Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν την απεργία οι λιμενεργάτες
  • [02] Μήνυμα Δ. Δρούτσα στην ΠΓΔΜ
  • [03] Νέος διαγωνισμός για άγονες γραμμές
  • [04] Συμφωνία Κίνας-Ρωσίας για πυραύλους
  • [05] "Η Ζωή των Μεταναστών στην Ελλάδα"
  • [06] Πολιτικός όρκος
  • [07] Με κοινωνικούς εταίρους
  • [08] Από αύριο η διανομή
  • [09] Μονόδρομος η νίκη

  • [01] Συνεχίζουν την απεργία οι λιμενεργάτες

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη με εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

    Μετά τη συνάντηση η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται, στόχος μας είναι να βρεθεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση του διαλόγου».

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση απέβη άκαρπη αλλά, πρόσθεσε, παραμένει ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου.

    Πιστεύουμε, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ότι η δική μας λύση, δηλαδή το πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO, είναι εφικτή και δεν χρεώνει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις βεβιασμένες κινήσεις του ΟΛΠ για την εγκατάσταση της COSCO στο ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, που έγιναν με νομικές και θεσμικές ακροβασίες.

    Συνεχίζεται η απεργία

    Στο μεταξύ, "κλειστό" για άλλες δύο μέρες σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    Σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, οι λιμενεργάτες - υπάλληλοι και οι τεχνικοί που είναι μέλη της αποφάσισαν νέα τριήμερη απεργία για τις 14-15 και 16 Οκτώβρη, καθώς επίσης και αποχή από εργασία Σαββάτου-Κυριακής 17 και 18 Οκτώβρη 2009.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Έχουμε πετύχει να αρχίσει ένας διάλογος για όλα τα ζητήματα και εκείνα της εργασίας. Διασφαλίζουμε, με όρους δημόσιου συμφέροντος, τον υγιή ανταγωνισμό και συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού», δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφερόμενος στις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, και παρέπεμψε στις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν για να λήξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι» και εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν ενδείξεις» πως «θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

    Σχετικά με τη "διαφωνία" που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να υπήρξε στο άτυπο, υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ της κας Κατσέλη και του κ. Θ. Πάγκαλου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η συζήτηση που γίνεται μέσα στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι υπάρχει μια θετική δυναμική και ότι οι εξελίξεις συζητώνται και αποφασίζονται μέσα από τα αρμόδια όργανα».

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί «φωνών μέσα στην κυβέρνηση που έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό ένας υπουργός να διαπραγματεύεται με τους νομικούς συμβούλους μια εταιρείας για το θέμα της σύμβασης», δήλωσε ότι «αυτές τις φωνές εγώ δεν τις έχω ακούσει».

    Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν είναι δίκαια τα αιτήματα των εργατών, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «σε κάθε απεργία υπάρχουν και κάποια αιτήματα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντάει επ' αυτών».

    Ακόμη κληθείς να αποσαφηνίσει τους όρους της επαναδιαπραγμάτευσης, ο κ.Πεταλωτής χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «άκαιρη, η οποία θα ακύρωνε πολλές διαδικασίες διαλόγου».

    Ανησυχεί ο εμπορικός κόσμος

    Ανυπολόγιστες ζημιές θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και στην αγορά, γενικότερα, η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα από την Κυβέρνηση προκειμένου να ανασταλούν.

    Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών κ. Ι. Παπαγεωργάκης με αφορμή την συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, που δημιούργησε, ήδη, τα πρώτα προβλήματα σε εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργάκης η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά επιβαρύνει τις εισαγωγικές επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, δεδομένου ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους σε άλλα ελληνικά λιμάνια, όπως στον Αστακό ή και στο εξωτερικό, όπως στην Μάλτα και στη συνέχεια να μεταφερθούν με φορτηγά (στην περίπτωση της Μάλτας μέσω Ιταλίας). Το κόστος αυτό, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ, μεταφέρεται στην τελική τιμή των προϊόντων, που σημαίνει επιβάρυνση του καταναλωτή.

    Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγές, αφού τα προϊόντα βρίσκονται καθηλωμένα στα φορτηγά, στο λιμάνι του Πειραιά, τα δε ευπαθή κινδυνεύουν με ολική καταστροφή. Η αναγκαστική ασυνέπεια των εξαγωγέων τους οδηγεί και στην απώλεια ξένων αγορών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και έντασης του ανταγωνισμού. Ήδη οι τζίροι των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις ζημιογόνες για την περίοδο αυτή.

    Χαρακτηριστικά, όπως σημειώνει ο κ. Παπαγεωργάκης, ήδη από τις προηγούμενες απεργίες στα λιμάνια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικότερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν απολέσει σημαντικές αγορές του εξωτερικού για την προώθηση των προϊόντων του, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού. Παράλληλα, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις με εισαγόμενα προϊόντα και τις εξαναγκάζουν να στρέφονται σε μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα προκειμένου να "γεμίσουν" τα ράφια των καταστημάτων τους. Και στην περίπτωση αυτή η σχέση των συναλλασσόμενων διαταράσσεται, καταλήγει ο κ. Παπαγεωργάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση.

    [02] Μήνυμα Δ. Δρούτσα στην ΠΓΔΜ

    Τη βούληση της Ελλάδας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

    Απαντώντας σε ερώτημα για τις πληροφορίες που αφορούν το περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι ''η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας''.

    Ο Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η "ατμομηχανή'' της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής ''και αυτό προϋποθέτει βεβαίως και την απαραίτητη προετοιμασία των χωρών αυτών και συγκεκριμένα για τα Σκόπια, προϋποθέτει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας".

    Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

    Την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων προσφέροντας κάθε δυνατή συνδρομή, εξέφρασε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Με την πεποίθηση ότι μια νέα δυναμική διεύρυνσης της ΕΕ μπορεί να γεννηθεί προς τη γειτονιά μας, ο κ. Δρούτσας μετέφερε στον συνομιλητή του τη συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς για ''τη διαμόρφωση ενός νέου Οδικού Χάρτη για τα Δυτικά Βαλκάνια'', όπως έγινε το 2003, επί της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με τη λεγόμενη ''Ατζέντα της Θεσσαλονίκης''.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι ο νέος Οδικός Χάρτης θα υιοθετεί ''ένα χρονικό ορόσημο αυτής της διαδικασίας, ένα ορόσημο θαραλλέο, αλλά εφικτό και συμβολικό''.

    Θα είναι το 2014, δηλαδή ακριβώς 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ''και αυτό θα δείξει ότι μάθαμε από τα λάθη μας και ότι είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε, από κοινού, ένα μέλλον ειρήνης και ανάπτυξης για όλη την περιοχή''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς ήταν ο πρώτος ξένος Υπουργός που έγινε δεκτός επισήμως στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την αλλαγή κυβέρνησης και αυτό καταδεικνύει τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τους δυο λαούς, δήλωσεο κ. Δρούτσας.

    ''Η Ελλάδα γίνεται ξανά, με σχέδιο, με όραμα, ταγός στην ευρωατλαντική πορεία των γειτόνων της'' και στο διμερές επίπεδο ''συναντήσεις σαν τη σημερινή συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο, στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία'', υπογράμμισε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας, αλλά, όπως επισήμανε, πάνω από όλα, ''μοιραζόμαστε ένα ελπιδοφόρο όραμα για την Ευρώπη, όραμα για μια γειτονιά ειρήνης, ευημερίας και δημιουργίας, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια γειτονιά που δεν θα κρύβει και δεν θα αφήνει να διαιωνίζονται τα προβλήματα, όσο σύνθετα κι αν είναι, αλλά θα τα αντιμετωπίζει, πάντα με διάλογο και διπλωματία, ώστε να φτάσουμε σε λύσεις συναινετικές και βιώσιμες''.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης.

