογή του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πρωθυπουργό του Βελγίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "μπορεί να εκφράσει τη συνοχή των ευρωπαίων εταίρων και να συμβάλει στην ενότητα της ΕΕ". Για τη Βρετανή επίτροπο Κάθριν 'Αστον η οποία ορίστηκε εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται "για έναν άνθρωπο προοδευτικό, με μεγάλες εμπειρίες στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις που γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κλιματικές κρίσεις και η οποία θα συμβάλει στη ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης παγκοσμίως".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις αποφάσεις αυτές η Ευρώπη θα μπορεί να μιλάει πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με ισχυρή φωνή στο διεθνή στίβο προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών και των πολιτών της ΕΕ.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην επιλογή της κ. Μαρίας Δαμανάκη ως νέας Επιτρόπου της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Εχω επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή με πολλούς αγώνες για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει ιδιαίτερα και στην Ευρώπη, σε όποια θέση και αν αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους και αναφερόμενος ειδικότερα στην επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση που εξασφάλισε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με πολύ καλές συστάσεις και υποστήριξη. Αναφερόμενος εξάλλου στην επιλογή της Κάθριν Άστον ως εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα φιλοευρωπαϊκή και προοδευτική, με εμπειρίες σε διεθνή οικονομικά ζητήματα και η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Βουλή των Λόρδων. Τόνισε ότι η επιλογή της σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η οποία εκφράζει την Ευρώπη των "27" ενώ σημαντικό γεγονός είναι πως πρόκειται για γυναίκα.

    Αναφερόμενος, τέλος, στον επίτροπο Σταύρο Δήμα ο πρωθυπουργός είπε ότι τιμά και εκτιμά το έργο και την συνεισφορά του.

    [02] Ενημερωτικές επιστολές στα μέλη της ΝΔ

    Σε 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, η Οργανωτική Επιτροπή του Έκτακτου Συνεδρίου - Εκλογών και Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, απέστειλε δια του Προέδρου της Δημήτρη Σιούφα, επιστολές με τις οποίες τα ενημερώνει για την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος στις 29 Νοεμβρίου και για το που μπορούν να ψηφίσουν, ενώ περιέχουν και την αίτηση επαναβεβαίωσης εγγραφής ή νέας εγγραφής μέλους.

    Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία όλοι όσοι είμαστε εγγεγραμμένοι ως μέλη της ΝΔ, αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, κατά την ημέρα των εκλογών. Όλοι όσοι είμαστε μέλη του Κόμματος, προσερχόμενοι στις κάλπες, θα ανανεώσουμε την εγγραφή μας καταθέτοντας συμπληρωμένη την αίτηση επαναβεβαίωσης. Την αίτηση αυτή μπορεί, επίσης, να την προμηθευτεί κάποιος, είτε από τις οργανώσεις του Κόμματος, είτε στα εκλογικά κέντρα, είτε να την εκτυπώσει από την ιστοσελίδα της ΝΔ www.nd.gr. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι την ημέρα των εκλογών, στις 29 Νοεμβρίου, μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, να εγγραφούν ως μέλη και να μετάσχουν στις εκλογές όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές του Κόμματός μας. Τόσο για τα μέλη που ανανεώνουν την εγγραφή τους, όσο και για τους πολίτες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά αρκεί η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή Άδειας Οδήγησης, καθώς και η καταβολή δύο (2) Ευρώ.»

    Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκλογικά Τμήματα θα υπάρχουν σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο.

    Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάλπες θα τοποθετηθούν στα σημεία που αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. Σε περίπτωση κατά την οποία ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

    Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα εκλέγειν έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα μόνον στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δημήτρης Σιούφας διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να έχει ασκήσει πιέσεις μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να επηρεάσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην τοποθέτησή του υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

    Είπε ότι η θεσμική του ιδιότητα του επιβάλει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια ίσες αποστάσεις. Και πρόσθεσε ότι αυτό έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος.

