Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ερωτήματα για την Οικονομία"
  • [02] Οι αγώνες της Σούπερ Λίγκα

  • [01] "Ερωτήματα για την Οικονομία"

    Ερωτήματα γύρω από την Οικονομία και τους περαιτέρω κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και παραινέσεις για κατάργηση των «αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων», έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει το ρόλο της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια προεκλογική γενικολογία, χωρίς να ακουμπά τα προβλήματα και να τα περιγράφει, χωρίς να καταθέτει προτάσεις. «Ζούμε μια επικοινωνιακή τρομοκρατία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, κάτι που συνιστά κατ' ουσίαν αποπροσανατολισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι, πώς οι αναδιαρθρώσεις θα ανοίξουν δρόμους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

    Διερωτήθηκε επίσης, «προς τι η καταστροφολογία, όταν δεν είμαστε η μοναδική χώρα, που σε καιρούς κρίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του ελλείμματος», ενώ έκρινε ότι θα πρέπει να στραφούν αλλού τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής στις Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστούν οι ίδιες συνταγές για ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό επί το δυσμενέστερο. «Τι θα διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη; Αν σας προτείνουν, αυτά που σας λέει ο κ. Προβόπουλος, θα συμφωνήσετε;», ρώτησε.

    Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει οι λύσεις να περιλαμβάνουν τις τράπεζες, «η κερδοφορία των οποίων καλπάζει και θα καταγράψει κέρδη 9 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου». Πρότεινε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να πετύχει δανεισμό απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να δανείζονται οι τράπεζες και να δανείζουν την κυβέρνηση με πολύ υψηλότερο επιτόκια.

    Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ότι με τον αφορισμό του για βελτίωση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, ουσιαστικά υπόσχεται βελτίωση του καθεστώτος ζούγκλας. «Δηλαδή, λέτε να βελτιώσετε τις συνθήκες μεσαίωνα; Καταργήστε τους αντεργατικούς νόμους. Δώστε τέλος και μην επιμένετε στα προγράμματα στέιτζ στον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις γιατί έρχονται δύσκολες μέρες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    "Αοριστίες και μισόλογα"

    Με έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι «ήδη από την επομένη μέρα των εκλογών έστειλε το μήνυμα στο κόσμο να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, που το ίδιο είχε δημιουργήσει», ξεκίνησε την «παρθενική» του εμφάνιση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    «Η ΝΔ είχε μιλήσει για απογραφή, εσείς μιλάτε για καταγραφή. Οι πολίτες οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που πιέζονται ασφυκτικά από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες σάς ψήφισαν για να αλλάξετε πολιτική. Όχι για να συνεχίσετε την ίδια πολιτική με τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ως πρώτο «κρούσμα υπαναχώρησης» του ΠΑΣΟΚ, τις διαπραγματεύσεις για τη πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη εταιρία COSCO.

    «Είχατε πει ότι, ως κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτείτε τη σύμβαση παραχώρησης, την οποία πολύ ορθά είχατε καταγγείλει σε υψηλούς τόνους και για το τίμημα και για τους όρους εκμετάλλευσης και για το εργασιακό καθεστώς στο λιμάνι. Και, ως κυβέρνηση, κάνατε στροφή 180 μοιρών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

    Όπως είπε, «πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι δεν ακολουθεί την πεπατημένη, προεκλογικά να βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει δεξιά».

    Σχολιάζοντας τις οικονομικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν «ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο» ενώ έκανε λόγο για «αοριστίες και μισόλογα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, μεταξύ άλλων, τη κυβέρνηση να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο για το «αν θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας», όσο και «αν θα αφήσει τις τράπεζες να κερδοσκοπούν ασύστολα».

    Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό ότι ήταν ελάχιστα σαφής για το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε αμφίσημη την τοποθέτηση του για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

    Πάντως, χαιρέτησε τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας την ως «ώριμο αίτημα που έγινε πράξη».

    Έμφαση έδωσε και στα θέματα της δημόσιας Τάξης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τα μέτρα, που έλαβε, στη περιοχή των Εξαρχείων. «Σπεύσατε να την μετατρέψετε λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη. Με εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς να επιχειρούν εξευτελιστικούς ελέγχους σε 17χρονες κοπέλλες, που πηγαίνουν στο φροντιστήριο τους», είπε.

    Τέλος, διατύπωσε τις αμφιβολίες του σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα καταφέρει να χτυπήσει το πολιτικό χρήμα γιατί το «μαύρο χρήμα δεν πάει σε υποψήφιους βουλευτές», ενώ επανέλαβε την θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    [02] Οι αγώνες της Σούπερ Λίγκα

    "Συγκάτοικοι" στην κορυφή της βαθμολογίας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα.

    Καβάλα-Παναθηναϊκός: Στις καθυστερήσεις με γκολ του Σισέ «έσωσε την παρτίδα» στην Καβάλα ο Παναθηναϊκός και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τον επίσης αήττητο Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» έχαναν 2-1 έως το 93' και τελικά ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με τον ΑΟΚ, ο οποίος προηγήθηκε με δύο γκολ του Ονουάτσι (21', 43'). Ο ΠΑΟ μείωσε με τον Κατσουράνη (56').

