Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος για όλα τα μείζονα θέματα"
  • [02] Συνάντηση Λ.Κατσέλη με τραπεζίτες
  • [03] Η καθημερινότητα των μεταναστών Video
  • [04] "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς"

  • [01] "Διάλογος για όλα τα μείζονα θέματα"

    Ευρύτατο διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα θα ανοίξει η κυβέρνηση, κατά τον οποίο θα κληθούν όλοι να καταθέσουν τις θέσεις τους, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

    Σήμερα, παραδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ και η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή και τα νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά.

    Από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, πρόεκυψε διεύρυνση των αποδεκτών της έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να εξασφαλίσει τις επιδοκιμασίες της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, «νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», υποστηρίζοντας πως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της υπεσχημένης αναδιανομής εισοδήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οποίας, ποσά ύψους 300 έως 1300 ευρώ, καταβάλλονται σε οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα (αναλόγως του αριθμού των τέκνων και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος), σε συνταξιούχους, που δικαιούνται το ΕΚΑΣ (και στην περίπτωση των αγροτών, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ), σε αναπήρους, που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, σε νεφροπαθείς, που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα, σε οικονομικά αδυνάτους, που δικαιούνται βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σε απροστάτευτα παιδιά και ανέργους, που δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, σε πολιτικούς πρόσφυγες, που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής του Λαυρίου.

    Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Τζήμας παρατήρησε πως η καταβολή στους οικονομικά αδυνάτους, έστω και ενός ευρώ, είναι σίγουρα θετική κίνηση, την οποία, ωστόσο, είχε απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, απέναντι σε αντίστοιχα μέτρα της ΝΔ. Παράλληλα, ο βουλευτής υπενθύμισε πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε δε, από την κυβέρνηση, τη διόρθωση «μιας αδικίας» για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για επανόρθωση, σημειώνοντας πως «το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο». Απέναντι δε, στην αιτίαση της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος θεώρησε «άδικη και άστοχη την κριτική», υπογραμμίζοντας πως «με βάση τα όσα γνωρίζαμε τότε, το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%, κατά 20 δισ. ευρώ μικρότερο».

    Σημειώνεται και η τοποθέτηση του Χρήστου Μαγκούφη (ΠΑΣΟΚ), υπέρ της συμμετοχής στην έκτακτη οικονομική εισφορά και των επιχειρήσεων με τζίρο άνω του 1 εκ. ευρώ, καθώς και υπέρ της αύξησης της φορολογίας των Τραπεζών.

    Ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), υποστήριξε πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο», την ώρα που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο νομοσχέδιο, υπό τον όρο των περαιτέρω ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές δαπάνες. «Γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η πολιτική, που ετοιμάζετε. Τα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχουν ανάγκη από το επίδομα, αλλά από ένα καλό εισόδημα», είπε ο βουλευτής.

    Ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ) υποστήριξε πως «απ' την κυβέρνηση φαίνεται να απουσιάζει ο προβληματισμός για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με πολιτικές που χρησιμοποιούνται στις φυσικές καταστροφές».

    «Ο χαμηλόμισθος, με τον βασικό μισθό, σε ένα μήνα θα πάρει όσα θα πάρει σε δύο δόσεις από το δικό σας επίδομα. Θα προτιμούσε λοιπόν να βρει δουλειά», παρατήρησε ο κ. Πολατίδης, προτείνοντας παράλληλα στην καταβολή της εισφοράς, «να διαφοροποιηθούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τον διεθνή ανταγωνισμό, από τις μη παραγωγικές, τις μεγάλες εμπορικές, που λειτουργούν παρασιτικά».

    Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) συμπέρανε πως «το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί σταδιακά, απολύτως στην πολιτική της ΝΔ. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε καν επιστρέφει τη φορολογία των επιχειρήσεων στα όρια, που την είχε παραδώσει». Όσο για τις διαρκείς επικλήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, της «τραγικής κατάστασης της οικονομίας», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως οι ανακοινώσεις αυτές εξυπηρετούν τους τραπεζίτες, στο να ζητούν «πρωτοφανή ληστρικά επιτόκια» για τον δανεισμό της Ελλάδας.

    Διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Παράλληλα, αρχίζει ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

    Ο κ. Λοβέρδος απέστειλε σήμερα δύο επιστολές προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ όπου επισημαίνεται ότι «το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου. Για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου, σας προσκαλώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 σε μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (στις 13:30, στον 4ο όροφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29)».

    Διάλογος και για την Παιδεία

    Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου καλεί σε συνάντηση τους εκπροσώπους των δασκάλων και των νηπιαγωγών της χώρας, την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στο γραφείο της, για να συζητήσουν όλα τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα τις τελευταίες εξαγγελίες για τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών.

    Στην επιστολή της, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει:

    «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, ώστε να γίνει πράξη το "πρώτα ο μαθητής", που επαγγελλόμαστε όλοι.