    Στη Σπάρτη η Ντ. Μπακογιάννη

    Στην ομιλία της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σπάρτης χθες, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ονειρεύεται μια Νέα Δημοκρατία ισχυρή, με ανοδική πορεία. "Τα αποτελέσματα της 4ης Οκτωβρίου ήταν επώδυνα και οδυνηρά όμως, δεν διαλυθήκαμε και σύντομα θα είμαστε ξανά δυνατοί" ανέφερε.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε, υπέστη μια μεγάλη ήττα την οποία προκάλεσαν απαράδεκτες συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών που ξεσήκωσαν την οργή και την αγανάκτηση των οπαδών μας. Την προκάλεσαν η πολιτική ατολμία, οι παλινωδίες σε αποφάσεις που δεν μείναμε σταθεροί και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς και η απομάκρυνσή μας από την κοινωνία.

    Δεν είναι δυνατό, ανέφερε, να αναβιώσουμε λογικές της δεκαετίας του 80 και τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα στις εσωκομματικές εκλογές είναι ξεκάθαρο και έχει τεθεί. Η μια πρόταση, είπε, είναι περιχαράκωση και συρρίκνωση και η δική μας πρόταση είναι πρόταση δυναμική, προοπτικής και νίκης και κάλεσε τους Λάκωνες νεοδημοκράτες την επόμενη Κυριακή να δώσουν δυναμικά το παρών στην εκλογική διαδικασία.

    Στη συγκέντρωση πολλά στελέχη της ΝΔ έδωσαν το "παρών": ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρώην υφυπουργός Κωστής Γιατράκος.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Πάτρα

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα μίλησε χθες ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα του κόμματος τονίζοντας ότι «την επόμενη μέρα από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, θα είμαστε όλοι μια γροθιά». Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν έχω εσωκομματικό αντίπαλο» και πρόσθεσε: «Αντίπαλός μου είναι η ήττα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ιδεολογικός πολέμιος».

    Όσον αφορά στην οργάνωση του κόμματος της ΝΔ, εφ όσον εκλεγεί πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η οργανωμένη βάση θα έχει λόγο και ρόλο μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη ΝΔ σε προσυνεδριακό διάλογο και στη συνεχεία σε συνέδριο αρχών.

    Σχετικά με την πραγματοποίηση πιθανής τηλεμαχίας ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι ανήκει στη «σχολή σκέψης» των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ που τον έχει μάθει, όπως είπε, ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις γίνονται με τον πολιτικό αντίπαλο και όχι με τον συμμαχητή. Και πρόσθεσε: «Τη Ντόρα και τον Παναγιώτη τους θεωρώ συμμαχητές».

    Όσον αφορά την ιδεολογία , ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «σήμερα, ζούμε μια θολούρα, δεν μιλάμε για την ιδεολογία μας», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρηθούν και να προβληθούν οι βασικές αρχές της κεντροδεξιάς παράταξης».

    Ακόμη, αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του κόμματος, σημείωσε ότι «πρέπει να φέρουμε τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που έμειναν στο σπίτι τους στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου» Και πρόσθεσε: «Αυτούς πρέπει να φέρουμε μαζί. Πρώτα την οικογένεια και μετά τον γείτονα».

    Δηλώσεις Π. Ψωμιάδη

    Δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να αποχωρήσει από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, δήλωσε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Μπήκα για να μείνω και όχι για να φύγω. Δεν κάνω παζάρια με κανέναν. Υπηρετώ αξίες, που πήρα από το Θεό, από τους γονείς μου και τους δασκάλους μου. Στο κάτω-κάτω δεν μπήκα σ' αυτό τον αγώνα για να είμαι με τη μια ή με την άλλη πλευρά. Μπήκα για τη ΝΔ, για την ενότητα, για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Αποδοκίμασε κινήσεις που οδηγούν σε κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό της ΝΔ και είπε πως "όσοι σηκώνουν τείχη διχασμού ξιφουλκώντας κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά κανάλια, προκαλούν απογοήτευση και αηδία στα μέλη του κόμματος".

    Στο ενδεχόμενο δευτέρου γύρου επισήμανε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη ΝΔ.

    Σήμερα στις 8 το βράδυ, ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 20/11/2009

  • Συνέντευξη Τύπου των επιτροπών κατοίκων των δήμου Ωραιοκάστρου και Πεύκων, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για θέμα που αφορά την υδροδότηση σε σχέση με το Δήμο και την ΕΥΑΘ. - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Δικηγορικός Σύλλογος.

  • Συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σχετικά με την υγεία, στον ημιόροφο του κτιρίου της ΕΔΟΘ. - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Πρ. Κορομηλά 51.

