Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η ανάκαμψη της οικονομίας
  • [02] Εντείνουν τον αγώνα τους οι υποψήφιοι
  • [03] "Στημένος διάλογος"
  • [04] "Περιορισμός των δαπανών"
  • [05] Συνεδριάζει η ΚΠΕ
  • [06] "Συνεργασία για τη λύση"
  • [07] Σύλληψη για τρομοκρατία

  • [01] Στόχος η ανάκαμψη της οικονομίας

    Σειρά δράσεων και συντονισμός σε πολιτικό επίπεδο, στον τομέα της οικονομίας, εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή.

    Οι δράσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στους δημοσιογραφους, θα κινούνται σε τρεις άξονες:

    α. Αναθέρμανση της οικονομίας

    β. Προώθηση των επενδύσεων και της παραγωγικής διαδικασίας και

    γ. Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο.

    Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω εξετάζονται δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κοινωνικό διάλογο, ενώ θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που θα αφορούν τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά, για τα οποία η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν ως το τέλος του έτους.

    Για τα σταζ

    Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η νέα κυβέρνηση, για την αναθεώρηση των διατάξεων που διέπουν τα σταζ και την ενοικίαση των εργαζομένων, θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο - ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας παράλληλα πως η υπαρκτή ασυδοσία στην αγορά εργασίας, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην απαγόρευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που συνιστούν κοινωνική ανάγκη.

    Απαντώντας σε ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ιδέα ενός κράτους που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα εξασφαλίζει την ευνομία και θα αποτρέπει φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας, αλλά από την άλλη θα επιτρέπει την μερική απασχόληση για λόγους μαθητείας, ή επιλογής. Άλλωστε, «μονιμότητα όλων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια».

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ζητά τον συμβιβασμό του ανέργου, του νέου και της γυναίκας με την ανεργία, «αλλά βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τα σταζ και τη μαθητεία, συμφωνώ πως το πλαίσιό τους έχει καταστρατηγηθεί, αλλά διαφωνώ πως είναι αρνητικά. Το να μπορεί ένας νέος να αποκτήσει εμπειρία στο χώρο της δουλειάς δεν είναι αρνητικό, αλλά τον βοηθά να συνδέει τις πρακτικές με τις θεωρητικές του ικανότητες - αρκεί όμως, αυτές οι μορφές απασχόλησης να μην καταστρατηγούνται και να μην υποκρύπτουν πλήρη εργασία, υποσκάπτοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων».

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία που έχει κρίσεις, αλλά και αλλαγές. Θα υπάρχουν περίοδοι που υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μονιμότητα όλων. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Θα εγκαταλείψει τον άνεργο στη μοίρα του ή θα τον προστατεύσει, θα τον επανεκπαιδεύσει, εν ανάγκη θα του εξασφαλίσει και κοινωνική εργασία; Αυτό το σύστημα φέρνουμε εμείς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Για το Ασφαλιστικό

    Στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξη Τσίπρα, για «υποχωρητικότητα», που επιδεικνύει η κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αποφεύγοντας «το παρελθόν της εύκολης από τα έξω κριτικής», και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στο νόμο Πετραλιά, χωρίς παρά ταύτα να δεσμευτεί για την κατάργηση των νόμων της προηγούμενης δεκαετίας.

    «Μπορώ να συμφωνήσω σε πολλά, που αφορούν την κριτική σας στην Ε.Ε. Κι εγώ έχω συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Αλμούνια για την ευκολία με την οποία δέχθηκε την απογραφή, βάζοντας την οικονομία μας σε επιτήρηση. Μακάρι, ωστόσο, το πρόβλημά μας να ήταν ο κ. Αλμούνια», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γιβ αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γιβ αυτό και ξεκινήσαμε τον διάλογο με όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και θα τον συνεχίσουμε ώστε οι επιλογές να είναι βιώσιμες».