    Αυτό απαιτεί να ξεκινήσουμε τις αλλαγές από εκεί που χτυπά η «καρδιά της εκπαίδευσης», από την τάξη. Και αυτό που κάνει την καρδιά της εκπαίδευσης να χτυπά είναι οι εκπαιδευτικοί, που είναι αυτονόητο ότι βρίσκονται στην τάξη.

    Για αυτό και κατέθεσα την Πέμπτη 12/11, μία σειρά βασικών αρχών που αφορούν ρυθμίσεις για τον εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Έκανα δε σαφές ότι, αυτά είναι τμήμα μόνο της συνολικής ατζέντας που αφορά τους εκπαιδευτικούς η οποία περιλαμβάνει την επιμόρφωση και εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις αμοιβές. Ξεκινάμε όμως, από το σύστημα προσλήψεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και επιλογής στελεχών διοίκησης, γιατί το σημερινό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με τα τεράστια κενά και την ανορθολογική και μη αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

    Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα που θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα, διαφάνεια, λειτουργικότητα και θα οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αυτό είναι μία επιδίωξη ευθύνης και δικαιοσύνης.

    Οι βασικές μας αρχές κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαβούλευσης που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα (το κείμενο εργασίας με τις προτάσεις που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο θα σάς αποσταλεί κατά προτεραιότητα πριν από τη δημοσίευση του). Το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης μαζί με το υλικό που θα προκύψει, θα τύχουν συστηματικής επεξεργασίας, ώστε να καταλήξουμε ύστερα από τρεις μήνες στο σχετικό σχέδιο νόμου.

    Θέλω να σας τονίσω ότι θεωρώ πολύτιμη τη συνεισφορά σας και τις προτάσεις σας σε αυτή την διαδικασία. Η οργάνωση του διαλόγου με συγκεκριμένο πλαίσιο και ευρεία συμμετοχή είναι για όλους μας προϋπόθεση για τις αλλαγές που θα βελτιώνουν το σχολείο και θα κατοχυρώνουν τον ουσιαστικό ρόλο και τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού».

    [02] Συνάντηση Λ.Κατσέλη με τραπεζίτες

    Η νέα πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις εγγυήσεις του Δημοσίου, τα νέα κριτήρια ένταξης και εισοδήματος των επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ με στόχο την αύξηση των κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας, την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στην αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς όφελος της επιχειρηματικότητας και η ανάγκη ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων και καταγγελθεισών επιχειρηματικών οφειλών, ήταν μερικά από τα θέμα της ατζέντας συζήτησης που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Όπως δήλωσε η υπουργός, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησης, πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που το υπουργείο σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα θα προωθήσουν για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης.

    Ειδικότερα είπε: "Είχαμε μία δίωρη εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ουσιαστικά για το ένα και κυρίαρχο ζήτημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και τις απαραίτητες συνεργασίες μεταξύ του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

    Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πυλώνας και για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης που είναι και κυρίαρχοι στόχοι του Υπουργείου μας. Συζητήσαμε τέσσερα βασικά ζητήματα τα οποία, αν θέλετε, είναι και κύριοι άξονες της δικής μας πολιτικής για τους επόμενους μήνες.

    Το πρώτο ζήτημα αφορά στη ρευστότητα στην αγορά και τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζουμε ως Υπουργείο να πάρουμε για τη ρύθμιση οφειλών που είναι ληξιπρόθεσμες, συγκεκριμένα μέτρα γύρω από τον «Τειρεσία», αλλά και γενικότερα το όλο πλαίσιο διοχέτευσης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά. Αποφασίσαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα και να αποκατασταθεί η πιστωτική ρευστότητα και να μην υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες να αισθάνονται για τον άλφα ή βήτα λόγο ότι πραγματικά στερούνται πρόσβαση στο τραπεζικό ζήτημα.

    Το δεύτερο βασικό ζήτημα, που πάλι εντάσσεται στις πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας, έχει να κάνει με τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις πολιτικές εγγυήσεων του δημοσίου και κυρίως στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ. Κι εκεί αποφασίσαμε να έχουμε μια κοινή, αν θέλετε, ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγυήσεων, να δει πώς μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί το σύστημα, να έχουμε τις προτάσεις της Ένωσης και να προχωρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα στην ανακοίνωση της συνολικής μας πολιτικής για τις εγγυήσεις του δημοσίου.

    Το τρίτο ζήτημα αφορούσε στο ΕΣΠΑ, αν θέλετε, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από εθνικούς πόρους είτε από κοινοτικούς πόρους. Και εκεί πέρα όπως ξέρετε ο ρόλος των τραπεζών είναι σημαντικός, διότι σε πολλά προγράμματα υπάρχει η συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για την προώθηση των προγραμμάτων. Κι εκεί αποφασίσαμε να το δούμε από κοινού, να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων.

