Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό"
  • [02] Συγκεντρώσεις των υποψηφίων σε όλη τη χώρα
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Κατεδάφιση δικαιωμάτων"

  • [01] "Βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό"

    Σειρά δράσεων και συντονισμός σε πολιτικό επίπεδο, στον τομέα της οικονομίας, εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή.

    Οι δράσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στους δημοσιογραφους, σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης, θα κινούνται σε τρεις άξονες:

    α. Αναθέρμανση της οικονομίας

    β. Προώθηση των επενδύσεων και της παραγωγικής διαδικασίας και

    γ. Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο.

    Παράλληλα, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω εξετάζονται δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κοινωνικό διάλογο, ενώ θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που θα αφορούν τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά, για τα οποία η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν ως το τέλος του έτους.

    Για τα σταζ

    Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η νέα κυβέρνηση, για την αναθεώρηση των διατάξεων που διέπουν τα σταζ και την ενοικίαση των εργαζομένων, θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο - ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας παράλληλα πως η υπαρκτή ασυδοσία στην αγορά εργασίας, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην απαγόρευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που συνιστούν κοινωνική ανάγκη.

    Απαντώντας σε ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ιδέα ενός κράτους που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα εξασφαλίζει την ευνομία και θα αποτρέπει φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας, αλλά από την άλλη θα επιτρέπει την μερική απασχόληση για λόγους μαθητείας, ή επιλογής. Άλλωστε, «μονιμότητα όλων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια».

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ζητά τον συμβιβασμό του ανέργου, του νέου και της γυναίκας με την ανεργία, «αλλά βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τα σταζ και τη μαθητεία, συμφωνώ πως το πλαίσιό τους έχει καταστρατηγηθεί, αλλά διαφωνώ πως είναι αρνητικά. Το να μπορεί ένας νέος να αποκτήσει εμπειρία στο χώρο της δουλειάς δεν είναι αρνητικό, αλλά τον βοηθά να συνδέει τις πρακτικές με τις θεωρητικές του ικανότητες - αρκεί όμως, αυτές οι μορφές απασχόλησης να μην καταστρατηγούνται και να μην υποκρύπτουν πλήρη εργασία, υποσκάπτοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων».

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία που έχει κρίσεις, αλλά και αλλαγές. Θα υπάρχουν περίοδοι που υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μονιμότητα όλων. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Θα εγκαταλείψει τον άνεργο στη μοίρα του ή θα τον προστατεύσει, θα τον επανεκπαιδεύσει, εν ανάγκη θα του εξασφαλίσει και κοινωνική εργασία; Αυτό το σύστημα φέρνουμε εμείς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Για το Ασφαλιστικό

    Στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξη Τσίπρα, για «υποχωρητικότητα», που επιδεικνύει η κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αποφεύγοντας «το παρελθόν της εύκολης από τα έξω κριτικής», και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στο νόμο Πετραλιά, χωρίς παρά ταύτα να δεσμευτεί για την κατάργηση των νόμων της προηγούμενης δεκαετίας.

    «Μπορώ να συμφωνήσω σε πολλά, που αφορούν την κριτική σας στην Ε.Ε. Κι εγώ έχω συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Αλμούνια για την ευκολία με την οποία δέχθηκε την απογραφή, βάζοντας την οικονομία μας σε επιτήρηση. Μακάρι, ωστόσο, το πρόβλημά μας να ήταν ο κ. Αλμούνια», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γιβ αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γιβ αυτό και ξεκινήσαμε τον διάλογο με όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και θα τον συνεχίσουμε ώστε οι επιλογές να είναι βιώσιμες».

    «Εμείς θα συγκρουστούμε με τις λογικές, να πληρώσει ο συνταξιούχος και η ελληνική οικογένεια, τα τεράστια χρέη των ταμείων, που μας κληροδότησε η ΝΔ. Είμαστε εδώ να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για να το κάνουμε αυτό με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Για τις προκλητικές αμοιβές στελεχών του δημοσίου

    «Τέρμα τα ψέματα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εμφανιζόμενος αποφασισμένος να βάλει τέλος στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόϊς».

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα τελειώσουν τα ψέματα και με νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες «η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στη καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και στο προκλητικό καθεστώς της αναιτιολόγητης κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά θα αποτραπούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

    Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είτε δεν είναι, αλλά το δημόσιο έχει σημαντικό λόγο και μπορεί να παρεμβαίνει, θα ορίζονται με συγκεκριμένες αρχές. Της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, όλες οι αποφάσεις με τις αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πραγματική πρόκληση» το καθεστώς αυτό, «που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με την επίκληση για δήθεν προσαρμογή του συστήματος στους κανόνες της αγοράς».