    «Εμείς θα συγκρουστούμε με τις λογικές, να πληρώσει ο συνταξιούχος και η ελληνική οικογένεια, τα τεράστια χρέη των ταμείων, που μας κληροδότησε η ΝΔ. Είμαστε εδώ να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για να το κάνουμε αυτό με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Για τις προκλητικές αμοιβές στελεχών του δημοσίου

    «Τέρμα τα ψέματα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εμφανιζόμενος αποφασισμένος να βάλει τέλος στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόϊς».

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα τελειώσουν τα ψέματα και με νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες «η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στη καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και στο προκλητικό καθεστώς της αναιτιολόγητης κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά θα αποτραπούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

    Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είτε δεν είναι, αλλά το δημόσιο έχει σημαντικό λόγο και μπορεί να παρεμβαίνει, θα ορίζονται με συγκεκριμένες αρχές. Της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, όλες οι αποφάσεις με τις αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πραγματική πρόκληση» το καθεστώς αυτό, «που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με την επίκληση για δήθεν προσαρμογή του συστήματος στους κανόνες της αγοράς».

    «Αυτό εμείς θα το αλλάξουμε πολύ σύντομα. Οι υπέρογκες αμοιβές είναι αναιτιολόγητες, είναι σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι προσβολή του κοινού αισθήματος» σημείωσε και ανέφερε ότι το καθεστώς αυτό θα αφορά και τις ΔΕΚΟ. «Τα ψέματα τελείωσαν για εμάς, τελείωσαν. Οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε.

    «Ανοίγουμε τον δρόμο της διαφάνειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλύψουμε τίποτα. Να τελειώνουν αυτά, όπως πρέπει να τελειώνουν και τα υπονοούμενα. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλους τους αξιολογούμεν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και αυτό θα κάνουμε σε όλους τους τομείς. Με αυτές τις δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε», τόνισε στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις και πρακτικές στο δημόσιο τομέα, που θα αλλάξουν, ενώ σημείωσε ότι ακόμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή των φορέων και των επιτροπών του κράτους, ή των μισθών, που δίνονται στις διάφορες διοικήσεις και στους υπαλλήλους.

    «Είναι ένα τεράστιο έργο, που γίνεται, γιατί για το πώς λειτουργεί ως κράτος δεν έχουμε πουθενά καταγραφή», πρόσθεσε.

    Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Σε δείγματα αδιαφάνειας και σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, εμείς λέμε τέρμα. Λέμε όλα για όλους με ανοιχτές διαδικασίες».

    [02] Εντείνουν τον αγώνα τους οι υποψήφιοι

    Συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, ενόψει της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου.

    "Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος δεν είναι προσωπική αντιδικία. Είναι μια καθαρά πολιτική μάχη". Tα παραπάνω ανέφερε μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων της στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παράλληλα η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εστιάζοντας την στην οικονομική πολιτική και κάνοντας λόγο για τερτίπια που αυξάνουν το έλλειμμα και λέγοντας πως χάνει τον έλεγχο της οικονομίας.

    Αναφερόμενη στην ήττα της ΝΔ είπε ότι αυτή την προκάλεσαν απαράδεκτες συμπεριφορές , καθυστέρηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων , παλινωδίες, χαλάρωση των σχέσεων κόμματος και κυβέρνησης και απομάκρυνση από τους φυσικούς μας συμμάχους, όπως είπε.

    Η κ. Μπακογιάννη κατά την ομιλία της ανέπτυξε τη στρατηγική της την οποία χαρακτήρισε ως στρατηγική που ενώνει την παράταξη και της δίνει προοπτική νίκης.

    Κατά την ομιλία της τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας, δύο μεγάλες προκλήσεις.

    Η πρώτη: να κάνουμε το κόμμα μας καλύτερο, μεγαλύτερο πιο δυνατό.

    Και η δεύτερη:Ξεκάθαρη ιδεολογία, σύγχρονη πολιτική πρακτική, άνοιγμα στην κοινωνία και νέα νικηφόρα πορεία για τη Νέα Δημοκρατία.

    Η εντολή της βάσης, αλλά όχι μόνο της οργανωμένης βάσης, όλης της κοινωνίας, ανέφερε, είναι ξεκάθαρη: Αλλάξτε τα όλα.