  • Το Private Banking της Eurobank διοργανώνει στις 13.00 το μεσημέρι στη Μ. Βρετανία εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Mark Mobius. Θα προηγηθεί συνάντηση με δημοσιογράφους στις 12:15.

  • Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της παράταξης "Νέα Πορεία για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο", Βασίλη Σχιζοδήμπ, στο Grand Hotel. - 14:00:00, Θεσσαλονίκη/Grand Hotel.

  • Επίσκεψη προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην Πιερία. - 14:30:00, Κατερίνη/Λιτόχωρο. 14:30_Επίσκεψη στο Πεδίο Βολής Ολύμπου.

    15:00_Σύσκεψη με περιβαλλοντικούς φορείς Πιερίας και Συνέντευξη Τύπου: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λιτόχωρου.

  • 9ο Επιστημονικό Συμπόσιο Φυσικής με θέμα, "οι ερευνητικές προκλήσεις στο χώρο της Φυσικής", στη λίμνη Πλαστήρα. - 17:45:00, Καρδίτσα. Το συνέδριο διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και οι εργασίες του τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

  • Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο, "ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας" στην Καλαμαριά. - 18:30:00, Θεσσαλονίκη.

  • Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου για την Παιδεία. - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους.

  • Την παρουσίαση του Αθλητικού Λευκώματος ΜΕΝΤ διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), στην αίθουσα συνεδριάσεών του. - 20:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη "Μεγάλη Εποχή", στα γραφεία της ΕΔΟΘ. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Αλέκος Αλαβάνος. - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Πρ. Κορομηλά 51.

  • Κεντρική ομιλία Π. Ψωμιάδη στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

  • Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2009 - Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε", της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch, στην ΕΔΟΘ. - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Πρ. Κορομηλά 51. Το βιβλίο παρουσιάζουν η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) σε συνεργασία με τη Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη και τη ΔΗΩ.

  • Εκδηλώσεις 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  • Πανελλήνιο συνέδριο, με θέμα: "Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα" στη Θεσσαλονίκη.

  • Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια.

  • Έξι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

  • Το 10ο διεθνές συνέδριο διοίκησης επιχειρήσεων "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ", με θέμα «ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, Συνέπειες της κρίσης στις αρχές και τις μεθόδους του Μάνατζμεντ και του Επιχειρείν». Θεσσαλονίκη/Porto Palace.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (10η αγωνιστική): Πανσερραϊκός-Εθνικός - 15:45:00, Πανσερραϊκός-Εθνικός

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (4η ημέρα): Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός - 19:00:00, Αθήνα/κολ. Λαιμού

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (7η αγωνιστική), 17:00 Παναθηναϊκός-Ηρακλής

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (7η αγωνιστική), 19.00 Φοίνικας Σύρου - ΕΑ Πατρών --Νovasports3--

    [04] "Γκρεμίζουν τις κατακτήσεις"

    Για "αντιλαϊκή πολιτική" της κυβέρνησης με ταυτόχρονη "επίθεση στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας" και προσπάθεια "να γκρεμίσει τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει στο ασφαλιστικό, το εργασιακό" κάνει λόγο το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την οικονομική πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους «να απαντήσουν ενιαία με κοινή πάλη ... για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή λαίλαπα ... για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

    «Είναι απάτη ότι η κυβέρνηση παγώνει τους μισθούς μόνο κάποιων υψηλόμισθων, πρώτον γιατί δεν είναι υψηλόμισθοι οι εργαζόμενοι που μεικτά αμείβονται με 2000 ευρώ και δεύτερον γιατί αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η πραγματική μείωση όλων των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και των συντάξεων. Από τη μια θέλουν να παγώσουν σχεδόν όλους των μισθούς, ακόμα και να τους μειώσουν, όπου μπορούν, και από την άλλη αυξάνουν την έμμεση φορολογία, τις τιμές των βασικών προϊόντων, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ.» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση αναφορικά με τη θέση του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζει:

    "Οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και εξασφαλισμένη τη συνεργασία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ, αξιώνουν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τους μισθούς πείνας, προκειμένου να υπερασπίσουν τα ταξικά συμφέροντά τους την κερδοφορία τους και τη συσσώρευση κεφαλαίων. Η εργατική τάξη υψώνοντας το ταξικό της ανάστημα πρέπει να τους απαντήσει: Πληρώσαμε αρκετά έως τώρα, είναι ώρα να πληρώσετε εσείς. Πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα. Καμιά απόλυση, μέτρα προστασίας των ανέργων, δραστική φορολόγηση του κερδών και των κεφαλαίων, κατάργηση όλων των προνομίων".

