Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
  • [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει της εκλογής
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίαζει στις 11.15 π.μ. το ΚΥΣΕΑ.

    Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου του νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες, κλπ) θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.

    Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

    Ακόμα, καταργείται η μοριοδότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.

    Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

    Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

    Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.

    Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

    Επίσης, αλλάζει ριζικά το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπουργός τόνισε ότι οι μόνιμοι διορισμοί, όπως και εκείνοι των αναπληρωτών, θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και μάλιστα να παίρνουν και τα σχετικά μόρια των σχολείων, όπου υποτίθεται ότι διδάσκουν. Επιπλέον, ουδεμία απόσπαση θα γίνεται αν πρώτα δεν βρεθεί ο αντικαταστάτης.

    Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα το νέο πλάνο θα δοθεί για διαβούλευση, μέσω Ίντερνετ, στο πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου, ούτως ώστε να γίνει το νομοθέτημα, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

    Γ.Παπανδρέου για τις προσλήψεις

    «Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

    Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

    «Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

    [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι ενόψει της εκλογής

    Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ, ενόψει της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου.

    "Η μάχη για τη ηγεσία είναι καθαρά πολιτική και η βάση της ΝΔ θα πρέπει να ξέρει ποιος εγγυάται την προοπτική του κόμματος και ποιος την περιχαράκωση του. Σήμερα, ξανανοίγουμε δρόμους. Σήμερα, καταθέτουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις πολιτικές μας. Καταθέτουμε ένα σύγχρονο πατριωτικό όραμα για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, για μια δυνατή Ελλάδα", δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αρχών.

    Η κ. Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο και θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε συγκεντρώσεις Νεοδημοκρατών στους τέσσερις νομούς του νησιού.

    Την πρόθεσή του να αξιοποιήσει, εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, όλα τα άξια στελέχη του κόμματος ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, εξέφρασε ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Νέο Ηράκλειο.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμμαχία του με τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και στα περί περιχαράκωσης του κόμματος που ακούστηκαν.

    «Μιλώντας για την ιδεολογική μας ταυτότητα δεν προωθώ την περιχαράκωση. Προωθώ την επέκταση της επιρροής μας παντού. Δεν θα αφήσουμε να μετακινηθεί η Ν.Δ. Δεν θα γίνουμε το κόμμα των μεταλλαγμένων» ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά.

    Με αφορμή την συμμαχία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για σύγκλιση σε βασικά σημεία, και τόνισε: «Η σύγκλισή μου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κάποιους ενόχλησε. Δεν συμπίπτουμε σε όλα, συμπέσαμε στα πιο βασικά. Έχουμε ευθύνη στην παράταξη για την ενότητά της. Μπορούμε να την κατοχυρώσουμε και την κατοχυρώνουμε καθημερινά» είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στις αντιδράσεις:

    «Όσο προσπαθούν να τραυματίσουν την προσπάθειά μας με προσωπικούς υπαινιγμούς δεν ενοχλούν εμάς, θυμώνουν τον απλό κόσμο της παράταξης. Τον κόσμο που ζητάει μόνον ένα: Ενότητα. Αληθινή Ενότητα. Δεν μειώνουν την απήχηση των προτάσεων μας. Την ενισχύουν. Δεν θα μας εκτρέψουν στην πόλωση».

    Ο Μεσσήνιος πολιτικός έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και σε όσους πιστεύουν ότι η θέση τους στη ΝΔ την επόμενη ημέρα εξαρτάται από το τι θα επιλέξουν τώρα.

    «Σχεδιάζω την μεγαλύτερη και καλύτερη Ν.Δ., στην οποία χωράνε όλοι. Όποιον κι αν ψήφισαν. Δεν αισθάνομαι ότι έχω εσωκομματικό αντίπαλο. Αντίπαλός μου είναι η ήττα» είπε.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι ο κόσμος δίνει εντολή ενότητας στον ίδιο και την εντολή να προχωρήσει μπροστά αυτή η παράταξη για να γίνει και πάλι ικανή να κυβερνήσει. Σε κάθε μέρος της χώρας αυτό το ρυάκι έχει ήδη γίνει ποτάμι. Το ποτάμι, η βάση μας, πρέπει να πάει στις κάλπες. Πρέπει να ψηφίσει, είπε.