    Ξεκινάω, λοιπόν, είπε , αυτήν την πορεία προς τον λαό της Νέας Δημοκρατίας με μια ξεκάθαρη υπόσχεση: Ναι, θα ανανεωθούμε! Ναι, θα αλλάξουμε.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι "δεν έχω τίποτα προσωπικό, ούτε με τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε με το Δημήτρη Αβραμόπουλο, ούτε με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ούτε με κανέναν απ' όσους έχουν ταχθεί στο πλευρό τους".

    Αφού μίλησε για ρόλο όλων την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι κοινός: είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, είναι τα συμφέροντα που διαχρονικά χτυπάνε τη Νέα Δημοκρατία.

    Στη συνέχεια επανέλαβε την θέση της ότι η λύση για να γίνει ξανά δυνατή η Νέα Δημοκρατία είναι μία: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, άνοιγμα στην κοινωνία.

    "Πρέπει να καταλάβουμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν περισσεύει κανείς" και πρόσθεσε "ότι νοιαζόμαστε για όλους. Όταν μιλάω για άνοιγμα στην κοινωνία, εννοώ να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, υπεύθυνα και αξιόπιστα".

    Η κ. Μπακογιάννη μίλησε επίσης για κρίσιμη στιγμή της παράταξης που έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη ηγεσία. Μια ηγεσία αποφασιστική που έχει σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα. Ηγεσία μακράς πνοής που να μπορεί να συνθέτει και να ενώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά .

    Τέλος ανέπτυξε τη δική της πρόταση χαρακτηρίζοντας την σαφή και κρυστάλλινα ξεκάθαρη δίνοντας έμφαση σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη τους δηλώνοντας πως φεύγει ακόμη πιο δυνατή από την Κρήτη.

    Την ομιλία της κ. Μπακογιάννη παρακολούθησαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη. Σήμερα θα μιλήσει στις Σέρρες.

    Σε Γιαννιτσά, Χαλκίδα και Μενίδι ο Αντώνης Σαμαράς

    Έμφαση στην ενότητα στο εσωτερικό της Ν.Δ. έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Γιαννιτσών.

    «Η ενότητα δεν απειλείται από κανέναν και όσοι διαδίδουν τέτοιες γελοιότητες ή ψελλίζουν τέτοιες ασυναρτησίες ας γνωρίζουν ότι εσείς οι παντοδύναμοι, η βάση της παράταξης είστε η εγγύηση και δεν θα αφήσετε κανέναν να παίξει με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επέμεινε στο θέμα της ιδεολογίας του κόμματος διότι χωρίς αυτή έχουμε στείρο κυβερνητισμό και διαχείριση και δεν υπάρχει τίποτε πιο κενό από άτομο χωρίς ιδεολογία. Σε ότι αφορά το θέμα της οργάνωσης της Ν.Δ. είπε μακριά από φέουδα.

    Για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι δείχνει δείγματα του «παλιού ΠΑΣΟΚ» και υποσχέθηκε δικαστική συνδρομή σε απασχολούμενους σε προγράμματα stage, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.

    Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με αγρότες και επισκέφθηκε την Κρύα Βρύση Πέλλας. Σήμερα θα περιοδεύσει στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής

    Περιοδεία Π. Ψωμιάδη

    Περιοδεία σε Ιωάννινα, Πρέβεζα και Αγρίνιο, πραγματοποίησε χθες ο κ. Π. Ψωμίαδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κόμμα της ΝΔ, αλλά και εναντίον της συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης.Σήμερα θα μιλήσει στο Κιλκίς.

    [03] "Στημένος διάλογος"

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, υποστηρίζοντας πως η εποχή που οι γυναίκες ήθελαν μια ολιγόωρη εργασία έχει παρέλθει.

