Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μαζικοί αγώνες"
  • [02] "Ανάκαμψη από το 2011"

  • [01] "Μαζικοί αγώνες"

    Για «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να «παγώσουν» μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις άνω των 2.000 και κάλεσε σε μαζικούς αγώνες.

    «Με το πάγωμα μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση παγώνει οριστικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις και υιοθετεί την ίδια ακριβώς πολιτική, την οποία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους. Αυτή η πολιτική βουλιάζει την κοινωνία στην κρίση, για να διασφαλίσει τα κέρδη των ισχυρών. Η απάντηση τώρα πρέπει να είναι μαζικοί αγώνες για το αυτονόητο, για δουλειά και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο δέλτα του ποταμού Αξιού.

    Χθες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με συμβασιούχους και απασχολούμενους σε προγράμματα stage, στη Θεσσαλονίκη.

    Άκουσε τα προβλήματα τους, καθώς αρκετοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα και να χάσουν κι αυτό το πενιχρό εισόδημα που παίρνουν κι ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από την εργασία αυτό το διήμερο.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως «η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, με προγράμματα stage, είναι η μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι άνθρωποι που θα βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα με πρόσχημα την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πολεμήσει το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία. Αν ήθελε να τα καταπολεμήσει δεν θα καταργούσε τα stage από το δημόσιο τομέα, μεταφέροντας τα στον ιδιωτικό. Το μόνο που επιθυμεί είναι να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα μόνο και μόνο για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης».

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλάι των κινητοποιήσεων αυτών των ανθρώπων και θα διεκδικήσει:

    - Να μην υπάρχει ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία. Να τους δοθούν αναδρομικά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να προκηρυχθούν θέσεις σταθερής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, εκεί που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία, περιβαλλοντική προστασία).

    - Μέχρι να προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις , τα παιδιά που εργάζονται με προγράμματα stage να μην πεταχθούν στο δρόμο. Και κυρίως να μην τους δοθεί η δυνατότητα να περάσουν σε ένα άλλο καθεστώς εργασιακής σκλαβιάς, αυτή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πατάει σε δυο βάρκες και πολύ σύντομα, αν συνεχίσει έτσι, θα βουλιάξει στο νερό».

    Σε ερώτηση για τα οργανωτικά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, απάντησε: «Αυτά για μας είναι συνηθισμένα, δεν είναι τίποτε περίεργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος πλουραλιστικός και δημοκρατικός. Συζητάμε ανοιχτά και δημοκρατικά, προκειμένου να βρούμε τη λύση στα οργανωτικά προβλήματα που έχουν προκύψει. Άλλωστε, αν τα κουκουλώναμε όλα τα προβλήματα και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, θα ήταν σαν να σνομπάρουμε τους ίδιους τους πολίτες που μας στήριξαν ζητώντας από εμάς να μην συνεχίσουμε όπως πριν».

    Σχετικά με τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου επισήμανε: «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας λέει την άποψη του δημόσια και η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή».

    [02] "Ανάκαμψη από το 2011"

    Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται από το 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που εδόθησαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τη δυνατότητα όμως αυτή ο ΟΟΣΑ τη συνδέει με δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού» και δεύτερον ότι η διεθνής συγκυρία με την ανάπτυξη που ξεκίνησε ήδη από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ασία, θα βοηθήσει ώστε να συμπαρασυρθεί και η Ελλάδα.

    Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η οικονομική κρίση έφθασε στην Ελλάδα πιο αργά και σε μικρότερη ένταση από τον μέσον όρο απβ ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη του οργανισμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις: Το 2009 θα κλείσει με ένα δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και με ένα έλλειμμα του Δημοσίου που θα φθάσει το 12,75 % του ΑΕΠ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις το τοποθετούσαν στο 3,75 % του ΑΕΠ.

    Στην εντυπωσιακή κατολίσθηση συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και η ένταξη των χρεών του Δημόσιου, σε προμηθευτές, επιχειρήσεις και νοσοκομεία. Το έλλειμμα αυτό θα μειωθεί στο 9,75% το 2010, χάρις στα προσωρινά έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν το 2009, με την λήξη τους όμως, το έλλειμμα θα ανέβει στο 10% του ΑΕΠ το 2011.

    Τα στοιχεία αυτά «επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για μία μακρόχρονη εξυγίανση των οικονομικών» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αποβλέπουν «στην εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών δημοσιονομικών κανόνων και στην αυστηροποίηση της επιτήρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ανεξάρτητο οργανισμό».

    Σε ό,τι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, η έκθεση προβλέπει «καθίζηση για το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010». Η παραγωγική δραστηριότητα έχει μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές.

    Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον οικοδομικό τομέα, είχαν σαφή πτώση λόγω του περιορισμού των δανειοδοτήσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποφέρει από τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας αλλά και του δανειοπιστωτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα εγκατασταθεί στο 10,5% το 2010 και δεν θα αρχίσει να μειώνεται παρά στο τέλος του 2011. Παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει υψηλά, στο 10% του ΑΕΠ.

    Στα μέσα του 2009 ο πληθωρισμός έφθασε στην Ελλάδα στο «ιστορικά χαμηλότερο σημείο» για να επανορθωθεί τον Οκτώβριο του 2009. «Η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας» λέει ο ΟΟΣΑ «λόγω των πληθωριστικών διαφορών με τις χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει επίσης να δυσκολέψει την ανάκαμψη». Μία άλλη δυσκολία για την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τους εμπορικούς της εταίρους στην Νότιοανατολική Ευρώπη και τους ρυθμούς ανάπτυξης που οι χώρες αυτές θα επιτύχουν ή όχι.

    Για να αντιμετωπισθούν οι δύσκολοι καιροί, ο ΟΟΣΑ προτείνει :

    - Να δράσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.

    - Να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο μεγαλύτερη ευκινησία (flexibility) και στην μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων.

    - Να μειώσει αυστηρά τις δαπάνες και να πετύχει την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

    Στόχος, λέει ο ΟΟΣΑ, είναι να αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη και να μπουν τα θεμέλια για μια πιο δυναμική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2009 - 13:30:27 UTC