Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκε Καλάσνικοφ μέσα σε ΙΧ
  • [02] Αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • [03] Δύο θάνατοι από τη νέα γρίπη
  • [04] Ανοδος θερμοκρασίας από αύριο
  • [05] "Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου"
  • [06] Για απόσυρση και τέλη
  • [07] Αισιόδοξος για την ανεργία

  • [01] Βρέθηκε Καλάσνικοφ μέσα σε ΙΧ

    Ένα πολεμικό όπλο Καλάσνικοφ βρήκαν αστυνομικοί μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν άγνωστοι έπειτα από καταδίωξη γύρω στις 11.30 μ.μ. στο Βύρωνα.Οι επιβάτες του αυτοκινήτου κατάφεραν να διαφύγουν.

    Το τουφέκι μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας όπου εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

    Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ Βρέθηκε το αστυνομικό τζιπ της Δίωξης Λαθρομεταναστών που είχε αρπάξει ο νεαρός τσιγγάνος κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας κοντά στο Σείριο.

    Ο δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο στον τσιγγάνικο καταυλισμό στην Αγία Σωτήρα Μενιδίου. Ο ίδιος όμως παραμένει άφαντος και γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό του.

    [02] Αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Ξεκίνησε η υποβολή από τους ενδιαφερόμενους των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη συμμετοχή τους στα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

    Οι προσφερόμενες θέσεις για τα συνολικά 32 προγράμματα σπουδών ανέρχονται φέτος στις 7.400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να κατατεθούν περίπου 70.000 αιτήσεις.

    Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), ενώ κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής για ένα μόνο πρόγραμμα.

    Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

    [03] Δύο θάνατοι από τη νέα γρίπη

    Ένας άνδρας 42 ετών απεβίωσε λόγω καταπληξίας και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση ο 42χρονος έπασχε και από τη νέα γρίπη, καθώς στο πλαίσιο της ολιγόωρης νοσηλείας του στο νοσοκομείο είχε ληφθεί δείγμα για τον νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)ν, το οποίο ήταν θετικό. Απαντήσεις για το τι προκάλεσε τον θάνατό του, αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση.

    Επίσης, απεβίωσε και μια 16χρονη με υποκείμενο νόσημα Οξεία Λεμφογενή Λευχαιμία, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Η 16χρονη είχε νοσήσει προ διμήνου με τη νέα γρίπη A(Η1Ν1)v, αλλά όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, "απεβίωσε λόγω του υποκείμενου νοσήματος της".

    [04] Ανοδος θερμοκρασίας από αύριο

    Ύφεση θα παρουσιάσει από σήμερα η κακοκαιρία, καθώς εξασθενούν οι θυελλώδεις βοριάδες και αναβαίνει η θερμοκρασία.

    Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες βροχές στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο έως 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 18 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 13 και 5 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και θεσσαλονίκη.

    Από αύριο θα υπάρξει σταδιακή μεταβολή με νοτιάδες και βροχές που θα αρχίσουν από τα δυτικά.

    Μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού επικρατούν από νωρίς το πρωί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών και την τήρηση των προβλεπόμενων ορίων ταχύτητας, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

    [05] "Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου"

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα θα παρουσιαστεί σήμερα το ντοκιμαντέρ "Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου 1952-1974, 34 χρόνια μετά".

    Η Σαλαμίνα, η οποία το 1974 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για χίλια περίπου χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, γιό του Τελαμώνα, βασιλιά του νησιού της Σαλαμίνας και αδελφό του Αίαντα, ο οποίος κατέφθασε στην Κύπρο μαζί με άλλους Έλληνες με το τέλος του Τρωικού πολέμου. Στην 'Ελένη' του Ευριπίδη ο Τεύκρος εξηγεί ότι τον διέταξε ο Απόλλωνας να μην επιστρέψει στα πάτριά του εδάφη αλλά να πάει στο νησί της Κύπρου, αφού δεν είχε καταφέρει να προλάβει την αυτοκτονία του Αίαντα, ούτε κατάφερε να εκδικηθεί το θάνατό του.

    Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο, γραμμένο το 1999, από τον Κύπριο αρχαιολόγο και καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, ο οποίος με τις ανασκαφές του έφερε στο φως την πόλη της Σαλαμίνας.

    "Η Σαλαμίνα σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση τελείας εγκαταλείψεως. Η ζωή έσβησε ξαφνικά το 1974. Βασιλεύει τώρα μια απέραντη σιωπή, που αποτελεί όμως μια εύγλωττη διαμαρτυρία", τονίζει ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ, στην οποία θα είναι παρών και θα μιλήσει.

