Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Γκ. Μπράουν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [02] Από τα μέλη η εκλογή του αρχηγού της ΝΔ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Η ανεργία θα αυξηθεί"
  • [05] "Αύξηση της παραγωγικότητας"
  • [06] "Δυσμενή τετελεσμένα"
  • [07] Οι αγώνες στη Σούπερ Λίγκα

  • [01] Με τον Γκ. Μπράουν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Συνάντηση εργασίας είχαν, στο Λονδίνο στην πρωθυπουργική κατοικία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον κ. Μπράουν, με τον οποίο είχαν πολύ καλή συνεργασία πριν από δύο μέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και στη συνάντησή τους συνέχισαν αυτή τη συζήτηση σε βάθος, για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Επίσης συζήτηση έγινε για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που αφορούν την ευρύτερη περιοχή όπως τα Βαλκάνια, η Κύπρος και η Τουρκία.

    Όλα τα θέματα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τίθενται και συζητούνται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας να παίρνει πλέον πρωτοβουλίες, να είναι παρούσα και να προωθεί λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο πολίτη, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία.

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός περπάτησε μέχρι την κατοικία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ συνοδευόμενος από τον ίδιο τον κ. Μίλιμπαντ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα.

    Στην κατοικία του υπουργού Εξωτερικών συζητήθηκαν εξειδικευμένα τα θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βρετανίας.

    Ο Γ.Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Πρόταση για να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, έκανε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόταση την οποία υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.

    Από κοινού με τον κ. Γκ. Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας.

    Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να το τηρήσει, είπε.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να φέρει ένταση του κύματος λαθρομετανάστευσης.

    Επίσης, δήλωσε ικανοποιήμενος από τη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να εφαρμόσει το πρωτοκολο επανεισδοχής.

    Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τίθεται ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση, όπως με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ν. Γκρούεφσκι έκανε καθαρή τη θέση της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

    Για την τρομοκρατία

    Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα βρίσκουν ενωμένη την ελληνική κοινωνία,δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία, που σημαδεύει απλούς, αλλά και ένστολους πολίτες.

    Όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον κύκλο του αίματος, που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και ταυτόχρονα βλάπτει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

    Απέναντι στη βία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

    Για μας, πρόσθεσε, η ευνομία σημαίνει ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι η ζωή, η περιουσία και οι ελευθερίες.

    Ο πρωθυπουργος εξήρε επίσης την υπεύθυνη, όπως είπε, στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία.

    [02] Από τα μέλη η εκλογή του αρχηγού της ΝΔ

    Με την ψηφοφορία επί της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο για τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της ΝΔ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Η διατύπωση της ΚΕ μετά την παρέμβαση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος.

    Στη συμφωνία των υποψηφίων με την Οργανωτική Επιτροπή για την εκλογή του επόμενου αρχηγού της ΝΔ που προβλέπει δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος και σε όσους γίνουν μέλη μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας αλλά όχι στους φίλους του κόμματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι το συνέδριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για κάθε καταστατική τροποποίηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η αρχική του απόφαση ήταν να αποχωρήσει από την ηγεσία μετά το συνέδριο. Στην πορεία όμως δέχθηκε να παραμείνει μετά την κοινή απόφαση της 17ης Οκτωβρίου των υποψηφίων του κόμματος που συμφώνησαν στην τροποποίηση του Καταστατικού και στην αλλαγή της εκλογής αρχηγού από τη λαϊκή βάση. Υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η εκλογή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δεν αρκεί στην πορεία για την εκλογή μόνο μία άψογα οργανωμένη διαδικασία αλλά υπάρχει και η ουσία που αφορά τον λόγο και τη συμπεριφορά όλων, αφορά την ανάπτυξη ευγενούς άμιλας μεταξύ των υποψηφίων. "Εκπροσωπούμε αξίες και αρχές με βαθειές ρίζες στο χρόνο, έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον τόπο και την παράταξη", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλα τα στελέχη να επιδείξουν προσήλωση στο τρίπτυχο που είχε θέσει στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: "ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη". Οι αρχές αυτές, ανέφερε, ορίζουν τη βάση του κοινού μας οικοδομήματος, εξασφαλίζουν τη δυναμική συνέχεια της παράταξης. Πρέπει να εμπεδώσουμε και να συζητήσουμε αυτές τις αρχές, τώρα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η αντιπαράθεση των υποψηφίων θα πρέπει να γίνει χωρίς αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και όχι παραπολιτικά, είπε και προέτρεψε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να απομονώσουν και να απορρίψουν πρακτικές που δεν υπηρετούν το τρίπτυχο που ανέφερε. Ολοι είμαστε θεματοφύλακες των αρχών της παράταξης, είπε ο κ. Καραμανλής και σύστησε σε όλα τα στελέχη του κόμματος να εξασφαλίσουν την αντικειμενική και ισότιμη υποδοχή κάθε υποψηφίου στην περιφέρειά τους.

    Θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι έμπρακτη απόδειξη της αντικειμενικότητας στη διαδικασία της εκλογής και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει το νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή.

    Η παράταξή μας δεν σηκώνει ποτέ σημαίες ευκαιρίας, έχει την τόλμη να μιλά πάντα για τις δύσκολες αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι κατά την προεκλογική περίοδο ανέπτυξε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ενώ γνώριζε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Κάποιοι νόμιζαν τότε είναι σχήμα λόγου, είπε, αλλά δεν ήταν.

    Η ΝΔ, συνέχισε, δεν θα αντιπολιτευτεί μικροπολιτικά αλλά δεν μπορεί και να επιτρέψει στους επόμενους να κατεδαφίσουν το οικοδόμημα που χτίσαμε. Θα ελέγχει αλλά και θα προτείνει με βάση το συμφέρον του τόπου. Η ΝΔ είναι αντίθετη στον ανεύθυνο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται ενώ πρακτικές δίωξης θα έχουν απέναντι την παράταξη. Η ΝΔ σέβεται πάντα τα ήπια πολιτικά ήθη, στηρίζουμε τις αρχές μας και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι μετά τις εκλογές ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν παραιτούμε από τους αγώνες, θα είμαι μαζί σας στους νέους αγώνες της παράταξης.

    Ομιλία Δ.Σιούφα

    Την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Μόνο η ΚΕ είναι αρμόδια για τις όποιες καταστατικές αλλαγές που θα εισηγηθούμε στο συνέδριο είπε ο κ.Σιούφας. Παρουσίασε την πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ απο τη βάση τονίζοντας ότι θα ψηφίσουν τα μέλη ή όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα εκλογής.

    Πρότεινε να τροποποιηθούν τα άρθρα 3,4,5,14,15 που αφορούν την σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, και τόνισε ότι ο ρόλος της Οργανωτικής επιτροπής ήταν να διευκολύνει τις συνεννοήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του κόμματος για τις διαδικασίες και παρέπεμψε στα κείμενα που τροποποιούν το καταστατικό.

    Ψηφίζουν τα μέλη που επαναβεβαιώνουν την ιδιότητα αυτή καθώς και όσοι εγγράφονται εκείνη την ημέρα δηλώνοντας ότι αποδέχονται τις αρχές του κόμματος, είπε ο κ.Σιούφας.

    Τόνισε ακόμη, εάν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της πρώτης ψηφοφορίας.

    Ο κ.Σιούφας είπε ότι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε αποδεκτή απο τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά. Διαφορετικές απόψεις -πρόσθεσε- σε σχέση με την αρχική συμφωνία διατύπωσαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης. Και αφορούν μόνο στο άρθρο 4 του καταστατικού για το ποιοι θα ψηφίζουν. Έγιναν γνωστές -συνέχισε ο κ.Σιούφας- οι διαφοροποιήσεις με επιστολές στην Επιτροπή και παρέπεμψε στο Σώμα για την τελική απόφαση.

    Ο κ.Σιούφας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενότητας και συνοχής της ΝΔ και είπε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να πικράνουμε την παράταξή μας». Τέλος ξεκαθάρισε ότι την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού οφείλουν να αναλάβουν οι υπηρεσίες του κόμματος.

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    Ενωτική και βέβαιη ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, η κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως υπάρχει ήδη συμφωνία των 4 για εκλογή από τα μέλη του κόμματος , εμφανίστηκε όμως τελικά πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, η ίδια να το αποδεχτεί.