    ''Μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη στην περιοχή μας, αναλαμβάνοντας τις ιστορικές της ευθύνες'', είπε.

    Ο Σέρβος Υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που είχε για τη χώρα του η λεγόμενη ''Ατζέντα της Θεσσαλονίκης'', η οποία διαμόρφωσε το στρατηγικό στόχο της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

    ''Ο στόχος του 2014 μας βρίσκει σύμφωνους με μεγάλη χαρά, ήταν μία πρόταση την οποία διατύπωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και το ακούσαμε με πολύ μεγάλη χαρά'', τόνισε ο σέρβος Υπουργός.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο όραμα και εξέφρασε την ελπίδα 'ότι "θα υποστηρίξουν την προοπτική αυτή και άλλες χώρες των Βαλκανίων''.

    Συμφώνησε, επίσης, ότι η ΕΕ είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί και στην περιοχή των Βαλκανίων, τερματίζοντας έριδες εκατονταετιών.

    Αναφέρθηκε στην ιστορική φιλία των δύο χωρών αλλά και στην φιλία του με τον έλληνα συνομιλητή του, τον οποίο γνώριζε από το παρελθόν.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα ξένου ανταποκριτή για την πορεία της ένταξης στην ΕΕ, σε σχέση με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για σύλληψη του Μλάντιτς, ο κ. Γιέρεμιτς είπε οτι ''η κυβέρνησή της Σερβίας θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης'', όπως κάνει από τον περασμένο Ιούλιο.

    "Ελπίζουμε ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών θα οδηγήσει στο ξεπάγωμα των διαδικασιών της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Σερβία προχωρεί με όλα όσα οφείλει να κάνει ενόψει αυτού του στόχου'', κατέληξε.

    [03] Νέος διαγωνισμός για άγονες γραμμές

    Οι κάτοικοι των λεγόμενων άγονων γραμμών δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση, ενώ ο διαγωνισμός που πρόκειται να προκηρυχθεί, ίσως και εντός της εβδομάδος, θα είναι ανοιχτός, δημοκρατικός, αξιόπιστος και χωρίς κανένα νομικό πρόβλημα. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από την άτυπη συζήτηση που είχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο συντάκτες.

    Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν η μαραθώνια, όπως εξελίχθηκε, συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου και της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τους εκπροσώπους των επτά αεροπορικών εταιριών, που είχαν συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε λόγω των εκλογών.

    Από τα όσα είπαν οι δύο υπουργοί προκύπτουν τα εξής:

    -Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιριών, που κράτησε πάνω από πέντε ώρες, Aegean και Olympic airlines εμμένουν τις θέσεις τους και δεν διαφοροποιήθηκαν ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού.

    -Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με βάση τον κανονισμό 1008 της ΕΕ. Μέχρι τέλος του μηνός θα διεξαχθεί και τέλος του έτους θα έχει λήξει το θέμα. Αν μέχρι τότε προκύψουν προβλήματα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα.

    - Η ΥΠΑ έχει αναλάβει να προσεγγίσει τους ενδιαφερόμενους ώστε να υπάρξει προώθηση λύσης τέτοια που να διασφαλίζει όλους.

    -Το υπουργείο θα περιμένει εισηγήσεις της ΥΠΑ ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των εταιριών.

    -Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ΥΠΑ, ούτως ώστε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή.