    Στη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Καραγιώργης αποκαλύπτει, ότι, αν δεν γινόταν το 1974 η τουρκική εισβολή, το όνειρο του ήταν "να ανασκάψει στην προ-Ρωμαϊκή Σαλαμίνα, την "Ελληνικοτάτην", πόλη του Ευαγόρα και την πόλη των Ομηρικών χρόνων, που, όπως τονίζει, "οπωσδήποτε υπάρχει και περιμένειβ¦".

    Για τις δραματικές μέρες του 1974 ο Β. Καραγιώργης θυμάται: Δεν είχαμε τον χρόνο να πάρουμε μαζί μας ούτε τα ημερολόγια των ανασκαφών. Όλα έμειναν επί τόπου, και όταν ζητήσαμε να μας παραδοθούν μετά το 1974, μας ελέχθη ότι αποτελούν "λάφυρα πολέμου"!

    Τα τελευταία χρόνια αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, που ποτέ προηγουμένως δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την Κυπριακή αρχαιολογία, με έγκριση προφανώς του τουρκικού στρατού, κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα, κατά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης της Χάγης, που απαγορεύει την διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές.

    Η ιδέα του ντοκιμαντέρ για την Σαλαμίνα ήταν της Δρος Μάρως Θεοδοσιάδου, η οποία το 2007 τη συζήτησε με τον καθηγητή Β. Καραγιώργη. Ο άνθρωπος, που έφερε στο φως τη Σαλαμίνα, απέρριψε την πρόταση να επισκεφθεί τον χώρο κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του ντοκιμαντέρ και να μιλήσει, αντικρίζοντας τα μνημεία που απεκάλυψε από το 1952 ως το 1974. Για τον Βάσο Καραγιώργη ήταν πολύ οδυνηρό να αναπλάσει αναμνήσεις του παρελθόντος.

    Όμως, μετά από πολύ προβληματισμό αποφάσισε την υπέρβαση και πήγε στη Σαλαμίνα για να συμβάλει με την προσωπική του αφήγηση στην πειστικότητα του σεναρίου.

    Το σενάριο του ντοκιμαντέρ έγραψε η Δρ Μάρω Θεοδοσιάδου, η σκηνοθεσία είναι του ταλαντούχου και έμπειρου σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου και η φωτογραφία του Νίκου Αβρααμίδη. Η χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ έγινε από το Ίδρυμα Λεβέντη.

    [06] Για απόσυρση και τέλη

    Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα απόσυρσης ΙΧ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα κάνουν το μεσημέρι από κοινού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

    Θα προηγηθεί συνάντηση των δύο υπουργών, στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα.

    Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πρόσφατα ότι όσοι έχουν αποσύρει τα ΙΧ με το υφιστάμενο καθεστώς, θα αποζημιωθούν με βάση αυτό το καθεστώς.

    [07] Αισιόδοξος για την ανεργία

    Η αμερικανική οικονομία μπορεί να ξαναρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας από το πρώτο τρίμηνο του 2010, εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος εμφανίστηκε με αυτό τον τρόπο πιο αισιόδοξος από άλλα μέλη της κυβέρνησης.

    Το ποσοστό της ανεργίας, που έφθασε το Σεπτέμβριο το 9,8, το υψηλότερο ποσοστό από το 1983, αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες αλλά θα αναδιπλωθεί σχετικά γρήγορα, εκτίμησε ο Γκάιτνερ, ο οποίος μιλούσε στην εκπομπή "Meet the Press" του καναλιού NBC.

    Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε: "οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πιθανότατα θα φθάσουμε εκεί".

    "Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα", συνέχισε, "Αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να διαπιστωθεί καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας στις αρχές του έτους (...), στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου".

    Ο Γκάιτνερ εμφανίζεται έτσι πιο αισιόδοξος από την επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Κριστίνα Ρόμερ, η οποία δεν αναμένει μία αισθητή βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την απασχόληση πριν από το 2011.

    "Με προβλεπόμενη μεγέθυνση γύρω στο 2,5% στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των επομένων 18 μηνών, οι κινήσεις του ποσοστού ανεργίας, είτε είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αναμένεται να είναι αδύναμες", δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον του Κογκρέσου.

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προβλέπει επίσης πως η ανεργία δεν αναμένεται να πέσει "αισθητά" το 2010. Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει πως η ανεργία θα αρχίσει να πέφτει από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, αλλά "προοδευτικά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2009 - 7:30:27 UTC