Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια - Φ.Πετσάλνικου
  • [03] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ
  • [04] Φονικός ο τυφώνας Ιντα

  • [01] Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

    Το συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε και πλέον οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου αφενός να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να προσέλθουν στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου και αφετέρου να πάρουν την ψήφο τους.

    Από το συνέδριο και τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά κυρίως και του Παναγιώτη Ψωμιάδη φαίνεται ότι σημείο αιχμής στις τρεις εβδομάδες που απομένουν για να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους, είναι η ιδεολογική κατεύθυνση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για να προσεγγίσει η ΝΔ ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

    Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση γίνεται με το δίλημμα ποιος μπορεί να ξαναφέρει και με ποιο τρόπο τη ΝΔ στην εξουσία. Πολλοί υποστηρίζουν στη ΝΔ ότι ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την "κούρσα" της ηγεσίας. Ίσως, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, η στάση του κ. Αβραμόπουλου να είναι καθοριστική για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που δείχνει να είναι "ντέρμπι" μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" υπογραμμίζει πως «η εκλογή έχει ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Επιμένω ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει μια πλειοψηφική, σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη ολόκληρης της Κεντροδεξιάς (...) Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Χρειάζεται να προσεγγίσουμε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να απευθυνθούμε σε αυτούς αξιόπιστα, να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και προτάσεις πολιτικής με σύγχρονες θέσεις πάνω στα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την απήχησή μας, να κάνουμε το κόμμα μας και τις ιδέες του πιο ελκυστικές και να αναδειχθούμε και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για την Ελλάδα».

    Ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει στην ίδια εφημερίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με ιδεολογική και πολιτική σαφήνεια και όχι με συγκρούσεις που αφορούν το παρελθόν.

    «Το κρίσιμο για τη ΝΔ -αναφέρει ο κ. Σαμαράς- είναι να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Αμέσως μετά, να γοητεύσει εκ νέου τους ψηφοφόρους της οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Και είναι περισσότεροι αριθμητικά απ' όσους επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Ισχυρή πια η ΝΔ θα ασκήσει σθεναρή και δίκαιη αντιπολίτευση. Με αυτή την τακτική δημιουργείται ο αέρας νίκης και τότε -αφού πρώτα πείσεις τους δικούς σου- πείθονται και οι "απέναντι"».

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν αποσαφηνίζει με ποιον θα συνταχθεί στο δεύτερο γύρο και τονίζει:

    «Κρατώ κλειστά τα χαρτιά μου για το δεύτερο γύρο, όχι για την επομένη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου. Θα στηρίξω όποιον εκλεγεί».

    "Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε τη μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά. Πώς θα δώσουμε στη ΝΔ λαϊκή ταυτότητα", δηλώνει ο κ. Ψωμιάδης στον "Ελεύθερο Τύπο".

  • ** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Η διαδικασία εκλογής από τη βάση δρομολογήθηκε με την έγκριση της αλλαγής του καταστατικού από το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, που διεξήχθη το Σαββατοκυριακο.

    -

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια - Φ.Πετσάλνικου

    Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Πετσάλνικος -όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης- ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις «πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο νομοθετούμε, για τους ίδιους τους πολίτες, καθώς και στις προσπάθειες, που θα καταβάλουμε, ώστε η ποιότητα των νομοθετημάτων να είναι πολύ καλύτερη».

    «Χρειαζόμαστε καλύτερους νόμους, όχι απλά όλο και περισσότερους», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες, που θα καταβληθούν, «για την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του στη συνδιαμόρφωση πολύ σημαντικών αποφάσεων -αφού αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο διαλόγου- και για την ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου» του Κοινοβουλίου. «Είναι κινήσεις και πρωτοβουλίες που είναι απόλυτα αναγκαίες, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο και την ίδια την ποιότητα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    [03] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ

    Ο πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. υπέβαλε σήμερα στους αρμόδιους υπουργούς την παραίτησή του.

