Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου"
  • [02] Την Κύπρο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [03] "Ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη"
  • [04] "Αντιλαϊκά σχέδια"
  • [05] "Αριστερή αντιπολίτευση"
  • [06] "Δύσκολη διαπραγμάτευση"

  • [01] "Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

    Ο κ. Παπούλιας δήλωσε σήμερα ότι "αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για μια δεύτερη προεδρική θητεία εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί και πρόσθεσε ότι με την θέση που έχει πάρει και η ΝΔ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά τα καθήκοντά του.

    Το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, "απαντώντας", ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση για επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    [02] Την Κύπρο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    "Η Ελλάδα είναι και πάλι ενεργή, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη δίπλα στην Κύπρο. Είμαι στο πλευρό σας, δίπλα στις επίμονες και άοκνες προσπαθειές σας και από εδώ και πέρα θα δουλέψουμε πολύ στενά μαζί και εδώ και στην Ευρώπη, για να πετύχουμε αυτό που επιθυμεί ο λαός της Κύπρου", είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια λίγο πριν την έναρξη της κατ`ιδίαν συνάντησής τους στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

    "Καλή επιτυχία στο έργο σας. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Είναι βάλσαμο για μένα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να επανενωθεί η Κύπρος και να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ έχω και τη βεβαιότητα ότι η παλιά φιλία μας και η συνεργασία μας αποτελούν εγγύηση για τη συνεργασία μας από εδώ και πέρα", απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, σήμερα και αύριο, στην Κύπρο ως πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Δ. Χριστόφιας ενώ επιθεώρησαν άγημα καταδρομέων της Εθνικής Φρουράς, το οποίο απέδωσε τιμές.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των κκ Παπανδρέου και Χριστόφια διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην ελλαδική αντιπροσωπεία μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Τρύφων Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Χρήστος Παναγόπουλος.

    Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης παίρνει μέρος ο κ. Μάρκος Κυπριανού υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Στέφανος Στεφάνου Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ.Τίτος Χριστοφίδης υφυπουργός παρά τω προέδρω και πρέσβεις συνεργάτες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 13:40 ο κ. Παπανδρέου θα υπογράψει το Βιβλίο Επισκεπτών και στις 13:45 θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το απόγευμα, θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

    Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

    Στις 11:30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Κύπρο.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό θα αξιολογήσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής.

    «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει.

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση

    Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης, επί των προγραμματικών δηλώσεών της. Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, οι 160 βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν ΝΑΙ και οι 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν ΟΧΙ.

    Απαντήσεις, στην ουσία των επικρίσεων, που δέχθηκε εκ δεξιών και αριστερών, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, έδωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας παράλληλα, το σύνολο των πολιτικών τάσεων σε «συμμετοχή και ευθύνη».

    Ο κ. Παπανδρέου, στην αρχή της ομιλίας του, παρουσίασε τις θέσεις του για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ ενόψει της κρίσης, δεν έλαβε μέτρα για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας όπως οι άλλες χώρες, δηλαδή με τη χρήση του κρατικού παρεμβατισμού και την κεϋνσιανή οικονομική θεωρία, αλλά μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις και βοήθησε τις τράπεζες, χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα μάλιστα, ορισμένες από τις πρώτες να επιβάλουν ακόμα δυσμενέστερους όρους. Η κατάληξη όλων αυτών, ήταν να στεγνώσει η αγορά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δανειζόταν «διπλασιάζοντας το χρέος μέσα σε 6 μόλις χρόνια».

