Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις για την οικονομία
  • [02] Περιπετειώδης απόπειρα ληστείας
  • [03] Διευκρινίσεις για διαγωνισμούς ΕΠΟΠ
  • [04] Σφοδρές συγκρούσεις στο Πακιστάν
  • [05] Εκατομμύρια άνθρωποι σε διαρκή φτώχεια
  • [06] Οριοθέτηση συνόρων

  • [01] Συναντήσεις για την οικονομία

    Συνεδριάζει αύριο το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup)

    Την Τρίτη συνέρχεται το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin). Στο περιθώριο των εργασιών του οποίου αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Αλμούνια.

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (στα τέλη του 2012 αντί στα τέλη του 2009), ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι έχει αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για μείωση του ελλείμματος με μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα.

    [02] Περιπετειώδης απόπειρα ληστείας

    Περιπετειώδη διάσταση πήρε η επίθεση δύο ένοπλων ληστών χθες το απόγευμα, στο κατάστημα παιχνιδιών «Τζάμπο» στη διασταύρωση των δρόμων Φιλολάου και Εμπεδοκλέους, στο Παγκράτι.

    Την ώρα εκείνη έφτασε στο κατάστημα όχημα χρηματαποστολής της «Group 4» για να παραλάβει χρήματα. Δύο υπάλληλοι της εταιρίας ανέβηκαν στον 1ο όροφο για να πάρουν τα χρήματα από το γραφείο του διευθυντή, το οποίο, όμως, ανοίγει με συνδυασμό.

    Σύφωνα με τα ως στιγμής στοιχεία της Αστυνομίας, στον 1ο όροφο τους ακολούθησαν δύο ένοπλοι, οι οποίοι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προσπάθησαν να τους αποσπάσουν τα χρήματα χτυπώντας τον ένα από τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής με τη λαβή πιστολιού στο κεφάλι. Κάποιοι από το κατάστημα πάτησαν τον συναγερμό και στον τόπο της ληστείας έσπευσαν γρήγορα αστυνομικές δυνάμεις.

    Οι πληροφορίες, που έλαβαν οι αστυνομικοί από εργαζομένους του καταστήματος, καθώς και από τον υπάλληλο της χρηματαποστολής, τον οποίο χτύπησαν οι ληστές, αλλά κατάφερε να φύγει από τον 1ο όροφο και να βγει έξω, στο γραφείο του διευθυντή, έμειναν τρεις υπάλληλοι του καταστήματος και ο δεύτερος υπάλληλος της χρηματαποστολής, καθώς και οι δύο ληστές.

    Η αστυνομία, για τον φόβο ομηρίας, περικύκλωσε το κατάστημα και επί τόπου έφτασε ειδικός διαπραγματευτής.

    Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν ότι οι ληστές ενδεχομένως να κατέβηκαν στο υπόγειο απ΄όπου διέφυγαν. Από την αστυνομία ανακοινώθηκε, πριν λίγο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ομηρία και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έρευνα στο κατάστημα από άνδρες της ΕΚΑΜ.

    [03] Διευκρινίσεις για διαγωνισμούς ΕΠΟΠ

    Στο Στρατό Ξηράς όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής επαγγελματιών οπλιτών, αυτές δεν θα επαναληφθούν αλλά ο πίνακας των επιλεγομένων θα καταρτιστεί χωρίς το κριτήριο της συνέντευξης, αποσαφήνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους εκκρεμείς διαγωνισμούς πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών στους Τρείς Κλάδους των Ενόπλν Δυνάμεων.

    "Αυτό, πρόσθεσε, επιφέρει αλλαγή στη σειρά κατάταξης της τάξης του 4,7% στο σύνολο των επιλεγομένων.

    Άρα, το 95% των επιτυχόντων και όλοι όσοι δεν επιλέγονται, θα έχουν τη βεβαιότητα ότι επεκράτησαν διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια", επισήμανε.