    "Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Ειμαι εδώ γιατί μοιράζομαι ένα αίσθημα ευθύνης. Υπάρχει μια συμφωνία . Ενα πλαίσιο αλλαγών που έχουμε συνυπογράψει. Μια συμφωνία που μας δεσμεύει . Και προβλέπει να ψηφίζουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη. Υπάρχει στην πρόταση αυτή και μια ουσιαστική διαδικασία, να έχει το κόμμα ένα νέο αρχείο ενεργών μελών. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών . Οσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελιστεί η διαδικασία όμως . Δυνατό κόμμα σημαίνει κόμμα αρχών και θεσμών. Τα δικαιώματα πάνε με τις υποχρεώσεις. Οι δύσκολες μάχες δεν με φόβησαν ποτέ. Εχω εμπιστοσύνη στα πολλά δοκιμασμένα στελέχη", τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Η υποψήφια για την αρχηγία αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στην ήττα, επισημαίνοντας πως "η παράταξή μας βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή, μετά από μια μεγάλη ήττα και ενόψει μιας δύσκολης δοκιμασίας. Χάσαμε τις εκλογές αλλά παραμένουμε μια μεγάλη και ιστορική παράταξη με θεσμικό ρόλο. Χωρίς να παραβλέψουμε τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας , χρέος μας ειναι η ταχύτερη ανασυγκρότηση. Με αυστηρά πολιτικούς όρους και όχι ψυχολογικούς. Σε ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές. Πληρώσαμε συμπεριφορές που ενόχλησαν τους πολίτες.

    Δεν πρέπει να απαξιώσουμε μόνοι μας το κυβερνητικό μας έργο. Αφού κάνουμε την ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική μας οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο λαός αναμένει από εμάς να αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Οτι φέρνουμε νέες ιδέες."

    Η κα Μπακογιάννη παρουσίασε τις θέσεις της για αλλαγές στα όργανα του κόμματος και εμφανίστηκε έτοιμη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις: " Με ξέρετε πολλά χρόνια, Δεν έχω λείψει ούτε μια στιγμή από τις μάχες της παράταξης. Εχω οργώσει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Στάθηκα στο πλευρό του Καραμανλή σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ημουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω τη στήριξή σας, γιατί συμφωνείτε ότι αυτο που εκπροσωπώ είναι το καλύτερο. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση. Οτι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες".

    Η υποψήφια για την αρχηγία ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία. "Τα όργανά μας πρέπει να συνεδριάζουν συχνά... Να ακούσουμε τους πολίτες. Δεν αρκούν μόνο οι οργανωτικές αλλαγές. Μεγάλη πρόκληση η μάχη των ιδεών. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς. Πρέπει να διευρύνουμε την απήχησή μας και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.

    Να γίνουμε ξανά σύντομα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Θα το πετύχουμε με καθαρό λόγο και σύγχρονες θέσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον."

    Η κα Μπακογιάννη ζήτησε μάλιστα το συνέδριο να αποτελέσει ένα συνέδριο διαλόγου.

    "Ειναι επιβεβλημένο να γίνει ανοιχτή συζήτηση, να ακουστούν οι εκπρόσωποι της βάσης. Να γίνει διήμερο συνέδριο. Να μιλήσουμε πολιτικά. Η συζήτηση για τη διαδικασία έχει κουράσει", τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Ομιλία Δ. Αβραμόπουλου

    Στην πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες, επέμεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Δ. Αβραμόπουλος.

    Με την πρότασή μου αυτή, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη. Και πρόσθεσε ότι η πρότασή του, να ανοίξουμε το κόμμα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι έτσι η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν. "Αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Ας μην υποτιμούμε τους πολίτες όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, ζώντας μια εικονική πολιτική πραγματικότητα".

    Ακολούθως είπε, ότι είναι ανάγκη να θέσουμε κάποιους κανόνες προεκλογικής συμπεριφοράς και να αναλάβουμε ηθική δέσμευση ότι θα είμαστε στηλοβάτες του νέου προέδρου καθώς επίσης να δηλώσουμε τις δαπάνες που κάνουμε ως υποψήφιοι πρόεδροι. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση μιλώντας για "πολιτική ατολμία, κουκούλωμα υποθέσεων και αποφάσεις που λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες".

    Πρότεινε δε για το συνέδριο που θα γίνει στις 7 του μήνα να είναι ανοιχτό συνέδριο, να μπορεί να τοποθετηθεί όποιος θέλει, όχι μόνο για τις τροποποιήσεις του καταστατικού αλλά σε όλα τα πολιτικά θέματα όσος χρόνος και αν χρειαστεί.