    Τέλος, ο τέταρτος άξονας, αυτού του διαλόγου αφορά στην προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια γενικότερα των τραπεζικών συναλλαγών. Σε αυτό το θέμα, ως αντιπολίτευση είχαν κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση δύο σχέδια νόμου και στο πλαίσιο αυτό, πάλι, θα καταθέσουμε πολύ σύντομα ένα σχέδιο νόμου, μια πρόταση, αν θέλετε, ενοποιημένη για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, που θα θέλουμε πάλι τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος για τυχόν βελτιώσεις.

    Είχαμε δώσει εδώ και αρκετούς μήνες στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στους εκπροσώπους, το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τη ρευστότητα στην αγορά αλλά και την ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν προβλήματα από υπερχρέωση και δώσαμε, αν θέλετε, είχαμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες δύο βδομάδες στη Βουλή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου κάναμε δεκτές πολλές προτάσεις της Ένωσης και τις ενσωματώσαμε. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφορές, θα δούμε αυτήν τη βδομάδα εάν μπορούν αυτές οι διαφορές να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για όλα τα ζητήματα. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, ήταν σε ανοικτή διαβούλευση και είχαμε και προτάσεις από χίλιους και πάνω αποδεκτές αυτής της πρότασης. Έχουμε ενσωματώσει τις περισσότερες προτάσεις. Νομίζουμε ότι θα είναι μια μεγάλη τομή για τη χώρα μας πραγματικά να κάνει κάτι, το οποίο υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, εδώ και μία δεκαετία, που ουσιαστικά δίνει μία ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά και για φυσικά πρόσωπα, έτσι ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην οικονομική ζωή του τόπου.

    Ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, σε πνεύμα καλής διάθεσης, ανοικτού διαλόγου και πραγματικά νομίζω ότι μέσα από αυτή τη στενή συνεργασία θα βγουν ωφελημένοι, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και στο σύνολό της η ελληνική οικονομία".

    Η υπουργός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι έχουν γίνει δεκτές από τις 17 προτάσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι 14.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε ότι σε αυτή την πρώτη συνάντηση με την υπουργό το ζητούμενο για όλους μας είναι η αναθέρμανση της αγοράς και η στήριξη της οικονομίας και σημείωσε ότι ο διάλογος και συναντήσεις όπως η σημερινή θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [03] Η καθημερινότητα των μεταναστών Video

    Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν αυτομάτως την ελληνική υπηκοότητα, τηλεοπτικός φακός του ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε τα στέκια των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, εστίασε στην καθημερινότητά τους και κατέγραψε τον κοινωνικό αποκλεισμό που χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την υφήλιο αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

    Μια εικόνα, ορισμένες πτυχές της οποίας προσδοκά να αλλάξει η πρόσφατα εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης. Μια εξαγγελία που ανοίγει ένα παράθυρα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

    Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου συνομίλησε με ανθρώπους που άφησαν την πατρίδα τους για να έρθουν να ζήσουν στη δική μας, όπως η Λορέτα Μακόλι πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα και άλλους μετανάστες, οι οποίοι της μετέφεραν τη μελανή εικόνα της καθημερινότητάς τους, αλλά και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

    "Όταν πρωτοήρθα εδώ στην Ελλάδα ζήτησα πολιτικό άσυλο", αφηγείται η κα Μακόλι, "αλλά μου είπαν δεν έχετε πόλεμο στην πατρίδα σας" και μου το αρνήθηκαν και "αναγκάστηκα να μείνω εδώ παράνομα".

    Χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους ζουν ανάμεσά μας και αποτελούν τμήμα της ελληνικής πραγματικότητας. "Έχουν γεννηθεί εδώ, ζουν ανάμεσά μας και δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε" λέει για τα παιδιά μεταναστών ο Ανδρέας Τάκης υπεύθυνος του Συνηγόρου του Πολίτη για τα ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Τα παιδιά που γεννιούνται εδώ" θα έπρεπε να παίρνουν την ιθαγένεια υποστηρίζει και ο Γιώργος Νταλάρας, πρεσβευτής καλής θέλησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 από τους 9.300 πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο μόλις το 2,47 κατάφερε να το πάρει, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών στα ελληνικά σχολεία αυξάνεται ετησίως κατά 10%.

    [04] "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς"

    Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν μέλη τού ΔΣ της ΕΦΕΕ, επικεφαλής και με το σύνθημα "Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή" άρχισε νωρίς το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία ολοκληρώνονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της 36ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονται τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία".

    Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

    Από το πρωί, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέθετε λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, περιηγήθηκε στα περίπτερα πολιτικών οργανώσεων και σε εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών, σπουδαστικών, παραγωγικών και κοινωνικών ομάδών και φορέων.