    «Λεφτά, λοιπόν, υπήρχαν, λεφτά απ' το δανεισμό, από το ΕΣΠΑ, από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

    «Δεν ήταν το πρόβλημα τα λεφτά, αλλά το πού πήγαν τα λεφτά. Θα λύσουν το πρόβλημά μας τα 500 εκ. ευρώ, που εξοικονομήσαμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ζητάτε να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας τη διεθνή ύφεση για την ευνοιοκρατία των τελευταίων ετών; Το πρόβλημα δεν είναι αν είμαστε δυσάρεστοι, αλλά για ποιους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες επιτροπές και υπηρεσίες, με διοικήσεις με υπέρογκες απολαβές, με αποτέλεσμα μια ετήσια επιβάρυνση του κράτους 230 εκ. ευρώ».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για «προγραμματική αντιπολίτευση» και συμφώνησε με πολλές από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας πως ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει κάνει σκληρή κριτική στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Όμως, αύριο που θα διαπραγματεύομαι στο Συμβούλιο Κορυφής, ίσως να τους προβληματίσω με την κριτική μου, ίσως και να πείσω ορισμένους από τους συντηρητικούς πως το Μάαστριχτ έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί πηγαίνω πρωτίστως για να προασπίσω τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, για να προασπίσω τα συμφέροντα της Ελλάδας».

    «Θα μας πουν, "νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας και μετά τα λέμε". Ναι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά με μια Ελλάδα με κύρος, γιατί η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

    Για τη στάση του ΚΚΕ, παρατήρησε πως «εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις, όσες δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια» για να συνεχίσει αργότερα: «Υπάρχουν και εκείνοι που με ευκολία ισοπεδώνουν και τα βάφουν όλα μαύρα. Ορισμένοι βλέπουν την κυβέρνηση δέσμια του μεγάλου κεφαλαίου, άλλοι διακρίνουν συνομωσίες, δεσμεύσεις, διακύβευση των εθνικών συμφερόντων. Και οι δύο αυτές θεωρίες οδηγούν στον εξτρεμισμό, στον διχασμό, καλλιεργούν φοβία αντί για τόλμη και παρρησία. Απέναντι σ' αυτές λέω απλά: Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρωστά σε κανέναν. Και η προσωπική μου πορεία το βλέπει ο ελληνικός λαός, πως δεν χρωστώ σε κανέναν. Για μας, θεός δεν είναι καμία πολυεθνική, καμία μεγάλη δύναμη, κανένα συγκεντρωτικό κράτος. Και στρατηγικές συμμαχίες θα δημιουργήσουμε με Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαίους και Άραβες, αλλά κάθε μας διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».

    «Μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Ζητώ τη συμμετοχή και την ευθύνη όλων μας. Αύριο θα καλέσω όλους τους Έλληνες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλιώς η πατρίδα μας θα χρεοκοπήσει. Αλλά ο Έλληνας θα πρέπει να ξέρει ότι το φορολογικό σύστημα θα είναι δίκαιο και πως κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο και θα πηγαίνει στην ανάπτυξη. Πως αν είναι συνεπής, δεν θα έχει μπλεξίματα με την Εφορία και συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι. Γι' αυτό πήραμε από την πρώτη στιγμή μέτρα για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, για την σπατάλη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και έκλεισε την ομιλία του και ταυτόχρονα την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, λέγοντας:

    «Μπορούμε. Δεν μας λείπει τίποτα. Ξέρω ότι ο Έλληνας, άμα δει μια φιλότιμη προσπάθεια, θα φιλοτιμηθεί και θα συμβάλλει αποφασιστικά. Με μια προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

    -

    [03] "Ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη"

    Οδυνηρό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συγκινητική ομιλία, που προκάλεσε αρκετές φορές το χειροκρότημα των βουλευτών του, ανέφερε ότι "σεβόμαστε όλοι την επιλογή των πολιτών και δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες ευθύνες μας για την άσκηση αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική εξέλιξη τη συμφωνία των υποψηφίων για εκλογή του επόμενου προέδρου από τη βάση και σημείωσε, ότι ο τρόπος αυτός θα ενισχύσει τη νέα ηγεσία και θα προσδώσει ενότητα και συνοχή στην παράταξη.

    Υπογράμμισε ότι, "μοναδική επιλογή για όλους είναι η πορεία σε υψηλό επίπεδο αλληλοσεβασμού και προσήλωσης στις αξίες και στις αρχές της παράταξης. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος χώρος για προσωπικές αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς".

