Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
  • [03] Συνθήκη της Λισαβόνας: Θετική απόφαση

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Μετά τη συνεδρίαση αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το επίδομα αλληλεγγύης αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής έκτατης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο επιβολής έκτατης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων δήλωσε:

    "Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού» προσθέτοντας ότι «το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη».

    Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 12,5% φέτος στο 9,5% και από ύφεση -1,5% φέτος να περάσει σε θετική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

    Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή, θα αποτελέσει και το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα επέρχονται αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια, με ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και αυξήσεις φόρου στους έχοντες και κατέχοντες.

    Επίσης, αλλαγές αναμένονται στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής -απαντώντας σε ερώτηση περί βασιμότητος των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει άνοδος των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα άνω των 30.000 και 100.000 ευρώ- παρέπεμψε στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

    Για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, κάνοντας μια αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Αυτό εφαρμόζουμε και θα προκύψει από τα νομοθετήματα εντός της εβδομάδας».

  • ** Στις 2:30 μ.μ., ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς.

    Τρισάγιο στη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου

    Το πρωί πρωθυπουργός παρέστη σε τρισάγιο στη μνήμη του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Παρόντες στο τρισάγιο ήταν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Απόστολο Κακλαμάνη, Παναγιώτη Κρητικό, Λευτέρη Βερυβάκη, Αντώνη Λιβάνη, Αγγέλα Κοκκόλα, Γιώργο Κατσιφάρα, Δημήτρη Κρεμαστινό και τον έτερο γιο του Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργο Παπανδρέου.

    Παρόντες ήταν επίσης παλαιά μέλη και φίλοι της Ένωσης Κέντρου.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέθεσε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τάφο του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο

    "Είχαμε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μας, καθώς ξέρετε ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και πιστεύω ότι, με αυτόν τον στόχο, έχουμε πολλές κοινές προσπάθειες να μοιραστούμε με την Εκκλησία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ελληνική κοινωνία και να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Ιερώνυμο για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, "ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο".

    "Συμφωνήσαμε ότι θα διαμορφώσουμε επιμέρους επιτροπές, ώστε με θετικό πνεύμα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σημαντική συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Κατ' αρχήν ήλθα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο έργο του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Συζητήσαμε πολλά θέματα, άκουσα τις απόψεις του πρωθυπουργού, είπα και τις δικές μου, "όμως εγώ είμαι ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Θα μεταφέρω τη συζήτησή μας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας ιδιαίτερα για θέματα πρόνοιας θα το αγκαλιάσει η ΔΙΣ" είπε ο κ. Ιερώνυμος και σημείωσε: "Μέσα από αυτή τη συζήτηση και με το πνεύμα συνεργασίας πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων".

    Με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

    "Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένη αντίληψη και πρακτική που είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (Συνήγορο του Πολίτη), Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του κ. Διαμαντούρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει στο να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς καλύτερα θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    "Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις κρίσιμες λέξεις που χρησιμοποιώ και εγώ", είπε από τη μεριά του ο κ. Διαμαντούρος, προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αλλά και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα τελευταία έξι χρόνια, προκειμένου να προωθηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών υπό την ευρωπαϊκή τους ιδιότητα.

    Επίσης, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε την απόλυτη διαθεσιμότητά του, ώστε να προωθηθεί το κράτος δικαίου τη μεγαλύτερη ευνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και να εξάρει την άριστη συνεργασία του με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, "εκείνος στην Ελλάδα και εγώ στην ΕΕ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Διαμαντούρος ευχαρίστησε πάρα πολύ τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο του, επισημαίνοντας ότι "θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην προοπτική μιας περαιτέρω θητείας".

    [02] Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα απόψε, προερχόμενος από το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για το διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μπαν θα είναι ο πρώτος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Αύριο το πρωί, θα παραστεί και θα μιλήσει στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, όπου θα τον καλωσορίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μπαν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα των κλιματικών αλλαγών, της λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής κρίσης και των ειρηνευτικών επιχειρήσεων σε σχέση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και για ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, Κυπριακό και ονομασία Σκοπίων.

    Μετά, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμή του επίσημο γεύμα.

    Το απόγευμα, το ζεύγος Μπαν θα επισκεφθεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ θα είναι προσκεκλημένο σε δείπνο από τον κ. Παπανδρέου και τη σύζυγό του. Το πρωί, η κα Μπαν θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σύλλογο "Ελπίδα".

    Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και αμέσως μετά θα τον υποδεχτεί στο κοινοβούλιο ο πρόεδρός του, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Μπαν θα απευθυνθεί στους βουλευτές στην αίθουσα της Γερουσίας, και κατόπιν θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα, η κ. Μπαν θα επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη.

    Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.

    Ο Γ.Γ. θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την Πέμπτη, επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη.

    [03] Συνθήκη της Λισαβόνας: Θετική απόφαση

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας έκρινε σήμερα ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα της χώρας, προϋπόθεση απαραίτητη για την πλήρη επικύρωση της συνθήκης και για τη μελλοντική επιλογή του προέδρου της Ευρώπης.

    Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους μπορεί να υπογράψει το κείμενο. Η υπογραφή του είναι το τελευταίο επίσημο βήμα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η έγκριση της συνθήκης στην Τσεχία, τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν την έχει ακόμα επικυρώσει.

    Ο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά διαλλακτικός, παραδεχόμενος πως «το τρένο της Λισαβόνας δεν μπορεί πλέον να σταματήσει», έθετε και την αξίωση για εξαίρεση της Τσεχίας από την εφαρμογή της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ικανοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες με τη σχετική απόφαση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

    Η Συνθήκη έχει ήδη επικυρωθεί εδώ και πολλούς μήνες τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία της Τσεχίας, και μάλιστα με συνταγματική πλειοψηφία τριών πέμπτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 11:30:32 UTC