Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της"
  • [02] Νέο βιβλίο του Φ. Λάδη: "Ο Νέος των Αθηνών | Ο Έρως-Ο Χρόνος-Ο Θάνατος" Video
  • [03] "Κοινωνικό έλλειμμα"

  • [01] "Να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της"

    "Θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της, που έχουμε συμφωνήσει στην ΕΕ, ως τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει η αξιολόγησή της -και πρέπει να γίνει η αξιολόγησή της τότε - από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή του ομιλία αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης, που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον κυπριακό λαό από το βήμα της Κυπριακής Βουλής στις 28 Φεβρουαρίου 1982.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποτροπή της νομιμοποίησης και η ανατροπή -εν τέλει - των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο το 1974, ενώ σταθερός είναι και ο στόχος για τη νέα εποχή συνεργασίας που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Σταθερή είναι η προσήλωσή μας για τη διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων στην ελεύθερη διακίνησή τους, στην αποκατάσταση και απόκτηση περιουσιών και στην εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους", πρόσθεσε.

    "Οι σταθερές αυτές επιδιώξεις μας μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος", ανέφερε και πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι:

    "Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση του νησιού. Η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν αποδεχόμαστε την διχοτόμηση".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση που θα επανενώσει το νησί θα οδηγήσει στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ καταλύτης και εγγύηση είναι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια με την διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι η μέθοδος επίλυσης που η Κύπρος επέλεξε και η Ελλάδα συμφώνησε, αποκλείοντας άλλες, όπως αυτές που αγνοούν την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου", είπε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες Χριστόφια - Ταλάτ, υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι απλός θεατής αυτής της προσπάθειας, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πάντα στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας και του συντονισμού με την κυπριακή κυβέρνηση και τον κ. Χριστόφια.

    "Είναι δεδομένη η ετοιμότητά μας να παράσχουμε την όποια βοήθεια μας ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι στην ΕΕ "αναδεικνύουμε το δικό της ζωτικό συμφέρον για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να μην επανέλθει το Κυπριακό πρόβλημα υπό νέα μορφή, που είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργικότητα της ίδιας της ΕΕ".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κινηθούμε και προς την Τουρκία, όχι για να διαπραγματευθούμε μαζί της το διεθνές πρόβλημα της Κύπρου, αλλά "επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι η Άγκυρα έχει κάθε συμφέρον και δυνατότητα να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον κ. Ταλάτ να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία, επωφελή λύση".

    "Η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον Κυπριακό λαό και οφείλει να δεχθεί ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της Κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας", τόνισε.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της και προσφέρει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απαλλαγούν "όχι από την εθνική ιστορική κληρονομιά και συνείδησή τους, αλλά από αναχρονιστικά, διχαστικά και αδιέξοδα σύνδρομα εξαρτήσεων, ή από την αναγκαστική πολλές φορές εξάρτηση, από τις μητέρες πατρίδες", ενώ η συμμετοχή στην ΕΕ θα δώσει στους τουρκοκύπριους τη δυνατότητα, μετά από συμπεφωνημένη επανένωση της νήσου, να απολαύσουν πλήρως τα αγαθά που απορρέουν από την συμμετοχή τους στην ΕΕ.

    "Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη Νοτιανατολική Ευρώπη", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ όσον αφορά την Κύπρο θα ήταν η ισχυρότερη απόδειξη ότι η Τουρκία πραγματικά αλλάζει στο πλαίσιο της διαδικασίας υποψηφιότητάς της, ενώ θα οδηγούσε και στη απελευθέρωση 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει λόγω της άρνησης της Άγκυρας να πράξει τα αυτονόητα και θα επηρέαζε θετικά την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κυρίως δική της ευθύνη, "αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα και στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα" και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς έναντι της Τουρκίας, τόσο για την τελική έκβαση των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο και για τις προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου αυτού.