    Είπε ακόμη, ότι το ζητούμενο είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας και όχι η εσωστρέφεια που προκαλεί πικρία. Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου μπορεί να αναδείξει και να συνθέσει τον πλούτο των ιδεών της παράταξης σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη", είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής για να δώσει έμφαση στην πορεία της ΝΔ από εδώ και στο εξής.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ένα συλλογικό απολογισμό του έργου του ως πρωθυπουργός, και υπεραμύνθηκε των βασικών του επιλογών, ακόμη και των τελευταίων.

    Επέμεινε όμως, ότι η ειλικρίνεια με την οποία περιέγραψε τα προβλήματα από τη διεθνή οικονομική κρίση και η υπευθυνότητα που επέδειξε κατά την προεκλογική περίοδο, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή αλλά και για την παράταξη.

    "Η παράταξη υπέστη πρόσκαιρα βαριά ήττα, διαθέτει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη αξιοπιστίας με τις θέσεις που πήρε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αφήσαμε να παρασυρθεί η χώρα σε ένα εξάμηνο αντιπαραθέσεων, μιλήσαμε με ειλικρίνεια για τα αναγκαία μέτρα, ο χρόνος δουλεύει για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας. Μακροχρόνια θα κερδίσουμε πολιτικά, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας θα δικαιωθούν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις ευχάριστες προτάσεις και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Στο τέλος της ημέρας, θα επιβληθεί η πραγματικότητα και εμείς είμαστε ταυτισμένοι με την πραγματικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των βασικών του επιλογών όσο ήταν πρωθυπουργός. Έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρυθμιστική του στρατηγική, λέγοντας ότι ήταν και είναι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η χώρα μας.

    Πρόσθεσε, ότι επιχείρησε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, διαλέγοντας τον καλύτερο δρόμο που είναι ο διάλογος και η σύνθεση απόψεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε απροθυμία κοινωνικών και πολιτικών φορέων, που ακύρωσε τη δημοκρατική δυνατότητα των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι "αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ηγήθηκα προτάσσοντας την αξία της υπευθυνότητας. Λάθη έγιναν, λάθη έκανα και εγώ. Και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας. Η μόνη ισχύς του ηγέτη είναι η εμπιστοσύνη του λαού. Στις εκλογές όμως, δεν επέλεξε να με εμπιστευθεί. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου. Έχει έλθει η ώρα, από τις αστείρευτες δυνάμεις της παράταξης, να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος. Θα σταθείτε και θα σταθούμε όλοι δίπλα του την επόμενη μέρα της εκλογής του".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε στους βουλευτές του ότι θα παραταθεί η θητεία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Τραγάκη μέχρι την εκλογή αρχηγού, προκειμένου εκείνος ή εκείνη να έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον επόμενο γραμματέα. Σημείωσε δε, ότι αυτό του πρότεινε και ο ίδιος ο κ. Τραγάκης.

    Συμφωνία για εκλογή από τη βάση

    Εως τις 6 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, ενώ εάν χρειαστεί θα υπάρξει β' γύρος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων.

    Ανέφερε ακόμη, ότι η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή, θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπου θα στηθούν κάλπες και τα μέλη θα προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα σε πολίτες, να καταθέσουν αίτηση εκείνη την ώρα για να γίνουν μέλη.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη, ότι για να γίνει η ψηφοφορία απαιτείται να υπάρξουν ορισμένες καταστατικές αλλαγές, τις οποίες θα εισηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνέλθει μια εβδομάδα πριν από το έκτακτο συνέδριο, το οποίο έχει οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

    Ενα ακόμη σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σιούφας, είναι ότι εκτός από τις τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, που θα συνοδεύονται από πενήντα υπογραφές συνέδρων.