    Το πλήρες κείμενο της παραίτησης του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, έχει ως εξής:

    «Με τις Α.Π. 920-23/10/09 και Α.Π. 940-04/11/09 επιστολές μου, σας επεσήμανα μερικά από τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

    Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία -είτε προφορικώς είτε εγγράφως- από πλευράς σας.

    Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε ημέρα που περνά πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα.

    Κατόπιν αυτού και καθώς ανέμενα για μακρύ και εύλογο χρονικό διάστημα την εκ μέρους σας πρωτοβουλία, θεωρώ ότι η περαιτέρω παραμονή μου ουδέν προσφέρει στη δημόσια Ρ/Τ και για το λόγο αυτό σας υποβάλλω με την παρούσα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου Δ.Σ. & Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Παρακαλώ να με αποδεσμεύσετε το ταχύτερο δυνατό, ορίζοντας το πρόσωπο, το οποίο θα ενημερώσω και στο οποίο θα παραδώσω».

    [04] Φονικός ο τυφώνας Ιντα

    Στον Κόλπο του Μεξικού κατευθύνεται ο τυφώνας Ιντα, μετά το καταστροφικό του πέρασμα από το Ελ Σαλβαδόρ, όπου από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

    Ο αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή τους και απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την περιοχή του Κόλπου, περιμένοντας τον τυφώνα Ιντα που πλησιάζει με ανέμους ταχύτητας ως 165 χιλιόμετρα την ώρα.

    Λόγω της ανησυχίας για τον τυφώνα, η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του ενός δολαρίου.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε πως ο τυφώνας θα αποδυναμωθεί, αλλά δεν θα υποβαθμιστεί σε καταιγίδα καθώς θα πλησιάζει στις βόρειες ακτές σήμερα το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κέντρου ο τυφώνας θα περάσει ανάμεσα στην Λουιζιάνα και την Φλόριντα.

    Επίσης διάκοψε τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος πλωτός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου των ΗΠΑ στη Λουιζιάνα εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή.

    Το ένα τέταρτο του αμερικανικού πετρελαίου και το 15% του φυσικού αερίου παράγονται στην περιοχή του Κόλπου και στις ακτές λειτουργεί το 40% των διυλιστηρίων της χώρας.

    Το Κέντρο Τυφώνων από το Μαϊάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τον τυφώνα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, από την περιοχή Πασκαγκούλα του Μισισιπή ως το Ιντιαν Πας της Φλόριντα.

    Επίσης προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα εκδόθηκε και για περιοχές της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Ορλεάνης.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα στρατιωτικές μονάδες και συνεργεία διάσωσης.

    Στο Ελ Σαλβαδόρ τουλάχιστον 124 είναι οι νεκροί και 7.000 οι άστεγοι έπειτα από τις κατολισθήσεις εδαφών και λάσπης και τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που συνόδευσαν τον τυφώνα Ίντα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι νεκροί εντοπίζονται στις κεντρικές επαρχίες του Σαν Σαλβαδόρ, της Λα Λιμπερτάδ, του Κουσκατλάν και της Λα Πας, και στην ανατολική επαρχία Σαν Βινσέντε.

    Ενδέχεται να υπάρξουν περισσότεροι νεκροί, τονίζει η Πολιτική Προστασία, η οποία τονίζει πως τα συνεργεία της αναζητούν «μεγάλο αριθμό αγνοουμένων».

    Η Ίντα, ισχύος 2 στην 5βαθμη κλίμακα τυφώνων, με ανέμους έντασης 195 χλμ/ώρα πέρασε στις 23.00, ώρα Ελλάδος, χθες, σε απόσταση 115 χλμ από το παραθεριστικό κέντρο του Κανκούν, στο ακρώτατο της χερσονήσου Γιουκατάν, όπως ανακοίνωσε η μεξικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις νήσους Ολμπόξ και Πούντα Άλεν, κοντά στο Κανκούν.

    Ο Ίντα άφησε άλλους 13.000 πληγέντες στη γειτονική Νικαράγουα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 13:30:29 UTC