    [05] "Στο τούνελ της κρίσης"

    «Η συγκράτηση του ελλείμματος σημαίνει ταυτόχρονα και πάγωμα της αγοράς. Προφανώς η κυβέρνηση προτάσσει -πιεζόμενη απ΄ τους αριθμούς- τη μείωση του ελλείμματος η οποία συνεπάγεται ότι η χώρα μας θα αργήσει σημαντικά να βγει απ΄ το τούνελ της κρίσης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης αναφορικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2010.

    Όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον "Τειρεσία", ο κ. Αϊβαλιώτης είπε: «Μετά από ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την άποψη του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, όπως τη διατύπωσε στη Βουλή κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία στις 12/02/2009. Μια ακόμη δικαίωση των θέσεων του ΛΑ.Ο.Σ σε κρίσιμα θέματα για την Οικονομία της χώρας», τόνισε.

    [06] Επίσκεψη στην Πιερία

    Επίσκεψη στην Πιερία πραγματοποιεί ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί το μεσημέρι το Πεδίο Βολής Ολύμπου και στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με τοπικούς περιβαλλοντικούς φορείς.

    Για «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων» κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο δέλτα του ποταμού Αξιού, αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να «παγώσουν» μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις άνω των 2.000 και κάλεσε σε μαζικούς αγώνες.

    «Με το πάγωμα μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση παγώνει οριστικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις και υιοθετεί την ίδια ακριβώς πολιτική, την οποία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους. Αυτή η πολιτική βουλιάζει την κοινωνία στην κρίση, για να διασφαλίσει τα κέρδη των ισχυρών. Η απάντηση τώρα πρέπει να είναι μαζικοί αγώνες για το αυτονόητο, για δουλειά και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α συναντήθηκε με μυδοκαλλιεργητές, με φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών της Μακεδονίας και εκπροσώπους της κοινωνίας της Χαλάστρας.

    Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για τη διαχείριση των προστατευομένων περιοχών. Για το Δέλτα του Αξιού είπε ότι είναι ένας βιότοπος σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας και πρέπει να προστατευθεί. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να δρομολογηθούν από την πολιτεία οι διαδικασίες για την ενίσχυση του φορέα διαχείρισης και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπάρξουν κίνητρα για ήπιας μορφής ανάπτυξη, που θα κάνει την περιοχή πόλο έλξης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά θα στρέψει και τις υπάρχουσες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μεταποίηση, σε κατευθύνσεις φιλικές στο περιβάλλον.

    «Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της αγοράς. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να ενεργοποιηθούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Και μέσα από αυτή την οπτική να δημιουργηθούν νέοι όροι ανάπτυξης, φιλικής στο περιβάλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Παρατήρησε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεπερνιούνται προκαταλήψεις χρόνων και αντιρρήσεις που ήθελαν την εμπορική αξιοποίηση της περιοχής, όμως υπάρχει και μια απαράδεκτη γραφειοκρατία η οποία ταλαιπωρεί όσους θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι ενώ περισσότερες από 200 οικογένειες ζουν από τη μυδοκαλλιέργεια, οι άδειες για την παραγωγή μυδιών είναι μόνο 26 και σημείωσε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιον συμφέρει αυτή η εμμονή, αυτή η γραφειοκρατική αγκύλωση. Προφανώς κάποιους οι οποίοι θέλουν να κερδίζουν απ΄ αυτές τις αντιφάσεις. Όχι όμως τον μικρό, τον μικρομεσαίο καλλιεργητή, τον βιοπαλαιστή».

    Επισήμανε ότι αυτές οι αντιφάσεις πρέπει να ξεπεραστούν και κάλεσε την πολιτεία να δώσει λύσεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Χαλάστρας, Γρηγόρη Ουζούνη, και τον αντιδήμαρχο, Κώστα Βουδούρη, επισκέφθηκε τον χώρο, που διαμόρφωσε ο δήμος για τη μετεγκατάσταση κοινότητας ΡΟΜ, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο οικισμό με όλες τις απαραίτητες υποδομές ο ως τώρα καταυλισμός της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2009 - 5:30:30 UTC