    Σημειώνεται, ότι ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόταση να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

    Υπεύθυνη αντιπολίτευση από τη ΝΔ

    «Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

    Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις προγραμματικές δηλώσεις, που ανέγνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά λέγοντας αλήθειες και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον.«Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

    Ανέφερε, επιπλέον, την ανάγκη να λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εποικοδομητικά και όχι μηδενιστικά, βάζοντας φρένο στον κομματικό ανταγωνισμό που οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και αποφάσεις: «Ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης διαφωνιών σε όλα πρέπει να σπάσει και χρειάζεται να δείξουμε την ευθύνη αυτή. Μόνον έτσι θα γυρίσει σελίδα το κομματικό σύστημα και ο τόπος».

    Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα.

    «Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», είπε και υπογράμμισε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δική του κυβερνήσεως ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες. «Επιβάλλεται, όμως, συνέχιση δύσκολων αποφάσεων με τόλμη και διορατικότητα».

    «Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του "όχι σε όλα". Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε».

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».

    Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση». Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.

    «Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και θα στηρίξει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει σελίδα και στον κομματικό ανταγωνισμό και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών».

    Πυρά Σαμαρά στην κυβέρνηση για την Οικονομία

    Επίθεση στη κυβέρνηση με επίκεντρο την Οικονομία εξαπέλυσε, από του βήματος της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά έταξε τα πάντα στους πάντες και πρόσθεσε ότι ενώ προεκλογικά διακήρυσσε πως μιλούσε με τους κυρίους Αλμούνια και Τρισέ, στις προγραμματικές δηλώσεις δήλωνε έκπληκτος για την κατάσταση που βρήκε στην Οικονομία.

    «Έταξε στους πάντες τα πάντα, προεκλογικά. Ήταν εύκολο τότε, γιατί βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τώρα, όμως, βρίσκεται στην Κυβέρνηση και καλείται να τα υλοποιήσει», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είτε η Οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση, όσο μας λέει, είτε η Οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά τη σπρώχνει η Κυβέρνηση πέρα από τα όρια αντοχής της. Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση».

    Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ανακριβείς» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι κατέρρευσε ο φόρο-εισπρακτικός μηχανισμός, εξαιτίας της διακυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας πως «συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής Οικονομίας συνολικά, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και αυτό, δε, έγινε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας».

    Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει για το επόμενο έτος τις δημόσιες δαπάνες που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος, για αυτό, όπως είπε, εμφανίζεται ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 μεγαλύτερο, ώστε να παρουσιαστεί τεχνικά μειωμένο το 2010. Πρόσθεσε ότι «τέτοια τεχνάσματα, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά, καλώντας τη κυβέρνηση «να προσέξει ιδιαίτερα γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία μας στο εσωτερικό».

    Επικριτικός ήταν και για τον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες, αλλά και για την κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Επιπλέον, αμφισβήτησε ότι δημιουργήθηκε υπουργείο Περιβάλλοντος. «Απλά, το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τα Δημόσια Έργα από το Περιβάλλον και τα συνέδεσε με την Ενέργεια και έτσι αντικατέστησε ένα πρόβλημα, με ένα χειρότερο πρόβλημα», είπε.

    «Δίνει την εντύπωση το ΠΑΣΟΚ, ότι παρέδωσε την Ενέργεια και το Περιβάλλον στους ακτιβιστές. Εύχομαι αυτό να μη συμβαίνει. Διότι αν συμβαίνει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από τους γραφειοκράτες. Οι ακτιβιστές, που γίνονται γραφειοκράτες», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο που, όπως είπε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».

    «Είναι δήλωση ατυχής, διότι από τις δύο "μητέρες πατρίδες" - οι οποίες συμβαίνει να είναι και "εγγυήτριες, δυνάμεις" - η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι' αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατό να τις εξισώνουμε - για την ακρίβεια, να εξομοιώνουμε το ρόλο τους - υπό το γενικό όρο "μητέρες πατρίδες". Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», υπογράμμισε.