    Στις δύο το μεσημέρι οι επισκέπτες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τ. Παρασκίδη και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου.

    Η κα. Κ. Κούκου, μέλος του Προεδρίου του ΣΦΕΑ ανάγνωσε τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

    Εμφανής είναι η παρουσία των αστυνομικών για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου περνά η πορεία των διαδηλωτών που κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Οπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, συμφωνήθηκε οι αστυνομικές δυνάμεις να επεμβαίνουν εάν χρειασθεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

    Οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγήν επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους του δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου απέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει:

    "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

    Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.

    Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε.

    Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές.

    Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους".

    Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο

    Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε. Video

    Η πολιτική ηγεσία για την επέτειο

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία. Καμία ελπίδα δεν πρέπει να εναποτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν» τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυμά της για την επέτειο και «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ. Να μη δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Φόρο τιμής απέτισαν αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. και της ΚΝΕ.

    Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει: «Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά "αυθόρμητες" αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί».

    «Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ότι τίποτε δεν είναι ανίκητο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσε στεφάνι. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάζουν όταν οι νέες και οι νέοι βγαίνουν από τις ασφυκτικές γραμμές και τα όρια που τους θέτουμε όλοι και διεκδικούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος μέσα από τους αγώνες των νέων. Το 1973 οι αγώνες αυτοί κέρδισαν δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα μπορούν να κερδίσουν σταθερή δουλειά και το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

    «Σήμερα τιμούμε την γενιά του ΄73, που πάλεψε για "ψωμί παιδεία ελευθερία". Η σημερινή γενιά των νέων, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πιάνει ξανά το νήμα από την αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στην παιδεία, που είναι το μεγάλο στοίχημα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση διαθέτει 1 δις ευρώ επιπλέον από τον πρώτο προϋπολογισμό για τη δημόσια παιδεία, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου μετά τη κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

    Σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: "Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία.

    Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας.

    Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική.

    Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".

    Εκδήλωση στη Βουλή

    Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Το «χρέος όλων» είναι να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, επισήμανε ο πρόεδρος του Σώματος. «Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς που εναντιώθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος, με τίμημα ακόμη την ίδια τους τη ζωή» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, τονίζοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από τέτοια πρότυπα Δημοκρατίας. «Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κομματική, ιδεολογική ταυτότητα όλοι συμμεριζόμαστε τη θυσία των επαναστατημένων νέων του Πολυτεχνείου και όλοι αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας απέναντι σε κάθε απειλή σε βάρος της Δημοκρατίας και σε κάθε κρίση που πλήττει τον τόπο μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του β73 απέτισαν, με κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πολιτικά κόμματα και νεολαίες, συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές, οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.

    Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων τόνισαν ότι, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, πέρα από τη Δημοκρατία, παραμένουν επίκαιρα, καθώς τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας και της κοινωνίας εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους.

    Νωρίτερα, μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ φοιτητών της ΔΑΠ και αριστερών παρατάξεων, έξω από το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό.

    Φίλοι και σύντροφοι του πρωτεργάτη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και δεσμώτη της χούντας, Θωμά Βασιλειάδη (1946-1985), τίμησαν τη μνήμη του σε μία σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου βρίσκεται αναμνηστική πλάκα.

    Το μεσημέρι ξεκίνησε, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κούτρα, Χρήστο Θηβαίο και Μίλτο Πασχαλίδη.

    Το απόγευμα (18.00) θα συνέλθει η Επετειακή Σύγκλητος, ενώ οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία που έχουν συγκαλέσει στις 16.30 από το Πολυτεχνείο ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με τη συμμετοχή μαθητών και συνδικαλιστικών σωματείων, η οποία θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο.

    Δεύτερη πορεία έχουν συγκαλέσει αριστερές φοιτητικές παρατάξεις στις 17.30, από το Πολυτεχνείο και επιστροφή σ' αυτό.

    Στο πλαίσιο της περιφρούρησης του πανεπιστημιακού χώρου, το ΑΠΘ θα μείνει ανοιχτό με εκδηλώσεις. Μετά την πορεία, στις 19.30, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού διοργανώνει ομιλία στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΝΟΠΕ με θέμα «Θεσμικές προτεραιότητες για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ενώ στις 21.00, θα δοθεί συναυλία με τους «Χαϊνηδες» στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Εξάλλου, το πρωί, το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, στο χώρο των φυλακών του Επταπυργίου, την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με την μορφωτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και στις εξορίες, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, ενώ η χορωδία του σχολείου παρουσίασε "τραγούδια της φωτιάς".

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, η Τροχαία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Στην Αθήνα, οι ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας) αφορούν τους άξονες γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και στις κάθετες οδούς).

    Σε ανακοίνωσή της, η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, «τόσο για την εξυπηρέτηση τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2009 - 15:30:34 UTC