    Αναφερόμενος στην ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ, ανέφερε ότι μιλά και για τις διαχρονικές αξίες αλλά και για τις πιο σύγχρονες κεντροδεξιές αντιλήψεις. «Ο στείρος κυβερνητισμός μας χαντάκωσε. Πρέπει να αποφύγουμε τη διαχειριστική μιζέρια. Δεν πρέπει να αφοπλιστούμε ιδεολογικά, αλλιώς θα συρρικνωθούμε. Η σιωπή των ιδεών είναι ουσιαστικά η σιωπή των αμνών. Λέμε όχι στη σιωπή των ιδεών. Η ιδεολογική ηγεμονία είναι εφαρμοσμένη συνταγή σε όλα τα σύγχρονα κεντροδεξιά κόμματα» τόνισε.

    Περιοδείες Π. Ψωμιάδη

    Σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κόμμα της ΝΔ, αλλά και εναντίον της συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης, άσκησε από την Καβάλα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Η επίσκεψή του στην Καβάλα εντασσόταν στο πλαίσιο περιοδείας που άρχισε τις τελευταίες μέρες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Ψωμιάδης αρχικά επισκέφθηκε τη Δράμα, για συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ και λίγο πριν τις οκτώ έφτασε στη Νομαρχία Καβάλας. Στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με το νομάρχη, Θόδωρο Καλλιοντζή, συζήτησαν για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

    Λίγο αργότερα, στη συνάντηση που είχε με στελέχη και φίλους της ΝΔ στα γραφεία της ΝΟΔΕ, ο κ. Ψωμιάδης επανέλαβε ότι όσο ήταν κυβέρνηση η ΝΔ είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, στηλιτεύοντας τις συμπεριφορές πολλών στελεχών του κόμματος, που προκάλεσαν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εσωκομματική διαδικασία, όπως συνέβη με τον κ. Αβραμόπουλο, ενώ εκτίμησε ότι ο απολογισμός της ήττας θα γίνει μετά την εκλογή νέου αρχηγού, λέγοντας μάλιστα ότι το κόμμα θα περάσει μια σύντομη περίοδο εσωστρέφειας και κρίσης, μετά την εσωκομματική διαδικασία.

    «Θυμάστε ποτέ τη ΝΔ να έκανε απολογισμό για τους λόγους που έχασε εκλογές», ρώτησε τους δημοσιογράφους για να δώσει σχετική απάντηση και να αφήσει και πάλι έμμεσες αιχμές για το πώς λειτούργησαν τα κομματικά όργανα.

    Σήμερα, ο κ. Ψωμιάδης θα περιοδεύσει στην Πτολεμαϊδα, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά και τη Φλώρινα.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • 30ο τακτικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" (9:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΚΘ)

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα "ΝΑ Ευρώπη- Κρίση και προοπτικές" - Εναρξη εργασίων από τον κ.Δ. Δρούτσα (09:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ενότητα «Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Εμπειρίες από την εισδοχή άλλων βαλκανικών χωρών»

  • Ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ( στο αμφιθέατρο «Μεταξάς» του Γενικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο») για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και για τους εμβολιασμούς (1:00:00, Θεσσαλονίκη/Ιπποκράτειο)

  • Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) (1.15:00, Αθήνα/Βουλή )

  • Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-'74, για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ( 11:30:00, Θεσσαλονίκη/Εργατικό Κέντρο)

  • Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα εγκαινιάσει την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Παιδοογκολογικού Τμήματος της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ (18:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου με θέμα: «Η Ελλάδα και η Ομογένεια την εποχή των Α΄ και Β΄ Ολυμπίων» (19:15:00,Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Τελετή έναρξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (20:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν τη Σειρά Μελετών του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων σε εκδήλωση που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (20:30:00, Θεσσαλονίκη/Λ.Νίκης 3

  • Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη - 20:30:00, Χανιά/Ξενοδ. ΜΙΝΟΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (GRC), (Νομικός Α.)

  • Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) διοργανώνει το Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ (Θεσσαλονίκη/Nikopolis)

  • 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς"

  • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με αντικείμενο την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας στους Τομείς της Υγείας, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θράκης (Alexander Beach Hotel, Αλεξανδρούπολη)

  • Εναρξη 21ου συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Λαμία)

    Αθλητική ατζέντα

  • Συνεδρίαση Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (Λάρισα)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (9η αγωνιστική) - 17:45:00, Κέρκυρα-Αγροτικός Αστέρας

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (6η αγωνιστική), 18.30 Απόλλων Καλαμαριάς - Ολυμπιακός

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (3η ημέρα), 19.00 Βουλιαγμένη-ΝΕ Πατρών

    20.30 Πανιώνιος-Παλ.Φάληρο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2009 - 5:30:24 UTC