    «Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο. Τα φώτα σβήνουν γρήγορα. Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε. Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα. Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα. Δεν πειράζει, γι αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ώστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Κριτική Μπακογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

    «Είναι σαφές πως βρίσκεστε απέναντι στον κακό προεκλογικό σας εαυτό. Αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, που ξεπεράσατε προεκλογικά, αποφεύγοντας να δεσμευθείτε σε συγκεκριμένες πολιτικές», ανέφερε στην ομιλία της η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στην απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, η κα Μπακογιάννη σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει προεκλογικά μια διεθνή σύμβαση της χώρας και να δώσει το μήνυμα σε συγκεκριμένες συντεχνίες, πως με μια νέα κυβέρνηση θα έχουν διαφορετική μεταχείριση. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική οικονομία να υποστεί ένα κόστος 6 εκ. ευρώ και αυτό δεν ισοφαρίζεται με τα αυτοκίνητα, που ορθώς μειώνετε. Η Ελλάδα δίνει ένα λανθασμένο μήνυμα προς το εξωτερικό, απ' όπου προσδοκάμε επενδύσεις».

    Η βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Μετά την απεργία ποιο θα είναι το μήνυμα της κυβερνήσεως; Θα πρέπει να τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

    Άλλο σημείο κριτικής της απετέλεσε η πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για κατάργηση και μετονομασία υπουργείων. «Φτάνουμε στο σημείο η ναυτιλία να τριχοτομείται. Το Λιμενικό δεν ξέρει πού να πάει. Αναφέρεται στην κα Κατσέλη; Στις Υποδομές; Στον κο Χρυσοχοΐδη; Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχε συμβολισμό, που καταργήσατε στη μέση της διαπραγμάτευσης και ήταν λάθος κατά την γνώμη μου. Τον Δεκέμβρη η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφής, ότι προϋπόθεση για να αρχίσει η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, είναι η επίλυση του ονόματός τους, άλλως πως, η Ελλάδα δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση».

    Σχετικά με το Κυπριακό η κα Μπακογιάννης σχολίασε «μου έκανε εντύπωση ότι ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών, δεν άκουσα κουβέντα για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής τη λογική παρωχημένων εγγυήσεων. Η δική μας κυβέρνηση, ήταν σαφής».

    "Στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους και στα αρνητικά απέναντι. Λευκή επιταγή δεν σας δίνουμε. Θα είμαστε εδώ και μην υποτιμήσετε την ΝΔ πιστεύοντας πως θα μείνετε χωρίς θεσμικό έλεγχο. Το κριτήριο για το αν θα είμαστε πλάι σας, ή απέναντί σας, θα είναι μόνον η πολιτική σας και η αποτελεσματικότητά της», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Κριτική Αβραμόπουλου στην υπουργό Υγείας

    «Κα υπουργέ, αν ήμουν στη θέση σας τα ίδια έλεγα», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάδοχό του στο υπουργείο Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «ο κόσμος περιμένει την υπόθεση της υγείας να την αφήσουμε έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα το έζησα από μέσα και γιβ αυτό διαφωνώ στην αυστηρή κριτική που μας κάνατε. Βρήκαμε ένα κατακερματισμένο και άναρχο περιβάλλον. Προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και βάλαμε τα θεμέλια. Εσείς προχωρήστε βαθύτερα».

    «Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει σελίδα στην ιστορία του τόπου, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αρνηθεί τον εαυτό της ως αντιπολίτευση - την εικόνα που επέδειξε στο ασφαλιστικό, στην αναθεώρηση του συντάγματος κλπ. Όσο για τα θέματα της οικονομίας που βρέθηκαν στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, θα σας παρακολουθούμε από κοντά. Ως κόμμα και ως άτομο, σας εφιστώ την προσοχή: Δεν έχετε χρόνο. Στα τέλη του 2010 θα υπάρξει τείχος αδιαπέραστο. Η χώρα μας κινδυνεύει να μπει σε αναγκαστική διαχείριση. Θα χρειαστεί περιστολή δαπανών, ύψους 25 δις ευρώ, δανεισμός πάνω από 70 δις. Τι πρέπει να κάνετε το γνωρίζετε: Ό,τι είχαμε προτείνει προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ιεραρχώντας ως πρώτη αναγκαιότητα για την νέα κυβέρνηση, την σύγκρουση με τις παθογένειες του κράτους. «Αν δεν αλλάξετε το κράτος, θα σας υπονομεύσει».