    «Αυτό εμείς θα το αλλάξουμε πολύ σύντομα. Οι υπέρογκες αμοιβές είναι αναιτιολόγητες, είναι σπατάλη του δημόσιου χρήματος είναι προσβολή του κοινού αισθήματος» σημείωσε και ανέφερε ότι το καθεστώς αυτό θα αφορά και τις ΔΕΚΟ. «Τα ψέματα τελείωσαν για εμάς, τελείωσαν. Οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε.

    «Ανοίγουμε τον δρόμο της διαφάνειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλύψουμε τίποτα. Να τελειώνουν αυτά, όπως πρέπει να τελειώνουν και τα υπονοούμενα. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλους τους αξιολογούμεν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και αυτό θα κάνουμε σε όλους τους τομείς. Με αυτές τις δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε», τόνισε στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις και πρακτικές στο δημόσιο τομέα, που θα αλλάξουν, ενώ σημείωσε ότι ακόμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή των φορέων και των επιτροπών του κράτους, ή των μισθών, που δίνονται στις διάφορες διοικήσεις και στους υπαλλήλους.

    «Είναι ένα τεράστιο έργο, που γίνεται, γιατί για το πώς λειτουργεί ως κράτος δεν έχουμε πουθενά καταγραφή», πρόσθεσε.

    Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Σε δείγματα αδιαφάνειας και σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, εμείς λέμε τέρμα. Λέμε όλα για όλους με ανοιχτές διαδικασίες».

    Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

    Εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις, όσον αφορά την αποσαφήνιση των εθνικών θέσεων, σχετικά με την παρουσία της χώρας μας - πολιτική και στρατιωτική- σε διεθνείς αποστολές που τελούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

    -Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό "Αταλάντα", για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

    -Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μονάδα του Στόλου και πτήσεις αεροσκαφών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον κωδικό Ενεργή Προσπάθεια (Active endeavour).

    -Ανάληψη της Διοίκησης από το 2012 της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα έχει ως Στρατηγείο το Γ' Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ / NDC - GR). Η δύναμη αυτή είναι διαθέσιμη και σε πλήρη ανάπτυξή της θα ανέρχεται σε 2.900 άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται το 2010, ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και Έλληνες επιτελείς υπό τη δανική διοίκηση της, σε αντιστοιχία ανάλογης απόφασης της Δανίας το 2012.

    Όσον αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, από ΗΠΑ έως Μάλτα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη, την επιμονή πολλών χωρών για διατήρηση των εθνικών περιορισμών, τις ανάγκες ασφαλείας και τη διεθνή αμηχανία που αναδεικνύει την πολιτική διάσταση για επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε τα εξής:

    -Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών που αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των 8 στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας να παραμείνει στην Καμπούλ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός,

    -Τη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης του αφγανικού Στρατού, δεδομένου ότι δεν θα απαιτηθεί η καταβολή του κόστους μετακίνησης του υφιστάμενου Τάγματος. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 600.000 ευρώ στη γαλλοαγγλική πρωτοβουλία για τα ελικόπτερα της ISAF και άλλα 800.000 ευρώ στην ουγγρική πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης. Η κίνηση αυτή αποτελεί πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    -Την αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν σε ΝΑΤΟϊκή δομή - όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη - για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.

    -Την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.

    - Την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.

    Τον Ιανουάριο του 2009 είχε ληφθεί απόφαση για πιθανή μετακίνηση του ΤΕΣ από την Καμπούλ δυτικά της Χεράτ υπό προϋποθέσεις, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μελετούσε και το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΤΕΣ στη Φαράχ, περιοχή υψηλότερου κινδύνου. Η συγκεκριμένη μετακίνηση απαιτούσε υποδομή θωρακισμένων οχημάτων. Η τότε απόφαση, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, αφορούσε το Δεκέμβριο του 2009 και τελούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν είχαν πληρωθεί, εκτίμηση που επαναβεβαίωσε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι όλες οι αναχωρήσεις των στρατιωτικών θα ξεκινήσουν εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και παρέχονται οι εγγυήσεις ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αφού επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, πολιτικά και στρατιωτικά, στα διεθνή πράγματα, σχολίασε ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσε τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της χώρας. Θα υπερασπιστούμε την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς με μόνη μας πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, κατέληξε.

    [02] Συγκεντρώσεις των υποψηφίων σε όλη τη χώρα

    Συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, ενόψει της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου.