    «Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν, είτε μερικά απασχολούμενοι είτε σε σταζ είτε νοικιασμένοι, υπαγόμενοι σε εργολάβους μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο δεν ήρθε με την (όντως υπαρκτή) οικονομική κρίση. Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονταν στην Ευρώπη και προ κρίσης, όπου οι αντιστάσεις ήταν μικρότερες - και υπάρχει σαφής τοποθέτηση της Κομισιόν να επεκταθούν. Γιατί το οριακό σημείο στο οποίο έφθασε η οικονομία, οφείλεται στις αντιφάσεις ενός οικοδομήματος που στηρίζεται στο κέρδος και δεν θα ορθοποδήσει εάν δεν πλατύνει και εμβαθύνει στις μορφές αυτές εκμετάλλευσης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    «Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Δεν είναι καν θέμα αξιοκρατίας» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη - όχι "θα δουλέψεις αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα". Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο και γιβ αυτό υποστηρίζουμε το 35ωρο, το πενθήμερο και εφτάωρο. Δεν δεχόμαστε τον όρο "μαθητεία" όπως παρουσιάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας θα πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολές - κι εκεί όπου χρειάζεται, όπως π.χ. στην περίπτωση των νοσηλευτριών, να αμείβεται κανονικά, να έχει άδειες και να καταργηθεί για τον φοιτητή και τον σπουδαστή. Οι 720.000 που δίνονται σαν διάφορες μορφές απασχόλησης, ζητάμε να θεωρούνται μόνιμες. Απορρίπτουμε και όλη αυτή τη λογική του ΑΣΕΠ, με τα διδακτορικά που εξασφαλίζονται από ξένα πανεπιστήμια. Η σημερινή οργάνωση της κοινωνίας, απαιτεί βεβαίως υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης απβ όλους - όχι όμως δέκα διδακτορικά από τον καθένα».

    Κατεδαφίζουν τα δικαιώματα

    "Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα άδεια ταμεία κηρύσσει ένα νέο πόλεμο για να κατεδαφίσει αιφνιδιαστικά τα όποια ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα παραμένουν ακόμα όρθια. Ο στόχος της είναι: Η δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η δραστική μείωση των συντάξεων και των παροχών, με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Τα νέα αντιδραστικά μέτρα τα είχαν ψηφίσει και συναποφασίσει στην ΕΕ από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αποτελούν ικανοποίηση των αντιδραστικών επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματιών. Να απαλλαγούν από τις εισφορές, να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό.

    "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ούτε να αιφνιδιαστούν ούτε και να ξεγελαστούν. Ο διάλογος με τους βιομήχανους, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, είναι στημένος. Ακόμα και αυτοί που έδωσαν τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρέπει να την πάρουν άμεσα πίσω με τη δράση τους.

    Το λόγο τώρα πρέπει να τον πάρει η οργανωμένη ταξική πάλη και αντεπίθεση. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζει.

    [04] "Περιορισμός των δαπανών"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας στη Βουλή ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για τις αμοιβές των στελεχών του δημοσίου, σημείωσε ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αν κάνει πράξη τις εξαγγελίες για νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπει "τέλος στη καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και στο προκλητικό καθεστώς της αναιτιολόγητης κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων", ενώ ζήτησε να μπει πλαφόν στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόις», που ξεπερνούν, όπως είπε, ακόμα και αυτές του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αναρτηθούν άμεσα και στο διαδίκτυο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε φραστικά στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, κατηγορώντας τον ότι «ενθυλακώνει 1 εκ ευρώ το χρόνο, όσα δηλαδή παίρνουν 200 παιδιά των stage, ή ένα ολόκληρο χωριό».

    «Πρέπει να καταργήσουμε αυτό το εξωφρενικό καθεστώς, που συμβαίνει με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και που έκοψε το χαμόγελο του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Αλμούνια. Είναι απαράδεκτο την ώρα, που εμείς πτωχεύουμε, να έχουμε στελέχη με ένα εκ. ευρώ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «επιτέθηκε» και στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, προτείνοντας να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει όλα όσα συνέβησαν στη Δημόσια Τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια.

    Μίλησε ακόμα, για προκλητικές αμοιβές των κυρίων Π. Βουρλούμη (ΟΤΕ), Αθ. Αθανασόπουλου (ΔΕΗ) και Χρ. Χατζηεμανουήλ (ΟΠΑΠ).

