Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσαγωγές μετά την πορεία
  • [02] Διεθνής έκθεση για τη Διαφάνεια
  • [03] Εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [04] Περιοδεία Δρούτσα στα Βαλκάνια
  • [05] Το "άγιο τσιπουράκι" και η εποχή των "καζανιών"
  • [06] "Να ενισχυθούν οι αδύναμοι"
  • [07] "Ανησυχητική εξέλιξη"
  • [08] "'Οχι ελεημοσύνες"
  • [09] Διάλογος με εκπαιδευτικούς
  • [10] Κρίσιμος αγώνας

  • [01] Προσαγωγές μετά την πορεία

    Πάνω από 290 ήταν οι προσαγωγές της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου. Οι προσαγωγές έγιναν τόσο σε σημεία της λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στα Εξάρχεια. Από τους παραπάνω, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι 8 και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων.

    Mικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν περίπου πενήντα νεαρά άτομα άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

    Οι νεαροί, που φορούσαν κράνη και κουκούλες έστησαν οδοφράγματα μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στην οδό Εγνατία, απέναντι από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, ξύλα, κ.ά. αντικείμενα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έχουν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι δυνάμεις της αστυνομίας.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με βολές κρότου - λάμψης και οι νεαροί υποχώρησαν στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ κατά διαστήματα βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουν τις ρίψεις αντικειμένων.

    Η πορεία για την 36η επέτειο της εξέγερσης εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, είχε πολύ κόσμο και έντονο παλμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    Ποινική δίωξη κατά του πρύτανη και αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ

    Ποινική δίωξη για την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρύτανη Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γ. Πολύζου και Γερ. Σπαθή.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου για τον τρόπο χρήσης τεχνολογικού εξοπλισμού στο Πολυτεχνείο.

    Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, υπό την ανοχή των αρμοδίων της Πρυτανείας τεχνολογικός εξοπλισμός για την πρόσβαση στο διαδίκτυο που παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εξυπηρετεί ιστολόγια του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.

    [02] Διεθνής έκθεση για τη Διαφάνεια

    Επιδεινώθηκε η θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη για τη διαφάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η χώρα μας κατέλαβε την 71η θέση (από τη 57η που κατείχε το 2008) και έλαβε 3,8 βαθμούς (έναντι 4,7 του 2008).

    Η έρευνα αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα κάθε χώρας, έτσι όπως τη διαπίσπωσαν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, αναλυτές οικονομικών κινδύνων και δημοσιογράφοι).

    Οι απαντήσεις δόθηκαν σε ερωτηματολόγια ερευνών που διεξήγαγαν έξι τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

    Στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ επιδείνωση στους δείκτες της διαφθοράς παρατηρήθηκε στο Μπαχρέιν, το Ιράν, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

    Αντίθετα, βελτιώσεις σημειώθηκαν στο Μπαγκλαντές, τη Λευκορωσία, τη Γουατεμάλα, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία και τη Συρία.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνεια-Ελλάς Κώστας Μπακούρης "η διαφθορά απειλεί την ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μεγαλύτερη προσπάθεια για την καταπολέμησή της θα πρέπει να καταβάλλουν οι βιομηχανικές χώρες, μειώνοντας παράνομες συνεργασίες".

    "Όσο δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς", είπε ο κ. Μπακούρης "τόσο αυτή θα διογκώνεται και θα πολλαπλασιάζει την ανθρώπινη δυστυχία".

    Στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση των επιπέδων διαφθοράς στο δημόσιο βίο κάθε χώρας όσο και η αφύπνιση της κοινής γνώμης και η πίεση για τυχόν αλλαγές.

    [03] Εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό

    Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

    Ο κ. Λοβέρδος απέστειλε δύο επιστολές προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ όπου επισημαίνεται ότι «το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου. Για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου, σας προσκαλώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 σε μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (στις 13:30, στον 4ο όροφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29)».

    [04] Περιοδεία Δρούτσα στα Βαλκάνια

    Περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιεί από σήμερα ως την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προκειμένου να προωθήσει τον πολιτικό στόχο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής μέχρι το 2014, ένα «θαρραλέο αλλά και εφικτό ορόσημο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Δρούτσας ξεκινά από τη Σερβία, θα συνεχίσει με το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με την Αλβανία.

    Στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπορίς Τάντιτς και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς.

    Σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την ελληνική Κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Οι συναντήσεις στο Σεράγεβο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 20 του μηνός. Η περιοδεία ολοκληρώνεται με την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα την ίδια ημέρα.

    «Τα Βαλκάνια αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και o πολιτικός στόχος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής μέχρι το 2014 συνιστά ορόσημο θαρραλέο αλλά και εφικτό.