    Απάντηση σε αυτούς που την κατηγορούν για μηχανισμούς , λέγοντας πως χρησιμοποιούν τα golden boys που έβλαψαν, όπως είπε την παράταξη, έδωσε από τα Χανιά η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η ίδια έθεσε το δίλημμα πια Νέα Δημοκρατία θέλουμε, του χθες ή του αύριο, όπως είπε, ενώ επανέλαβε ότι η ίδια δεν έφυγε ποτέ από την ΝΔ.

    Στην ομιλία της η κ.Μπακογιάννη τόνισε:

    «Σε λίγες μέρες θα αποφασίσουμε αν θέλουμε την Νέα Δημοκρατία του χθες ή του αύριο. Αν θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία των φόβων ή τη Νέα Δημοκρατία των ελπίδων μας. Γιατί νέος αρχηγός με παλιά νοοτροπία δεν θα μας πάει πουθενά».

    Χωρίς να τους κατονομάσει η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε αυτούς που την κατηγορούν για μηχανισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά.

    «Γιατί δεν γίνεται να χτίσουμε νέα οικοδομήματα με παλιά, με φθαρμένα, υλικά. Γιατί εμένα κατηγορούν για μηχανισμούς, αλλά άλλοι αξιοποιούν τα «γκόλντεν μπόυς» που χαντάκωσαν την παράταξη και απομάκρυναν την κυβέρνηση από τη βάση μας.»

    Η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου επισημαίνοντας:«Κακά τα ψέματα η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας".

    Η κυρία Μπακογιάννη στην ομιλία της τόνισε πως στόχος της είναι να ξαναγίνει η ΝΔ ένα κόμμα που θα φθάνει το 48% που ξέρει να πείθει, να εμπνέει τους Έλληνες, να καθορίζει την πολιτική ατζέντα, να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, όπως ανέφερε.

    Η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι αποκόπηκε από την κοινωνία και μίλησε για ένα πλαίσιο αρχών συνεπές με την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

    Η κύρια Μπακογιάννη απάντησε και σε όσους την κατηγορούν « ότι πολώνω το κλίμα και δήθεν πετώ καρφιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Τόνισε ότι η ίδια δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις και χαρακτήρισε τις εσωκομματικές εκλογές ως αμιγώς πολιτική αναμέτρηση.

    Στην ομιλία της κ Μπακογιάννη το παρών έδωσαν βουλευτές της ΝΔ από όλη την Κρήτη, πολιτευτές του κόμματος, ο Νομάρχης, και ο δήμαρχος Χανίων, πολλοί δήμαρχοι του νομού Χανίων ενώ ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που φώναζαν συνθήματα υπέρ της κ. Μπακογιάννη. Σήμερα, θα μιλήσει στο Ηράκλειο, ενώ αύριο θα βρίσκεται στις Σέρρες.

    Στη Χαλκίδα ο Αντώνης Σαμαράς

    Στη Χαλκίδα, σε κομματική εκδήλωση, μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητάς του. Λίγο αργότερα μίλησε σε εκδήλωση στο Μενίδι.

    Ο κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο ιδεολογικός αφοπλισμός. «Το ρυάκι γίνεται ποτάμι» είπε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στη δυναμική της υποψηφιότητάς του, και πρόσθεσε πως όταν η βάση μιλά οι μηχανισμοί σιωπούν. Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι αρχίζει και θυμίζει σιγά, σιγά το παλιό ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη νέα κυβέρνηση.

    Επίσης διαβεβαίωσε ότι είτε εκλεγεί ο ίδιος είτε η Ντόρα Μπακογιάννη είτε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, θα είναι όλοι στη Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα μια γροθιά.

    Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το νομό Πέλλας και στις 18.30 θα απευθύνει ομιλία σε φίλους και μέλη της Ν.Δ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γιαννιτσών. Στις 21.00 θα επισκεφθεί το Δημαρχείο του Δήμου Κρύας Βρύσης. Την Κυριακή θα επισκεφθεί τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής.