    "Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης - «να συνοδεύει το κάθε όχι της με μία πρόταση»:

    "Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ανέξοδες συγκρούσεις. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την πολιτική ιστορία. Η ΝΔ και ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ακολουθήσει το δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών που την στήριξαν και να αναδείξει το ελκυστικό πρόσωπο που θα την καταστήσει κυρίαρχη και πάλι στην ελληνική πολιτική ζωή» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Μεϊμαράκης: "Μην ποντάρετε στην εσωστρέφειά μας"

    «Μην αισθάνεστε πως η ΝΔ έχει εσωστρέφεια. Είμαστε και είμαι εδώ. Σταθήκαμε όρθιοι σε μεγαλύτερες διαβουλεύσεις μεταξύ μας. Ας μην ποντάρετε στην εσωστρέφειά μας», ήταν το μήνυμα, που απηύθυνε στην κυβέρνηση, μιλώντας για τις προγραμματικές δηλώσεις, στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Μεϊμαράκης.

    «Άκουσα πάρα πολλούς να λένε ότι οι εκλογές έγιναν για να μην αντιμετωπίσει η ΝΔ τα προβλήματα. Θέλω να υπενθυμίσω πως η θητεία της κυβέρνησης έληγε το 2011.

    Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα νοσηρό κλίμα, θέλοντας ακριβώς να εκβιάσει για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε περίοδο κρίσης, την ώρα που απαιτείτο ενότητα ομαλότητα και σταθερότητα, καθώς έβλεπε ότι η ΝΔ θα ξεπερνούσε την κρίση και θα έκανε τα σωστά. Ο Κώστας Καραμανλής, έχοντας υπόψη του μονάχα το κοινωνικό συμφέρον και γνωρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθούσε να επωφεληθεί, πήρε την απόφαση της προσφυγής στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λήξει η εκκρεμότητα της υποψηφιότητάς του, αφήνοντας υπόνοιες για σκοπιμότητες πίσω από την μη διευκρίνιση του ζητήματος.

    Κατά τα άλλα, και ο κ. Μεϊμαράκης συμφώνησε πως «η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν μας αφορά», αλλά προειδοποίησε πως «τους επικίνδυνους ακροβατισμούς δεν πρόκειται να τους στηρίξουμε. Όταν αμφισβητείτε εθνικής σημασίας στρατηγικές συμμαχίες, που σύνηψε η κυβέρνησή μας, τύπου λιμανιού Πειραιά, ή αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα βρεθούμε απέναντί σας. Αν τολμήσετε να περάσετε τις διαχωριστικές γραμμές στα εθνικά θέματα, θα είμαστε απέναντί σας. Γιατί μονομερώς πήρατε θέσεις για καταργήσεις ονομασιών υπουργείων, χωρίς αντάλλαγμα; Συνεννοηθήκατε με τα Σκόπια να καταργήσουν κάποιες δικές τους ονομασίες, πριν αλλάξετε την ονομασία του υπουργείου, ή με την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, πριν καταργήσετε το υπουργείο Αιγαίου; Από πού ως πού επιτρέπεται σε σας να τα κάνετε μονομερώς;», αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [04] "Αντιλαϊκά σχέδια"

    Έντονα επικριτική για την πολιτική της νέας κυβέρνησης, εμφανίστηκε στη Βουλή, στη δευτερολογία της επί των προγραμματικών δηλώσεων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι προωθεί «αντιλαϊκά σχέδια».

    «Δεν είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται η ΝΔ, ότι δεν έχει σχέδιο το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο ισχυρισμός της καλλιεργεί στάση αναμονής και δίνει πίστωση χρόνου. Εμείς εκτιμάμε ότι έχει σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, που είναι αντιλαϊκό και αντεργατικό. Υπηρετεί ένα και μοναδικό στόχο. Να εξασφαλίσει την επανάληψη της άνετης κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ριζική διαφωνία της για την «πράσινη ανάπτυξη», που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, επειδή «αυτός ο προσανατολισμός οδηγεί στη συνειδητή επιλογή υποβάθμισης σε σημαντικούς τομείς, όπως στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης».