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Τουρκία "πρέπει να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ότι το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης δεν είναι η κατάλυση αλλά η μετεξέλιξη του Κυπριακού Κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, με τρόπο που να διασφαλίζονται η συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, η λειτουργικότητά του και οι ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να διασφαλίζει η εξισορρόπηση της ανάγκης των τουρκοκυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στη διοίκηση της δικής τους ομόσπονδης περιοχής, με το αναπόδραστο γεγονός ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι καθόλου ίσες αριθμητικά.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε επίσης την Τουρκία να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι "στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται και δεν μπορούν να καθορίζονται από την στρατιωτική μας ισχύ ή απειλή, αλλά από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αμοιβαίων υποχρεώσεων και τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα εγγυάται η ίδια η ΕΕ και καμία στρατιωτική δύναμη".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμβάλλει στην επίλυση και άλλων πτυχών του προβλήματος, όπως είναι η διευθέτηση του περιουσιακού, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και με γνώμονα το δικαίωμα εκείνων που στερήθηκαν τις πατρογονικές εστίες τους και τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι τελικά ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας που δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

    "Πιστεύω ότι η υπόθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την επανένωση της κοινής σας πατρίδας μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ευρύτερης περιοχής μας και της Ευρώπης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και "είμαι βέβαιος το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου" θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες του κυπριακού ελληνισμού και σταθεροί σύμμαχοι της Κύπρου στη διεθνή αρένα και τονίζοντας ότι "σήμερα στο κυπριακό κοινοβούλιο δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση του κοινού μας μέλλοντος ώστε αυτός ο ναός της Δημοκρατίας να εγκολπώνει και να εκφράζει όλους τους Κύπριους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, σε μια δημοκρατική, επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο".

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

    «Συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, ώστε να εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση για το Έθνος», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώπιον του κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Απευθυνόμενος δε, στον κ. Χρισόστομο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται ενεργά στο πλευρό της Κύπρου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου τον υποδέχθηκαν ιερείς και μαθητές του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές κυπριακές ενδυμασίες. Μαθήτρια πρόσφερε στον κ. Παπανδρέου λουλούδια και εκείνος συνομίλησε για λίγο με τους μαθητές και τις μαθήτριες και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Χρυσόστομο να τον πληροφορήσει για την κατάσταση των ναών και τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Μακαριώτατος τού ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου προετοιμάζει προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στον κ. Παπανδρέου αργυρό δίσκο με τον δικέφαλο αετό και μια έκδοση για τις σημαντικότερες εικόνες της Κύπρου. Αργυρός δίσκος ήταν και το δώρο του πρωθυπουργού. Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι θα χρησιμοποιεί τον δίσκο του πρωθυπουργού για να τοποθετεί επ΄αυτού, κατά τη Θεία Λειτουργία, την αρχιερατική του μίτρα.

    Πριν αναχωρήσει, αργά το μεσημέρι, από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων.

    Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Θεοδοσίου, οι συγγενείς των αγνοουμένων ζήτησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει ως προτεραιότητα το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως τονίστηκε στον πρωθυπουργό ότι η διαδικασία των εκταφών και των ταυτοποιήσεων αποτελεί μέρος της διερεύνησης, δεν είναι η ολοκληρωμένη διαδικασία.

    «Οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα στην αλήθεια και στην πληροφόρηση, που πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε, επίσης, στις προσπάθειες, που καταβάλλει, να δημιουργήσει κάποια κανάλια με τον Τούρκο ομόλογό του, να θέσει ως προτεραιότητα το θέμα των αγνοουμένων και να ζητήσει από την Τουρκία να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να δοθούν οι πληροφορίες, που κατέχει ο τουρκικός στρατός για το θέμα αυτό».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξης Γαλανός, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας θα έχει καταλυτικό ρόλο στην πρόοδο για λύση του Κυπριακού.

    Συνομιλίες Παπανδρέου - Χριστόφια

    Στις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Έλληνα πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Αυτή η ταύτιση απόψεων εκφράστηκε από τις δηλώσεις των κ.κ. Δημ. Χριστόφια και Γ. Παπανδρέου μετά την κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχαν χθες, αλλά και την διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε στην οποία πήραν μέρος υπουργοί και συνεργάτες των δύο κυβερνήσεων.

    Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον Γ. Α. Παπανδρέου για την αναλήψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για την επίλυση του Κυπριακού και η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού σύντομα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και ενεργειών που έχουμε αναλάβει, που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όχι απλά θέλουμε λύση, αλλά ότι επειγόμαστε για λύση, αφού η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τελελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στη συζήτησή του με τον κ. Παπανδρέου "επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας". Και επαναβεβαιώσαμε ότι η ομοσπονδία θα προνοεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, διότι το κράτος της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μία μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή η λύση στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σημείωσε ότι εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρεαλισμό, που στηρίζεται σε αρχές, να εργαζόμαστε για να φθάσουμε στη λύση του Κυπριακού και το ίδιο αναμένουμε και προσδοκούμε να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο Δημ. Χριστόφιας επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι όπως για κάθε υποψήφιο κράτος έτσι και για την Τουρκία, η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

    "Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζήτησαν "για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές".

    Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Κυριακής συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όπως εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό, έτσι και τώρα θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋποθεση ότι πρέπει να πληρεί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά. Και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοχή και τόνισε ότι ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μας ενώσει, ή θα μας καθηλώσει διαιρεμένο. Επανέλαβε κι αυτός ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ενόψει του Δεκεμβρίου αλλά και μετά.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός τί σκέφτεται σχετικά με τον Οδικό Χάρτη για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι δεν χρειάζεται πολλή φιλολογία γύρω από τους όρους, καθώς οι στόχοι είναι πολύ καθαροί.

    "Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση συζητήσαμε σήμερα να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν αυτό που επέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο ως υπουργό Εξωτερικών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα το πετύχει και τώρα ώστε να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην ΕΕ, είπε ότι είχαμε θέσει ως βασικό στόχο να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς να είναι όμηρος του Κυπριακού καθώς υπήρχαν τέτοιες απόψεις σε αρκετά κράτη - μέλη την εποχή εκείνη. Και αυτό πετύχαμε να το αντιστρέψουμε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε αυτή καθ΄ εαυτή την ερώτηση, ο κ.Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της ΕΕ με όλη της την επικράτεια. Και είπε ότι με την επίλυση θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια ανεμπόδιστα.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τόνισε ότι εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει ηΤουρκία και απειλεί με αυτά αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις ως τον Απρίλιο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, θα εξαπολύσουμε διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα να λογικευτεί η Τουρκία και να αντιληφθεί ότι η εφαρμογή των υποχρεώσεών της συμφέρει και την ίδια και τον τουρκικό λαό, ενώ ευχήθηκε το μήνυμα να φθάσει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Προσθέτοντας, όμως, ότι "δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά όχι ανεμπόδιστα".

    Από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικά σχέδια, με καλύπτουν πλήρως αυτά που είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ερώτηση για το τί πρωτοβουλίες υπάρχει πρόθεση να εκδηλωθούν σε σχέση με το στρατό κατοχής και τους εποίκους, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι όταν θέτουμε το Κυπριακό στα διεθνή φόρα το πρώτο πράγμα που τονίζουμε δεν είναι οι διαφορές μας με τους Τουρκοκύπριους, που είναι υπαρκτές και πρέπει να γεφυρωθούν. Αλλά το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι η κατοχή που συνιστά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου : Απότοκος των ξένων επεμβάσεων διαχρονικά, που καταλήξαμε με το πράξικόπημα της χούντας και την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Είναι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώεες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, είπε ο κ.Χριστόφιας, τονίζοντας πως υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν.

    "Να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες "έχω θέσει θέμα απογραφής πριν την εφαρμογή της λύσης για το ποιοι είναι οι ένθεν και ένθεν".