    Περιοδεία Π. Ψωμιάδη

    Περιοδεία σε Ιωάννινα, Πρέβεζα και Αγρίνιο, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο κ. Π. Ψωμίαδης. Σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κόμμα της ΝΔ, αλλά και εναντίον της συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης, άσκησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Περίπτερο ενημέρωσης του κοινού για το διαβήτη, θα λειτουργεί από τις 09:00 έως τις 17:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου εκτός από ενημερωτικό υλικό θα γίνονται και διάφορα δρώμενα (Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους )

  • 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Εγκαίνια της έκθεσης "Η πρώτη εικόνα" στο Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης, στη ΔΕΘ (13:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ )

  • Συνέδριο με θέμα "Ο πολιτισμός ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης" οργανώνει το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (18:00:00, Πάτρα )

  • Επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά σε Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση

  • Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη (19:00:00, Ηράκλειο/Εθν. Γυμναστήριο LIDO)

  • Εκδήλωση με επίτιμο προσκεκλημένο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς, στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (20:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑ.ΜΑΚ.)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 (αγώνες μπαράζ) - 20:00:00, Αθήνα/Μαρούσι/Ο.Α.Κ.Α. (GRC), 20:00 Ελλάδα-Ουκρανία

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών (3ος γύρος, α΄ αγώνας): ΑΕΚ-Ιζμίρ - 18:30:00, Αθήνα/Νέα Φιλαδέλφεια (GRC)

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (5η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (5η αγωνιστική)

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (6η αγωνιστική)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (6η αγωνιστική)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (3ος γύρος, α΄ αγώνες)

    18:00 Θερμαϊκός-Μπεράνε (στο κλειστό Περαίας, Θεσ/νίκη)

    20:00 Ισταντς-Φίλιππος Βέροιας (στη Σουηδία)

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (7η ημέρα)

    16:00 Βριλήσσια-Διομήδης Αργους

    18:00 ΑΣΕ Δούκα-Αερωπός Εδεσσας

    18:00 ΠΑΟΚ-ΓΑΣ Κιλκίς

    [04] "Κατεδάφιση δικαιωμάτων"

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, υποστηρίζοντας πως η εποχή που οι γυναίκες ήθελαν μια ολιγόωρη εργασία έχει παρέλθει.

    «Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν, είτε μερικά απασχολούμενοι είτε σε σταζ είτε νοικιασμένοι, υπαγόμενοι σε εργολάβους μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο δεν ήρθε με την (όντως υπαρκτή) οικονομική κρίση. Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονταν στην Ευρώπη και προ κρίσης, όπου οι αντιστάσεις ήταν μικρότερες - και υπάρχει σαφής τοποθέτηση της Κομισιόν να επεκταθούν. Γιατί το οριακό σημείο στο οποίο έφθασε η οικονομία, οφείλεται στις αντιφάσεις ενός οικοδομήματος που στηρίζεται στο κέρδος και δεν θα ορθοποδήσει εάν δεν πλατύνει και εμβαθύνει στις μορφές αυτές εκμετάλλευσης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    «Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Δεν είναι καν θέμα αξιοκρατίας» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη - όχι "θα δουλέψεις αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα". Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο και γιβ αυτό υποστηρίζουμε το 35ωρο, το πενθήμερο και εφτάωρο. Δεν δεχόμαστε τον όρο "μαθητεία" όπως παρουσιάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας θα πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολές - κι εκεί όπου χρειάζεται, όπως π.χ. στην περίπτωση των νοσηλευτριών, να αμείβεται κανονικά, να έχει άδειες και να καταργηθεί για τον φοιτητή και τον σπουδαστή. Οι 720.000 που δίνονται σαν διάφορες μορφές απασχόλησης, ζητάμε να θεωρούνται μόνιμες. Απορρίπτουμε και όλη αυτή τη λογική του ΑΣΕΠ, με τα διδακτορικά που εξασφαλίζονται από ξένα πανεπιστήμια. Η σημερινή οργάνωση της κοινωνίας, απαιτεί βεβαίως υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης απβ όλους - όχι όμως δέκα διδακτορικά από τον καθένα».

    Κατεδαφίζουν τα δικαιώματα

    "Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα άδεια ταμεία κηρύσσει ένα νέο πόλεμο για να κατεδαφίσει αιφνιδιαστικά τα όποια ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα παραμένουν ακόμα όρθια. Ο στόχος της είναι: Η δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η δραστική μείωση των συντάξεων και των παροχών, με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Τα νέα αντιδραστικά μέτρα τα είχαν ψηφίσει και συναποφασίσει στην ΕΕ από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αποτελούν ικανοποίηση των αντιδραστικών επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματιών. Να απαλλαγούν από τις εισφορές, να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό.

    "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ούτε να αιφνιδιαστούν ούτε και να ξεγελαστούν. Ο διάλογος με τους βιομήχανους, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, είναι στημένος. Ακόμα και αυτοί που έδωσαν τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρέπει να την πάρουν άμεσα πίσω με τη δράση τους.

    Το λόγο τώρα πρέπει να τον πάρει η οργανωμένη ταξική πάλη και αντεπίθεση. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 November 2009 - 5:30:23 UTC