Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην πορεία προς το Συνέδριο
  • [02] Έκθεση για το Νερό

  • [01] Στην πορεία προς το Συνέδριο

    Με περιοδείες ξεκινούν τη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθούν αύριο στην Αρχαία Ολυμπία για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και θα έχουν παράλληλα επαφές με στελέχη του νομού Ηλείας. Ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζει εντός του Σαββατοκύριακου να περιοδεύσει στη Βόρεια Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα.

    Αύριο το βράδυ λήγει η επίσημη προθεσμία που έχει θέσει η Οργανωτική επιτροπή για την υποβολή των υποψηφιοτήτων με τις 50 υπογραφές συνέδρων που απαιτούνται από το καταστατικό. Ένα από τα ζητούμενα είναι εάν οι υποψήφιοι θα συγκεντρώσουν υπογραφές και από νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ορισμένοι εκ των υποψηφίων θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπογράφουν βουλευτές ώστε να μην «υψωθούν διαχωριστικές γραμμές στην ΚΟ».

    Ωστόσο, το καταστατικό επιτρέπει την υπογραφή υποψηφιοτήτων από μέλη της ΚΟ.

    «Κοιτάξτε, η πιο ιερή θέση που μπορεί να σου εμπιστευτεί η ελληνική κοινωνία είναι του βουλευτή. Ξέρετε, υπουργός είσαι διορισμένος από τον πρωθυπουργό. Βουλευτής όμως έχεις μια άμεση σχέση με τον πολίτη. Αυτόν τον ιερό πράγματι θεσμό πρέπει από κάθε πλευρά να τον προστατεύουμε. Εξάλλου δεν είναι και επίδειξη δύναμης. Τι σημασία έχει να μαζεύεις υπογραφές; Εγώ δεν το έκανα, κρατήθηκα στο καταστατικό, 50 λέει, 50 θα είναι. Τώρα αν έχουν έρθει 550, τι σημασία έχει;» είπε ο κ. Αβραμόπουλος στο ραδιοσταθμό "Θέμα 9,89".

    Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εκλογής από τη βάση και ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής Δημήτρης Σιούφας με ανακοίνωσή του απάντησε σε δημοσιεύματα που επικρίνουν την επιτροπή ότι αλλάζει τις ημερομηνίες, καθώς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από στελέχη, όπως ο κ. Μεϊμαράκης για την 6η Δεκεμβρίου που συμπίπτει με τη δολοφονία του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως "κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για διάσπαση. Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει οδηγούν σε έναν δρόμο. Aυτόν της ενότητας όλων μας και το κυριότερο στην ανάδειξη ενός ισχυρού, πολιτικά νομιμοποιημένου από την ευρεία βάση αρχηγού, στο πλευρό του οποίου είναι όλοι υποχρεωμένοι να σταθούν".

    Ο κ. Αβραμόπουλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάνη υποστήριξε ότι δεν διακρίνει αιχμές και πρόσθεσε: «Και όλοι ήσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δηλαδή, το ότι δεν ήταν η κα Μπακογιάννη το 2004 και ήταν δήμαρχος σημαίνει τίποτα; Ήταν και η ίδια στην πρώτη γραμμή όλων των αγώνων. Να σας πω κάτι; Μην προσπαθείτε -όχι εσείς, οι όποιοι προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες, στο τι λέει ο καθένας από εμάς- να ενσπείρετε ζιζάνια. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η αξιολόγηση γίνεται από την κοινωνία των πολιτών, η οποία έχει στα χέρια της μια μεγάλη δύναμη. Είναι η ψήφος της. Αυτή είναι που αξιολογεί και κρίνει και τη δημόσια και την ιδιωτική πορεία κάθε προσώπου».

    Ο κ. Σαμαράς και ο κ.Ψωμιάδης μίλησαν σε εκδήλωση γυναικών της ΝΔ στην Αθήνα. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι πήραμε μηνύματα και για το παρελθόν και για το μέλλον και στείλαμε ταυτόχρονα και εμείς και τα δικά μας. Μιλώντας στις γυναίκες, ανέφερε πως η ψήφος στον Αντώνη Σαμαρά σημαίνει ενότητα και τόνισε ότι στόχος είναι να ξαναμπεί μπροστά η παράταξη, ενώ ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε συγγνώμη, αν και δεν είναι όπως είπε, πρωτοκλασσάτο στέλεχος γιατί δεν φώναζε όσο έπρεπε. Μίλησε για αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και στελεχών και έριξε "βολές" κατά μέσων ενημέρωσης που μιλούν για τρεις και όχι τέσσερις υποψηφιότητες.

