Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας
  • [02] Διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές
  • [03] "Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης"
  • [04] "Σκανδαλώδης κερδοφορία"
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

  • [01] Σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας

    Νέο κύκλο συναντήσεων με τους υποψήφιους για την ηγεσία της ΝΔ είχε σήμερα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Δημήτρης Σιούφας, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τα μέλη του κόμματος.

    Ο κ. Σιούφας είχε διαδοχικές συναντήσεις με την κα Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.

    Προσπάθεια του κ. Σιούφα είναι να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή προέδρου από τη βάση καθώς και για τις διαδικασίες και για τις ημερομηνίες που θα ακολουθηθούν.

    Εφόσον υπάρξει συμφωνία, ο κ. Σιούφας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τον ενημερώσει και να του ζητήσει να παραμείνει στην ηγεσία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής, ως εγγυητής των διαδικασιών αλλά και για να μην μείνει το κόμμα ακέφαλο στο μεταξύ διάστημα.

    Η κα Μπακογιάννη, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των διεργασιών προς το συνέδριο του κόμματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η συνεργασία και η συνεννόηση είναι συστατικό στοιχείο αυτής της παράταξης. Σε όλα έχουμε συμφωνήσει, πρόσθεσε και τόνισε ότι πάμε σε μια συντεταγμένη πορεία, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα βγει πιο δυνατή από το συνέδριο. Ολοι μας διασφαλίζουμε την ενότητα της παράταξης, κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Σιούφα για εκλογή αρχηγού κόμματος από τη βάση εξελίσσεται ομαλά. Τόνισε ότι συμφώνησε με όλα όσα άκουσε στη συζήτηση, ενώ ερωτηθείς για το αν το συνέδριο θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου, απάντησε: «Προφανώς».

    Ακολούθως, έκανε δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος. «Η πρωτοβουλία του κ. Σιούφα για εξεύρεση κοινού τόπου στο θέμα εκλογής νέου προέδρου από τη βάση εξελίσσεται θετικά», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε, δε, ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία επί του κειμένου, των τεσσάρων ενδιαφερομένων και «αύριο, θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής»

    Σήμερα ξεκαθαρίστηκε και το θέμα των υποψηφιοτήτων. Η οργανωτική επιτροπή του εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ ανακοίνωσε ότι υποψήφιοι θα είναι οι κκ Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ δεν έκανε δεκτές αιτήσεις δύο άλλων υποψηφιοτήτων τις οποίες θεώρησε ότι δεν είναι έγκυρες, γιατί δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες καταστατικές προϋποθέσεις και ιδίως τις προϋποθέσεις μέλους.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

    Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ.Σαμαράς είπε ότι πρέπει να αναδείξει η παράταξη τα ιδανικά της, για να ξαναφέρει κοντά της αυτούς που πίκρανε.

    «Να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, για να κάνουμε τις ιδέες μας μαγνήτη της κοινωνίας. Να τολμήσουμε φυγή προς τα εμπρός, για να γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό κόμμα», είπε.

    Τόνισε ότι απαιτείται ενότητα στην κορυφή του κόμματος χωρίς υπονομεύσεις και ενότητα στη βάση χωρίς φατριασμούς, και πρόσθεσε:

    «Καταθέτω, λοιπόν, σήμερα την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

    Ο κ.Σαμαράς επισήμανε ότι η ιδεολογία της ΝΔ, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι δύο λέξεις που απλά βολεύουν. Δένει τις παραδοσιακές μας αξίες με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις, είπε και πρόσθεσε:

    «Ελευθερία, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως, Ελευθερία σημαίνει και Πατρίδα. Και Πατρίδα σημαίνει υπερηφάνεια και Πολιτισμός».

    Προσδιόρισε ως κοινωνική αναφορά της ΝΔ την μεσαία τάξη, την οποία πίκρανε η ΝΔ τον τελευταίο καιρό, όπως είπε και τόνισε:

    «Μιλάω για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες μας, τους εργαζόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν, τους νέους που έχουν όνειρα. Όλους αυτούς πρέπει να υπερασπιστούμε. Αυτούς πρέπει να βάλουμε μπροστά, για να ανασάνει η κοινωνία, για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, για να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα όλων των Ελλήνων».