    Εγώ σας λέω ότι απο εδώ δεν υπάρχουν. Η κυπριακή δημοκρατία από το 1960 έχει εκδώσει 24.000 υπηκότητες εκ των οποίων οι περισσότερες δεν αφορούν Ελλαδίτες. Εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά. Ιδού η Ρόδος, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ αφαιρεί από τηνΤουρκια κάθε αιτιολογία - γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει - για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

    Ενταξη σημαίνει ειρηνική συμβίωση, προστασία δικαιωμάτων και ευνομούμενο κράτος. Και η προοπτική αυτή είναι η βάση και η ευκαιρία για βιώσιμη λύση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

    "Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά κι εμείς δεν ξεχνάμε ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. προσθέτοντας στο κείμενό του ότι "είμαστε έτοιμοι και θα συνεργαστούμε στενά με την ηγεσία της Κύπρου και τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και σε συμφωνία και αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και τη γ.γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου στους δημοσιογράφους

    «Οδικός χάρτης» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σημαίνει στην ουσία μια προσπάθεια επαναφοράς μιας φιλοσοφίας - σε πιο δύσκολες συνθήκες - που θα δώσει δυναμισμό στην πορεία της γείτονος προς την ΕΕ και στην καρδιά του οποίου θα βρίσκεται η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και μεταξύ αυτών και του Κυπριακού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στην διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    «Έτσι θα αυξηθεί η πίεση ή η διαπραγμάτευση προς την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα είναι αφετηρία αξιολόγησης της γείτονος.

    Ερωτηθείς αν ο «οδικός χάρτης» σημαίνει παράταση στην Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο πρωθυπουργός είπε: «δεν μιλάμε για παράταση, αλλά για αξιολόγηση».

    «Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα δεν είναι η ΕΕ των 15, όπως στο Ελσίνκι το 1999, αλλά των 27 με αποτέλεσμα να είναι πιο χρονοβόρες οι διμερείς ή οι πολυμερείς διαδικασίες λήψης σοβαρών αποφάσεων» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χρόνο με τον καλύτερο τρόπο».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εκεί η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και με βάση τα πεπραγμένα είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «δεν χωρά αμφισβήτηση για την ημερομηνία αξιολόγησης της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα είναι σαφές: Είμαστε πιστοί στην προοπτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της». Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η προοπτική αυτή είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο οι 25 χώρες της ΕΕ εκτιμήσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα, τότε τι θα πράξουν η Ελλάδα και η Κύπρος είπε ότι «θα πρέπει να μας πείσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου να ενταθεί και να πυκνώσει η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με σύσταση κοινών ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται με το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, οι εμπορικές σχέσεις, θέματα Μεσογείου κλπ, και πρόσθεσε ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, θα είναι σε τακτική επαφή με τον κ. Κυπριανού να επισκέπτεται σύντομα την Αθήνα.

    «Ενημερώθηκα από τον κ. Χριστόφια για τις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ, ενημερώθηκα από τους αρχηγούς των κομμάτων για τις δικές τους θέσεις, ενώ με την σειρά μου ενημέρωσα για την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, την συνομιλία με τον κ. Ερντογάν και το μήνυμα που μετέφερα στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1999 και είπε ότι τότε κερδίσαμε δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτο να μπορεί η Τουρκία να ελπίζει πως θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και δεύτερο τις σαφείς δεσμεύσεις της ΕΕ για ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στα κράτη-μέλη.

    «Τότε δεν θέλαμε εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά πραγματικό δικαίωμα προοπτικής πλήρους ένταξης, μαζί με όλες τις ρήτρες και έναν «οδικό χάρτη» που πίεζε την Τουρκία» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η δυναμική μας βοήθησε τότε να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    «Αυτή η δυναμική έχει θολώσει, καθώς είναι θολή τόσο η προσέγγιση των εταίρων μας όσο και η εικόνα από την πλευρά της Τουρκίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν και το πνεύμα του Ελσίνκι».

    «Η διαπραγμάτευσή μας είναι και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία και αυτό είναι το ζητούμενο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την ύπαρξη μνημονίου υπογραφέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με πτήσεις ιδιωτικής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα στα Κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, είπε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την στάση της Τουρκίας για την Σχολή της Χάλκης είπε ότι «ο σεβασμός και η κατάσταση απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις».

    [02] Νέο βιβλίο του Φ. Λάδη: "Ο Νέος των Αθηνών | Ο Έρως-Ο Χρόνος-Ο Θάνατος" Video

    Την ιστορία ενός αγάλματος το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αφηγείται με ποιητική και συμβολική γλώσσα το βιβλίο του συγγραφέα και ποιητή Φώντα Λάδη "Ο Νέος των Αθηνών | Ο Έρως - Ο Χρόνος - Ο Θάνατος".

    Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία μιας νεαρής Γαλλίδας αρχαιολόγου, της Ζακλίν Ντυμπώ, η οποία ερωτεύεται το μοναδικής αξίας και ομορφιάς άγαλμα ενός νέου, που ανακαλύπτεται κατά τις ανασκαφές του μετρό της Αθήνας, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004. Σε κάποια στιγμή, το άγαλμα του Απολλόδωρου -όπως ονομάζεται ο Νέος- ζωντανεύει. Μπορεί, λοιπόν, η αγάπη να πετύχει το ακατόρθωτο; Και πώς μπορεί να γεφυρωθεί η απόσταση δύο κόσμων που απέχουν μεταξύ τους 2.500 χρόνια; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας στο βιβλίο του. Πόλεις όπου διαδραματίζεται το έργο είναι η Αθήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο. Και μερικές από τις τοποθεσίες είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο.

    Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε εκδήλωση που οργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Μνήμες" - μια εκδήλωση που επιχειρεί να παρουσιάσει το έργο στο κοινό χρησιμοποιώντας την καλλιτεχνική "γλώσσα": την εικόνα, το λόγο και τη χορευτική έκφραση.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, ύστερα από ευγενική παραχώρηση, στο μνημειακό προθάλαμο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Το βιβλίο του Φώντα Λάδη "Ο Νέος των Αθηνών | Ο Έρως - Ο Χρόνος - Ο Θάνατος" έχει εκδοθεί υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Φέτος, κυκλοφόρησε και στα γαλλικά από τις Editions Les Cygnes σε μετάφραση Μαρσέλ Ντιράν, ετοιμάζεται δε ανάλογη παράσταση του έργου και στο Παρίσι.

    Εξάλλου, κυκλοφορεί στα σερβικά η συλλογή αστυνομικών διηγημάτων του Φώντα Λάδη "Μπίρα με γρεναδίνη", από τον εκδοτικό οίκο "Κάλιγκραφ".

    Ο Φώντας Λάδης γεννήθηκε το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνικές, καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1967 - 1973 έζησε στη Ρώμη. Υπήρξε συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού "Τετράδιο" από το 1974 έως το 1976. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, θέατρο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Μάριο Τόκα, τον Λίνο Κόκοτο, τον Δημήτρη Λάγιο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της ΕΜΣΕ και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών "Μνήμες".

    [03] "Κοινωνικό έλλειμμα"

    Για «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ποσοστό της ανεργίας, το οποίο -όπως είπε- «έχει φτάσει στο 15%» αλλά «φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν» και τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση με τους ανέργους στη χώρα μας να διευρύνονται δραματικά».

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής, στην οποία συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης και οι Δημ. Στρατούλης και Κ. Ήσυχος από την Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πίσω όμως από τις φιέστες της νέας Ολυμπιακής υπάρχει μια οδυνηρή πραγματικότητα. 800 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που πολλοί απ΄ αυτούς εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια, έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι στο δρόμο» και τόνισε πως «όταν ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, όταν νευραλγικοί τομείς της οικονομίας περνάνε υπό ιδιωτικό έλεγχο, στην Ολυμπιακή, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, τότε η ανεργία θα διογκώνεται και ο εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίον περιέγραψε προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου, θα είναι μια πραγματικότητα για ευρύτερους τομείς της εργασίας».

    Ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις «μονόδρομες πολιτικές, έτσι όπως έρχονται από τις Βρυξέλλες» θα απογοητεύσει πολύ γρήγορα όλους «όσοι είχαν προσδοκίες ότι από την κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπάρξει και μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής» και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «να διεκδικήσει η χώρα την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις».

    «Τέλος, αυτή η κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί. Εμείς προτείνουμε μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε αυτή η κοροϊδία κάποια στιγμή να λάβει τέλος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αναμένεται σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης σε μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες που άφηναν ένα παράθυρο ελπίδας».

  • ** Συγκέντρωση-πολιτική εξόρμηση διοργανώνει σήμερα το παμπειραϊκό συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να ακυρωθεί η σύμβαση εκχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6:00 το απόγευμα στο σταθμό του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) του Πειραιά.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 12:30:31 UTC