    -Οι εκπρόσωποι των επτά εταιριών που συμμετείχαν στη συνάντηση εξήραν την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη συνάντηση αυτή σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

    [04] Συμφωνία Κίνας-Ρωσίας για πυραύλους

    Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την αμοιβαία υποχρέωση ειδοποίησης καθεμιάς στην άλλη στην περίπτωση που σχεδιάζει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, στην διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, αναφέρουν Κινεζικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Η συμφωνία --παρότι επισκιάστηκε από τις υποσχέσεις για συμφωνίες ύψους 3,5 δις δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου-- αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κρατών, οι σχέσεις των οποίων παρέμεναν ψυχρές από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

    "Δείχνει την ειδική σχέση των δύο χωρών, αφού οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων είναι κρατικά μυστικά που σπάνια αποκαλύπτονται σε άλλες χώρες", δήλωσε ο Λι Νταγκουάνγκ, ειδικός στην κινεζική Ανώτατη Σχολή Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Global Times.

    ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν συμφωνήσει το 1971, στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, να αλληλοειδοποιούνται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πέραν των συνόρων τους, και η Ουάσινγκτον κατήρτισε νέα, παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία το 2000. Τα Κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες Τρίτη ότι η σινορωσική συμφωνία "διαφέρει" από την αμερικανορωσική, χωρίς να υπεισέλθουν στις λεπτομέρειές της.

    [05] "Η Ζωή των Μεταναστών στην Ελλάδα"

    Ίσως πρόκειται για το παλαιότερο κοινωνικό φαινόμενο από καταβολής των κοινωνιών. Στη μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε λαός, που να μην εξαναγκάστηκε σε μετακίνηση.

    Η «μετανάστευση», ως όρος, υπήρξε απόλυτα συνυφασμένη με την ανάγκη για επιβίωση και, ως ιστορική πραγματικότητα, με την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι αυτή που άλλαξε κοινωνικές δομές, εθνολογικούς χαρακτήρες, πληθυσμιακές συνθέσεις.

    Η Ελλάδα υπήρξε χώρα αποστολής μεταναστών, από τις αρχές του 20ου αι. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η αποδημία των Ελλήνων δεν έχει μαζικό, αλλά ποιοτικό χαρακτήρα. Πρόκειται κυρίως για μετανάστευση νέων πτυχιούχων, στελεχών επιχειρήσεων, φοιτητών και ειδικευόμενων, που παραμένουν στη χώρα υποδοχής μετά το τέλος των σπουδών τους.

    Στο ξεκίνημα και το μεσουράνημα της έννοιας «παγκοσμιοποίηση», η Ελλάδα έγινε χώρα των «ολίγων ευκαιριών» για τους γηγενείς, αλλά αποτελεί πλέον υποδοχέα μεταναστών κατά κύματα. Γι αυτούς τους πληθυσμούς, είναι χώρα των «πολλών ευκαιριών».

    Την ανατομία της ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα επιχειρεί στην τελευταία της έρευνα -την 8η για το συγκεκριμένο θέμα- η νομικός, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Παρισιού, Ήρα Έμκε - Πουλοπούλου, για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρίας Δημογραφικών Μελετών, της οποίας είναι αντιπρόεδρος.

    Στη φροντισμένη έκδοση, που εικονογραφείται από τον σκιτσογράφο Σπύρο Ορνεράκη, η κα Έμκε - Πουλοπούλου, συγκεντρώνει στοιχεία από κοινωνικούς, οικονομικούς και ασφαλιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνθέτει πληροφορίες από πλήθος ελληνικών και ξένων εκδόσεων, που αναφέρονται στο ζήτημα της μετανάστευσης.

    Η ίδια χαρακτηρίζει τον νεοεκδοθέντα Α΄ τόμο υπό τον τίτλο «Η Ζωή των Μεταναστών στην Ελλάδα», «μικροοικονομική και μικροκοινωνιολογική προσέγγιση της εισροής μεταναστών στη χώρα μας». Στο εγχειρίδιο αυτό εξετάζει το νομικό καθεστώς, τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα ατυχήματα των μεταναστών με ιδιαίτερη μνεία στα θέματα των προσφύγων. Για τον Β΄ τόμο της έρευνάς της υπόσχεται εξέταση του εισοδήματος, εκπαίδευση-ειδίκευση, συνθήκες κατοικίας, κατάσταση υγείας, σχέσεις με την οικογένεια και τη δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών σε κοινωνικές υπηρεσίες.