    Και το σημείο αυτό, η γγ του ΚΚΕ έκανε λόγο για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συκοφαντηθούν οι συνδικαλιστές και κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, πως στις προγραμματικές του δηλώσεις αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί την εναλλακτική απασχόληση και «αυτό το ονόμασε προοδευτικό σύστημα».

    «Μίλησε το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της οικογένειας, της εναλλακτικής παιδείας, αλλά αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στα 500 χρόνια, όποιο σύστημα και να εφαρμοστεί», υποστήριξε η κα Παπαρήγα.

    «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι αφελής ο υπουργός. Ας ψάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να συνεννοηθεί με τη ΝΔ να δει πως αξιοποιήθηκαν οι θέσεις μαθητείας, ή της μερικής απασχόλησης στον ΟΑΕΔ, στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Με την καθιέρωση της εναλλακτικής απασχόλησης δεν θα βρίσκουν δουλειά οι ανειδίκευτοι, αλλά οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Και τα παιδιά στις σχολές μαθητείας, τα φτωχά παιδιά, δεν πρόκειται να κάνουν μαθητεία, αλλά θα κάνουν τη βαριά λάντζα. Η μαθητεία πρέπει να γίνεται στις ίδιες τις τεχνολογικές σχολές και τα παιδιά να δουλεύουν, όχι κανονικά, αλλά λιγότερο. Και θα πρέπει να αμείβονται».

    Τέλος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου κάνοντας λόγο για «μακιαβελικό σχέδιο».

    «Θέλετε, μαζί με τη ΝΔ, να κάνετε γερά τα πόδια του δικομματισμού. Σας ανησυχεί η αντιπολίτευση, θέλετε να την κάνετε μονοδρομική», είπε.

    [05] "Αριστερή αντιπολίτευση"

    Ερωτήματα γύρω από την Οικονομία και τους περαιτέρω κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και παραινέσεις για κατάργηση των «αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων», έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει το ρόλο της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια προεκλογική γενικολογία, χωρίς να ακουμπά τα προβλήματα και να τα περιγράφει, χωρίς να καταθέτει προτάσεις. «Ζούμε μια επικοινωνιακή τρομοκρατία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, κάτι που συνιστά κατ' ουσίαν αποπροσανατολισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι, πώς οι αναδιαρθρώσεις θα ανοίξουν δρόμους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

    Διερωτήθηκε επίσης, «προς τι η καταστροφολογία, όταν δεν είμαστε η μοναδική χώρα, που σε καιρούς κρίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του ελλείμματος», ενώ έκρινε ότι θα πρέπει να στραφούν αλλού τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής στις Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστούν οι ίδιες συνταγές για ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό επί το δυσμενέστερο. «Τι θα διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη; Αν σας προτείνουν, αυτά που σας λέει ο κ. Προβόπουλος, θα συμφωνήσετε;», ρώτησε.

    Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει οι λύσεις να περιλαμβάνουν τις τράπεζες, «η κερδοφορία των οποίων καλπάζει και θα καταγράψει κέρδη 9 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου». Πρότεινε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να πετύχει δανεισμό απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να δανείζονται οι τράπεζες και να δανείζουν την κυβέρνηση με πολύ υψηλότερο επιτόκια.

    Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ότι με τον αφορισμό του για βελτίωση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, ουσιαστικά υπόσχεται βελτίωση του καθεστώτος ζούγκλας. «Δηλαδή, λέτε να βελτιώσετε τις συνθήκες μεσαίωνα; Καταργήστε τους αντεργατικούς νόμους. Δώστε τέλος και μην επιμένετε στα προγράμματα στέιτζ στον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις γιατί έρχονται δύσκολες μέρες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    [06] "Δύσκολη διαπραγμάτευση"

    Κρίσιμες συναντήσεις με τον επίτροπο Αλμούνια και τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, για την οικονομία θα έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του Eurogroup και Ecofin.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (ΕURO GROUP), τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία.