    Διάλογος Ντ. Μπακογιάννη με πολίτες στην Ηλεία

    Με διάλογο με τους πολίτες της Ηλείας εγκαινίασε η Ντόρα Μπακογιάννη τις περιοδείες της σε όλη την Ελλάδα. Η υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τις τέσσερεις δεσμεύσεις της για την παράταξη, για την λειτουργία, τη δομή, για τις θέσεις που εκφράζει και για το μέλλον της όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. Η κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε για τον Εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου, την ανανέωση της εικόνας του κόμματός και τη δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος με σύγχρονες δομές που θα ασκεί αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.

    Στόχος της κας Μπακογιάννη, όπως επεσήμανε η ίδια, είναι ανατροπή της σημερινής κατάστασης, χαρακτηρίζοντας πάντως τη διαδρομή δύσκολη. "Χρειάζεται οργάνωση, ομοψυχία, συντονισμός και αγωνιστικότητα. Να διαμορφώσουμε μια νέα, σύγχρονη, πειστική προγραμματική πρόταση. Μια πρόταση που είναι σε συνέπεια με την ιδεολογία μας - τον κοινωνικό φιλελευθερισμό - και την κεντροδεξιά φυσιογνωμία της παράταξής μας. Να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο πολιτικό λόγο, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης και σε νέες ιδέες", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία και επεσήμανε πως η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μέρα ενότητας για την παράταξη. "Στη δύσκολη ανηφορική πορεία που έχουμε μπροστά μας δεν περισσεύει κανείς, κανείς δεν πρέπει να λείψει" ξεκαθάρισε.

    Το πρωί η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι" αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εσωτερικού διαλόγου μέσα στη Νέα Δημοκρατία: "Νομίζω ότι αν πρέπει να κάνουμε ευθέως μια αυτοκριτική, είναι ακριβώς αυτό, ότι υπήρχε ένα έλλειμμα εσωτερικού διαλόγου μέσα στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο εν πάση περιπτώσει -γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα, αλλά έχει νόημα να αναλάβει ο καθένας από εμάς τις δεσμεύσεις του- είναι το πρώτο, το οποίο πρέπει να αλλάξει. Κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσωπικά ξεκινώ μια περιοδεία και μια πορεία, περισσότερο διαλόγου, περισσότερο για να ακούσω από ότι για να μιλήσω".

    Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία του αύριο θα είναι ένα ανοιχτό κόμμα και στη διαφορετική προσέγγιση και στις διαφορετικές ιδέες. "Ένα πολυσυλλεκτικό Κόμμα για να κρατήσει το ιδεολογικό του εύρος και την πολυσυλλεκτικότητά του, πρέπει ακριβώς να είναι ανοιχτό στη διαφορετικότητα. Κάποια στιγμή βεβαίως ο διάλογος οδηγεί σε μια κοινή συνισταμένη".

    Η κ. Μπακογιάννη μάλιστα απάντησε αν θα έκανε ποτέ δικό της κόμμα και αν θα έφευγε από τη Νέα Δημοκρατία. "Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να το κάνω ποτέ. Διότι έχω κάποιες αρχές οι οποίες είναι απαράβατες για εμένα. Το είπα πριν, με ένα τρόπο. Αυτή την Παράταξη την πιστεύω, την πιστεύω βαθιά. Και πιστεύω ότι η Παράταξη αυτή έχει ακριβώς ένα σημαντικό ρόλο να παίξει για τους Έλληνες.

    Δεν είναι αυτοσκοπός η Νέα Δημοκρατία. Δεν υπηρετούμε τη Νέα Δημοκρατία για τη Νέα Δημοκρατία. Υπηρετούμε τη Νέα Δημοκρατία ως ένα παράγοντα σταθερότητας και ισορροπίας στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε στο χρέος μας και να μην διαψεύσουμε ελπίδες Ελλήνων, πολλών Ελλήνων όταν μας δώσανε την εντολή ή λιγότερων, όπως τώρα.

    Αλλά αυτή την Παράταξη αξίζει να την υπηρετούμε κατά διαστήματα ακόμη και κόντρα στα δικά μας συμφέροντα, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυτό πρέπει να το κάνουμε. Διότι όπως και να το κάνουμε, η Παράταξη είναι πάνω από εμάς".

    Δηλώσεις Β.Μεϊμαράκη

    Την ανησυχία του για την πορεία που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την εκλογή αρχηγού εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον κ. Σιούφα για να του πει ότι η ΚΕ της ΝΔ θα έπρεπε να συγκληθεί πριν από τις δηλώσεις των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνος όμως, όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, τον παρέπεμψε στον γραμματέα του κόμματος κ. Ζαγορίτη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού έχει μεγάλο ορίζοντα, δεν είναι συσπειρωτική και δημιουργεί αντιπολιτευτικό έλλειμμα. Δεν μπορεί να ψηφίσουν οι περαστικοί της τελευταίας ημέρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και κατέληξε λέγοντας ότι οφείλουν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά τα θέματα οι υποψήφιοι για την ηγεσία για να κριθούν από τους ψηφοφόρους.