    ΑΕΚ-Πανθρακικός:Επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ, που επικράτησε 3-2 του ουραγού Πανθρακικού στο ΟΑΚΑ, στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 7η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο «Δικέφαλος» είχε πανηγυρίσει για τελευταία φορά την 3η αγωνιστική, ενώ προερχόταν από τρεις συνεχείς ήττες πριν τη διακοπή. Απόψε βρέθηκε πίσω στο σκορ από γκολ του Μπουβάλ στο 26΄, αλλά «γύρισε» το παιχνίδι και πήρε τη νίκη με τα τέρματα των Μαϊστόροβιτς (28΄), Τζόκιτς (39΄, αυτογκόλ) και Σκόκο (59΄), πριν μειώσει στο 67΄ ο Ρομπέρ. Δύο δοκάρια είχε η ομάδα της Κομοτηνής στο τελευταίο τέταρτο.

    Ηρακλής-Πανιώνιος: Δεύτερη σερί νίκη για τον Πανιώνιο. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 2-0 του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής, χάρη σε γκολ των Μπάλαμπαν στο 47΄ και Μανιάτη στο 57΄, και έφτασαν τους οκτώ βαθμούς. Εναν λιγότερο έχει ο «Γηραιός», που γνώρισε την τρίτη διαδοχική του ήττα.

    Λάρισα-Ξάνθη:Την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας πανηγύρισε η Λάρισα, που επικράτησε 2-0 της Ξάνθης στο Αλκαζάρ. Ο Τουμέρ Μετίν στο 52΄ και ο Αμπουχατζίρα στο 86΄ πέτυχαν τα γκολ για τους «βυσσινί», που ξέφυγαν από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Για τους Θρακιώτες, αυτή ήταν η τέταρτη ήττα σε ισάριθμα εκτός έδρας παιχνίδια.

    Ατρόμητος-Λεβαδειακός:Την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα πέτυχε ο Ατρόμητος, μετά από 7 αγωνιστικές, καθώς επιβλήθηκε σήμερα στο Περιστέρι του Λεβαδειακού με 3-0, με πρωταγωνιστή τον Αναστασάκο, που πέτυχε τα δύο γκολ (50', 67'), ενώ το τρίτο σημείωσε ο Πόποβιτς (88').

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης:Ανετη ήταν η επικράτηση του Ολυμπιακού επί του Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 3-0 με τέρματα των Μέλμπεργκ (35'), Μήτρογλου (53'), Ζαϊρί (67').

    ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννενα:Την τρίτη νίκη του στη Σούπερ Λίγκα πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ, επικρατώντας 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα. Ο Λίνο στο 43΄ και ο Αραμπατζής στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου πέτυχαν τα γκολ του «Δικεφάλου», που έφτασε τους 12 βαθμούς και έπιασε στην τρίτη θέση τον Αρη και τον Εργοτέλη.

    Εργοτέλης-Άρης:Εργοτέλης και Αρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στο Παγκρήτιο, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 7ης ημέρας του πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες παραμένουν ισόβαθμες στην τρίτη θέση της κατάταξης, έχοντας από 12 βαθμούς. Οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν από το 56΄ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Φραγκουλάκη.

    Σε αναμετρήσεις για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Εργοτέλης-Αρης 0-0

    Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 3-0

    ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

    Ατρόμητος-Λεβαδειακός 3-0

    Λάρισα-Ξάνθη 2-0

    Ηρακλής-Πανιώνιος 0-2

    Καβάλα-Παναθηναϊκός 2-2

    ΑΕΚ-Πανθρακικός 3-2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 7 6-1-0 3-0-0 3-1-0 14-3 19

    . Ολυμπιακός 7 6-1-0 2-1-0 4-0-0 13-2 19

    3. ΠΑΟΚ 7 3-3-1 3-0-1 0-3-0 8-3 12

    . Εργοτέλης 7 3-3-1 2-1-1 1-2-0 12-8 12

    . Άρης 7 3-3-1 3-0-0 0-3-1 7-5 12

    6. Καβάλα 7 3-2-2 2-1-1 1-1-1 7-6 11

    . Αστέρας Τρίπολης 7 3-2-2 1-2-1 2-0-1 9-10 11

    8. ΑΕΚ 7 3-1-3 2-0-2 1-1-1 7-7 10

    9. ΠΑΣ Γιάννινα 7 2-3-2 2-1-0 0-2-2 6-6 9

    10. Πανιώνιος 7 2-2-3 1-2-1 1-0-2 6-7 8

    11. Ηρακλής 7 2-1-4 1-1-1 1-0-3 6-9 7

    . Ξάνθη 7 2-1-4 2-1-0 0-0-4 3-6 7

    13. Λάρισα 7 1-3-3 1-2-1 0-1-2 5-10 6

    14. Ατρόμητος 7 1-2-4 1-1-1 0-1-3 7-8 5

    15. Λεβαδειακός 7 1-1-5 1-1-2 0-0-3 4-14 4

    16. Πανθρακικός 6 0-1-5 0-1-2 0-0-3 2-11 1


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2009 - 20:30:29 UTC