Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο
  • [02] Επικήρυξη με 1 εκατ. ευρώ των αγνώστων, που επιτέθηκαν στην Κ. Κούνεβα
  • [03] Νέο "πόθεν έσχες"
  • [04] Διαμαρτυρία για την πείνα

  • [01] Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο

    «Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

    Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

    «Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

    Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου

    "Το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο", χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το σχέδιο νόμου το οποίο από σήμερα θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες, κλπ) θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.

    Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

    Ακόμα, καταργείται η μοριοδότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.

    Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

    Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

    Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.

    Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

    Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

    Αλλάζει ριζικά το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθηση και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπουργός τόνισε ότι οι μόνιμοι διορισμοί, όπως και εκείνοι των αναπληρωτών, θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και μάλιστα να παίρνουν και τα σχετικά μόρια των σχολείων, όπου υποτίθεται ότι διδάσκουν. Επιπλέον, ουδεμία απόσπαση θα γίνεται αν πρώτα δεν βρεθεί ο αντικαταστάτης.

    «Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα μοριοδότησης και κινήτρων, έτσι ώστε, όταν μετακινείται ο εκπαιδευτικός δεν θα τον ακολουθούν τα μόρια. Κύριο κριτήριο μεταθέσεων θα είναι οι ανάγκες των σχολείων. Είναι ανάγκη να αλλάξει το όλο σύστημα και να πάμε σε ένα άλλο, με διαφάνεια και αξιοκρατία», πρόσθεσε η υπουργός και σημείωσε: «Υφίστανται αδικίες εις βάρος των εκπαιδευτικών, που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, καθώς πρυτανεύουν τα "κονέ" και τα βίσματα».

    Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα το νέο πλάνο θα δοθεί για διαβούλευση, μέσω Ίντερνετ, στο πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου, ούτως ώστε να γίνει το νομοθέτημα, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

    Η υπουργός ζήτησε συγγνώμη από γονείς και μαθητές, διότι υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία, ο αριθμός των οποίων είναι μονοψήφιος και «οπωσδήποτε αντιμετωπίσιμος».

    Αναφερόμενη στο θέμα της γρίπης, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, τα σχολεία που κλείνουν λειτουργούν ως ανάχωμα για τη μη μετάδοση της γρίπης» και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν.

  • ** Σήμερα, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία Ορθοδόξων Μητροπολιτών και ανωτάτων κληρικών, καθώς και Εβραίων ανωτάτων θρησκευτικών λειτουργών, οι οποίοι συμμετέχουν στην Ζ' Ακαδημαϊκή Συνάντηση του Διμερούς Διαλόγου Ορθοδοξίας και Ιουδαϊσμού, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Στις 3:30 μ.μ., θα δεχθεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τιτόφ.

    -

    [02] Επικήρυξη με 1 εκατ. ευρώ των αγνώστων, που επιτέθηκαν στην Κ. Κούνεβα

    Με χρηματική αμοιβή 1.000.000 ευρώ επικηρύχθηκαν οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

    Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η αμοιβή αυτή θα δοθεί σε όσους πολίτες συμβάλλουν στην αποκάλυψη, εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

    Με την απόφαση αυτή υλοποιείται η υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του ιδεχθούς και φρικαλέου αυτού εγκλήματος».

    Η απόπειρα κατά της Κ. Κούνεβα η οποία νοσηλεύεται ακόμα με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο, είχε σημειωθεί στις 23.12.2008, δεκαοχτώ λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στα Πετράλωνα.

    Όποιοι γνωρίζουν στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 6447437 της Ασφάλειας Αττικής και όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, «η ανωνυμία όποιου πολίτη βοηθήσει, είναι εξασφαλισμένη προς κάθε Αρχή και προς κάθε τρίτο πρόσωπο».

    [03] Νέο "πόθεν έσχες"

    Στο Συμβούλιο EcoFin που θα συνέλθει τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Ευρωομάδας και EcoFin, είπε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος "για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Έλληνα πολίτη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα.

    Ανέφερε ότι στις 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας.

    Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός δήλωσε ότι "δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία".

    Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει στο πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Για το ασφαλιστικό

    Ισχύει απολύτως το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το διάλογο που πρόκειται να αρχίσει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο υπουργός πάντως είπε ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.

    Για το φορολογικό

    Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο "πόθεν έσχες" και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

    Ο κ. Παπακωσνταντίνου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει ενώ ειδικά για τις φοροαπαλλαγές τόνισε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.

    Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

    Ερωτηθείς για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είπε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους καθώς αυτές αποτελούν και κρυφό χρέος.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να μην ξεχνούν και την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Γ.Πεταλωτής για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει έκθεση του Ecofin για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, είπε ότι «για την κυβέρνηση, τα εργασιακά δικαιώματα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ως προς την υπεράσπισή τους».