    Ένας γενικός κανόνας της κοινωνιολογίας προσδιορίζει την εργασία ως βασικό όχημα για την ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν αυτοί που επιχειρούν να κοινωνικοποιηθούν, προέρχονται από τόπο χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου από εκείνον που τους υποδέχεται, αγνοούν τη γλώσσα και τις ιδιότητες του πληθυσμού του, τους όρους ένταξης και τη νομοθεσία του.

    Πάντως, κατά την ερευνήτρια, η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία είναι διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα και ενίοτε επώδυνη. Το πολύπλοκο νομικό καθεστώς νομιμοποίησής τους, η στάση των Αρχών και η γραφειοκρατία ευνοούν κυρίως τη διαφθορά και τη δημιουργία ομάδων, οι οποίες αντί αδράς αμοιβής επιτυγχάνουν τη διαδικασία, και όχι τη συστηματική ένταξη και κυρίως ομαλή μετάβαση των ανθρώπων αυτών από τη δική τους κοινωνία σ΄ εκείνη της χώρας υποδοχής.

    Από τα εκατομμύρια προσφύγων, που ζουν στην ΕΕ, εκείνοι, που επιτυγχάνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στην ευημερούσα περιοχή του κόσμου, αντιπροσωπεύουν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες.

    Στην Ελλάδα, την περίοδο 1997-2008, οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ανέρχονταν σε 82.180. Από αυτές έγιναν δεκτές μόνο 1.094 (1,33%) ως αναγνωρίσεις προσφυγικού καθεστώτος και 1.367 (1,66%) ως χορηγήσεις ανθρωπιστικού καθεστώτος.

    Όπως διευκρινίζει η ερευνήτρια, «ο Α΄ τόμος της μελέτης στηρίχθηκε σε έρευνες, που έγιναν και δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1990-2008, δηλαδή, στο χρονικό διάστημα, που το οικονομικό κλίμα ήταν αρκετά ευνοϊκό, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με υψηλούς ρυθμούς και δημιουργήθηκε σημαντικός αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης».

    »Υπολογίσθηκε ότι κατά την 20ετία ΄89-΄09 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% και οι νέες θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1%. Δημιουργήθηκαν αθροιστικά 903.000 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ 455.200 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα για άλλους τομείς δραστηριότητας».

    Το κενό στον πρωτογενή τομέα έρχεται να καλύψει η, χωρίς ποιοτικές και οικονομικές απαιτήσεις, προσφορά των μεταναστών εργατών.

    Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το 2007, δείχνει ότι στο εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ενταγμένοι περί τους 330.650 μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αναλογούν σχεδόν στα 3/4 του πληθυσμού των μεταναστών. Πάνω από το ήμισυ των απασχολουμένων έχουν αλβανική υπηκοότητα. Ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Με την κρίση που ακολούθησε, ωστόσο, η κατάσταση και της ελληνικής οικονομίας άλλαξε. Σήμανε μείωση ρυθμού ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας και του αριθμού των νοικοκυριών, που βρέθηκαν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και επιδείνωση της κατανομής του εθνικού εισοδήματος.

    Η απορύθμιση της αγοράς εργασίας, που εκδηλώνεται με την περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανασφάλιστη εργασία, την ενοικίαση εργατικών χεριών, τον περιορισμό των μόνιμων θέσεων εργασίας, έχει ως θύματα τους μη προνομιούχους Έλληνες και τους μετανάστες.

    Εξ αυτού, «σε όλες τις χώρες υποδοχής παρατηρούνται συνεχώς περισσότερες επιθετικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις κατά των μεταναστών», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

    Σημειώνεται πως το μέσο ποσοστό ανεργίας των μεταναστών την περίοδο 2003-2006 εμφανίζεται μικρότερο από το αντίστοιχο του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Από το 2007 κι έπειτα, το μέσο ποσοστό ανεργίας των μεταναστών πλησιάζει για πρώτη φορά εκείνο των Ελλήνων.

