Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου
  • [02] Συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου
  • [03] Συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ
  • [04] "Συνυπεύθυνοι"
  • [05] "Περιστολή δαπανών"
  • [06] Σύσκεψη με εργαζόμενους
  • [07] Οδηγίες για το εμβόλιο

  • [01] Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου

    Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού".

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν "διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας" και υπογράμμισε ότι "η γραμμή ``μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες``, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής".

    Στην επιστολή ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [02] Συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου

    Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κλιματικές αλλαγές συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ.κ.Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Εγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά. Οπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι' αυτά τα θέματα τα οποία γι' αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του. Μιλήσαμε και για την εδώ Ομογένεια και της ελευθερίας την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική. Και ο κ. πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής».

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο «έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι», ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο Πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ηταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ηταν μία σύντομη επίσκεψη. Αλλά το ότι με εδέχθη κατ' ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και το ότι σήμερον μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του αφιέρωσε 35 λεπτά για να μας ακούσει, να μας δεχθεί και να συζητήσουμε με κάθε άνεση, είναι και αυτό ενδεικτικόν της καλής θελήσεως του και της ευγενείας του και της κατανοήσεως των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογενείας στην Τουρκία».

    Ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

    «Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τη συνάντηση και προσθέτει: «Ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικ. Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

    Τον Οικ. Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι τρεις μητροπολίτες που έχουν ταξιδέψει μαζί του στις ΗΠΑ, Χαλκιδόνος Αθανάσιος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Κορέας Αμβρόσιος. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη και μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορζτάουν» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο».

    [03] Συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μετέβη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος παρέθεσε προς τιμή του επίσημο γεύμα.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

    "Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν και επισημαίνοντας, ότι είναι καθοριστική η αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.

    Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα "να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία".

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον γγ του ΟΗΕ την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης το στόχο αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα στην ΕΕ, αλλά και την επιχείρηση στροφής της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία και τόνισε ότι ο γγ θα μας βρει συμπαραστάτες στις προσπάθειές του.

    Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γ' Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε, όσοι μετανάστες επιστρέψουν στις χώρες τους "να μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και κεφάλαια".

    Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

    "Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του γγ του ΟΗΕ και διαβεβαιώνοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω στενή συνεργασία.

    "Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε από τη μεριά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο γγ του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας.

    "Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών", είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

    Ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος στην αρχή των δηλώσεών του, τόνισε ότι "η επίσκεψη σημαίνει πολλά για μένα", εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στις έννοιες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, εξήρε την ηγετική στάση του πρωθυπουργού στην ΕΕ, η οποία μέσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ολοκληρώνεται, είπε ότι αύριο θα απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκ μέρους του ΟΗΕ και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Εθνών.

  • ** Ο γγ του ΟΗΕ θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή καθώς και με την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το απόγευμα, το ζεύγος Μπαν θα επισκεφθεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ θα είναι προσκεκλημένο σε δείπνο από τον κ. Παπανδρέου και τη σύζυγό του.

    Το πρωί, η κα Μπαν επισκέφθηκε το Σύλλογο "Ελπίδα".

    Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και αμέσως μετά θα τον υποδεχτεί στο κοινοβούλιο ο πρόεδρός του, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Μπαν θα απευθυνθεί στους βουλευτές στην αίθουσα της Γερουσίας, και κατόπιν θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα, η κ. Μπαν θα επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη.

    Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.

    -

    [04] "Συνυπεύθυνοι"

    Για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη, όπως συνυπεύθυνοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συναποφάσισαν με την ΕΕ την αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα υποκριτικά παριστάνουν τους σωτήρες του λαού, αφού τα μέτρα που έχουν συναποφασίσει στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Αυτά που εισηγείται ο Αλμούνια είναι αποφασισμένα εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή το το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφορικά με το επίδομα αλληλεγγύης υπογραμμίζει ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς".

    "Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει, με την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό, που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος και προσθέτει:

    "Το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετονομασία του επιδόματος θέρμανσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχθούν τη φτώχεια ως σταθερό και μόνιμο φαινόμενο και ότι κοινωνική πολιτική είναι τα ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα".

    [05] "Περιστολή δαπανών"

    «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, κυβέρνηση και κόμματα, ότι η κατάσταση βρίσκεται στο "μη παρέκει". Χρειαζόμαστε μεγάλη περιστολή δαπανών και ανάπτυξη που να μην σκοντάφτει σε μια γιγαντωμένη γραφειοκρατία. Αν περιμένουμε την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι "πράσινα άλογα"...», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν για την Οικονομία.

    Σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές για την απόσυρση των ΙΧ, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η απόσυρση σοβαρότητας των προθέσεων της νέας κυβέρνησης πριν ακόμα κλείσει ο μήνας επιβεβαιώνεται συνεχώς. Η απόσυρση της απόσυρσης σηματοδοτεί και την ταχύτερη απόσυρση των μεθοδεύσεων που μετέρχεται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου».

    Εξάλλου, μιλώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά ανέφερε ότι «όταν μπαίνουν "καπέλα" σε κυβερνήσεις το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πρέπει να εξασφαλιστούν με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του Έλληνα εργάτη. Όταν λιμοκτονούν οι πληβείοι του εργατικού κινήματος δεν μπορούν να θορυβούν οι πατρίκιοι...».

    [06] Σύσκεψη με εργαζόμενους

    Με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνεται σήμερα στη Βουλή σύσκεψη με φορείς εργαζομένων με σταζ και συμβασιούχων.

    Να παγώσει εδώ και τώρα η σύμβαση παραχώρησης και να μην εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, η κινέζικη εταιρεία Cosco, ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Πειραιά, ο επικεφαλής, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα η αντζέντα διαπραγμάτευσης με την Cosco καθώς, όπως τόνισε, απαιτείται να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οι αποφάσεις να ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

    Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ασάφεια στην πολιτική της για το μέλλον του εμπορικού λιμανιού» και επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Cosco είναι «αποικιοκρατικού χαρακτήρα», αφού παραχωρεί φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία, γεγονός για το οποίο έχει ζητήσει εξηγήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] Οδηγίες για το εμβόλιο

    Εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και δίδονται οδηγίες για τη διενέργεια των εμβολιασμών, απέστειλε προς τις διοικήσεις όλων των αρμόδιων φορέων, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και μέλη ο Διευθυντής Φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής ή Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ή Δ/ντής ΜΕΘ, όπου υπάρχει) ο Γιατρός Εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής Λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας Διοικητικός Υπάλληλος.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας, είναι:

    Διενέργεια Εμβολιασμών

    α. Ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    β. Σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Την δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα Νοσοκομεία στα ΚΥ.

    γ. Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία, η επιτροπή πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά Νοσοκομείο, Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

    δ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι με ευθύνη του Διοικητή, θα ορισθεί εμβολιαστικός χώρος ή χώροι ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (π.χ εξωτερικά ιατρεία, ήδη λειτουργούντες χώροι εμβολιασμών), όπου εκτός των άλλων, θα υπάρχει ψυγείο, ένα έπιπλο (γραφείο) διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

    Χρόνος Λειτουργίας

    Συστήνεται και η λειτουργία των παραπάνω εμβολιαστικών κέντρων στα Νοσοκομεία να γίνεται καθημερινά απογευματινές ώρες καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

    Ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ορίζεται η Δευτέρα 16.11.09 και κατά την πρώτη εβδομάδα θα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου.

    Επιπλέον θεωρείται ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (μετά από ιατρική γνωμάτευση).

    Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το Νοσοκομείο, θα έχουν την δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο παρακολούθησης τους.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η οργάνωση εκπαίδευσης των συνεργείων εμβολιασμού θα γίνει με βάση έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, που θα αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως τις 10.11.09.

    Το προσωπικό των υπολοίπων δομών Υγείας θα εμβολιαστεί ως εξής:

    α. Το προσωπικό των Ιδιωτικών Κλινικών και Θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο Δημόσιο Νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

    β. Για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους οι αντίστοιχοι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι στους οποίους ανήκουν θα ενημερώσουν με αναλυτικές καταστάσεις τις αντίστοιχες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

    γ. Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλλένειο Μπενάκειο (ΕΕΣ).

    δ. Το ΩΝΑΣΕΙΟ Κ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των Δημόσιων Νοσοκομείων.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των εμβολιαστικών συνεργείων, διευκρινίζεται ότι θα γίνει σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών από δεσμευμένους γι΄αυτό το σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Τέλος, καλούνται οι Διοικητές των Νοσοκομείων ως τις 5.11.09, εγγράφως, να ενημερώσουν:

    Α. Τη συγκρότηση και τη σύνθεση της επιτροπής πανδημίας της γρίπης.

    Β. Τον ορισμό της ομάδας παραλαβής φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    Γ. Έως 10.11.09 τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 November 2009 - 13:30:32 UTC