    Ο κ.Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι ένωσε τις δυνάμεις του με όσους ζήτησαν να εκλεγεί ο Πρόεδρος του Κόμματος από τη βάση κάτι που επετεύχθη.

    «Πετύχαμε μιαν ανοικτή δημοκρατική εκλογή που θα δώσει ρόλο στα μέλη και δύναμη στα όργανα του Κόμματος. Δεν με ενδιαφέρουν οι «λεπτές ισορροπίες» και οι «συσχετισμοί». Πρέπει να ακούσουμε τους νεοδημοκράτες, να θεραπεύσουμε ότι τους πλήγωσε, να σεβαστούμε τη θέλησή τους, να απελευθερώσουμε την ορμή τους, να μετατρέψουμε την οργή τους σε ενωτική ανάταση και κίνηση προς τα μπρός» τόνισε.

    Αναφερόμενος στην λειτουργία του κόμματος, είπε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα με λόγο στα οργανωμένα μέλη και αλληλεγγύη ανάμεσά τους, όπου οι υποψηφιότητες όλων θα αξιολογούνται εκ των προτέρων και οι θητείες τους θα αξιολογούνται εκ των υστέρων. Όπου η κριτική δεν θα εκλαμβάνεται ως «υπονόμευση» και δεν θα υπάρχουν προσωπικά «φέουδα», ούτε προσωπικοί «μηχανισμοί».

    «Ένα κόμμα, όπου δεν θα συγχωρούνται πρακτικές που πληγώνουν τα μέλη μας. Όπου το δημόσιο ήθος θα είναι το στοίχημα που πρέπει καθημερινά να κερδίζουμε» είπε.

    Η Ντ. Μπακογιάννη

    Και επίσημα η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε σήμερα στην Οργανωτική Επιτροπή την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΝΔ ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου.

    Την ίδια ώρα 1000 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα υπογράφουν κείμενο υποστήριξης στην υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη.

    Πρόκειται για εκπροσώπους εργαζομένων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων, γυναικείων οργανώσεων, επιστημονικών φορέων, εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και πολιτικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κομματικών οργανώσεων οι οποίοι και σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως η κα Μπακογιάννη είναι αδιαμφισβήτητα η καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος.

    "Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία που να συνδυάζει το σύγχρονο πολιτικό λόγο, με την μαχητικότητα, την πολιτική εμπειρία, τη συνεχή και αδιάλειπτη πολιτική προσφορά στο κόμμα και την πολιτική καταξίωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μια ηγεσία που να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους", επισημαίνουν στη δήλωσή τους.

    Ο Π.Ψωμιάδης

    Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΝΔ κατέθεσε επισήμως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.

    Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι εντός της προθεσμίας θα καταθέσει και τις υπογραφές 50 συνέδρων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, όπως απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος.

    Είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υποψηφιότητά του και σημείωσε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε υπηρετεί την ενότητα της ΝΔ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί το συνέδριο της ΝΔ θα είναι ανοιχτό και δεν θα είναι απλώς ένα συνέδριο διαδοχής, όπως είπε.

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Την προσεχή Δευτέρα, 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Στην συνεδρίαση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ και των πέντε αναπληρωτών του, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - μέχρι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και ώρα 10 μ.μ.

    [02] Διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές

    Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, όπως είχε δεσμευτεί την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η διαδικασία, που γίνεται με βάση τις διατάξεις του Κοινοτικού Κανονισμού, 1008/2008, αφορά την παροχή δημόσιων υπηρεσιών για 24 τακτικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και συγκεκριμένα: Από Αθήνα για Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Ικαρία, Λέρο, Μήλο, Σκύρο, Κύθηρα, Νάξο, Πάρο, Κάρπαθο, Σητεία, Σκιάθο και από Θεσσαλονίκη για Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Σκύρο, Καλαμάτα.