    Συμπερασματικά και μέσα από συγκριτικές μελέτες και παράθεση πλήθους στατιστικών στοιχείων, η ερευνήτρια τεκμηριώνει το λίγο-πολύ γνωστό σε όλους συμπέρασμα: «Το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι τεράστιο και η αντιμετώπισή του απαιτεί ολοκληρωμένη πολιτική με τη συναίνεση των κομμάτων και της κοινωνίας».

    Κείμενο: Τ.Μανιατέα

    [06] Πολιτικός όρκος

    Την οργάνωση της δουλειάς, τον καταμερισμό των βουλευτών σε θεματικούς κύκλους και επιτροπές, καθώς και τον καθορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του υποψηφίου του κόμματος για τη θέση του 7ου Αντιπροέδρου της Βουλής, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε:

    1. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψουν την αντίθεσή τους για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του θρησκευτικού όρκου στην ορκωμοσία της Βουλής.

    2. Να ορίσει για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον Φώτη Κουβέλη, βουλευτή Β' Αθηνών και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή Β' Πειραιά.

    3. Να συσταθεί Γραφείο Διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με συντονιστή το Γιάννη Θεωνά.

    [07] Με κοινωνικούς εταίρους

    Στις προτεραιότητες που θα τεθούν, στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τη ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε ο κος Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις που προετοιμάζονται για την Παρασκευή από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο.

    Σε δηλώσεις του ο κος Παναγόπουλος τόνισε ότι "θα θέσουν τις προτεραιότητες για τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας και τους ανέργους, που κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων, των απολύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί η αγορά εργασίας έχει μεταβληθεί σε ζούγκλα, οι παρανομίες είναι εκτεταμένες και, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που διακρίνεται για την αντεργατικότητά του".

    "Η ονομασία ενός υπουργείου έχει ένα συμβολισμό. Βεβαίως έχουν ασκηθεί χρόνια τώρα πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Δεν αναιρεί την ανάγκη να έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, γιατί μη ξεχνάτε την ίδια εποχή υπήρχαν και οι λογικές της απασχολησιμότητας που ήταν πολύ επικίνδυνες και μας έβρισκαν καθολικά αντίθετους", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λοβέρδο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα λιμάνια, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι "το ζήτημα των λιμανιών το χειρίζεται η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας. Είναι της δύναμης της ΓΣΕΕ. Το χειρίζεται με αγωνιστικότητα και υπευθυνότητα. Και πρέπει και η κυβέρνηση να σκύψει στο ζήτημα. Υπάρχει μια αποικιοκρατική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη Cosco. Δεν κατοχυρώνονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι με σοβαρό διάλογο, ταυτόχρονα, με την αγωνιστική δραστηριότητα των εργαζομένων μπορεί να βρεθεί λύση, που θα είναι προς το συμφέρον του λαού και προς το συμφέρον των εργαζομένων".

    Ερωτηθείς, για το αν θα καταργηθεί η σύμβαση, ο κος Παναγόπουλος απάντησε ότι "αυτό θα το βρουν τα μέρη που γνωρίζουν το περιεχόμενο. Είτε θα είναι κατάργηση είτε θα είναι επαναδιαπραγμάτευση ουσίας που θα αλλάζει το μοντέλο είτε θα είναι ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να συμφωνηθεί με αυτούς που ξέρουν, που είναι στο πρόβλημα. Η ΓΣΕΕ, όταν χρειαστεί, θα προσφέρει υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα".

    "Eφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση"

    Την "αποποινικοποίηση της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ" ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Δ. Αρμενάκης στην πρώτη του επαφή με τον νέο υπουργό Εργασίας και Απασχόλησης κ. Ανδ. Λοβέρδο προσθέτοντας ότι "όπως ισχύει για όλους τους άλλους Έλληνες, πρέπει να ισχύει και για τους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες." ενώ κατέθεσε κείμενο 15 θέσεων που, όπως είπε, χρήζουν άμεσης απόφασης.