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για μισθούς έξω από τις συλλογικές συμβάσεις».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα, ούτως ή άλλως, δεν είναι δίκαιο και βιώσιμο, είναι μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και θ' αντιμετωπισθεί με νόμο».

    Για την εξίσωση ορίων ανδρών και γυναικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήδη υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την ΕΕ και ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου με σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατά την έκθεση του Ecofin, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «ακούμε τις προτάσεις των εταίρων μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εθνική πολιτική, ενώ έχουμε αρχές, ιδεολογία και αξίες, τις οποίες δεν απεμπολούμε».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υπογράψει το κείμενο του Ecofin με τις διάφορες συστάσεις, χωρίς ενστάσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «οι συστάσεις του Ecofin είναι συστάσεις και οι υπεύθυνες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες πολιτικές».

    Σε ερώτηση αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ανεβούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, καθώς «τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να το μελετά και κυρίως για τις γυναίκες ύστερα από απαίτηση της ΕΕ», ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «είναι άλλο θέμα η αύξηση των ορίων ηλικίας γενικώς και άλλο η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών -γυναικών. Εμείς μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ως προς το πρώτο θέμα. Ως προς το δεύτερο απάντησα».

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, από την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών και πρόσθεσε ότι «χωρίς να θιχτούν δικαιώματα, θα πρέπει σε βάθος χρόνου να υπάρχει ένα νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να είμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τις υποδείξεις του κ. Αλμούνια για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ΕΕ θέλει να πετύχουμε κάποιους στόχους. Το πώς θα τους επιτύχουμε είναι δικό μας θέμα».

    «Το υπουργείο Απασχόλησης θα φέρει νόμο, που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, και εκεί, με τη γνωστή διαδικασία θα λυθούν τα ζητήματα αυτά, έτσι τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε, ως κυβέρνηση», είπε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Η κυβέρνηση ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, εκ μέρους της Ελλάδος. Εδώ δεν υπάρχει επίπληξη της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει επίπληξη της Ελλάδος στην ΕΕ, όταν αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία, τα οποία στέλναμε, ήταν ψευδή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα είναι λογικό ότι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. Ήδη υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών για ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να αναδείξει πού υπάρχουν ευθύνες, έτσι ώστε το πόρισμά της να διαβιβαστεί στη Βουλή και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της».

    Διευκρίνισε δε, ότι η εν λόγω επιτροπή δεν συστάθηκε ύστερα από απαίτηση της Κομισιόν και υπογράμμισε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ένας απλός καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αξιοπιστία της χώρας».

    Ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής «από τη στιγμή που έχουν έρθει στοιχεία στη Βουλή ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την πολύ μεγάλη ζημιά, που γίνεται στην ελληνική πολιτεία, με την εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι θέμα της Βουλής.

    «Δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα πολιτική, πέρα από το να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και η αλήθεια», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε πως «αν υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να αξιολογηθεί από την ίδια τη Βουλή».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν υπάρχει στοιχείο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει διαδικασία, που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αν υπάρχουν ενδείξεις για μη πολιτικά πρόσωπα, θα μπορεί να επιληφθεί εισαγγελέας».

    «Το κύριο θέμα είναι να προκύψει ένα πόρισμα, που να δείχνει αν υπάρχουν ευθύνες και αν μπορούν να προσωποποιηθούν κιόλας», είπε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς πόσο βλάπτει τη χώρα «η εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ για το ζήτημα αυτό» και κατά πόσον η κυβέρνηση δυσκολεύεται μετά τις εξελίξεις αυτές να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η χώρα δυσφημείται όταν αποδεικνύεται πως τα στοιχεία, που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν τόσο παραποιημένα, που καθιστούν την χώρα αναξιόπιστη. «Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας», είπε.

    «Εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ δεν υπάρχει στο επίπεδο, που κινούμαστε εμείς», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας αφ' ενός ότι ο καταλογισμός ευθυνών έχει πορεία, που την ακολουθεί η κυβέρνηση, αφ' ετέρου ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τα στοιχεία, που τους δίνουμε σήμερα, είναι αξιόπιστα, όπως αξιόπιστα είναι ο προϋπολογισμός, που καταρτίζουμε, και η οικονομική μας πολιτική».

    Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κρίση είναι ευκαιρία για πολύ μεγάλες ανατροπές στο κράτος και την οικονομία».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ελλάδα «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα» για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, όπως της είχε συστήσει το Συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν τούτου πρότεινε την υπαγωγή της χώρας στις διαδικασίες του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο ένα νέο πλαίσιο δράσεων αναφορικά με την ελληνική οικονομία, το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί, με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104, στις αρχές του 2010.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση», δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως «σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

    Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, πως όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

    Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης σειρά προτάσεων και για τις χώρες της ΕΕ, που εμφανίζουν -όπως η Ελλάδα- υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο το 2013, ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

    Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.

    Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο η Επιτροπή έθεσε νέα όρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ειδικότερα το 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χ. Αλμούνια για Ελλάδα

    Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υιοθετήθηκαν τα αναγκαία μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας εξέφρασε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις αποφάσεις της Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πότε η Επιτροπή θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα διόρθωσης του ελλείμματος για την Ελλάδα, ο Χ. Αλμούνια απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά τον Ιανουάριο, ενώ η Ελλάδα θα έχει υποβάλλει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας στην Επιτροπή.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει σήμερα τη χρονική παράταση που θα δοθεί στην Ελλάδα για να μειώσει το υπερβολικό της έλλειμμα. Τόνισε, επίσης, ότι αυτό θα αποφασιστεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, όταν δηλαδή, η χώρα υπαχθεί στο Άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. «Σήμερα ανακοινώνουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν ελήφθη αποτελεσματική δράση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος τόνισε ότι το Δεκέμβριο, αναμένεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου EcoFin και από κει και πέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της, βάσει των συστάσεων που θα κάνει το EcoFin.

    O X. Αλμούνια διευκρίνισε ότι η Επιτροπή αναμένει, «με μεγάλο ενδιαφέρον», αφενός την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2010 στην Ελληνική Βουλή το Νοέμβριο και την ψήφισή του το Δεκέμβριο και αφετέρου το επικαιροποιημένο τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας που θα κατατεθεί στην Επιτροπή τον Ιανουάριο. Βάσει αυτών, ανέφερε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζονται με τις συστάσεις του Eco/fin για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.

    -

    [04] Διαμαρτυρία για την πείνα

    Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιούφ, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.

    Ο Ντιούφ ζήτησε μάλιστα από όλο τον κόσμο να κάνει "απεργία πείνας για μία ημέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή" και επεσήμανε ότι θα δώσει πρώτος το παράδειγμα "για 24 ώρες ξεκινώντας από το Σάββατο το πρωί".

    Σκοπός είναι "η συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πεινάνε σε όλον τον κόσμο", υπογράμμισε στους δημοσιογράφους από την Ρώμη, έδρα του FAO.

    Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.1billionhungry.org.

    "Ζητάω από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε 'κλικ' θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο", δήλωσε ο Ντιούφ. "Κάθε 'κλικ' θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα".

    "Χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία", επεσήμανε ο Ντιούφ.

    Ο FAΟ διοργανώνει από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας --20 δισεκατομμύρια δολάρια--και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.

    "Οι χώρες του G8 στην σύνοδο της Λ'Ακουιλα το καλοκαίρι δεσμεύτηκαν να δώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρμαν, υπεύθυνος των Γατρών χωρίς Σύνορα (MSF).

    "Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι οι αρχηγοί των χωρών του G8 δεν σκοπεύουν να παραστούν στην παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια" που διοργανώνει ο FAO το Νοέμβριο, συνέχισε ο Μπέρμαν, όταν ρωτήθηκε για την απουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τη σύνοδο.

    Ο υπεύθυνος των MSF δήλωσε ανήσυχος καθώς οι "προσπάθειες (της συνόδου) θα περιοριστούν στην προώθηση της γεωργικής παραγωγής, εις βάρος των προγραμμάτων επισιτισμού". "Αν παραμελήσουμε τον επισιτισμό καταδικάζουμε εκατομμύρια παιδιά στο θάνατο ή την αναπηρία".

    Σύμφωνα με αναφορά για τον υποσιτισμό που παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη από τους MSF, η βοήθεια που προορίζεται για τον επισιτισμό των φτωχών χωρών παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα μεταξύ του 2000 και του 2007, και έφτανε μόλις τα 350 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταξύ του 2004 και του 2007.

    "Ο επισιτισμός είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή 30 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύονται σήμερα", δήλωσε η Νάταλι Ερνουλτ, που συνέταξε την αναφορά των MSF.

    Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε από τη Unicef.

    Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο "Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη", αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.

    "Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμη του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό", δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

    "Επιπλέον, η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές" προσθέτει η κ. Βένεμαν.

    Περισσότερο από το 90% των παιδιών που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Αφρικής και της Ασίας, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 November 2009 - 15:30:35 UTC