Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει στις 31/10 η ΚΕ της ΝΔ
  • [02] "Ηγεμονικός ρόλος"

  • [01] Συνεδριάζει στις 31/10 η ΚΕ της ΝΔ

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

    Επιστολές Ντ. Μπακογιάννη

    Με επιστολή που απέστειλε προς τους συνυποψηφίους της για την αρχηγία της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να δεσμευθούν όλοι για τους όρους που θα κινηθούν στην προεκλογική περίοδο.

    Όροι που, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή της, "θα διασφαλίζουν τον πρώτιστο στόχο μας που είναι κοινός: η ενότητα της παράταξης και η γρήγορη ανασυγκρότησή της".

    Η κα Μπακογιάννη προτείνει να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και εν τη γενέσει τους φαινόμενα παρεκτροπής από υποστηρικτές τους.

    "Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πορεία προς την εκλογή θα είναι μια πορεία όπου θα κυριαρχούν η πολιτική και οι νέες ιδέες που θα ανανεώσουν την αξιοπιστία και τη δυναμική της παράταξής μας. Είναι, νομίζω, αυτονόητο ότι ακρότητες, προσωπικές επιθέσεις, προσβλητικές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί, χρειάζεται οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Κυρίως πρέπει να αποφύγουμε να υπάρχουν εντάσεις και προστριβές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύω ότι κανείς από εμάς δεν πρόκειται να διολισθήσει σε τέτοιες πρακτικές. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραιτήτως και για τον κάθε ένα υποστηρικτή μας. Γιβ αυτό και προτείνω να υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ μας, ώστε να έχουμε κοινή αντιμετώπιση και αντίδραση στην περίπτωση που κάποιος εκ των υποστηρικτών μας παρεκτραπεί."

    Η κα Μπακογιάννη απέστειλε επιστολή και στον Άρη Σπηλιωτόπουλο με την οποία απαντά θετικά στις προτάσεις που ο πρώην Υπουργός κατέθεσε για το μέλλον της ΝΔ.

    Η υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος τονίζει μεταξύ άλλων: " Πολλά από αυτά που θέτεις σε πρώτη προτεραιότητα τα έχω ήδη προτείνει και έχω δεσμευτεί δημόσια για την προώθηση τους. Πιστεύω ότι νέες ιδέες, όπως το Συμβούλιο Δεοντολογίας, η συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης, η καθιέρωση του θεσμού του forum που προτείνεις, είναι εξαιρετικά χρήσιμες προτάσεις. Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουμε πριν και μετά το Συνέδριο για να κάνουμε μία μεγάλη, νέα ευρωπαϊκή κεντροδεξιά".

    Απαντήσεις Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ντ. Μπακογιάννη

    Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ, απάντησαν ο πρώτος με επιστολή που της απέστειλε και ο δεύτερος με δήλωσή του, στην επιστολή που έλαβαν από την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την προεκλογική αντιπαράθεση για την ηγεσία του κόμματος.

    Ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του στην κα Μπακογιάννη αναφέρει:

    "Είναι αυτονόητη η υποχρέωση όλων μας, να τηρήσουμε έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς. Και όπως γνωρίζεις αυτό πράττω, εκφράζοντας την εντολή όλης της Παράταξης για ενότητα μεταξύ μας και ισχυρή Αντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα πρέπει να ευτελιστούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε και θα πρέπει τα ΜΜΕ να γίνουν πεδίο μεταξύ μας προστριβών. Η προγραμματισμένη μου επίσκεψη στην περιφέρεια, δεν μου επιτρέπει να συναντηθούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Χρήσιμο θα ήταν όμως, οι υποψήφιοι να επικοινωνήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να βρεθεί από κοινού ο κατάλληλος χρόνος".

    Εξ άλλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με την επιστολή, που απέστειλε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι αυτονόητο, ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη. Αυτά επαναλαμβάνω σε κάθε τόνο και σε κάθε ευκαιρία, από την πρώτη ημέρα.

    Όσο για δημόσιες συζητήσεις σε κομματικό ακροατήριο, αυτό ούτως ή άλλως θα γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο. Το σημαντικότερο όμως είναι, αφού πλέον απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως είχα εισηγηθεί και στην Οργανωτική Επιτροπή, να διοργανωθεί δημόσια συζήτηση στην τηλεόραση και αν υπάρξει δεύτερος γύρος, μία ακόμα, πριν από την τελική εκλογή.

    Ας τελειώνουμε όμως, με τα διαδικαστικά και ας μπούμε βαθιά στον προβληματισμό και την πολιτική ουσία της κρίσιμης για το μέλλον της παράταξής μας, συγκυρίας, μέσα από την οποία, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βγει και θα βγει ανανεωμένη, περισσότερο ενωμένη, πιο ισχυρή, πιο πειστική, ανοίγοντας και πάλι το δρόμο για το νέο δυναμικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας».

    Σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία το Σαββατοκύριακο ο Α. Σαμαράς

    Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ξεκινά από σήμερα πρόγραμμα επισκέψεων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ.Σαμαρά, συναντήθηκε στο Άργος το πρωί με παραγωγικούς φορείς στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ναύπλιο όπου στις 11.00 θα έχει συνάντηση με φίλους και μέλη της Ν.Δ στο Κυβερνείο. Στις 12.00 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Νομαρχία Αργολίδος, στις 12.30 επίσκεψη στο Δημαρχείο και στη 1 μ.μ. επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ.

    Το απόγευμα, θα μεταβεί στην Τρίπολη όπου στις 19.30 θα επισκεφθεί τη Νομαρχία Αρκαδίας στις 20.00 τα γραφεία της ΝΟΔΕ και στις 21.00 θα έχει συνάντηση με φίλους και μέλη της ΝΔ στο ξενοδοχείο «MAIΝΑΛΟΝ». Την Κυριακή ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί τη Μεσσηνία όπου στην Καλαμάτα στις 14.00 θα έχει γεύμα με το Νομάρχη και τους Δημάρχους της Μεσσηνίας και στις 19.30 θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο ΤΕΝΤΑ.

    Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με στελέχη της ΝΔ στο νομό Αρκαδίας

    Με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Αρκαδίας συναντήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι "βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί βρίσκομαι με πρόσωπα που αγαπώ και εκτιμώ πολλά χρόνια, με φίλους μου που με στηρίζουν στο καινούργιο μου αυτό ξεκίνημα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η επίσημη έναρξη της δικής του προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει μετά την επομένη του συνεδρίου και αυτό γιατί πρέπει, όπως ανέφερε, να έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι οι υποψήφιοι.

    Σε ερώτηση που του έγινε για το αν λειτουργεί διχαστικά στη βάση της Νέας Δημοκρατίας η διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων, απάντησε λέγοντας: "οτιδήποτε διχαστικό μακριά από εμένα", συμπληρώνοντας ότι: "από την πρώτη ημέρα και στη διακήρυξή μου έχω στείλει μήνυμα προς όλους και κυρίως προς τους συνυποψηφίους μου ότι προέχει η ομοψυχία, η ενότητα και η αλληλεγγύη".

    Είναι αυτονόητο, είπε, ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και δεν πρόκειται για αντιπάλους ή για διαφορετικά κόμματα. Ακολουθούμε, ανέφερε, δρόμους παράλληλους προς ένα συγκεκριμένο προορισμό και στόχο και επισήμανε: "θεωρώ αυτονόητο να συζητάμε και το κάνω με όλους καθημερινά. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και το κυριότερο, να ομονοούμε και να συμφωνούμε".

    Κλείνοντας πρόσθεσε πως: "μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πανίσχυρη, ενωμένη και δυνατή και θα ανοίξει πάλι ο δρόμος που θα την επαναφέρει ως κεντρικό πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Δεν θα αργήσει η ημέρα που ο ελληνικός λαός θα την εμπιστευθεί και πάλι".

    Δηλώσεις Π. Ψωμιάδη

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

    «Καιρός είναι να ακουστεί η φωνή της αυτοδιοίκησης, η φωνή της περιφέρειας», είπε, ενώ αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση σημείωσε:

    «Προσωπικά, εύχομαι η νέα κυβέρνηση να κάνει τομές και στην τοπική και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αυτό που δεν έκανε η παράταξη που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, να το κάνει η σημερινή. Αυτές είναι μεγάλες τομές, αυτές είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Από κει ξεκινάει η επανίδρυση του κράτους».

    [02] "Ηγεμονικός ρόλος"

    «Θέλουμε έναν Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στους κοινωνικούς αγώνες και στις πολιτικές ανακατατάξεις του επομένου διαστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ για την αντιπολιτευτική τακτική και το μέλλον της παράταξης.

    Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι λίγες ημέρες μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τα πρώτα δείγματα πολιτικής. Και είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών, έχοντας φτάσει στο όριά τους με την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο , πρόσθεσε, δεν είναι όμως διατεθειμένοι να δουν για μια ακόμη φορά το ίδιο έργο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προτάσεις σχετικά με το θέμα των σταζ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περισσότερο δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να το επιλύσει για δημοσιονομικούς λόγους, για να περικόψει δαπάνες, παρά για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Και φιλοδοξεί να μεταφέρει αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εργασιακής ομηρίας στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει με το θέμα αυτό είναι:

    Αβ Καμία θέση εργασίας ανασφάλιστη και κάτω από τη σύμφωνα με το νόμο κατώτατη σύμβαση δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

    Ββ Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία, και

    Γβ να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με σταζ, και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα των Εξαρχείων των τελευταίων ημερών ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρακολουθούμε μια επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας στους δρόμους της Αθήνας, δηλαδή, αθρόες προσαγωγές, χωρίς κανέναν λόγο και καμία απολύτως σκοπιμότητα και συλλήψεις πολιτών που υπερασπίζονται τη νομιμότητα και τα δικαιώματα. Το σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να παγιωθεί κλίμα αστυνομοκρατίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και επανέλαβε την πρότασή του για εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ, καταδίκασε τη βία απ΄ όπου και αν προέρχεται.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι απευθύνει μήνυμα σε όσους έχουν στο μυαλό τους να στοχοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου για αυτά τα θέματα και να υιοθετήσουν την προπαγάνδα της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «το χουμε ξαναδεί το έργο πολλές φορές. Καλά θα κάνουν να το καλοσκεφτούν. Θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει. Γιατί μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρείς και η κακή του η μέρα».

    Μιλώντας εκτενώς για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι τις εθνικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν μια δύσκολη πορεία με πολλά προβλήματα ωστόσο σημείωσε ότι μετά την εκλογική επιτυχία ο κόσμος «δεν μας έδωσε ούτε άφεση ούτε και λευκή επιταγή για να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το επόμενο διάστημα, θα ανοίξει η συζήτηση για το μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

    -Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργεί στην βάση της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού, της αυτονομίας όλων όσων τον συναποτελούν και της πολιτικής σύνθεσης.

    -Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό. Αλλά και ταυτόχρονα πολιτικά ευέλικτο σε διευρύνσεις, πολιτικές συμμαχίες, συνεργασίες.

    -Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στους κοινωνικούς αγώνες και στις πολιτικές ανακατατάξεις του επόμενου διαστήματος.

    -Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικό, που θα δίνει λόγο και φωνή σε όλα του το κόσμο, είτε είναι οργανωμένος σε κάποια συνιστώσα είτε όχι.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 October 2009 - 10:30:21 UTC