    Ο κ. Αρμενάκης ζήτησε την "εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση" καθώς "το να δουλεύω εγώ 35 χρόνια και να έχω περάσει από έναν φορέα και ο συνάδελφος να έχει περάσει από δυο φορείς και να παίρνει 30% και παραπάνω λιγότερη σύνταξη από μένα, είναι μια αδικία. Είναι μία κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλε", όπως είπε και πρόσθεσε ότι η "άρση των αδικιών στην απονομή της σύνταξης μεταξύ ασφαλισμένων του τέως ΤΑΕ και του τέως ΤΕΒΕ".

    Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του και μετά από σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε ο Κ. Αρμενάκης δήλωσε ότι πρέπει να "αυξηθούν οι απολαβές του εργαζόμενου, καθώς δεν έχει ούτε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική και υγειονομική γενικότερα περίθαλψη ούτε ανάλογου επιπέδου σύνταξη με το 45% της αμοιβής του, που πληρώνει", ενώ ολοκληρώνοντας ζήτησε και την αναβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, σε σημείο που να αντιπροσωπεύεται το ύψος της εισφοράς των εργαζομένων.

    Εναν νέο ΟΑΕΔ που δεν θα είναι «παραμάγαζο ρουσφετολογίας του πολιτικού συστήματος και δεν θα τον διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα ο εντεταλμένος του εκάστοτε υπουργού, αλλά θα υπηρετεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις", ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και τόνισε ότι πρέπει να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας για την κοινωνική ασφάλιση και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απαξιώνονται.

    Ο κ. Ασημακόπουλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις οποίες θα αναλυθούν αναλυτικά οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Επίσης ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι επανέλαβε στον υπουργό το αίτημα για ενίσχυση του ΟΑΕΕ για πάγια χρηματοδότηση σε ποσοστό 0,64 του ΑΕΠ και για εξεύρεση και άλλων πόρων. «Π.χ. θέσαμε ότι πιθανώς θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος φόρος dumping για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζουν τις μικρότερες οι οποίες κλείνουν, τα τύπου mall, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα του ΟΑΕΕ», όπως είπε ο κ. Ασημακόπουλος.

    Μέτρα για την εργασία

    Την ανάγκη να θωρακιστεί η εργασία από τις συνέπειες της κρίσης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας 10 συγκεκριμένα μέτρα-ανάχωμα στην περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας. Πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με τη ΓΣΕΕ. Λόγω απουσίας του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο εξωτερικό, με τον υπουργό συναντήθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ. Χάρης Κυριαζής, Νίκος Καραμούζης και Θεόδωρος Φέσσας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σάκης Καλλιτσάντσης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, χιλιάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν οδυνηρά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Το φάσμα νέων λουκέτων και νέων απολύσεων απαιτεί την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία μπορούν να οριστικοποιηθούν μέσα από ένα διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της ΓΣEΕ και του ΣΕΒ. Ως βάση διαλόγου κατέθεσε ο ΣΕΒ τα 10 μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία.

    Η ριζική αντιμετώπιση της κρίσης συνεπάγεται, βέβαια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών -μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει ουσιαστικά και μακρόχρονα το δικαίωμα στην εργασία. Ο ΣΕΒ προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

    Τα δέκα μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία

    1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης των ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στη διαχείριση.

    2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

    3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για εκείνες τις επιχειρήσεις, που θα αυξήσουν την απασχόληση μέχρι το τέλος του 2010 (η διαφορά μπορεί να καλυφθεί από το Κράτος με κόστος που είναι μικρότερο από το κόστος του επιδόματος ανεργίας).

    4. Προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο επίπεδο του βασικού μισθού και μέχρι το τέλος του 2011, σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.