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (στα τέλη του 2012 αντί στα τέλη του 2009), ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι έχει αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για μείωση του ελλείμματος με μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα.

    Στο Euro group θα συζητηθούν, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία σήμερα ονομάζονται διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αναχώρησαν σήμερα για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου Eurogroup (σήμερα) και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (EKOFIN).

    Στο ΕΚΟFΙΝ οι υπουργοί των "27" θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης και της 30ης Οκτωβρίου και με την προετοιμασία της υπουργικής Συνόδου G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

    Επίσης, θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστηματικού Κινδύνου και την απόφαση του ΕΚΟFΙΝ για την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ακόμα, το ΕΚΟFΙΝ θα ασχοληθεί με τη συμφωνία καταπολέμησης της απάτης με Τρίτες χώρες και τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου για την διευκόλυνση των εταίρων της ανατολικής Ευρώπης.

    Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση των προγραμμάτων στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών τους.

    Ομιλία Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

    Μιλώντας στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ξεκινά στις Βρυξέλλες μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου το βασικό αγκάθι είναι η καχυποψία κι η ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

    «Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι οι πολίτες στις εκλογές είπαν καθαρά ποιος φταίει. Πρέπει όμως να γνωρίζουν και το σημείο της αφετηρίας για τα περαιτέρω. Όπως τόνισε, «τα στοιχεία είναι εξοργιστικά, αφού πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί η κατάρρευση των εσόδων, που είχαν προϋπολογιστεί πάνω από 65 δισ. ευρώ φέτος και θα φθάσουν τελικώς τα 50 δισ.».

    Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια πτώση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την κρίση, ούτε η εκτόξευση των δαπανών από 75 δισ. στα 80, ούτε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα. που από 5 δισ., που προβλεπόταν, θα ξεπεράσει τελικά τα 30. «Αυτή είναι η κατάσταση χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψέματα, χωρίς φτιασιδώματα, αλλά και χωρίς άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

    Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, «γιατί μία οικονομία σε ύφεση, με πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 1-2% για φέτος, χρειάζεται επανεκκίνηση». Σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν το τέλος του 2009. Επανέλαβε δε, ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κι ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

    Εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα της συγκράτησης των δαπανών. «Ως υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να υπογράψω αμοιβές διοικητών και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Μισθούς ανύπαρκτων εντεταλμένων συμβούλων, πολλαπλάσιες από όσες παίρνει ένας έμπειρος γιατρός του ΕΣΥ. Τα 'γκόλντεν μπόις" κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε προκλητικές αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων, σε επιτροπές χωρίς αντικείμενο», είπε και πρόσθεσε: «Θα μπει μαχαίρι στην καθημερινή σπατάλη του δημοσίου, στις προμήθειες με εξωπραγματικές τιμές, στις προνομιακές σχέσεις που υποκρύπτουν διαφθορά».

    Επανέλαβε ότι θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την πληρωμή των συντάξεων με επιπρόσθετο, αλλά περιορισμένο δανεισμό, πριν το τέλος του χρόνου, εφόσον χρειαστεί, ενώ προανήγγειλε ότι εφεξής αλλάζει ο τρόπος σύνταξης και κατάρτισης του προϋπολογισμού, που θα είναι πλέον πολυετής από μηδενική βάση.

    Παράλληλα με τις αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές με εξορθολογισμό στο σύστημα προμηθειών, διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών, αξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από μηδενική βάση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

    «Τα έσοδα θα αυξηθούν χωρίς νέους φόρους στη μέση ελληνική οικογένεια και όχι με λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές, αλλά με βαθιές τομές, συστηματική δουλειά, διάθεση για συγκρούσεις και πεποίθηση στον πολίτη ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα.

    Επιπλέον, τόνισε ξεκινά άμεσα δημόσια διαβούλευση για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2010, με ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος, στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 10:30:34 UTC