    Οι άγονες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης τα δρομολόγια Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία, Ρόδος-Καστελόριζο, Ρόδος-Κως-Λέρος-Αστυπάλαια, Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία και Άκτιο-Σητεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την 61η μέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν την 1η Μαρτίου του 2010. Σημειώνεται ότι η διάρκεια του έργου που θα αναλάβει ο μειοδότης, θα είναι διετής και όχι τετραετής όπως ήταν μέχρι τώρα.

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το έργο των άγονων γραμμών έχουν αναλάβει προσωρινά οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, που με τη σειρά τους έχουν αναθέσει τα δρομολόγια στην Olympic Air, που είναι το διάδοχο σχήμα, μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Όμως στο τέλος του έτους, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές παύουν να υφίστανται σαν εταιρία. Έτσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το διάστημα από την 1-η Ιανουαρίου μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο που εκτιμάται ότι θα αναλάβει έργο ο νικητής του διαγωνισμού, θα γίνει νέος γύρος διαβουλεύσεων.

    Ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές αποτελεί έναν κατά βάση μειοδοτικό διαγωνισμό και κατά συνέπεια βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η οικονομική προσφορά του ενδιαφερόμενου αερομεταφορέα.

    Κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας πραγματοποιείται έλεγχος επί των δικαιολογητικών συμμετοχής των διαγωνιζομένων αερομεταφορέων και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών τους βάσει προβλεπομένων κριτηρίων που αφορούν την καταλληλότητα των αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν, στην φερεγγυότητα και την εταιρική δομή των εταιρειών, καθώς και στους όρους τεχνικής εκμετάλλευσης και του προτεινόμενου προγράμματος πτήσεων για την εξυπηρέτηση της «άγονης γραμμής».

    [03] "Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης"

    Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ).

    Η κ. Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους απεργούς επανέλαβε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ. Τόνισε ότι ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού έπρεπε να έχει γίνει ήδη όχι μόνο από τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά να έχει δημιουργηθεί μέτωπο με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους μικρομεσαίους.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε στους απεργούς ότι δεν πρέπει να υποκύψουν σε πιέσεις γιατί, όπως τόνισε, από την ιδιωτικοποίηση κινδυνεύουν άμεσα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Κανένα λιμάνι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και εκτιμά ότι "ο διάλογος που στήνει με την πολυεθνική εταιρεία μόνο το πάγωμα και την ακύρωση της συμφωνίας δεν έχει στόχο, αλλά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση και άλλων τμημάτων και λειτουργιών του ΟΛΠ. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός δηλώνοντας ότι διαπραγματεύεται και την προβλήτα Ι, εκτός από τη ΙΙ (ΣΕΜΠΟ) που έχει ήδη εκχωρηθεί".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους "να καταδικάσουν τη συκοφαντική, τρομοκρατική, εκβιαστική παρέμβαση όλων των εργοδοτικών φορέων του Πειραιά και της χώρας κατά της απεργίας των λιμενεργατών. Η σύσσωμη υπεράσπιση της ιδιωτικοποίησης αποδείχνει το ποια τάξη υπηρετεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ" και προσθέτει ότι "οι αρνητικές συνέπειες για το λαό από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οικονομικές και όχι μόνο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα έχει η ακύρωση της συμφωνίας".

    Και καταλήγει:

    "Η πάλη των εργαζομένων μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο στη γραμμή της πλήρους απόρριψης κάθε είδους και μορφής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των άλλων υποδομών της χώρας. Μόνο όταν απορρίπτει και συγκρούεται με τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του «ευρωμονόδρομου». Όταν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας".

    [04] "Σκανδαλώδης κερδοφορία"

    Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των εταιρειών WIND και VODAFON εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σήμερα μαζί τους.