    Η υιοθέτηση αυτού του οροσήμου και ο συμβολισμός της συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη του Α Παγκόσμιου Πολέμου μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Στρατηγικής της Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [05] Το "άγιο τσιπουράκι" και η εποχή των "καζανιών"

    Εδώ και 150 χρόνια παράγει το ξακουστό του τσίπουρο, που έχει κατακτήσει τις καρδιές των μερακλήδων απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας (και όχι μόνο). Ο λόγος για τον Τύρναβο, όπου οι πρώτοι άμβυκες (σ.σ. καζάνια όπου βράζει το τσίπουρο) στήθηκαν πολλά χρόνια πριν, όταν ένας Τυρναβίτης επιχείρησε, σύμφωνα με οδηγίες ξένων, την απόσταξη.

    Αφού έβρασε στέμφυλα, μάζεψε σταγόνα-σταγόνα το απόσταγμα και το εγχείρημα του το μιμήθηκαν στη συνέχεια, με επιτυχία, σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες του. Από αυτό το πρώτο εγχείρημα έως σήμερα, η παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο έχει εξελιχθεί και συνεχίζεται με σεβασμό στην παράδοση.

    Για την παραγωγή του τσίπουρου, οι αμπελουργοί συνθλίβουν τα σταφύλια και τα φλούδια, τα λεγόμενα στέμφυλα και στη συνέχεια τα βράζουν στους άμβυκες. Ο ατμός που δημιουργείται μετατρέπεται, με ένα σύστημα σωληνώσεων (που ψύχονται), σε οινοπνευματώδες υγρό. Αυτό το απόσταγμα είναι το τσίπουρο.

    Η ονομασία του σε ούζο, επισημαίνουν τα ίδια στοιχεία του δήμου Τυρνάβου, οφείλεται σε παρέα Τυρναβιτών, ένα μέλος της οποίας (Αρμένιος γιατρός), συνέστησε σε ποτοποιό να προσθέσει και κάποια άλλη ουσία (πιθανόν γλυκάνισο) για να παραχθεί τσίπουρο καλύτερης ποιότητας. Αυτός ακολούθησε τη συμβουλή του γιατρού, και όταν την επομένη, οι φίλοι πήγαν να δοκιμάσουν το νέο απόσταγμα, ο πρώτος που το δοκίμασε ενθουσιάστηκε και αναφώνησε: "Μωρέ αυτό είναι ούζο Μασσαλίας". Έτσι το ποτό πήρε την ονομασία "ούζο".

    Αυτό ειπώθηκε γιατί, εκείνη την εποχή, τα εκλεκτότερα από τα κουκούλια που παράγονταν στον Τύρναβο, αμπαλάρονταν και στέλνονταν στο λιμάνι του Βόλου με την επιγραφή "USO MASSALIA", δηλαδή με προορισμό και «προς χρήση στη Μασσαλία». Τα εκλεκτά κουκούλια ήταν, λοιπόν, η αιτία να πάρει και το εκλεκτό τσίπουρο την ονομασία "ούζο".

    Κάθε χρόνο, από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι της 15 Οκτωβρίου, γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια μεταφέρονται από το αμπέλι με πλαστικές κλούβες ή με μεταλλικές κόφες σε ειδικές δεξαμενές (στέρνες), φτιαγμένες συνήθως από μπετόν, με χωρητικότητα από 4 έως 20 τόνους. Τοποθετούνται στις δεξαμενές και ακολουθεί η ζύμωσή τους (δημιουργία μυκήτων, που μετατρέπει τη ζάχαρη σε οινόπνευμα).

    Η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία. Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι οι μήνες που σηματοδοτούν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και το οριστικό τέλος κάποιου ζεστού καλοκαιριού. Για την περιοχή του Τυρνάβου όμως, χρόνια τώρα, η σημασία τους ήταν πάντα ξεχωριστή, αφού αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης η οποία, επιμένει να αναβιώνει ακόμα, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην εποχή των "καζανιών", εκεί που οι άμβυκες και οι αποστακτήρες δουλεύουν νύχτα-μέρα γύρω από τη φωτιά, ακολουθώντας χρόνια τώρα το ίδιο τελετουργικό.

    Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρήστος Κιτσίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε μια εποχή που γίνονται τόσες προσπάθειες για την ανάδειξη του τσίπουρου, ο δήμος Τυρνάβου δηλώνει αποφασισμένος να σεβαστεί το μόχθο των παραγωγών που δίνουν ένα εκλεκτό προϊόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση του τόπου μας.

    Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Κωστούλας, τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να υπερασπισθεί το εισόδημα των αγροτών, αφού το τσίπουρο αποτελεί ελπίδα για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

    Σήμερα, η παραγωγή τσίπουρου γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας είναι από τους αμπελουργούς, με το καθεστώς των διήμερων αμβύκων (το προϊόν των οποίων διατίθεται μόνο χύμα), αλλά και από οργανωμένα αποσταγματοποιεία, τα οποία το διαθέτουν υποχρεωτικά εμφιαλωμένο μέχρι του όγκου των 5 λίτρων.

    Ο δήμος Τυρνάβου

    Δεκαέξι μόλις χλμ. Β.Δ. της Λάρισας συναντάμε την πόλη του Τυρνάβου (παλιότερη ονομασία Τρίνοβος ή Τρίνοβον), έδρα ομώνυμου Δήμου. Επικράτησαν τρεις εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος. Η πρώτη αναφέρει πως πρόκειται για σλαβική λέξη, που σημαίνει αγκαθότοπος, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, ο Τύρναβος έλαβε το όνομα του από τις τούρνες, δηλ. τα ψάρια, που διαβιούσαν στα νερά του Τιταρήσιου ποταμού ή Ξηριά.

    Η τρίτη εκδοχή βασίζεται στο χειρόγραφο του 10ου αιώνα "Βίος του Αγίου Νικολάου του Νέου το εν Βουναίνη", όπου αναφέρεται το τοπωνύμιο "όρος Τέρναβον". Πολλοί ταύτισαν το όρος με τη σημερινή Μελούνα, στα ριζά της οποίας βρίσκεται ο Τύρναβος. Χτισμένος αριστερά του Τιταρήσιου σε 90μ. ύψος (που πηγάζει από το όρος Τίταρος), είναι στο σταυροδρόμι, που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

    Η εκτεταμένη αμπελοκαλλιέργεια θεωρείται ακόμα και σήμερα ο κύριος συντελεστής της οικονομικής ανάπτυξης του Τυρνάβου, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν η βαμβακοκαλλιέργεια και η πρόοδος της γεωργίας γενικότερα.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Να ενισχυθούν οι αδύναμοι"

    Κάλεσμα στους ισχυρούς της ΕΕ να ενισχύσουν τα αδύναμα μέλη της, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από την Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Αντιφωνώντας τον ομόλογό του κ. Ντανίλο Τουρκ στο δείπνο που ο τελευταίος παρέθεσε απόψε προς τιμή του, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που όπως είπε πλήττει κυρίως της ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, δημιουργεί καταστάσεις απαράδεκτης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εντείνει τις οικονομικές ανισότητες.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χαράξει και να εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική αλληλεγγύης προς τα πιο αδύναμα μέλη της. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα με θεσμικές πολιτικές ενίσχυσης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορές για την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική τους και έλαβε αφορμή να σημειώσει:

    Για την ΠΓΔΜ: «Η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα άπαξ δια παντός. Υποστηρίζουμε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Επιδιώκουμε μια λύση η οποία θα αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής κι όχι παρωχημένες αντιλήψεις. Θέλω και από εδώ που βρίσκομαι στην Σλοβενία να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα. Για την ακρίβεια, ο όρος είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

    Για Κυπριακό και Τουρκία: «Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής. Είναι αδιανόητο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί πλήρες μέλος να μην αναγνωρίζει μια χώρα που είναι ήδη πλήρες μέλος. Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά και δεν εφαρμόζει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Άγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η αξιολόγηση δεν θα είναι προσχηματική. Οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια. Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και κύρους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [07] "Ανησυχητική εξέλιξη"

    "Η θέση της κυβέρνησης σχετικά με την «αντιπυραυλική ασπίδα», όπως την εξέφρασαν οι Β. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Σε σχετική ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει τα εξής:

    "Η κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται την δημιουργία της ιμπεριαλιστικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», αλλά και αφήνει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτήν, ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην αντιπυραυλική ασπίδα και την περιοχή του Αιγαίου. Ο όρος που βάζει η κυβέρνηση, ότι σε αυτήν πρέπει να έχει ενεργό ρόλο το ΝΑΤΟ, αποτελεί εμπαιγμό, αφού είναι χιλιάδες φορές αποδεδειγμένο ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ, είναι εξίσου δολοφονικός και τρομοκρατικός".

    Για το ασφαλιστικό

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου» και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Κάνει λόγο για "νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες".

    Για τον ΣΕΒ

    "Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ δείχνει την ικανοποίηση του για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που απολαμβάνουν γιγάντια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, απαιτούν τώρα από τους εργαζόμενους να πληρώσουν και τα χρέη που αυτοί δημιούργησαν", αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    [08] "'Οχι ελεημοσύνες"

    Τριήμερη περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Πιερία ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Τη διαμόρφωση "μιας πλατιάς επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν μέλη συνιστωσών και μη ενταγμένοι σύντροφοι και συντρόφισσες, αλλά και άλλοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται για την ενότητα και τη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, η οποία θα ανοίξει ένα πλατύ διάλογο", προτείνει στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Πανελλαδική Σύσκεψη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με την Πολιτική της Απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Για το επίδομα

    Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική ασφάλιση και το επίδομα αλληλεγγύης, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Να πληρώσουν αυτοί που διαχρονικά την καταλήστεψαν.