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, όπου οι διαδικασίες επιλογής ΕΠΟΠ βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της συλλογής δικαιολογητικών, θα συνεχιστούν κανονικά χωρίς τη συνέντευξη.

    [04] Σφοδρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικών δυνάμεων και Ταλιμπάν διεξάγονται σήμερα μία ημέρα μετά από την εκδήλωση της από μακρού αναμενόμενης μεγάλης επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Νότιο Ουαζιριστάν,κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Περίπου 28.000 στρατιώτες μάχονται περίπου 10.000 Ταλιμπάν, στους οποίους περιλαμβάνονται και περίπου 1.000 Ουζμπέκοι ένοπλοι και ορισμένοι άραβες ένοπλοι της Αλ Κάϊντα,αφού προηγουμένως περικύκλωσαν την περιοχή των ανταρτών και προωθούνται από τρεις κατευθύνσεις.

    Οι σφοδρές συγκρούσεις ξεκίνησαν από χθες με τις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν την υποστήριξη αεροσκαφών και πυροβολικού.Σκοτώθηκαν 4 και τραυματίστηκαν 12 στρατιώτες,ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις απώλειες των ανταρτών.Καταλήφθηκε το οχυρό των Ταλιμπάν στο Σπινκάι Ραγκζάι και οι αντάρτες κατέφυγαν στα γύρω βουνά,ανέφεραν αξιωματούχοι.

    Περίπου 100.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Ουαζιριστάν ενώ τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι καθημερινά το εγκαταλείπουν περί τους 500.

    [05] Εκατομμύρια άνθρωποι σε διαρκή φτώχεια

    Υπολογίζεται ότι 1 δις άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, από την φτώχεια και την πείνα, 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και 10 εκατομμύρια από αυτά πεθαίνουν, κάθε χρόνο, από την πείνα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι τα τέλη του 2009 θα έχουν πεθάνει 30.000-50.000 μωρά μόνο στην Αφρική, λόγω της συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, ενώ, όπως δείχνουν έρευνες των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τα δεδομένα του 2008.

    Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων που ασχολούνται με τα θέμα της φτώχειας στον κόσμο είναι ότι «η ακραία φτώχεια αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαράδεκτη επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

    Η καταπολέμηση της φτώχειας, τονίζεται από τους αρμόδιους, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την παγκόσμια ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη δεδομένου ότι πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην Ευρωπαϊκή Eνωση, 65 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών.

    Η κοινωνική προστασία δεν υπόκειται στη "φιλανθρωπία" αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμονές της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας που έχει οριστεί στις 19 Οκτωβρίου.

    "Η κοινωνική προστασία δεν πρέπει να θεωρείται μια προαιρετική πράξη φιλανθρωπίας", υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

    "Είναι μια υποχρέωση που περιλαμβάνεται στους διεθνούς κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπενθύμισε, επισημαίνοντας τη σημασία να διατηρηθεί το δίκτυ της κρατικής προστασίας ώστε να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Το θέμα προσλαμβάνει καθοριστική σημασία, τονίζει η Πιλάι, καθώς η κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει ρίξει σε διαρκή φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως παιδιά.

    Η Ναβί Πιλάι δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που "άσκησε πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί ή να διατηρηθεί το δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας τους".

    [06] Οριοθέτηση συνόρων

    Με 72 ψήφους υπέρ και 11 κατά επικύρωσε η Βουλή της ΠΓΔΜ τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο.

    Κατά τάχθηκε η Σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μέσω της συμφωνίας, παραχωρεί στο Κόσοβο ένα στρατηγικό σημείο των συνόρων και ως εκ τούτου, παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.

    Η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενη ότι η χώρα με τη συμφωνία αυτή, δεν χάνει ούτε εκατοστό του εδάφους της.

    Χθες, Σάββατο, τη συμφωνία επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία και η Βουλή του Κοσόβου. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν ήδη τη συμφωνία Σκοπίων και Πρίστινας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2009 - 6:30:29 UTC