    Τέλος, ανέφερε ότι από το 1974 που είναι στη Νέα Δημοκρατία κινήθηκε πάντα με γνώμονα την ενότητα και το συμφέρον της παράταξης.

    Δηλώσεις Π. Ψωμιάδη

    Τις 50 υπογραφές μελών του συνεδρίου της ΝΔ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του για τη θέση του Προέδρου του κόμματος κατέθεσε σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

    Παράλληλα, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα εκφράζει την αντίθεση του στη διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, διότι, όπως τονίζει, κάτι τέτοιο θα ανέβαζε, ενδεχομένως τις τηλεθεάσεις των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά μοιραία θα οδηγούσε σε όχι θετική εικόνα τoυ κόμματος. Γι' αυτό τον λόγο, προτείνει να διεξαχθεί με την αποκλειστική φροντίδα της Οργανωτικής Επιτροπής οποιαδήποτε συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι debate,όπως και για τη συμφωνία των σχετικών όρων.

    Επίσης, με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ και το ΕΣΡ, διαμαρτύρεται ότι είναι άνιση η μεταχείριση της δικής του υποψηφιότητας από πολλά ΜΜΕ, καθώς αναφέρονται μόνο σε τρεις υποψηφιότητες και όχι σε τέσσερις.

    Κατάθεση 50 υπογραφών από κ. Σαμαρά αύριο

    Από το γραφείο του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, έγινε γνωστό ότι οι 50 υπογραφές που θα καταθέσει αύριο, ημέρα λήξης της υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο βουλευτής Μεσσηνίας και οι οποίες στηρίζουν την υποψηφιότητά του, θα είναι υπογραφές που θα σηματοδοτούν την παράταξη και το εύρος της, την σύνθεση και την προοπτική.

    Δεν θα υπάρχει κανένας βουλευτής γιατί - όπως αναφέρεται από το γραφείο του - ο κ. Σαμαράς παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι δεν πρέπει να μπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε λογικές ρευμάτων και παρέας.

    [02] Έκθεση για το Νερό

    Μια ευφάνταστη έκθεση από την Γαλλία, για τη σημασία του νερού και την παγκόσμια διαχείρισή του, φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής από σήμερα και έως το τέλος Δεκεμβρίου.

    Με τίτλο `` Νερό για όλους``, η έκθεση ξεκίνησε από το πάρκο της Βιλέτ του Παρισιού όπου για πρώτη φορά ``στήθηκε`` το 2005, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, για να ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις, με κορύφωση το διεθνές φόρουμ για το νερό, πέρσι τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

    Το σκεπτικό είναι η έκθεση να κάνει έναν απολογισμό για το νερό, όπως το διαχειριζόμαστε σήμερα και να μυήσει τους θεατές σε αυτό το θέμα, έλεγε σήμερα η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρί Κριστίν Εργκό.

    Ο θεατής, εισάγεται στο θέμα, από την πρώτη ενότητα , μέσα από τρεις καμπίνες από μπαμπού όπου ακούγονται τραγούδια απ΄όλο τον κόσμο για το νερό.Την ύπαρξη του, την ξηρασία, την πρόσβαση ή μη σε αυτό, τις προσδοκίες στην καλλιέργεια.

    Στη δεύτερη ενότητα, μέσα από διάφορα γκάτζετ και πειράματα, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με πρακτικές στη δική του καθημερινότητα και χρήση του νερού, ενώ η τρίτη ενότητα της έκθεσης εξερευνά λύσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και την κατανομή τους.

    `` Αν και το πρόβλημα είναι διεθνές οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε τοπικό επίπεδο `` είπε η κ. Εργκό και επεσήμανε ότι η έκθεση ``Νερό για όλους``, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της γαλλικής περιφέρειας.

    Πρόκειται για την δεύτερη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το πάρκο της Βιλέτ ( η πρώτη ήταν η έκθεση για τον πληθυσμό της γης, τo 2007) και οι δύο πλευρές φιλοδοξούν σε συνέχιση.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης ``Νερό για όλους``, του Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο, στις 22 και 23/10, με θέμα ``Βιώσιμη ανάπτυξη και Νερό:Μια παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις`` , με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.Χορηγός του συμποσίου είναι το νεοσυσταθέν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Επίσης, στις 9/12, ``Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής``, θα είναι και πάλι στο επίκεντρο στο συμπόσιο που διοργανώνει το Μegaron Plus με το Ευγενίδειο Ίδρυμα .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2009 - 18:30:27 UTC