    Ανέφερε και τις προτάσεις του για τις ευρύτερες καταστατικές αλλαγές τονίζοντας το ετήσιο τακτικό συνέδριο του κόμματος και εκλογή από τη βάση ή επαναβεβαίωση της ηγεσίας κάθε δύο χρόνια. Τόνισε την ανάγκη για ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και βαρωνίες, ανοιχτό στην κοινωνία.

    Τέλος, υποστήριξε ότι "πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε θα κληθούμε να αναλάβουμε ως κόμμα εξουσίας τις ευθύνες μας λόγω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης".

    Ομιλία Αντ. Σαμαρά

    Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή χαρακτήρισε την διαδικασία αναγκαίο άλμα εμπιστοσύνης, και τόνισε ότι πρέπει να αποφασίζει το κάθε μέλος για την κορυφαία επιλογή του κόμματος. «Δίνουμε άποψη και έκφραση άποψης» είπε ο κ.Σαμαράς.

    Είπε ότι συμφωνήθηκε απο όλους η εκλογή απο τη βάση «υπογράψαμε και η υπογραφή μου εμένα με δεσμεύει» πρόσθεσε. Ανέφερε ότι μετά προτάθηκε να ψηφίζουν και οι φίλοι και δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα «αρκεί να συμφωνήσουν όλοι και να πάμε ενωμένοι».

    Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι τους άκουσε όλους, και πρόσθεσε:

    «Δεσμεύομαι σε ότι έχω υπογράψει και απο εκεί και πέρα ότι νέο υπάρχει εμπιστεύομαι τη σοφία της Οργανωτικής Επιτροπής». Ζήτησε όμως «να λυθεί σήμερα γιατί κουράζουμε με τις ατέλειωτες ωρες διαδικασίας». Ο κ.Σαμαράς είπε ακόμη ότι πρέπει να απαντήσει η ΝΔ πολιτικά στην επίθεση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ «στα νέα παιδιά, στον φορολογούμενο της μεσαίας τάξης, απέναντι στον πολίτη που γεύεται κομματικές συμπεριφορές απο το χθες».

    Τέλος κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη βάση. Της το χρωστάμε».

    Ομιλία Π. Ψωμιάδη

    Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάθχηκε ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος.

    Πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι, είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε "πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας". Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να πάμε στη διαδικασία με το Καταστατικό και μόνο με τα μέλη.

    "Να τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή και την επανάστασή μας", είπε ο κ. Ψωμιάδης και τόνισε "να ανοίξουμε τη διαδικασία, τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και οχι μόνο τα μέλη". "Συνυπογράφω με τον κ. Αβραμόπουλο", είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Ε. Μεϊμαράκη

    Την αντίθεσή του στη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος εξέφρασε ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ, ο πρώην γραμματέας του κόμματος ζήτησε να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στα όργανα του κόμματος και ξεκαθάρισε πως η εκλογή του Προέδρου θα έπρεπε να γίνει από το Συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό.

    Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε στα περί μηχανισμών διερωτόμενος : " Είναι το συνέδριο μηχανισμός; Ειναι η ΚΕ μηχανισμός; Μηχανισμοί υπάρχουν στα κόμματα που δεν έχουν δημοκρατική διαδικασία. Εμείς δεν είμαστε διορισμένοι. Είμαστε εκλεγμένοι. Να πάμε στη βάση. Ειναι μηχανισμοί όλοι εμείς; Ποιός είναι μηχανισμός; Αν με θεωρείτε μηχανισμό σας λέω , ναι είμαι κομμάτι του μηχανισμού της ΝΔ που υπηρέτησα τους προέδρους και τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. Δεν δίνουμε όλοι τη μάχη για τις αρχές της ΝΔ;"

    Απευθυνόμενος μάλιστα στους 4 υποψηφίους οι οποίοι ζητούν εκλογή από τη βάση, ο κ .Μεϊμαράκης τόνισε πως η βάση και οι σύνεδροι είναι απογοητευμένοι : " Δεν καταλάβατε ότι απογοητεύσατε τη βάση και τους σύνεδρους; Τι θα τους πείτε. Είσαστε μηχανισμός; Δεν θέλουμε να κάνουμε ανταρσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απαξιώνετε. Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα μέλη του συνεδρίου που τους είπατε μηχανισμό. Αυτοί υπηρέτησαν το σεμνά και ταπεινά. Εμείς είμαστε περήφανοι. Οποιος κερδίσει θα τον υπηρετήσουμε. Αναλωνόμαστε ενάμιση μήνα σε διαδικασίες. Μας βαρέθηκε ο κόσμος."

    Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν έχει καμία διάθεση να θέσει την άποψή του σε ψηφοφορία : " Δεν έχω καμία διάθεση να γίνει καμία ψηφοφορία. Αν πάμε στο συνέδριο και αυτοχειριαστείτε , μην προεξοφλείτε την απόφαση του συνεδρίου , μην μας απαξιώνετε τόσο. Αν η ΚΕ ή το Συνέδριο πάρει άλλη απόφαση θα μπλέξουμε άσχημα και θα είναι ανταρσία. Γι' αυτό και δεν θέλω να μπει σε ψηφοφορία το θέμα".

    Ο πρώην Γραμματέας του κόμματος ζήτησε να διεξαχθεί τριήμερο συνέδριο για να τεθούν όλες οι απόψεις επισημαίνοντας πως η κοινωνία πλέον έχει γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία. " Θα υπηρετήσω όποιον εκλεγεί, δεν διεκδικώ καμία θέση ευθύνης. Τη βάση δεν τη θέλουμε ούτε για να μιλήσει. Τη θέλουμε μόνο για χειροκρότημα και ψηφοφορία. Μην μας προκαλείτε. Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι δεν πρόδωσα το δάκρυ του εθνάρχη, γιατί εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται", κατέληξε ο κ. Μείμαράκης.

    Ομιλία Αρη Σπηλιωτόπουλου

    Υπέρ της εκλογής Προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Μιλώντας στην ΚΕ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως : "από τη στιγμή που δεν πήγαμε με το καταστατικό, ας αφήσουμε όσους υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες να έχουν λόγο."

    Ο κ .Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, επισημαίνοντας πως "μετά τη μεγάλη ιστορική ήττα θα έπρεπε να τοποθετηθούμε στο δίλλημα: Η να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να τολμήσουμε με γενναιότητα να δούμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην ήττα και τις πολιτικές που χρειάζονται για να βγούμε μπροστά Επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διαδικασίας που δεν επιτρέπει την πολιτική κουβέντα. Δύο φορές στήριξα δύσκολες αποφάσεις. Πρώτον, την απόφαση των πρόωρων εκλογών και το βράδυ της ήττας την απόφαση του Κώστα Καραμανλή . Το νέο κεφάλαιο θα έπρεπε να το γράψουμε μαζί συλλογικά. Κάναμε σημαντικότατο έργο. Καναμε και λάθη και παραλείψεις. Οι ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έκανε τη δική του αυτοκριτική. Δεν δείξαμε τόλμη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων . Δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η κοινωνία ήταν μπροστά από εμάς. Εγκλωβιστήκαμε σε διαχειριστικη πολιτική. Και δεν τολμήσαμε να κάνουμε πολιτικη κουβέντα μετά."

    Ο κ. Σπηλιωτοπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι νέοι , αν οι πολίτες δεν επιστρέψουν πίσω η ΝΔ θα είναι για πάρα πολλά χρόνια καταδικασμένη στην αντιπολίτευση: " Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Να επαναπροσδιορίσουμε ιδεολογία και οργάνωση. Κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στη διαχειριστική αντίληψη . Η ελληνική κοινωνία δεν έχει δίλλημα αν θα υπάρξει κεντροδεξιά η κεντροαριστερά. Το δίλλημα ειναι αν θα πάμε μπροστά ή όχι. Δεν υπάρχουν πια μαγικές λύσεις. Υπάρχουν μονο εφαρμόσιμες λύσεις. Πρεπει να γίνουμε ένα ανοιχτό κόμμα. Να ξαναδούμε τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή μας. Να γίνουμε αποτελεσματικοί όσον αφορά την άσκηση της αντιπολιτευτικής μας λειτουργίας. Να τολμήσουμε να πάμε πιο μπροστά. Να συγκροτήσουμε σκιώδη κυβέρνηση. Να κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση.

    Καταλήγοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για δύο λύσεις: Β¨" Είτε τακτικό συνέδριο όπου η βάση θα έπαιρνε ρόλο μεσω των προσυνεδριακών διαδικασιών ή να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Οταν δεν λογαριάζεις το καταστατικό η μόνη νομιμοποιητική βάση που υπάρχει είναι η κοινωνία".

    Παρέμβαση Κ.Καραμανλή

    Εκτός προγράμματος παρέμβαση σε αυστηρό ύφος έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ.Καραμανλής είπε ότι κανένας δεν ενοχλείται απο το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο όπως είπε.

    «Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι συγκεκριμένος. Απο εκεί και πέρα, απο κανέναν δεν αφαιρούμε το λόγο» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι.

    «Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ανέφερε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου απο εκεί, την άλλαξε απο κοινού με τους 4 υποψηφίους, «όχι επειδή συμνφώνησαν οι 4 αλλά επειδή και εμένα με εκφράζει. Άλλαξαν οι εποχές. Όμως όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος. Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι; Όση κουνβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα» είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Η παράταξη, σημείωσε, πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της, θα τον ξαναβρεί σίγουρα, «πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε τον παράγοντα χρόνο. Να κλείσουμε σήμερα το θέμα ηγεσίας, οριστικά και αμετάκλητα, να το σεβαστούμε όλοι, και στο συνέδριο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται".

    "Κανένας δεν είπε ότι θα πάει ο κ. Σιούφας εκεί να υπαγορεύσει αποφάσεις, όλοι θα μιλήσουν. Και μετά θα πάμε σε μια μαζική εκλογή», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εγκαίνια του Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη από την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Αμασείας 21, Νεάπολη)

  • Επίσκεψη της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά, Ακρόπολη (09:00 )

  • Διεθνής Σύνοδος Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων (Αθήνα/ΑΣΟΕΕ)

  • Βράβευση Φράνσις Φορντ Κόπολα (20:30:00, Αθήνα/"Παλλάς")

    Αθλητική ατζέντα

    Πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκα

    Ηρακλής-Αστ. Τρίπολης 14:30

    Καβάλα-Πανθρακικός 14:30 ΝOVA

    ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 14:30 ΝOVA

    Εργοτέλης-ΑΕΚ 16:45 ΝOVA

    Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 19:00 ΝOVA

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Άμπου Ντάμπι (17ος και τελευταίος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καο γυναικών (3ος γύρος, α΄ αγώνας):

    Φρις Αουφ Γκόπινγκεν-Ελπίδες Δράμας - 17:00:00, Γκόπινγκεν

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (4η αγωνιστική)

    19:00 Κηφισιά-Πανελλήνιος

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (5η ημέρα)

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων,

    13:00 Τορπέντο Ζοντίνο-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

    16:00 Γαλατάσαραϊ-Σιβασπόρ

    20:00 Πολιτέκνικα Ιάσι-Ντιναμό Βουκ.

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-3η Αγωνιστική

    12:00 Πανιώνιος-Απόλλων Πτολεμαϊδας

    12:00 Αθηναϊκός-Ολυμπιάδα Λάρισας

    12:00 ΔΑΣ Άνω Λιοσίων-ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ

    12:00 Παλαιό Φάληρο-Απόλλων Καλαμαριάς

    12:00 Εσπερίδες-Άρης Θεσσαλονίκης

    [04] "Η ανεργία θα αυξηθεί"

    Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τη γενίκευση της ελαστικής - μερικής - προσωρινής εργασίας, με την χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες στο όνομα της απασχόλησης, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά ότι υπάρχει "ενιαία στρατηγική τους υποστήριξης, με κάθε μέσο και τρόπο, της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα".

    Σχετικά με τη συνθήκη της Λισαβόνας, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η προώθησή της, έγινε για μία ακόμα φορά πίσω από τις πλάτες των λαών και στρέφεται εναντίον τους... Η εφαρμογή της θα αποτελέσει βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ως διακρατικού οργανισμού που υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της. Αντίθετα, θα τις οξύνει και θα τις βαθύνει ακόμα περισσότερο".

    Σε ότι αφορά τη διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το ΚΚΕ μιλά για "«πράσινο» μανδύα, με τον οποίον προσπαθούν να στηρίξουν την επιδίωξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές"

    [05] "Αύξηση της παραγωγικότητας"

    «Η λύση δεν είναι η πρόσθετη φορολογία. Η μόνη λύση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας πάση θυσία. Δυστυχώς, και η νέα κυβέρνηση - πανικόβλητη - οδηγείται στα βήματα της προηγούμενης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με τις πληροφορίες για την επιβολή νέων έμμεσων φόρων.

    Σχετικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς τι τελικώς θα ισχύσει για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση Ι.Χ., ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «για τους ημιυπαίθριους χώρους η κυβέρνηση ακολουθεί ..."ημιυπαίθρια" πολιτική: ούτε εντός, ούτε εκτός, όπως εξάλλου και με τις αποσύρσεις».

    [06] "Δυσμενή τετελεσμένα"

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β' Πειραιά Παν. Λαφαζάνης και ο Θοδ. Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά, θα συναντηθούν, αύριο, με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, στο κτίριο του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο Λιμάνι του Πειραιά.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την καταγγελία και ακύρωσή της.

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι, κάτι που δήθεν αποκαλεί διάλογο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαμορφωθούν δυσμενή τετελεσμένα στην εκποίηση του λιμανιού του Πειραιά", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Λαφαζάνης και Δρίτσας.

    "Στόχος είναι να εγκατασταθεί, χωρίς αντίσταση, η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και να αρχίσει να εφαρμόζεται, με επουσιώδεις και ανώδυνες ίσως τροποποιήσεις στο μέλλον, η Συμφωνία παράδοσης του λιμανιού, την οποία το κυβερνητικό κόμμα κατήγγελλε προεκλογικά ως αποικιοκρατική και αντεργατική", εκτιμούν και αναφέρουν ότι η "κυβέρνηση με τη στάση της υποτιμά όχι μόνο τα συμφέροντα αλλά και την νοημοσύνη και την αγωνιστική ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στο λιμάνι και κυρίως βλάπτει σοβαρά τον Πειραιά, το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική οικονομία. Όσοι σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!".

    [07] Οι αγώνες στη Σούπερ Λίγκα

    Ο αγώνας στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, ξεχωρίζει στη σημερινή ημέρα της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση στο Παγκρήτιο, εκεί όπου ο Εργοτέλης υποδέχεται την ΑΕΚ.

    Το ερώτημα, αν ένας παίκτης μπορεί να πάρει μόνος του ένα ματς, απαντήθηκε χθες στο Περιστέρι. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι πήρε στους ώμους του τον Ολυμπιακό των "χιλίων προβλημάτων" και 10 λεπτά πριν το τέλος έδωσε "έτοιμο" γκολ στον Οσκαρ, ο οποίος πλάσαρε υποδειγματικά και με το 1-0 οι "ερυθρόλευκοι" πήραν τη νίκη επί του Ατρομήτου, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και άσχετα με το τι θα κάνει αύριο ο Παναθηναϊκός με τον Πανιώνιο, θα παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ. Η ομάδα του Περιστερίου, αν και προερχόταν από δύο συνεχόμενες νίκες και βάση των απουσιών του αντιπάλου είχε τα προγνωστικά με το μέρος της, απογοήτευσε με την εμφάνισή της.

    ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ: 1-0

    Ενα γκολ του Βλάνταν Ίβιτς στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, έδωσε το τρίποντο στον ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση της Τούμπας με την Ξάνθη, που διεξήχθη στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι ελλιπείς γηπεδούχοι προσπάθησαν αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο και δικαιώθηκαν, ενώ να σημειωθεί ότι όπως στον προηγούμενο αγώνα με τον Παναθηναϊκό έτσι και σήμερα, ο Χαλκιάς τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στη διάρκεια της αναμέτρησης.

    ΛΑΡΙΣΑ - ΑΡΗΣ: 2-2

    Η Λάρισα και ο Αρης μοιράστηκαν τους βαθμούς στην αναμέτρηση του «Αλκαζάρ», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 (8΄ Σίμιτς, 27΄ Τουάμα - 25΄ Αμπρέου, 33΄ Κόκε) ύστερα από ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο διαιτητής Σπάθας απέβαλε τον Ντε Νίγκρις, σε μια απόφαση που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αναμετρήσεων έχουν ως εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Ηρακλής-Αστ. Τρίπολης 14:30

    Καβάλα-Πανθρακικός 14:30 ΝOVA

    ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 14:30 ΝOVA

    Εργοτέλης-ΑΕΚ 16:45 ΝOVA

    Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 19:00 ΝOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 November 2009 - 5:30:30 UTC