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου εργαζομένων στη WIND Μ. Μιχαηλάκης δήλωσε ότι παρουσίασε στον Α. Τσίπρα τα τρέχοντα εργασιακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους εργαζόμενους της εταιρείας, δηλαδή, μισθολογικές περικοπές, απολύσεις και απώλειες θέσεων εργασίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε επί σειρά ετών απίστευτη και σκανδαλώδη κερδοφορία, με τις πλάτες του ελληνικού δημοσίου, γιατί τα πρώτα χρόνια λειτούργησε χωρίς τη συνύπαρξη με τον τότε δημόσιο ΟΤΕ, γεγονός που του έδωσε τεράστιες δυνατότητες κερδοφορίας, η οποία συνεχίστηκε και συνεχίζεται και σήμερα μέσα από τις χρηματιστηριακές διαδικασίες τζόγου, στις οποίες επενδύουν αυτές οι εταιρείες.

    Το δεύτερο χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ήταν η διάλυση των εργασιακών σχέσεων: Ήταν η εργασία με τον φόβο της απόλυσης, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις έργου, τα stage, ήταν όλο αυτό που ονομάζουμε εργασιακό μεσαίωνα, είπε.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το κόμμα του θα τους συμπαρασταθεί και θα αγωνιστεί δίπλα τους για να τηρηθεί το συνταγματικό τους δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

    "Αποικιοκρατική σύμβαση"

    "Η μόνη λύση είναι να ανακτήσει το Δημόσιο αυτό που του ανήκει. Να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις για εκατοντάδες εργαζόμενους", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στους απεργούς λιμενεργάτες, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τους βουλευτές του κόμματος Θ. Δρίτσα και Π. Λαφαζάνη.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αποικιοκρατική τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την COSCO και εξέφρασε ερωτηματικά για το τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι "έκπληκτος θετικά", από τους λιμενεργάτες για "την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα, ενός αγώνα για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι για λογαριασμό δικό τους", συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά στενά και μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά για έναν αγώνα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποσιτίζονται διαμένει στην Ινδία και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι και δημοσιογραφικές πληροφορίες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής του ΟΗΕ.

    Ο συνδυασμός της επισιτιστικής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οδήγησε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην πείνα στη διάρκεια του 2009, ανακοίνωσαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι 1.02 δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι- υποσιτίστηκαν το 2009, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ινδία, όπου περίπου το 35% του πληθυσμού της -δηλαδή περίπου 350 εκατομμύρια-υποσιτίζονται και δεν γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα του, μετέδωσε το δίκτυο NDTV επικαλούμενο στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών(WFP).

    "Ο αυξανόμενος αριθμός υποσιτισμένων ανθρώπων είναι μη αποδεκτός", είπε ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, όταν δημοσιοποιήθηκε η νέα ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

    "Έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να εξαλειφθεί η πείνα. Αυτό που λείπει είναι μία ισχυρότερη πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί η πείνα για πάντα", είπε ο Ντιούφ.

    Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς αλλά οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων -- κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες-- στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.

    Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες κρίσεις -την επισιτιστική και τη χρηματοπιστωτική- ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε σταθερά επί μία δεκαετία, αντιστρέφοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.

    Η Ομάδα των Οκτώ (G8) τον Ιούλιο δεσμεύτηκε για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους.

    Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία ότι, ως αποτέλεσμα, η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί.

    Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πέρυσι συγκέντρωσε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια -ποσό ρεκόρ- για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών, καθώς μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2006-2008 προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε ορισμένες χώρες.

    Το WFP μέχρι στιγμής φέτος έχει λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει περιορίσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει ή έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του σε μέρη όπως η Κένυα και το Μπαγκλαντές.

    Από την πλευρά της, η οργάνωση ActionAid εξαίρει τις προσπάθειες της Βραζιλίας και της Κίνας για τον τερματισμού του φαινομένου του υποσιτισμού και παρατηρεί ότι η Κίνα είναι σε θέση να περιορίσει τον αριθμό αυτών που υποσιτίζονται μέχρι 58 εκατομμύρια μέσα σε δέκα χρόνια μέσω της κρατικής υποστήριξης προς τους μικρούς αγρότες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2009 - 12:30:33 UTC