    Οι άνεργοι και οι φτωχοί δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικές ελεημοσύνες. Θέλουν δουλειές και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας".

    [09] Διάλογος με εκπαιδευτικούς

    Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου καλεί σε συνάντηση τους εκπροσώπους των δασκάλων και των νηπιαγωγών της χώρας, αύριο στο γραφείο της, για να συζητήσουν όλα τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα τις τελευταίες εξαγγελίες για τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών.

    Στην επιστολή της, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει:

    «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, ώστε να γίνει πράξη το "πρώτα ο μαθητής", που επαγγελλόμαστε όλοι.

    Αυτό απαιτεί να ξεκινήσουμε τις αλλαγές από εκεί που χτυπά η «καρδιά της εκπαίδευσης», από την τάξη. Και αυτό που κάνει την καρδιά της εκπαίδευσης να χτυπά είναι οι εκπαιδευτικοί, που είναι αυτονόητο ότι βρίσκονται στην τάξη.

    Για αυτό και κατέθεσα την Πέμπτη 12/11, μία σειρά βασικών αρχών που αφορούν ρυθμίσεις για τον εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Έκανα δε σαφές ότι, αυτά είναι τμήμα μόνο της συνολικής ατζέντας που αφορά τους εκπαιδευτικούς η οποία περιλαμβάνει την επιμόρφωση και εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις αμοιβές. Ξεκινάμε όμως, από το σύστημα προσλήψεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και επιλογής στελεχών διοίκησης, γιατί το σημερινό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με τα τεράστια κενά και την ανορθολογική και μη αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

    Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα που θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα, διαφάνεια, λειτουργικότητα και θα οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αυτό είναι μία επιδίωξη ευθύνης και δικαιοσύνης.

    Οι βασικές μας αρχές κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαβούλευσης που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα (το κείμενο εργασίας με τις προτάσεις που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο θα σάς αποσταλεί κατά προτεραιότητα πριν από τη δημοσίευση του). Το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης μαζί με το υλικό που θα προκύψει, θα τύχουν συστηματικής επεξεργασίας, ώστε να καταλήξουμε ύστερα από τρεις μήνες στο σχετικό σχέδιο νόμου.

    Θέλω να σας τονίσω ότι θεωρώ πολύτιμη τη συνεισφορά σας και τις προτάσεις σας σε αυτή την διαδικασία. Η οργάνωση του διαλόγου με συγκεκριμένο πλαίσιο και ευρεία συμμετοχή είναι για όλους μας προϋπόθεση για τις αλλαγές που θα βελτιώνουν το σχολείο και θα κατοχυρώνουν τον ουσιαστικό ρόλο και τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού».

    [10] Κρίσιμος αγώνας

    Με στόχο την επίτευξη ενός γκολ που ενδεχομένως θα ισοδυναμεί με πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2010, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, φιλοξενείται σήμερα (20:00-MEGA) το βράδυ από την Ουκρανία, στον δεύτερο αγώνα μπαράζ της ευρωπαϊκής ζώνης.

    Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Ντόνετσκ και με δεδομένη την «λευκή» ισοπαλία του πρώτου αγώνα, αναμένεται κλειστό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Με βάση την εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ, δεν υπάρχει φαβορί και πιθανότατα η ομάδα που θα σκοράρει θα αποκτήσει και ισχυρότατο πλεονέκτημα. Αυτό βέβαια, φαίνεται να ευνοεί την ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ, καθώς έχει την «πολυτέλεια» να δεχτεί ένα γκολ -αρκεί να σκοράρει- ενώ με ισοπαλία χωρίς τέρματα, η πρόκριση θα παιχτεί στην ημίωρη παράταση και -ενδεχομένως- στην διαδικασία των πέναλτι.

    Παράλληλα, η Γαλλία που επικράτησε 1-0 στην Ιρλανδία, υποδέχεται τους Βρετανούς και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση, ενώ με προβάδισμα ενός τέρματος, η Πορτογαλία θα φιλοξενηθεί από την Βοσνία και η Ρωσία από την Σλοβενία.

    Το πρόγραμμα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα), έχει ως εξής:

    Ουκρανία-Ελλάδα (0-0)

    Βοσνία-Πορτογαλία (0-1)

    Σλοβενία-Ρωσία (1-2)

    Γαλλία-Ιρλανδία (1-0)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 2009 - 7:30:35 UTC