    5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

    6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

    7. Crash Program για αναβάθμιση παρεμβατικού ρόλου του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων: Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων - Αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε περιπτώσεις που απορρίπτονται διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

    8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

    9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

    10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% μέχρι το τέλος του 2010.

    [08] Από αύριο η διανομή

    Αυτοσυγκράτηση στα περιθώρια κέρδους ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς στον κλάδο εμπορίας και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

    Ο υφυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε χθεςμε τους εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και των Μεταποιητών Πετρελαίου Θέρμανσης δήλωσε οτι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διανέμεται από αύριο στους καταναλωτές, «είναι καλύτερες από πέρυσι». Ταυτόχρονα ζήτησε αυτοσυγκράτηση στα περιθώρια κέρδους των εμπλεκόμενων φορέων καθώς, όπως είπε, φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε οτι το Υπουργείο θα παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία των τιμών όσο και την ομαλή λειτουργία της αγοράς υγρών καυσίμων.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης κ. Μασαλής ανέφερε οτι η τιμή που θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πέμπτη θα διαμορφώνεται μεταξύ 0,52 και 0,55 ευρώ το λίτρο.

    [09] Μονόδρομος η νίκη

    Μόνο τη νίκη θέλει η εθνική ομάδα κόντρα στην αντίστοιχη του Λουξεμβούργου (ΟΑΚΑ, 21:00-MEGA), τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, για να σφραγίσει την δεύτερη θέση του 2ου ομίλου και να διεκδικήσει την πρόκριση της στα τελικά του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, έβαλε τέλος σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εντάσεις στο ημίχρονο του αγώνα με την Λετονία και έδωσε μήνυμα προσήλωσης για το παιχνίδι με το Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι κανένα παιχνίδι δεν έχει κερδιθεί προτού γίνει.

    Στο σημερινό παιχνίδι αναμένεται να επιστρέψουν στην ενδεκάδα οι Κυργιάκος και Αβρ. Παπαδόπουλος, ενώ στις σκέψεις του Ρεχάγκελ για το βασικό σχήμα είναι και οι Χαλκιάς, Νίνης, Πλιάτσικας καθώς υπάρχουν αρκετοί παίκτες στο όριο καρτών που θα πρέπει να προστατευτούν ενόψει των μπαράζ.

    Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτό της Γαλλίας με την Αυστρία και της Τουρκίας με την Αρμενία, λίγες ημέρες μετά από την συμφωνία των δύο χωρών για την έναρξη διπλωματικών σχέσεων. Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα:

    1ος ΟΜΙΛΟΣ Πορτογαλία-Μάλτα

    Σουηδία-Αλβανία

    Δανία-Ουγγαρία

    2ος ΟΜΙΛΟΣ Ελλάδα-Λουξεμβούργο

    Λετονία-Μολδαβία

    Ελβετία-Ισραήλ

    3ος ΟΜΙΛΟΣ Σαν Μαρίνο-Σλοβενία

    Τσεχία-Βόρεια Ιρλανδία

    Πολωνία-Σλοβακία

    4ος ΟΜΙΛΟΣ Λιχτενστάιν-Ουαλία

    Γερμανία-Φινλανδία

    Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία

    5ος ΟΜΙΛΟΣ Εσθονία-Βέλγιο

    Τουρκία-Αρμενία

    Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ισπανία

    6ος ΟΜΙΛΟΣ Ανδόρα-Ουκρανία

    Αγγλία-Λευκορωσία

    Καζακστάν-Κροατία

    7ος ΟΜΙΛΟΣ Γαλλία-Αυστρία

    Ρουμανία-Νήσοι Φαρόε

    Λιθουανία-Σερβία

    8ος ΟΜΙΛΟΣ Ιρλανδία-Μαυροβούνιο

    Βουλγαρία-Γεωργία

    Ιταλία-Κύπρος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2009 - 6:30:34 UTC