    Τέλος, άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό του ελληνικού λαού» και «δημιουργία ψεύτικων ελπίδων».

    Αναφορικά με την περιστολή της φοροδιαφυγής, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    "Η φοροδιαφυγή είναι το δεύτερο θέμα. Το πρώτο είναι οι δαπάνες. Εάν οι δαπάνες δεν περιορισθούν συστηματικά, αποκλείεται να ελεγχθούν το έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος. Δουλεύουμε όλοι οι Έλληνες για τους τόκους των δανειστών και για μισθούς υπέρμετρους σε σχέση με τις ανάγκες του τόπου. Ο φοροφυγάς είναι σαν τον κλέφτη: όσα συστήματα ασφαλείας και αν βάλεις, μπορεί και τα αποφεύγει. Τον συλλαμβάνεις μόνο όταν αρχίζει και χαλάει τα λεφτά...".

    [05] Συνεδριάζει η ΚΠΕ

    Συνεδριάζει, σήμερα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Πλ. Καραϊσκάκη), με θέμα: Η πρόταση του ΣΥΝ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με εισήγηση του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    Για «υποχωρητικότητα» της κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαιοδοσία ελέγχου των κυβερνήσεων σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όχι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

    «Ο λαός δεν σας έφερε στην εξουσία για να συνεχίσετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για να την ανατρέψετε. Κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο, είναι σαν να έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Κομμάτι-κομμάτι και υπό το πρόσχημα των όντως υπαρκτών πιέσεων που δέχεστε από τις Βρυξέλλες, βλέπουμε μια τακτική "τραβάτε με κι ας κλαίω". Η διαφορά είναι, ότι ο κ. Καραμανλής υπερασπιζόταν προεκλογικά την πολιτική αυτή, ως αναγκαία και αποτελεσματική, ενώ εσείς την ακολουθείτε συρόμενος από τον σύντροφό σας, τον κ. Αλμούνια», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Καμία Κομισιόν, κανείς κ. Τρισέ, ή Αλμούνια, δεν μπορεί να επιβάλει όρια συνταξιοδότησης, ή αυξήσεις εισφορών, προς όφελος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με ποιο δικαίωμα ο υπουργός σας εκχώρησε το δικαίωμα αυτό στις Βρυξέλλες; Τι είδους αναμόρφωση είναι αυτή που έχει τις υψηλότερες εισφορές και τις χαμηλότερες συντάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα του Συστήματος».

    Κληθείς δε, από τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ του για χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη μεγάλου κύματος μεταναστών στο ασφαλιστικό, παύση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες, αξιοποίηση της περιουσίας των εργαζομένων και των ταμείων.

    Από κει και πέρα, «δεν υπάρχουν περιθώρια ανταλλαγών με την Κομισιόν, στον στόχο να κερδίσουμε χρόνο για το τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο», τόνισε.

    [06] "Συνεργασία για τη λύση"

    Ενώπιον των ευθυνών τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έθεσε την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια ομιλίας, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην οποία ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου δημότη και το Χρυσό Κλειδί της Καλαμαριάς.

    «Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση δεν αρκεί η δική μας θέληση. Χρειάζεται η θέληση και η ειλικρινής προσπάθεια και από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Το χέρι μας ήταν και παραμένει απλωμένο προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αναμένοντας τη δική τους εποικοδομητική ανταπόκριση. Ανταπόκριση αναμένουμε και από την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία χρειάζεται να κατανοήσει ότι είναι προς το δικό της συμφέρον αν αποφασίσει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

    Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Είτε η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει αβρόχοις ποσί την ενταξιακή της πορεία. Αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Ποιες αποφάσεις θα πάρουμε και πώς θα ενεργήσουμε, στον κατάλληλο χρόνο θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα μέσα από το πρίσμα της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ασφαλώς, του στρατηγικού μας στόχου που είναι η επίτευξη λύσης. Δεν θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και παράλληλα να έχει την απαίτηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς συνέπειες την πορεία της».

    Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε το Κυπριακό σε στασιμότητα, το πρώτο μέλημα του ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επανέναρξη του διαλόγου και προχώρησε σε σχετική συμφωνία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν 40 συναντήσεις, συζητήθηκαν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, η οικονομία και θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε δεν τον ικανοποιεί, διότι προσδοκούσε σε περισσότερες συγκλίσεις.

    Στο δεύτερο γύρο κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία και ο κ. Χριστόφιας απάντησε στην κριτική που δέχεται γι αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής Προεδρία, όπως και την παραμονή αριθμού εποίκων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και μετά τη λύση. Είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν «κόκκινες γραμμές». Μάλιστα η εκ περιτροπής Προεδρία υπήρχε και στα πέντε Σχέδια Ανάν και ο προκάτοχος του Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε αλλά έκανε και βελτιωτικές προτάσεις.

    Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα επιβάλλεται να συζητηθούν με λογισμό και ωριμότητα, χωρίς φανατισμό και υψηλούς τόνους, διότι οι τύχες της Κύπρου δεν αντέχουν άλλα συνθήματα και παρατήρησε: «Προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει η απαραίτητη ενότητα. Υποσκάπτεται από τη συνεχή, ισοπεδωτική κριτική που ορισμένοι καθημερινά προβαίνουν και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν. Ζητήματα που τέθηκαν στην αρχή ακόμα της διαπραγμάτευσης και που δεν είχαν τύχει κριτικής ή έτυχαν χλιαρής κριτικής, σήμερα αναδεικνύονται σε κόκκινες γραμμές και αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής. Αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο που δεν είναι καθόλου βοηθητική».

    Απάντησε επίσης και στην κριτική που δέχεται, ότι δεν είναι ενήμερες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η ενημέρωσή τους είναι πλήρης και ενδελεχής. «Δεν επιζητήσαμε ούτε και ποτέ απαιτήσαμε τη σιωπή και τη φίμωση των πολιτικών δυνάμεων. Κάθε άλλο! Η εποικοδομητική κατάθεση απόψεων, περιλαμβανομένων και των κριτικών απόψεων, είναι βοηθητικές. Όταν όμως η κριτική γίνεται καθημερινή και συνεχώς αναμασά και αναπαράγει τα ίδια θέματα, διαστρεβλώνοντας κιόλας την πραγματικότητα, τότε πραγματικά γίνεται επιζήμια», είπε.

    Ο δήμαρχος Καλαμαριάς χάρισε στον κ. Χριστόφια μια ποντιακή λύρα και στην ομιλία του τόνισε ότι η εκδήλωση προς τιμή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί γεγονός ύψιστης σπουδαιότητας για τον Δήμο Καλαμαριάς. Υπενθύμισε ότι στην Καλαμαριά δημιουργήθηκε το «Αλσος Αγνοουμένων» με 1619 κυπαρίσσια στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» και σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της δόθηκε το όνομα του ήρωα του Κυπριακού αγώνα Κυριάκου Μάτση και στήθηκε ανδριάντας του.

    Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς και το Δίκτυο Πάφου και αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδας.

    [07] Σύλληψη για τρομοκρατία

    Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στις 11 το πρωί, ζήτησε και έλαβε από την 32η Τακτική Ανακρίτρια η νεαρή που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς-Φράξια Μηδενιστών".

    Η 22χρονη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να εκτελεστεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της από την 32η Τακτική Ανακρίτρια. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η νεαρή είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση , προμήθειας , κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συρροή και έκρηξης από κοινού.

    Μετά την εκτέλεση του εντάλματος η 22χρονη οδηγήθηκε στην 32η ανακρίτρια καθώς η δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή κ.Φλέγκα που ορίστηκε την Πέμπτη να χειριστεί την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας , αποτυπώματα της 22χρονης την συνδέουν με το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι που κατά την Αστυνομία αποτελούσε "γιάφκα" της οργάνωσης.

    Ως μέλη της εν λόγω ομάδας έχουν προφυλακιστεί τρεις νεαροί ενώ παραμένουν καταζητούμενα περίπου έξι άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 November 2009 - 5:30:31 UTC